Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός: Το... αποκριάτικο ντέρμπι της ντροπής

Το ντέρμπι Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός 3-4 στις 25 Φεβρουαρίου 1990 έμεινε στην ιστορία για όλους τους λάθος λόγους. Τα θλιβερά επεισόδια εντός και εκτός αγωνιστικού χώρου, η δραματική εξέλιξη του αγώνα και η κόντρα της Θύρας 7 με τον Αργύρη Σαλιαρέλη.

Στην εποχή που η ρίψη φωτοβολίδας ευθείας βολής θεωρείται (ορθώς) αιτία διακοπής αγώνα και το άναμμα καπνογόνου επισύρει πρόστιμο, η παρακολούθηση των στιγμιοτύπων του ντέρμπι Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός 3-4, στις 25 Φεβρουαρίου 1990, θα προκαλέσει… νευρικό γέλιο. Ιδίως στους νεότερους, που έχουν μεγαλώσει με τον μύθο ότι «τα παλιά χρόνια οι οπαδοί των δύο ομάδων παρακολουθούσαν τους αγώνες μονιασμένοι».

Όλη η παρακμή του ελληνικού ποδοσφαίρου συνοψίζεται στα κωμικοτραγικά γεγονότα που έλαβαν χώρα στο δεύτερο ημίχρονο εκείνου του ντέρμπι, το οποίο διεξήχθη (τι ειρωνεία…) την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς εκείνου του έτους. Συγκυρία που δεν άφησαν ανεκμετάλλευτη στους τίτλους τους οι εφημερίδες (αθλητικές και μη) που κυκλοφόρησαν την επομένη.

Τι να πρωτοαναφέρει κανείς; Το… ξύλο που έφαγε ο επόπτης Καμινάρης από έναν παρατρεχάμενο που, άγνωστο πώς, είχε μπει στον αγωνιστικό χώρο, επειδή κατακύρωσε σωστά το γκολ του Σπύρου Μαραγκού στο 61′; Το ότι ο Θοδωρής Παχατουρίδης, που έσπρωξε πρώτος τον ίδιο επόπτη, δεν αποβλήθηκε;

Να θυμηθούμε τον τραυματισμό του 19χρονου (και πρωτοεμφανιζόμενου σε ντέρμπι) Αντώνη Νικοπολίδη στον αυχένα στο 81′, από κομμάτι μάρμαρο που του πέταξαν οπαδοί του Ολυμπιακού από τη Θύρα 7, χωρίς ο διαιτητής, Μάκης Γερμανάκος, να τολμήσει να διακόψει οριστικά το ματς; Το ότι ο πρόεδρος των Πειραιωτών, Αργύρης Σαλιαρέλης, επιτέθηκε στον καμεραμάν της ΕΡΤ, Σωκράτη Ζάππα, την ώρα της προσωρινής διακοπής κι ύστερα έκανε… τον ανήξερο;

Ή μήπως ξεχνιέται το «είναι στημένο» που φώναζαν εν χορώ οι οπαδοί και των δύο ομάδων (σε μορφή… ερωταπαντήσεων) όταν οι γηπεδούχοι ισοφάρισαν αρχικά σε 2-2 και κατόπιν σε 3-3; Στην τρίτη ισοφάριση, πάντως, η μπάλα κάπου βρήκε έπειτα από το συρτό σουτ του Στράτου Αποστολάκη, πήρε ύψος και ξεγέλασε τον Γιώργο Αμπαδιωτάκη. Μάλλον άλλαξε τροχιά από κάποιο αντικείμενο, που θα είχαν πετάξει νωρίτερα οι «ερυθρόλευκοι» οπαδοί.

Ο σκόρερ του νικητήριου γκολ του Παναθηναϊκού, Γιάννης Σαμαράς, μονομαχεί με τον Γιώτη Τσαλουχίδη.

Το γκολ του Γιάννη Σαμαρά στο 90′ (το επίσημο λεπτό, αν αφήσουμε απ’ έξω το μισάωρο της διακοπής), έβαλε τέλος στα σενάρια που είχαν αναπτυχθεί στην κερκίδα περί συμπαιγνίας. Ή μήπως… όχι; Κάποιες φάσεις, όσο περισσότερο τις βλέπεις, σε βάζουν σε σκέψεις. Τα σενάρια, πάντως, δεν είχαν λογική, αφού οι δύο «αιώνιοι» ισοβαθμούσαν πριν από εκείνη την αγωνιστική στην κορυφή της βαθμολογίας μαζί με την ΑΕΚ (!) και είχαν θεωρητικά στόχο μόνο τη νίκη.

