Δόξα Δράμας: Το σκάνδαλο με τους Βούλγαρους άσους της που την έπαιξαν «κόντρα» στο ΠΡΟ-ΠΟ

Η απίθανη ιστορία με τους Βούλγαρους ποδοσφαιριστές της Δόξας Δράμας, Μιχαήλ Βούλτσεφ και Πλάμεν Τσβέτκοφ, οι οποίοι αν και είχαν ποντάρει στην ήττα της ομάδας τους από τον ΟΦΗ, στις 22 Φεβρουαρίου 1987, πήραν μέρος στο παιχνίδι και τη βοήθησαν να φτάσει στη νίκη!

Μπορείτε να φανταστείτε τι χαμός θα γινόταν σήμερα, εάν γινόταν γνωστό ότι κάποιος ποδοσφαιριστής πόνταρε στην ήττα της ομάδας του στο στοίχημα;

Το είδαμε κι αυτό να συμβαίνει στο ελληνικό ποδόσφαιρο στις 22 Φεβρουαρίου 1987. Έστω κι αν τότε ο τζόγος περιοριζόταν στο ταπεινό ΠΡΟ-ΠΟ, προκλήθηκε σάλος με την είδηση ότι οι δύο Βούλγαροι παίκτες της Δόξας Δράμας, Μιχαήλ Βούλτσεφ και Πλάμεν Τσβέτκοφ, είχαν παίξει «2» τον εντός έδρας αγώνα της ομάδας τους με τον ΟΦΗ.

Το παράδοξο, ωστόσο, είναι ότι αμφότεροι αγωνίστηκαν κανονικά στο παιχνίδι που διεξήχθη σαν σήμερα. Και μάλιστα ο Βούλτσεφ πέτυχε δύο γκολ, χάρη στα οποία η Δόξα νίκησε με 2-0! Νωρίτερα, είχε υποβάλει την παραίτησή του ο προπονητής της μακεδονικής ομάδας, Πάνος Μάρκοβιτς, ο οποίος είχε έρθει στο μεταξύ σε ρήξη με τον πρόεδρο, Γιώργο Χαραλαμπίδη, με αφορμή το θέμα της συμμετοχής των δύο Βούλγαρων παικτών.

Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα με τη χρονολογική τους σειρά. Ο Βούλτσεφ και ο Τσβέτκοφ είχαν επισκεφθεί την παραμονή του αγώνα τη γειτονική πόλη της Καβάλας, όπου αποφάσισαν να παίξουν δύο δελτία ΠΡΟ-ΠΟ. Ένα σύστημα, στο οποίο είχαν στάνταρ «2» το ματς της ομάδας τους με τον ΟΦΗ κι ένα απλό, όπου πάλι πόνταραν ήττα της Δόξας στις τέσσερις από τις πέντε στήλες.

Για κακή τους τύχη, όμως, ο πράκτορας όχι μόνο κατάλαβε ποιοι ήταν, αλλά τύχαινε να γνωρίζει και τον γενικό αρχηγό της Δόξας, Κώστα Τσιτσόπουλο. Κι αφού διαπίστωσε την περίεργη επιλογή τους στον αγώνα της ομάδας τους, το «σφύριξε» στον παράγοντα των «Μαυραετών»! Και να μην τους είχε αναγνωρίσει ο πράκτορας, πάντως, οι δύο Βούλγαροι ποδοσφαιριστές είχαν κάνει ό,τι μπορούσαν για να προδώσουν την ταυτότητά τους. Διότι είχαν υπογράψει (έστω και με τα μικρά τους ονόματα) το επίμαχο δελτίο. Κάτι που ήταν προαιρετικό στην προ μηχανογραφήσεως του ΟΠΑΠ εποχή.

