Παναχαϊκή: Υποβιβάστηκε για δωροδοκία με... αποφασίζομεν και διατάσσομεν
Στις 5 Μαρτίου 1970, η Χούντα… αποφάσισε και διέταξε τον υποβιβασμό της Παναχαϊκής για απόπειρα δωροδοκίας παικτών του Άρη, χωρίς να τη δικάσει. Ήταν η πρώτη φορά στα χρονικά του ελληνικού ποδοσφαίρου που μια ομάδα έπεσε κατηγορία γι’ αυτόν τον λόγο.
Προτού γράψει Ιστορία στα ελληνικά γήπεδα ως μία από τις κορυφαίες επαρχιακές ομάδες όλων των εποχών, η Παναχαϊκή του Κώστα Δαβουρλή και των υπόλοιπων σπουδαίων άσων βίωσε μια «μαύρη» στιγμή στις 5 Μαρτίου 1970. Έγινε η πρώτη ομάδα που τιμωρήθηκε με υποβιβασμό από την Α’ Εθνική λόγω απόπειρας δωροδοκίας.
Όλα, μάλιστα, έγιναν στο… τσακ-μπαμ. Στις 27 Φεβρουαρίου ο Τάκης Λουκανίδης, ο οποίος έπαιζε τότε στον Άρη, κατήγγειλε ότι παράγοντες του συλλόγου της Πάτρας είχαν πλησιάσει τον συμπαίκτη του, Βαγγέλη Συρόπουλο και του είχαν προτείνει να έχει μειωμένη απόδοση στο μεταξύ τους παιχνίδι της 1ης Μαρτίου στο γήπεδο Χαριλάου. Και με τη συμπλήρωση μίας εβδομάδας, βγήκε η ετυμηγορία της ΕΠΟ για υποβιβασμό!
Υπήρχε, όμως, εξήγηση για την ταχύτητα στη λήψη αποφάσεων. Είχαμε Χούντα. Και η διορισμένη απ’ την ίδια διοίκηση της ΕΠΟ, δεν ανέθεσε την υπόθεση στα δικαιοδοτικά όργανά της, τα οποία θα καλούσαν την Παναχαϊκή σε απολογία κ.ο.κ. Απλώς παρέλαβε τα στοιχεία της ποινικής δικογραφίας, έκρινε ότι είχαν προκύψει απτές αποδείξεις για την απόπειρα δωροδοκίας από τρία στελέχη της πατρινής ομάδας και «αποφάσισε και διέταξε» τον υποβιβασμό της.
Για την ακρίβεια, η απόφαση της ομοσπονδίας προέβλεπε μηδενισμό της Παναχαϊκής στον αγώνα με τον Άρη, ο οποίος είχε διεξαχθεί κανονικά και είχε λήξει 0-0 και παράλληλα αποκλεισμό από όλους τους αγώνες που είχε να δώσει έως το τέλος της περιόδου. Κοινώς, τη μηδένιζε και στους 12 αγώνες που απέμεναν για το πρωτάθλημα, αλλά και από τον αγώνα της φάσης των «32» του Κυπέλλου με τον Πανελευσινιακό.
Τον υποβιβασμό επικύρωσε ο πανίσχυρος γγΑ της επταετίας, Κωνσταντίνος Ασλανίδης, ο οποίος μάλιστα είχε προσπαθήσει… να οικειοποιηθεί τη μέχρι τότε ανοδική πορεία της Παναχαϊκής. Είχε κάνει, έλεγε, ό,τι μπορούσε για να τη βοηθήσει τα προηγούμενα χρόνια, αλλά για ένα τόσο βαρύ παράπτωμα δεν μπορούσε να παρέμβει. Λες και έπαιζε μπάλα εκείνος και όχι σπουδαία ταλέντα όπως ο ήδη διεθνής με την Εθνική Ανδρών Δαβουρλής και άλλοι, όπως ο Ανδρέας Μιχαλόπουλος, ο Βασίλης Στραβοπόδης, ο Θέμης Ρήγας, αλλά και έμπειροι Μιχάλης Μπέλλης και Ζαχαρίας Πιτυχούτης, που είχαν αποκτηθεί από τον Παναθηναϊκό το καλοκαίρι του 1969.
Οι φίλαθλοι της Πάτρας ήταν ανάστατοι με την απόφαση και κατηγορούσαν την ΕΠΟ ότι καταδίκαζε το ποδόσφαιρο της πόλης σε μαρασμό. Όχι ότι βγήκαν κιόλας στους δρόμους – δεν επιτρεπόταν, μην ξεχνιόμαστε. Το παρήγορο για την Παναχαϊκή ήταν ότι χάρη στους κανονισμούς της εποχής μπόρεσε να κρατήσει τους ταλαντούχους άσους στη δύναμή της και να επιστρέψει δριμύτερη στα «σαλόνια» της Α’ Εθνικής το 1971. Έτσι, πέτυχε όσα είχε αφήσει στη μέση ο υποβιβασμός, με αποκορύφωνα την έξοδο στην Ευρώπη, το 1973.
