Σκάνδαλο Κιάππε: Υπήρξε φωτιά κάτω απ' τον καπνό ή ήταν απλό φιάσκο;

Στις 6 Μαρτίου 1990 ξεσπά το περιβόητο «σκάνδαλο Κιάππε», το οποίο συντάραξε τον ποδοσφαιρικό – και όχι μόνο – κόσμο, αν και στο τέλος δεν οδήγησε πουθενά. Η πλαστή επιστολή στη ΦΙΦΑ, ο «Θαλής απ’ το Ρέθυμνο» και πώς έκλεισε η υπόθεση.

Αν κάποιος καθόταν να συναρμολογήσει τα κομμάτια του παζλ του «σκανδάλου Κιάππε», η οποία αναστάτωσε το ελληνικό ποδόσφαιρο πριν από 34 χρόνια, θα μπορούσε να γράψει σενάριο ταινίας που θα έσπαγε τα ταμεία. Τέτοιος ήταν ο ντόρος που είχε προκληθεί, άσχετα αν στο τέλος μείναμε με την απορία για το τι ήταν αλήθεια και τι ψέμα!

Όλα αρχίζουν στις 6 Μαρτίου 1990, όταν η εφημερίδα «Ελευθεροτυπία» κυκλοφορεί με πρωτοσέλιδο «χτύπημα» για την ύπαρξη μίας έγγραφης καταγγελίας Έλληνα διαιτητή προς τη ΦΙΦΑ, για τη σύσταση και τη δράση ενός κυκλώματος αποτελούμενου από διαιτητές, παράγοντες, ακόμα και ποδοσφαιριστές, το οποίο ρυθμίζει τα αποτελέσματα αγώνων του ελληνικού πρωταθλήματος!

Επακολουθεί σάλος, ο οποίος μεγαλώνει όταν έξι ημέρες αργότερα η «Ελευθεροτυπία» δημοσιεύει μέρος από το περιεχόμενο της επιστολής. Αυτή φέρει την υπογραφή του Πειραιώτη διαιτητή, Κώστα Δημητριάδη και κατονομάζει ονόματα διάφορων παραγόντων, διαιτητών, ακόμα και ποδοσφαιριστών που συμμετέχουν στο κύκλωμα που χειραγωγεί τα αποτελέσματα των αγώνων. Αναφέρει, μάλιστα, ως «στημένο» το ντέρμπι ΑΕΚ-Ολυμπιακός 0-0, το οποίο είχε διεξαχθεί τον Οκτώβριο του 1989.

Η κατάσταση ξεφεύγει πλέον από τον έλεγχο και το θέμα κυριαρχεί σε εφημερίδες και κανάλια. Ο Δημητριάδης αρνείται ότι έχει συντάξει την επιστολή και ισχυρίζεται ότι η υπογραφή του έχει πλαστογραφηθεί. Και πράγματι, όπως αποδεικνύεται, την επίμαχη επιστολή (που ήταν γραμμένη στα γαλλικά) είχε στείλει στη ΦΙΦΑ ένας… υπάλληλος του τμήματος διεθνών σχέσεων της ΕΠΟ, ονόματι Κωνσταντίνος Κιάππε. Ο οποίος έβαλε τη μνηστή του να τη δακτυλογραφήσει και τη μητέρα του (!) να βάλει την υπογραφή με το όνομα του Δημητριάδη!

Το μπέρδεμα μεγαλώνει όταν ο Κιάππε καταγγέλει ότι είχε ενεργήσει υπό την απειλή κάποιου  «Θαλή απ’ το Ρέθυμνο», πανίσχυρου παράγοντα του ποδοσφαίρου. Την ώρα που όλοι προσπαθούν να μάθουν ποιος είναι ο Κιάππε και για τα συμφέροντα ποιου μπορεί να ενεργεί (αλλά και ποιος μπορεί να κρύβεται πίσω από το ψευδώνυμο «Θαλής»), εκείνος διαφεύγει μυστικά στη Ζυρίχη και η Ιντερπόλ εκδίδει διεθνές ένταλμα σύλληψής του. Η υπόθεση παίρνει τεράστιες διαστάσεις σε σημείο που ο ιδιοκτήτης του ΑΝΤ1, Μίνωας Κυριακού, στέλνει με το ιδιωτικό του τζετ στην πόλη της Ελβετίας τον Τερενς Κουίκ, Νο 1 δημοσιογραφικό όνομα του καναλιού, για να βρει τον εξαφανισμένο υπάλληλο της ομοσπονδίας!