Το ίδιο κιόλας βράδυ (της 21ης Φεβρουαρίου 1987) ο Τσιτσόπουλος ενημέρωσε τον Μάρκοβιτς για τα καθέκαστα. Ο πολύπειρος προπονητής έπαθε σοκ και πέρασε… από ανάκριση τους δύο ποδοσφαιριστές. Η εξήγησή τους, όμως, τον έκανε ακόμα να θυμώσει περισσότερο. Ο Βούλτσεφ και ο Τσβέτκοφ υποστήριξαν ότι είχαν παίξει «2» επειδή, πολύ απλά, θεωρούσαν καλύτερη ομάδα τον ΟΦΗ από τη Δόξα! Και υποσχέθηκαν ότι θα έδιναν τον καλύτερό τους εαυτό για τη νίκη.

Και όντως ήταν ισχυρότεροι οι Κρητικοί, αφού ήταν δεύτεροι στη βαθμολογία πίσω από τον Ολυμπιακό, ενώ οι Δραμινοί ήταν ουραγοί και πρώτο φαβορί για τον υποβιβασμό. Παίζεις, όμως, «κόντρα» την ομάδα σου στο ΠΡΟ-ΠΟ γι’ αυτόν τον λόγο;

«Καπελώθηκε» και… παραιτήθηκε

Ο Μάρκοβιτς δεν πείστηκε για τις αγαθές προθέσεις των δύο Βούλγαρων παικτών και τους απέκλεισε από τη 16άδα της Δόξας. Λίγο πριν την έναρξη του αγώνα, όμως, η ποδοσφαιρική πιάτσα βούιξε ότι ο πολύπειρος τεχνικός έχει υποβάλει την παραίτησή του!

Όπως έγινε γνωστό, ο πρόεδρος της ΠΑΕ, Γιώργος Χαραλαμπίδης, είχε πειστεί από τις αιτιάσεις των δύο ποδοσφαιριστών. Και γνωρίζοντας πόσο σημαντικοί ήταν αμφότεροι για τη Δόξα, είχε ζητήσει από τον προπονητή να τους χρησιμοποιήσει, ενώ εκείνος είχε ήδη ανακοινώσει στους παίκτες του την εντεκάδα. Ο Μάρκοβιτς, ωστόσο, δεν έκανε εκπτώσεις σε θέματα ηθικής και σηκώθηκε κι έφυγε από το γήπεδο, λίγο πριν αρχίσει ο αγώνας!

Πάνος Μάρκοβιτς

Ο Πάνος Μάρκοβιτς δεν σήκωνε… μύγα στο σπαθί του σε θέματα ηθικής.

Με υπηρεσιακό προπονητή τον παλαίμαχο άσο της μεγάλης Δόξας της δεκαετίας του ’50, Βασίλη Ιωάννου (ο οποίος ήταν βοηθός του παραιτηθέντα Μάρκοβιτς) , η μακεδονική ομάδα παρατάχθηκε έχοντας στη σύνθεσή της τους δύο Βούλγαρους ποδοσφαιριστές. Κι αυτοί τήρησαν στο έπακρο την υπόσχεση που είχαν δώσει στον πρόεδρό τους. Όπως γράψαμε και στον πρόλογό μας, άλλωστε, ο Βούλτσεφ πέτυχε και τα δύο γκολ που χάρισαν στους «Μαυραετούς» τη νίκη-ανάσα με 2-0 επί του ισχυρού ΟΦΗ. Ένα με απ’ ευθείας φάουλ στο 9′ κι άλλο ένα με εξαιρετικό δεξί σουτ στο 39′. Πολύ καλή απόδοση είχε και ο Τσβέτκοφ.

Οι περισσότεροι Έλληνες φίλαθλοι πληροφορήθηκαν τις λεπτομέρειες της απίθανης αυτής ιστορίας στις βραδινές αθλητικές εκπομπές των καναλιών της ΕΡΤ κι έμειναν με την απορία. Εφόσον οι δύο Βούλγαροι τα έδωσαν (αποδεδειγμένα) όλα για να νικήσει η Δόξα, γιατί είχαν παίξει «2» το ματς στο ΠΡΟ-ΠΟ; Κι αν ακόμα είχαν συμπληρώσει για πλάκα τα δελτία, δεν γνώριζαν την αναστάτωση που θα προκαλούσε τυχόν αποκάλυψη της πράξης τους;

