Νίκος Γκάλης: Όταν αναρριχήθηκε στην πρώτη θέση των σκόρερ όλων των εποχών

Στις 29 Φεβρουαρίου του δίσεκτου έτους 1992, ο Νίκος Γκάλης αναρριχήθηκε στην κορυφή του πίνακα των σκόρερ σε όλη την ιστορία της κορυφαίας εθνικής κατηγορίας του μπάσκετ. Ποιον μεγάλο άσο ξεπέρασε και με πόσους πόντους τερμάτισε την καριέρα του.

Προληπτικός δεν ξέρουμε αν ήταν όσο αγωνιζόταν ο Νίκος Γκάλης. Ωστόσο, δεν είναι τυχαίο ότι την ημέρα που έκανε δίσεκτο το έτος 1992, δηλαδή την 29η Φεβρουαρίου, ανέβηκε στην κορυφή του πίνακα των σκόρερ όλων των εποχών στην εθνική κατηγορία του μπάσκετ!

Μάλιστα, αυτό συνέβη στη δέκατη τρίτη σεζόν του στο ελληνικό πρωτάθλημα – γι’ αυτό γράφουμε για γούρια και προλήψεις. Η ουσία, ωστόσο, ήταν ότι ο πλέον χαρισματικός άσος που πέρασε ποτέ από τα εγχώρια παρκέ, έσπασε εκείνη τη μέρα το ρεκόρ των 11.030 πόντων του Βασίλη Γκούμα, που άντεχε από το 1987. Το κατάφερε στον αγώνα του Άρη με το Παγκράτι στο κλειστό του Μετς.

Ο Γκάλης έφτασε τους 11.031 πόντους με τον 24ο που πέτυχε στο συγκεκριμένο ματς, διαμορφώνοντας το 68-63 υπέρ της ομάδας του. Οι άνθρωποι του Παγκρατίου ήταν προετοιμασμένοι για το ιστορικό γεγονός και ο αγώνας διακόπηκε, ώστε συμπαίκτες και αντίπαλοι να τον συγχαρούν ένας-ένας, αλλά και οι φίλαθλοι που βρίσκονταν στην κερκίδα να τον χειροκροτήσουν. Ατυχώς, η ΕΟΚ και η ΕΣΑΚ (ο πρόδρομος του σημερινού ΕΣΑΚΕ) είχαν λάμψει διά της απουσίας τους…

Ο Γκάλης πέτυχε άλλους 15 πόντους σε εκείνο το παιχνίδι, οδηγώντας τον Άρη στη νίκη με 98-90. Θα ολοκλήρωνε την πλούσια καριέρα του με 12.714 πόντους (σύμφωνα με τον ΕΣΑΚΕ) το 1994 και μέχρι σήμερα, 32 ολόκληρα χρόνια μετά, δεν έχει βρεθεί κανείς να απειλήσει την πρωτιά του.

Έκοψαν το αυτί του διαιτητή στο Αγρίνιο!

Ένας από τους μεγαλύτερους μύθους με τους οποίους μεγάλωσαν τα παιδάκια των ’80s ήταν «για τον διαιτητή που του δάγκωσαν το αυτί». Χωρίς άλλες λεπτομέρειες για το πού, πώς, πότε και γιατί, παρότι το γεγονός ήταν σχετικά πρόσφατο (συνέβη στις 29 Φεβρουαρίου 1976), αν και μάλλον… παραφουσκωμένο.

Τι ακριβώς συνέβη στον περιβόητο αγώνα Παναιτωλικός-ΠΑΟΚ 0-2, με θύμα τον Θεσσαλονικιό διαιτητή Στέφανο Ράμμο; Μάλλον δεν θα το μάθουμε ποτέ με ακρίβεια ύστερα από τόσα χρόνια, αν και το σίγουρο είναι ότι έφαγε πολύ ξύλο από τους Αγρινιώτες οπαδούς, οι οποίοι τον θεωρούσαν υπαίτιο για την ήττα της ομάδας τους (κυρίως για το πέναλτι με το οποίο άνοιξε το σκορ ο Σταύρος Σαράφης στο 67′). Εκείνη την εποχή και με βάση τα δημοσιεύματα των εφημερίδων, είχε επικρατήσει η άποψη ότι κάποιος αγριεμένος οπαδός που εμφάνισε… κανιβαλικές διαθέσεις, του δάγκωσε το αριστερό αυτί και του έκοψε το μισό!

