Άγιαξ: Όταν... τερμάτισε το Total Football ρίχνοντας τεσσάρα στην Μπάγερν
Ο Άγιαξ είχε κυριαρχήσει στην Ευρώπη παίζοντας «Ολοκληρωτικό Ποδόσφαιρο» από το 1971. Όμως, ο θρίαμβος επί της Μπάγερν με 4-0, στις 7 Μαρτίου 1973, θεωρείται η κορυφαία παράσταση που έδωσε ποτέ η παρέα του Γιόχαν Κρόιφ.
Είναι τόσο ραγδαία η εξέλιξη του ποδοσφαίρου όσο κυλούν τα χρόνια, που όποιος φίλαθλος παρακολουθήσει το βίντεο με τις καλύτερες στιγμές απ’ τον θρίαμβο του Άγιαξ επί της Μπάγερν με 4-0, στις 7 Μαρτίου 1973, δύσκολα θα εντυπωσιαστεί.
Η αλήθεια είναι ότι η μαγεία του «Total Football», το οποίο έφτασε στην κορύφωσή του εκείνο το βράδυ στο Ολυμπιακό Στάδιο του Άμστερνταμ, κρυβόταν στις λεπτομέρειες. Στοιχεία όπως η αξιοποίηση των κενών χώρων στο γήπεδο και οι ασταμάτητες αλλαγές θέσεων των παικτών, δεν είναι εύκολο να γίνουν αντιληπτά σε ένα βίντεο που περιλαμβάνει μόνο τις κορυφαίες φάσεις που σημειώθηκαν μπροστά από τις δύο εστίες.
Ούτε αν καθίσει κανείς να παρακολουθήσει ολόκληρο το ματς (δυνατότητα που παρέχεται σήμερα μέσω του Youtube) είναι βέβαιο ότι θα αντιληφθεί ως κάτι επαναστατικό το ποδόσφαιρο που είχε παίξει η παρέα του Γιόχαν Κρόιφ εκείνο το βράδυ. Σημασία, όμως, έχει τι πίστευε ο κόσμος που ζούσε live τις εξελίξεις. Ο Ντέιβ Σέξτον, για παράδειγμα, προπονητής της Τσέλσι εκείνη την εποχή, ταξίδευε συχνά στην Ολλανδία για να παρακολουθήσει τον Άγιαξ και να πάρει ιδέες τις οποίες θα προσπαθούσε να εφαρμόσει αργότερα στις δικές του ομάδες.
«Όλοι είχαμε σοκαριστεί με την έκταση της νίκης, διότι η Μπάγερν ήταν πάρα πολύ καλή ομάδα. Όμως ο Άγιαξ ήταν η καλύτερη ομάδα που έχω δει ποτέ. Θα μπορούσε να το είχε κάνει αυτό σε οποιονδήποτε αντίπαλο. Οι παίκτες του αγωνίζονταν με τόση φινέτσα και εξυπνάδα, πίεζαν ψηλά και άλλαζαν θέσεις με υπέροχο τρόπο», είχε δηλώσει ο Σέξτον στην Independent το 1995.
Στο πρώτο ημίχρονο, πάντως, ο αγώνας ήταν ισορροπημένος και η Μπάγερν είχε χάσει αρκετές ευκαιρίες για να προηγηθεί. Το λάθος, όμως, του Ζεπ Μάιερ, σε ένα όχι ιδιαίτερα επικίνδυνο σουτ του Χάιντς Σίλχερ στο 53ο λεπτό, έδωσε τη δυνατότητα στον (μετέπειτα προπονητή του ΠΑΟΚ και του Πανηλειακού), Άρι Χάαν, να ανοίξει το σκορ με κοντινό σουτ.
Από εκείνο το σημείο και μετά, στο γήπεδο υπήρχαν μόνο οι παίκτες του Στέφαν Κόβατς, του Ρουμάνου προπονητή που διαδέχθηκε τον Ρίνους Μίχελς το 1971 και τελειοποίησε τη φιλοσοφία του «Total Football». Ούτε δυο μήνες νωρίτερα, άλλωστε, ο Άγιαξ είχε συντρίψει και τη Μίλαν με 6-0, στον δεύτερο τελικό του Ευρωπαϊκού Σούπερ Καπ.