Ο Χαραλαμπίδης έκανε μια ύστατη προσπάθεια να μεταπείσει τον Μάρκοβιτς την επομένη του αγώνα. Είχε ως βασικό επιχείρημα την τιμιότητα που είχαν επιδείξει οι Βούλγαροι στον αγώνα με τον ΟΦΗ. Ο προπονητής, ωστόσο, ξεκαθάρισε ότι δεν θα επέστρεφε εκτός αν οι Βούλτσεφ και Τσβέτκοφ απομακρύνονταν από τη Δόξα, έστω και προσωρινά, για παραδειγματισμό. Αίτημα που δεν έκανε αποδεκτό ο πρόεδρος των «Μαυραετών», με αποτέλεσμα να επέλθει η διακοπή της συνεργασίας.

Για την ιστορία, η Δόξα δεν κατάφερε να αποφύγει τον υποβιβασμό. Η συμμετοχή της στην απεργία των ΠΑΕ, οι οποίες είχαν ως βασικό αίτημα να εισπράττουν πάγιο ποσοστό από τα έσοδα του ΠΡΟ-ΠΟ, της στέρησε και τις λίγες ελπίδες που της είχαν απομείνει. Ο ΟΦΗ, πάλι, τερμάτισε τρίτος στο πρωτάθλημα και κατέκτησε το Κύπελλο, εξασφαλίζοντας για δεύτερη διαδοχική σεζόν την έξοδό του στην Ευρώπη.

Δεν ήταν τυχαίοι παίκτες

Αξίζει, τέλος, να γράψουμε δυο λόγια παραπάνω για τους πρωταγωνιστές αυτής της απίθανης ιστορίας, τους οποίους δεν είναι πιθανό να γνωρίζουν οι νεότεροι αναγνώστες.

O Βούλτσεφ (τον βλέπετε αριστερά στην κεντρική μας φωτογραφία) αγωνιζόταν στη θέση του σέντερ φορ και διέθετε εξαιρετική τεχνική κατάρτιση. Ο Τσβέτκοφ (δεξιά) ήταν μέσος, κλασικό «δεκάρι» της εποχής. Αμφότεροι αγωνίστηκαν από το 1981 στη Λέφσκι Σόφιας και είχαν σημαντική συμβολή στην κατάκτηση δύο πρωταθλημάτων και δύο Κυπέλλων Βουλγαρίας.

Την ίδια περίπου εποχή ήταν στελέχη της εθνικής ομάδας της πατρίδας τους. Ο Βούλτσεφ κατέγραψε 14 συμμετοχές και δύο γκολ, ενώ ο Τσβέτκοφ έπαιξε σε 17 ματς σκοράροντας μία φορά. Όσο για το πώς κατέληξαν στη Δόξα; Στην προ Μποσμάν εποχή, οι θέσεις ξένων στις ομάδες των ανεπτυγμένων ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων ήταν λίγες. Συν τοις άλλοις, οι παίκτες που κατάγονταν από το Ανατολικό Μπλοκ, όπως οι Βούλγαροι, δεν μπορούσαν να μεταγραφούν εκτός συνόρων προτού κλείσουν τα 28 τους χρόνια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι και οι δύο διεθνείς άσοι παρέμειναν στη Δόξα και την περίοδο 1987-88 στη Β’ Εθνική και είχαν καθοριστική συμβολή στην άμεση επάνοδό της στα «σαλόνια». Παρέμειναν αμφότεροι στην ομάδα της Δράμας μέχρι το καλοκαίρι του 1990 και θεωρούνται έως και σήμερα δύο από τους κορυφαίους ξένους παίκτες που έχουν φορέσει τη φανέλα της.