Άλλα γεγονότα στην Ελλάδα και τον κόσμο στις 5 Μαρτίου
2021: Ο Μίλτος Τεντόγλου διατηρεί τον τίτλο του πρωταθλητή Ευρώπης κλειστού στίβου στο μήκος, στη διοργάνωση του Τορούν της Πολωνίας, με άλμα στα 8.35 μ.
2020: Πεθαίνει σε ηλικία 84 ετών ο Μιχάλης Τροχανάς, ο οποίος υπήρξε μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ ΑΕΚ μεταξύ 1995 και 1999.
2018: Πεθαίνει από καρκίνο σε ηλικία 62 ετών ο πρόεδρος της κυπριακής ομοσπονδίας ποδοσφαίρου, Κώστας Κουτσοκούμνης.
2014: Ο Κριστιάνο Ρονάλντο φτάνει τα 49 γκολ με την Εθνική Πορτογαλίας, με τα δύο που σημειώνει εναντίον του Καμερούν (5-1) και μένει μόνος πρώτος στην πρώτη θέση του πίνακα των σκόρερ της, αφήνοντας δεύτερο τον Παουλέτα με 47. Σήμερα ο κορυφαίος άσος έχει φτάσει το ρεκόρ σε αστρονομικά ύψη (128 τέρματα σε 205 συμμετοχές).
2006: Ο Ίγκορ Μπίστσαν σημειώνει το 3.000ό γκολ του Παναθηναϊκού στην Α’ Εθνική και χαρίζει στην ομάδα του τη νίκη επί της ΑΕΚ με 1-0. Οι «πράσινοι» γίνονται η πρώτη ομάδα στα χρονικά της κορυφαίας εθνικής κατηγορίας που σπάνε αυτό το «φράγμα».
2005: Η Γερμανίδα άλτρια του μήκους, Μπιάνκα Κάπλερ, υποδεικνύει στους κριτές ότι είχαν μετρήσει λάθος το τελευταίο της άλμα στον τελικό του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος στα 6.96 μ., που της χαρίζει το χρυσό μετάλλιο. Την επομένη το λάθος επιβεβαιώνεται μέσω της ανάλυσης του βίντεο και το άλμα ακυρώνεται, η Κάπλερ υποχωρεί από την 1η στην 4η θέση (με 6.53 μ. έναντι 6.59 της Ρουμάνας, Αντίνα Άντον, που κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο), όμως οι διοργανωτές της προτείνουν να επαναλάβει την τελευταία της προσπάθεια, κάτι που εκείνη δεν δέχεται. Σε ένδειξη fair play, η IAAF αποφασίζει να απονείμει τιμής ένεκεν στην Κάπλερ ένα χάλκινο μετάλλιο.
2000: Ο Δημοσθένης Ταμπάκος κατακτά το χρυσό μετάλλιο στους κρίκους σε διεθνές μίτινγκ της Μόσχας με 9.750 βαθμούς.
1995: Σημειώνεται το χειρότερο ατύχημα στην ιστορία του ιστιοπλοϊκού αγώνα America’s Cup. Σκάφος 75 μέτρων από την Αυστραλία σπάει στη μέση και βυθίζεται στις άγριες θάλασσες του Σαν Ντιέγκο, αλλά τα 17 μέλη του πληρώματος σώζονται.
1993: Η IAAF αποφασίζει τον ισόβιο αποκλεισμό του Μπεν Τζόνσον από τον στίβο. Ο Καναδός σπρίντερ, ο οποίος είχε επιστρέψει στη δράση το 1991 μετά το σκάνδαλο ντόπινγκ στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1988 στη Σεούλ, είχε πιαστεί να έχει κάνει ξανά χρήση απαγορευμένων ουσιών, σε αγώνα 50 μ. στην Γκρενόμπλ της Γαλλίας.
1960: Ο Αμερικανός σφαιροβόλος Ντάλας Λονγκ καταρρίπτει το παγκόσμιο ρεκόρ με βολή στα 19.38 μ. στο Λος Άντζελες.
1922: Η Φίμπι Αν Όουκλι κάνει ρεκόρ στην σκοποβολή γυναικών όταν πετυχαίνει 98 στους 100 στόχους.
1864: Διεξάγονται για πρώτη αγώνες στίβου μεταξύ των πανεπιστημίων του Όξφορντ και του Κέιμπριτζ στην Αγγλία.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
- Ολυμπιακός - Μπασκόνια: Το τρένο και το αγκομαχητό
- Ολυμπιακός: Το μοναδικό ερωτηματικό του Μεντιλίμπαρ για το ντέρμπι με την ΑΕΚ
- Μπακς - Μπουλς 122-106: Ξύπνησαν για τα καλά τα Ελάφια με 40άρα του Γιάννη Αντετοκούνμπο
- Ολυμπιακός ONEX-Γκίζεν 3-1: Οι απουσίες δεν τον σταματούν! - Θρυλική νίκη στο «καυτό» Ρέντη
- Μανούσος Μανουσάκης: Εφυγε από τη ζωή ο εμβληματικός σκηνοθέτης