Άλλα δύο γκολ, ένα στο 66′ από τον Τζέρι Μιούρεν με ασύλληπτο βολέ κι άλλο ένα από τον Χάαν στο 69′, με κεφαλιά αυτήν τη φορά, ανέβασαν γρήγορα τον δείκτη του σκορ στο 3-0. Οι παίκτες της Μπάγερν δεν μπορούσαν να αντιδράσουν. «Μας έπαιξαν man to man, αλλά τρέξαμε τόσο πολύ στη διάρκεια του παιχνιδιού που τους κουράσαμε», έχει δηλώσει σε παλιότερη συνέντευξή του ο Χάαν, ο οποίος πρόσθεσε: «Στα πρώτα λεπτά οι προσωπικοί μας φρουροί μας μάρκαραν στα δύο εκατοστά και αργότερα στα δύο μέτρα».
Το κερασάκι στην τούρτα έβαλε στο 88′ ο φυσικός ηγέτης του Άγιαξ, ο Κρόιφ. Όχι με κάποιο αριστοτεχνικό σουτ, αλλά με καρφωτή κεφαλιά, έπειτα από συστημένη σέντρα του Ρουντ Κρολ. Το 4-0 δεν άφηνε περιθώρια αμφισβήτησης της κυριαρχίας των Ολλανδών, οι οποίοι θα γνώριζαν ανώδυνη ήττα με 2-1 στη ρεβάνς του Μονάχου και στη συνέχεια θα απέκλειαν με δυο νίκες τη Ρεάλ Μαδρίτης (2-1 και 1-0). Στον τελικό του Βελιγραδίου κόντρα στη Γιουβέντους, ένα γκολ του Τζόνι Ρεπ από το 5ο λεπτό, θα αποδεικνυόταν αρκετό για τον τρίτο διαδοχικό τίτλο.
Αυτό, όμως, έμελλε να είναι και το τέλος. Το καλοκαίρι του 1973, ο Κρόιφ προσβλήθηκε από το γεγονός ότι οι συμπαίκτες του δεν τον εξέλεξαν αρχηγό και μάζεψε τα μπογαλάκια του για τη Βαρκελώνη, όπου τον περίμενε ο Μίχελς. Έναν χρόνο αργότερα θα έπαιρνε μεταγραφή στην Μπαρτσελόνα και το δεύτερο πιο λαμπρό αστέρι της ομάδας, ο Γιόχαν Νέεσκενς. Ο Πιτ Κάιζερ σταμάτησε αιφνιδιαστικά το ποδόσφαιρο τον Οκτώβριο του 1974, όταν ήρθε σε ρήξη με τον τότε προπονητή του «Αίαντα», Χανς Κράι. Λίγο νωρίτερα είχε αποχωρήσει και ο Άρνολντ Μιούρεν με προορισμό την Τβέντε. Η ομάδα που είχε μαγέψει τους Ευρωπαίους, δεν υπήρχε πια.
Έτσι, η παράσταση του Άγιαξ στις 7 Μαρτίου 1973 θεωρείται η τελευταία επίδειξη δύναμης του «Ολοκληρωτικού Ποδοσφαίρου». Η ειρωνεία, μάλιστα, ήταν ότι στον ευρωπαϊκό θρόνο θα τον διαδεχόταν… ο κομπάρσος εκείνης της βραδιάς. Δηλαδή η Μπάγερν του Ούντο Λάτεκ, η οποία κατέκτησε τρία διαδοχικά Κύπελλα Πρωταθλητριών από το 1974 έως και το 1976. Πέντε άσοι των Βαυαρών, εξάλλου, οι Μπεκενμπάουερ, Μάιερ, Μπράιτνερ, Σβάρτσενμπεκ και Μίλερ, ήταν βασικά στελέχη της εθνικής ομάδας της Δυτικής Γερμανίας που κατέκτησε το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1974, νικώντας στον τελικό την Ολλανδία του Μίχελς και του Κρόιφ.