Ο Κουίκ εντοπίζει πράγματι τον Κιάππε, ο οποίος την επομένη θα επιστρέψει με το ιδιωτικό τζετ του Κυριακού στην Αθήνα, όπου και συλλαμβάνεται. Στη συνέντευξή του που μεταδίδει ο ΑΝΤ1 την ημέρα της επιστροφής του (μέρος της οποίας πήρε ο Κουίκ… εν πτήσει), ο υπάλληλος της ΕΠΟ επαναλαμβάνει ότι συνέταξε την επιστολή υπό την απειλή όπλου από τον περιβόητο «Θαλή», αλλά κι έναν «Επαμεινώνδα» (άνθρωπο «με χαρακτηριστικά μπράβου», όπως τον περιγράφει), εκφράζει φόβους για τη ζωή του και ζητά συγγνώμη απ’ όλους τους διαιτητές και παράγοντες έχει εμπλέξει στην «υπόθεση».

Το «σκάνδαλο Κιάππε» επισκιάζει στην επικαιρότητα ακόμα και την τρίτη προεκλογική περίοδο μέσα σε διάστημα μικρότερο του ενός έτους – αφού η Οικουμενική Κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΟΚ-ΣΥΝ υπό τον Ξενοφώντα Ζολώτα καταρρέει. Γι’ αυτό πολλοί υποστηρίζουν ότι πίσω από το θέμα μπορεί να κρύβονταν πολιτικά παιχνίδια, με σκοπό να αποπροσανατολιστεί ο κόσμος από τα πραγματικά προβλήματά του.

Το γεγονός ότι την υπεράσπιση του υπαλλήλου της ΕΠΟ αναλαμβάνει αυτόκλητος ο κορυφαίος δικηγόρος της εποχής, Αλέξανδρος Λυκουρέζος (ενώ ο Κιάππε είχε ορίσει τον επίσης διακεκριμένο νομικό και βουλευτή της ΝΔ, Νώντα Ζαφειρόπουλο) προκαλεί ακόμα μεγαλύτερη απορία. Ο Κιάππε φτάνει στο σημείο να ζητήσει τη συνδρομή του προέδρου της ΠΑΕ Παναθηναϊκός, Γιώργου Βαρδινογιάννη, για να αντεπεξέλθει στο οικονομικό κόστος!

Ιστορική έχει μείνει και μια εκπομπή που είχε κάνει εκείνες τις μέρες ο ΑΝΤ1, με συντονιστή τον Σταύρο Τσώχο και καλεσμένους ανθρώπους απ’ όλο το φάσμα του ποδοσφαίρου. Η συζήτηση κράτησε μέχρι τα άγρια χαράματα και σημαδεύτηκε από την «καλτ» εμφάνιση του Κώστα Τριβέλλα. Ο τότε επικεφαλής της αντιπολίτευσης της ΕΠΟ συμμετείχε στο πάνελ από την έναρξή του, κάποια στιγμή αποχώρησε λόγω προχωρημένης ώρας και στη συνέχεια έκανε την επανεμφάνισή του φορώντας… μια φόρμα (ή πιτζάμα, όπως επικράτησε να λέγεται)!

Στην απολογία του στον ανακριτή ο Κιάππε κατονομάζει ως ηθικό αυτουργό της σύνταξης της επιστολής τον τότε αντιπρόεδρο της ΕΠΟ, Νίκο Ζουμπογιώργο. Δεν επιβεβαιώνεται ποτέ, ωστόσο, αν ο τελευταίος είχε σχέση με τον «Θαλή απ’ το Ρέθυμνο». Η υπόθεση κλείνει όταν ο Κιάππε προφυλακίζεται (το ίδιο και η μνηστή του) και η ομοσπονδία στέλνει επιστολή στη ΦΙΦΑ, με την οποία διαβεβαιώνει ότι το ζήτημα οφειλόταν σε παρεξήγηση.

Πολύ αργότερα ο Κιάππε καταδικάστηκε σε φυλάκιση 10 μηνών για πλαστογραφία, την οποία έχει ήδη εκτίσει από την προφυλάκισή του. Η μνηστή του έχει ήδη απαλλαγεί με βούλευμα, αν και πέρασε σημαντικό διάστημα στη φυλακή (όπου, σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες, αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει). Η μητέρα του έφυγε από τη ζωή προτού αρχίσει η δίκη.

Αντίθετα, ο Ζουμπογιώργος («ο αόρατος άνθρωπος», όπως τον αποκαλούσε ο Χάρρυ Κλυνν πολύ προτού ξεσπάσει η συγκεκριμένη υπόθεση) απαλλάχθηκε από κάθε κατηγορία, ενώ και οι περισσότεροι εμπλεκόμενοι διαιτητές που δεν οδηγήθηκαν στο εδώλιο, συνέχισαν χωρίς πρόβλημα τις καριέρες τους.

Οι απορίες, ωστόσο, για τα κίνητρα της υπόθεσης και κυρίως για το ποιος ήταν (ή για λογαριασμό ποιου ενεργούσε) ο περιβόητος «Θαλής απ’ το Ρέθυμνο», παραμένουν…

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News