Η εκδοχή αυτή, όμως, αμφισβητείται έντονα από τους ανθρώπους που βρίσκονται κοντά στον Παναιτωλικό και ήταν μάρτυρες στα τραγικά επεισόδια. Όπως ισχυρίζονται, δεν υπήρξε δάγκωμα και ακρωτηριασμός του αυτιού του Ράμμου. Το τραύμα ήταν ένα απλό σκίσιμο που προκλήθηκε από χτύπημα με… ξύλινο τελάρο. Λιγότερο ανατριχιαστικό, αλλά και πάλι…

Ο Στέφανος Ράμμος διευθύνει το ντέρμπι Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός της 6ης Μαΐου 1979, τρία χρόνια μετά τον φρικιαστικό τραυματισμό του στο γήπεδο του Παναιτωλικού.

Ο άτυχος Ράμμος έκανε δημόσια εμφάνιση την επόμενη με μπανταρισμένο το αριστερό του αυτί και μέσα σε διάστημα μικρότερο των δύο μηνών επέστρεψε στη διαιτησία. Στη φωτογραφία τον βλέπετε να διευθύνει το ντέρμπι Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός 1-0, στις 6 Μαΐου 1979. Κι αν κάνετε zoom θα διαπιστώσετε ότι το αριστερό του αυτί είναι παραμορφωμένο.

Το χειρότερο για τον διαιτητή ήταν ότι πέρα από τον σοβαρό τραυματισμό του, καταδικάστηκε μερικές ημέρες αργότερα σε φυλάκιση έντεκα μηνών με αναστολή για περιύβριση αρχής! Ο λόγος ήταν ότι την ώρα που κινδύνευε η σωματική του ακεραιότητα, κάτι είπε σε έναν χωροφύλακα που προφανώς παρακολουθούσε άπραγος τον ξυλοδαρμό του από τους χούλιγκαν του Παναιτωλικού. Όσο για τους δράστες; Μόνο τέσσερις από αυτούς συνελήφθησαν και οδηγήθηκαν στη Δικαιοσύνη, όπου καταδικάστηκαν σε τετράμηνη φυλάκιση (χωρίς αναστολή).

Γεγονότα που δεν αμφισβητούνται, τέλος, είναι η περιφορά τις επόμενες μέρες από νεαρούς οπαδούς του Παναιτωλικού ενός μαύρου μανικιού, το οποίο ισχυρίζονταν ότι προερχόταν από τη διαιτητική στολή του Ράμμου. Όπως και το μπλακ χιούμορ ενός ζαχαροπλάστη του Αγρινίου, ο οποίος έφτιαξε τούρτα με σχήμα… αυτιού, η οποία έκανε μεγάλο σουξέ εκείνη την εποχή.

Άλλα γεγονότα στην Ελλάδα και τον κόσμο στις 29 Φεβρουαρίου

2020: Η Γουότφορντ νικά με 3-0 τη Λίβερπουλ και βάζει τέλος στο σερί 18 νικών της στην Premieship, ενώ την υποχρεώνει στην πρώτη της ήττα σε εκείνο το πρωτάθλημα. Το αήττητο των «κόκκινων» του Γιούργκεν Κλοπ στο αγγλικό πρωτάθλημα είχε φτάσει τους 44 αγώνες (από τις 3 Ιανουαρίου 2019 και το 2-1 από τη Μάντσεστερ Σίτι).

2012: Ο Κώστας Φορτούνης κάνει ντεμπούτο με την Εθνική Ελλάδας στον φιλικό αγώνα με το Βέλγιο στο Παγκρήτιο Στάδιο (1-1). Ο 19χρονος που αγωνίζεται εκείνη την εποχή στην Καϊζερσλάουτερν, περνά στο παιχνίδι με την έναρξη του β’ μέρους στη θέση του Δημήτρη Σαλπιγγίδη, ο οποίος είχε ανοίξει το σκορ στο 9ο λεπτό (ισοφάρισε ο Σαντλί στο 32′).