Άλλα γεγονότα στην Ελλάδα και τον κόσμο στις 7 Μαρτίου
2021: Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο κερδίζει το βραβείο του MVP του All-Star Game του ΝΒΑ. Ο Έλληνας άσος πετυχαίνει 35 πόντους (με 16/16 δίποντα και 3/3 ελεύθερες βολές) και μαζεύει επτά ριμπάουντ, στη νίκη της Team Lebron επί της Team Durant με 170-150.
2012: Ο Λιονέλ Μέσι σημειώνει πέντε γκολ στον θρίαμβο της Μπαρτσελόνα επί της Μπάγερ Λεβερκούζεν και γίνεται ο πρώτος παίκτης που καταφέρνει κάτι τέτοιο σε αγώνα του Champions League. Την ίδια μέρα, ο ΑΠΟΕΛ αποκλείει τη Λιόν στα πέναλτι με πρωταγωνιστή τον τερματοφύλακα Διονύση Χιώτη και γίνεται η πρώτη κυπριακή ομάδα που προκρίνεται στους «8» της κορυφαίας διοργάνωσης.
2007: Ο Ρόι Μακάι σκοράρει 10 δευτερόλεπτα και 12 εκατοστά μετά την έναρξη του αγώνα της Μπάγερν με τη Ρεάλ Μαδρίτης στο Μόναχο (2-1). Πρόκειται για το γρηγορότερο γκολ στην ιστορία του Champions League, ρεκόρ που αντέχει μέχρι σήμερα.
2001: Ο Παναθηναϊκός αναδεικνύεται ισόπαλος με 1-1 με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στο ΟΑΚΑ, σε αγώνα για τη 2η φάση των ομίλων του Champions League. Το γκολ των «πρασίνων» πετυχαίνει με δυνατό σουτ ο πρωτοεμφανιζόμενος σε ευρωπαϊκό αγώνα, Γιούρκας Σεϊταρίδης και η Γιουνάιτεντ ισοφαρίζει στο δεύτερο λεπτό των καθυστερήσεων με τον Πολ Σκόουλς.
1997: Ο 22χρονος σπρίντερ από την Ελευσίνα, Χάρης Παπαδιάς, κατακτά το χρυσό μετάλλιο στα 60 μ. στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κλειστού Στίβου στο Παρίσι με νέο πανελλήνιο ρεκόρ (6.50).
1990: Ο ΟΦΗ πετυχαίνει μία από τις πιο εντυπωσιακές προκρίσεις με ανατροπή σκορ πρώτου αγώνα στο Κύπελλο Ελλάδας. Συντρίβει με 5-0 τον Αθηναϊκό στο Ηράκλειο και υπερκαλύπτει την ήττα του με 3-0 στο ξερό γήπεδο της Νήαρ Ηστ.
1987: Μετά τη ζώνη του πρωταθλητή της WBC, ο Μάικ Τάισον κατακτά κι εκείνη της WBA, χάρη στη νίκη του επί του Τζέιμς Σμιθ με ομόφωνη απόφαση των κριτών.
1953: Αρχίζει το 1ο Παγκόσμιο Κύπελλο μπάσκετ γυναικών στο Σαντιάγο της Χιλής.
1930: Σημειώνεται το χαμηλότερο σκορ σε αγώνα μπάσκετ. Η ομάδα του Λυκείου του Τζορτζτάουν νικά την αντίστοιχη του Χόμερ με 1-0.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
- Ολυμπιακός - Μπασκόνια: Το τρένο και το αγκομαχητό
- Ολυμπιακός: Το μοναδικό ερωτηματικό του Μεντιλίμπαρ για το ντέρμπι με την ΑΕΚ
- Μπακς - Μπουλς 122-106: Ξύπνησαν για τα καλά τα Ελάφια με 40άρα του Γιάννη Αντετοκούνμπο
- Ολυμπιακός ONEX-Γκίζεν 3-1: Οι απουσίες δεν τον σταματούν! - Θρυλική νίκη στο «καυτό» Ρέντη
- Μανούσος Μανουσάκης: Εφυγε από τη ζωή ο εμβληματικός σκηνοθέτης