Άλλα γεγονότα στην Ελλάδα και τον κόσμο στις 22 Φεβρουαρίου

2022: Πεθαίνει σε ηλικία 70 ετών ο Χρήστος Αγγουράκης, εμβληματική φυσιογνωμία του αθλητισμού των ατόμων με αναπηρίες στην Ελλάδα. Ήταν ένας από τους τρεις αθλητές που εκπροσώπησαν τη χώρα μας σε Παραολυμπιακούς Αγώνες, το 1976 στο Μόντρεαλ, και έδωσε το «παρών» σε όλες τις διοργανώσεις έως και το 2004 στην Αθήνα. Διακρινόταν στις ρίψεις και κατέκτησε ένα ασημένιο (το 1992 στον ακοντισμό) και τρία χάλκινα μετάλλια (το 1988 στον ακοντισμό, το 1992 στη σφαιροβολία και το 2004 στη σφαιροβολία).

2009: Η ομάδα μπάσκετ του Παναθηναϊκού κατακτά για πέμπτη διαδοχική χρονιά το Κύπελλο Ελλάδας, νικώντας στον τελικό τον Ολυμπιακό με 80-70. Πρώτος σκόρερ του τελικού ήταν ο αρχηγός των «πράσινων», Δημήτρης Διαμαντίδης, με 16 πόντους.

2001: Η ΑΕΚ γνωρίζει τη συντριβή από την Μπαρτσελόνα με 5-0, στον δεύτερο αγώνα της φάσης των «16» του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ στο Καμπ Νου και προκρίνεται χάρη και στο 1-0 με το οποίο είχε νικήσει στη Νέα Φιλαδέλφεια. Τρία γκολ πετυχαίνει ο Λουίς Ενρίκε (21′, 30′, 58′) κι από ένα οι Ριβάλντο (55′) και Τζεράρντ (87′ πέν.). Η Ένωση  είχε μείνει με παίκτη λιγότερο από το 27′, λόγω τραβηγμένης αποβολής του Καψή.

2000: Η γυναικεία ομάδα βόλεϊ του Παναθηναϊκού προκρίνεται για δεύτερη φορά στην ιστορία της στο Final-4 του Κυπέλλου Κυπελλούχων Ευρώπης, ύστερα από τη νίκη της επί της ουκρανικής Σερκάσι με 3-0.

1980: Σημειώνεται το «Θαύμα στον Πάγο», όπως μνημονεύουν οι Αμερικανοί τη νίκη της εθνικής ομάδας χόκεϊ επί πάγου των ΗΠΑ επί της πανίσχυρης Σοβιετικής Ένωσης με 4-3, στο πλαίσιο των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του Λέικ Πλασίντ. Με τις ΗΠΑ δεν αγωνίζονταν ακόμα οι άσοι του NHL, παρά μόνο οι νεαροί άσοι των κολεγιακών ομάδων, την ίδια στιγμή που οι Σοβιετικοί παρέτασσαν τους έμπειρους παίκτες των εγχώριων συλλόγων, που ήταν κατ’ ουσίαν επαγγελματίες. Δύο ημέρες αργότερα, οι ΗΠΑ θα νικήσουν 4-2 τη Φινλανδία στον τελευταίο αγώνα του ομίλου και θα κατακτήσουν το χρυσό μετάλλιο. Στα τέλη του 1999, το περιοδικό Sports Illustrated ανέδειξε το «Θαύμα στον Πάγο» ως την κορυφαία στιγμή του 20ού αιώνα για τον αμερικάνικο αθλητισμό.

1958: Διεξάγεται ο πρώτος αγώνας στην ιστορία του Κυπέλλου Πρωταθλητριών Ευρώπης στο μπάσκετ, με τη βελγική Ρουαγιάλ να νικά την Ετζέλα Έτελμπρουκ από το Λουξεμβούργο με 82-43. Ο Μπεν Μάιερς της Ετζέλα σημειώνει το πρώτο καλάθι στην ιστορία του θεσμού.

1888: Ο Σκωτσέζος Τζον Ριντ παρουσιάζει πώς παίζεται το γκολφ, σε ένα βοσκοτόπι στο Γιόνκερς, έξω από τη Νέα Υόρκη.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News