2004: Ο Άρης κατακτά για όγδοη φορά το Κύπελλο Ελλάδας στο μπάσκετ, νικώντας στον τελικό της Λαμίας τον Ολυμπιακό με 73-70. Πρωταγωνιστής του αγώνα είναι Νέστορας Κόμματος, ο οποίος ενώ το σκορ είναι 71-70 κόβει το σουτ του Χρήστου Χαρίση και στη συνέχεια κερδίζει φάουλ και διαμορφώνει το τελικό σκορ με δύο εύστοχες βολές. Ο τελικός αμαυρώνεται από σοβαρά επεισόδια που προκαλούν τη διακοπή του για δύο και πλέον ώρες και συνεχίζεται αφού οι διαιτητές διατάσσουν την εκκένωση των κερκίδων.

2000: Η Μπάγερν Μονάχου συντρίβει με 4-2 τη Ρεάλ Μαδρίτης για τη δεύτερη φάση των ομίλων του Champions League και εξασφαλίζει την πρόκριση στα προημιτελικά. Κορυφαίος παίκτης των Βαυαρών είναι ο Στέφαν Έφενμπεργκ, ο οποίος πετυχαίνει και το δεύτερο γκολ στο 24ο λεπτό. Τα υπόλοιπα γκολ της Μπάγερν πετυχαίνουν οι Σολ (21′), Φινκ (39′) και Πάουλο Σέρτζιο (66′), ενώ σκόρερ της Ρεάλ είναι οι Μοριέντες (25′) και Ραούλ (48′).

1992: Η ομάδα βόλεϊ του Ολυμπιακού γνωρίζει την ήττα με 3-0 από τη Μεσατζέρο Ραβένα στον τελικό του Final-4 του Κυπέλλου Κυπελλούχων Ευρώπης που φιλοξενείται στο Στάδιο Ειρήνης Φιλίας. Οι «ερυθρόλευκοι» γίνονται η πρώτη ελληνική ομάδα που μετέχει σε ευρωπαϊκό τελικό, χάρη στη νίκη τους με 3-0 επί της ΤΣΣΚΑ Μόσχας στον ημιτελικό. Τη σύνθεσή τους απαρτίζουν οι Θανάσης Μουστακίδης, Μιχάλης Τριανταφυλλίδης, Γιώργος Ντράγκοβιτς, Σωτήρης Αμαργιανάκης, Γιάννης Φάκας, Γιώργος Λυκούδης και ο Λετονός Ράιμοντς Βίλντε, ο οποίος λόγω τραυματισμού έχει μικρή συμμετοχή στον τελικό.

1968: Η ΑΕΚ εξασφαλίζει και μαθηματικά τον τίτλο της πρωταθλήτριας Ελλάδας στο μπάσκετ για έκτη φορά, χάρη στη νίκη της επί του Πανελληνίου με 94-91 στο κλειστό της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, με 38 πόντους του Γιώργου Αμερικάνου. Η Ένωση φτάνει τις 20 νίκες σε ισάριθμους αγώνες δύο αγωνιστικές πριν το τέλος της διοργάνωσης και δεν απειλείται από τον Παναθηναϊκό, ο οποίος βρίσκεται τρεις πόντους πίσω της στη βαθμολογία.

1964: Στον αγώνα του ΝΒΑ, Σινσινάτι Ρόγιαλς-Φιλαδέλφεια 76ερς 117-114, δύο παίκτες των νικητών σημειώνουν από μία «σαραντάρα» διαφορετικού είδους. Ο Όσκαρ Ρόμπερτσον  πετυχαίνει 43 πόντους και ο Τζέρι Λούκας μαζεύει 40 ριμπάουντ.

1952: Η Ελλάδα νικά με 3-1 την Τουρκία στο γήπεδο του Παναθηναϊκού, σε αγώνα για το Κύπελλο Φιλίας Ανατολικής Μεσογείου. Και τα τρία γκολ του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος πετυχαίνει ο Γιώργος Δαρίβας (15′, 44′, 80′).

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News