Την πήρε τελικά ο Παναθηναϊκός, ο οποίος είχε και τρία δοκάρια και γενικά ήταν καλύτερος όση ώρα παίχτηκε ποδόσφαιρο. Αντίθετα, ο Ολυμπιακός βυθιζόταν ξανά στην εσωστρέφεια, στη δύσκολη εκείνη περίοδο της ιστορίας του. Η κόντρα των οργανωμένων οπαδών με τον Σαλιαρέλη είχε φτάσει στο απροχώρητο (ο πρόεδρος της πειραϊκής ΠΑΕ θα έβαζε λουκέτο στη Θύρα 7, όπως είχε κάνει και τις πρώτες εβδομάδες του 1990, για να μην… τα ακούει από τον κόσμο) και το φως στο τούνελ θα αργούσε να φανεί.

Τα πολλά λόγια είναι φτώχεια, όμως. Ας αφήσουμε να «μιλήσει» η εικόνα.

Άλλα γεγονότα στην Ελλάδα και τον κόσμο στις 25 Φεβρουαρίου

2023: Ο Λευτέρης Πετρούνιας κατακτά το χρυσό μετάλλιο στους κρίκους στο Παγκόσμιο Κύπελλο που διεξάγεται στο Κότμπους της Γερμανίας.

2010: Χάρη σ’ ένα μαγικό πεντάλεπτο στο τέλος του πρώτου ημιχρόνου, ο Παναθηναϊκός νικά 3-2 τη Ρόμα στο Ολίμπικο και προκρίνεται πανηγυρικά στους «16» του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ. Οι «πράσινοι» είχαν νικήσει 3-2 στο πρώτο ματς στο ΟΑΚΑ, όμως στο 32′ βρίσκονται να χάνουν 1-0 με τυχερό γκολ του Ρίισε. Ο Σισέ με πέναλτι στο 40′, ο Νίνης στο 43′ και πάλι ο Σισέ στο 45′ (από πάσα του Νίνη) πετυχαίνουν τα τρία γκολ που χαρίζουν την τεράστια πρόκριση στον Παναθηναϊκό. Η Ρόμα απλώς μειώνει στο 67′ με τον Ντε Ρόσι.

1994: Πεθαίνει σε ηλικία 62 ετών ο πρώην πρωταθλητής Ελλάδας στο σκάκι, Τριαντάφυλλος Σιαπέρας.

1977: Ο Πιτ Μάραβιτς πετυχαίνει 68 πόντους στη νίκη των Νιου Ορλίνς Τζαζ επί των Νιου Γιορκ Νικς με 124-107 και σημειώνει ρεκόρ επίτευξης πόντων από σούτινγκ γκαρντ σε ένα ματς του ΝΒΑ. Την επίδοσή του θα βελτιώσει ο Μάικλ Τζόρνταν στις 28 Μαρτίου 1990, όταν θα πετύχει 69 πόντους στη νίκη των Σικάγο Μπουλς επί των Κλίβελαντ Καβαλίερς με 117-113.

1973: Στο ντέρμπι τίτλου που διεξάγεται στη σκιά της τριπλής δολοφονίας από τον Νίκο Κοεμτζή, ο Ολυμπιακός νικά 1-0 τον ΠΑΟΚ στο «Γ. Καραϊσκάκης» με γκολ του Χούλιο Λοσάντα και μειώνει τη μεταξύ τους διαφορά στον ένα βαθμό.

1964: Ο 22χρονος Κάσιους Κλέι κατακτά τον τίτλο του παγκόσμιου πρωταθλητή στα υπερβαρέα της επαγγελματικής πυγμαχίας, όταν νικά τον Σόνι Λίστον με νοκ άουτ στο τέλος του 6ου γύρου. Δύο ημέρες αργότερα, ο Κλέι ανακοινώνει ότι ασπάζεται τον ισλαμισμό και αλλάζει το ονοματεπώνυμό του σε Μοχάμεντ Αλί.

1951: Αρχίζουν στο Μπουένος Άιρες της Αργεντινής οι 1οι Παναμερικανικοί Αγώνες, με τη συμμετοχή 2.513 αθλητών και αθλητριών από 21 χώρες της Βορείου και της Νοτίου Αμερικής.

1924: Η Μαρί Μπόιντ πετυχαίνει 156 πόντους στον σχολικό αγώνα Λονακόνινγκ-Ούρσουλιν που λήγει με σκορ 163-3. Η επιτυχία της οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στον παλιό κανονισμό που ίσχυε από την εποχή του Τζέιμς Νέισμιθ, σύμφωνα με τον οποίο ύστερα από κάθε καλάθι, ο αγώνας συνεχιζόταν με τζάμπολ στο κέντρο του γηπέδου. Οι παίκτριες του Λονακόνινγκ υπερτερούσαν σε ύψος των αντιπάλων τους, με αποτέλεσμα να εκδηλώσουν πολύ περισσότερες επιθέσεις, που κατέληξαν σε εύκολα καλάθια της Μπόιντ.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News