Βασίλης Κωνσταντίνου: Όταν κυνήγησε τον Συνετόπουλο στα κουλουάρ του Καραϊσκάκη
Στις 11 Μαρτίου 1973 διεξήχθη ένα από τα πιο επεισοδιακά ντέρμπι πρωταθλήματος ανάμεσα στον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό, το οποίο δεν τελείωσε ποτέ και σημαδεύτηκε από το κυνηγητό που έριξε ο Βασίλης Κωνσταντίνου στον Τάκη Συνετόπουλο στα κουλουάρ του παλιού Καραϊσκάκη.
Τότε είχε χαρακτηριστεί ως «το ντέρμπι της ντροπής» και οι εφημερίδες αναρωτιούνταν «πού βαδίζει το δύσμοιρο ποδόσφαιρό μας;». Ήταν όμως το όλο κλίμα της εποχής που δεν έκανε ανεκτό το γεγονός ότι ένα ποδοσφαιρικό ντέρμπι Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός, όπως αυτό της 11ης Μαρτίου 1973, θα μετατρεπόταν σε… πολεμική σύρραξη.
Μην ξεχνάμε ότι είχαμε ακόμα Χούντα. Και το γεγονός ότι ο αγώνας μεταδιδόταν τηλεοπτικά λειτούργησε επιβαρυντικά τους ποδοσφαιριστές που πρωταγωνίστησαν στα επεισόδια. Όλη η Ελλάδα τους έβλεπε σε ζωντανή μετάδοση να καυγαδίζουν μεταξύ τους και με τον διαιτητή, Τιμολέοντα Λάτσιο και το κερασάκι στην τούρτα μπήκε με το κυνηγητό που έριξε ο Βασίλης Κωνσταντίνου στον Τάκη Συνετόπουλο, στα κουλουάρ του στίβου του παλιού σταδίου Καραϊσκάκη! Ο τερματοφύλακας του «τριφυλλιού» είχε γίνει έξω φρενών με τον μέσο του Ολυμπιακού επειδή, όπως ισχυριζόταν, τον άκουσε να βρίζει μέλη της οικογένειάς του.
Το ματς είχε ήδη διακοπεί από το 81′ όταν οι «πράσινοι» αμφισβήτησαν ένα φάουλ που καταλόγισε εις βάρος τους ο Λάτσιος και μες στον χαμό που ακολούθησε, ο Κώστας Αθανασόπουλος χτύπησε με την μπάλα τον ρέφερι και αποβλήθηκε. Ωστόσο, ο αμυντικός του Παναθηναϊκού αρνούταν να βγει από τον αγωνιστικό χώρο και λίγο αργότερα, ο Μίμης Δομάζος πήρε ως αρχηγός την πρωτοβουλία για αποχώρηση του Παναθηναϊκού, σε ένδειξη διαμαρτυρίας.
Ήταν άραγε τόσο κακή η διαιτησία του Λάτσιου; Δυστυχώς, τα στιγμιότυπα δεν έχουν διασωθεί στο αρχείο της ΕΡΤ και στηριζόμαστε αποκλειστικά στις εφημερίδες της εποχής, όπου διαβάζουμε για λάθη που έβλαψαν και τους δύο αντιπάλους. Γράφουν, για παράδειγμα, ότι η αποβολή του Τάκη Παπαδημητρίου στο 21′ θα έστεκε μόνο αν ο επιθετικός του Παναθηναϊκού είχε βρίσει τον διαιτητή, κάτι που μόνο οι δυο τους γνώριζαν. Άδική χαρακτηρίζεται και η κόκκινη κάρτα στον Υβ Τριαντάφυλλο στο 26′, για ένα όχι ιδιαίτερα σκληρό φάουλ στον Δομάζο.
Οι δύο αποβληθέντες ήταν και οι σκόρερ των δύο πρώτων γκολ του ντέρμπι. Ο Παπαδημητρίου άνοιξε το σκορ με σουτ στο 16′ και ο Τριαντάφυλλος ισοφάρισε στο 18′, σε μια φάση που ξεσήκωσε διαμαρτυρίες των παικτών του Παναθηναϊκού, που υποστήριζαν ότι η μπάλα δεν είχε περάσει τη γραμμή του τέρματος. Το πρώτο ημίχρονο έκλεισε με σκορ 2-2, με τέρματα που σημείωσαν ο Χούλιο Λοσάντα (30′) και ο Γιώργος Γονιός (40′), αλλά λίγο μετά την έναρξη του δευτέρου μέρους (51′) ο Ρομέν Αργυρούδης έδωσε ξανά προβάδισμα στον Ολυμπιακό.
Το όποιο αγωνιστικό θέαμα, ωστόσο, αμαυρώθηκε από τις πρωτοφανούς έντασης συμπλοκές των παικτών των δύο ομάδων, αλλά και τις επιθέσεις των «πράσινων» στον διαιτητή Λάτσιο. Ο πέλεκυς έπεσε βαρύς. Πρώτος απ’ όλους τον ένιωσε ο Παναθηναϊκός, ο οποίος μηδενίστηκε στο ντέρμπι (τότε ίσχυε το βαθμολογικό σύστημα 3-2-1, επομένως μηδενισμός σήμαινε ότι δεν έπαιρνες ούτε τον βαθμό της ήττας), αλλά και στους δύο επόμενους αγώνες του με ΠΑΟΚ (εντός) και Αιγάλεω (εκτός). Αυτό προέβλεπαν οι ισχύοντες κανονισμοί.
Ακόμα πιο βαριές ήταν οι ποινές που επέβαλε ο γγΑ, Γεώργιος Βλαδίμηρος, στους ποδοσφαιριστές που είχαν πρωταγωνιστήσει στα επεισόδια. Συγκεκριμένα:
Βασίλης Κωνσταντίνου: Ετήσιος αποκλεισμός από το πρωτάθλημα και ισόβιος από την Εθνική Ελλάδας.
Τάκης Συνετόπουλος: Τετράμηνος αποκλεισμός από το πρωτάθλημα και ετήσιος από την Εθνική Ελλάδας.
Μίμης Δομάζος: Αποκλεισμός 45 ημερολογιακών ημερών, για έργω εξύβριση του διαιτητή και ενός αντιπάλου.
Μήτσος Δημητρίου: Αποκλεισμός έξι αγωνιστικών, για βιαιοπραγία κατά του γυμνασίαρχου του αγώνα.
Επίσης, με τέσσερις αγωνιστικές τιμωρήθηκε ο Αθανασόπουλος, με δύο ο Τριαντάφυλλος και με μία ο Παπαδημητρίου. Βέβαια, οι βαρύτατες ποινές των Κωνσταντίνου και Συνετόπουλου χαρίστηκαν μερικούς μήνες αργότερα (πώς αλλιώς θα έπαιζε ο τερματοφύλακας του «τριφυλλιού» στο Euro ’80 με την Εθνική;) και μάλιστα οι δυο ποδοσφαιριστές συμφιλιώθηκαν με την πάροδο του χρόνου.
Λίγο καιρό μετά το περιστατικό, πάντως, όταν είχαν κληθεί εν αγνοία τους στην ίδια τηλεοπτική εκπομπή του ΕΙΡΤ (ο πρόδρομος της ΕΡΤ), ο Κωνσταντίνου έφυγε τρέχοντας από το στούντιο όταν έμαθε ότι θα βρισκόταν στον ίδιο χώρο με τον Συνετόπουλο!
Άλλα γεγονότα στην Ελλάδα και τον κόσμο στις 11 Μαρτίου
2012: Ο Δημήτρης Χονδροκούκης κατακτά το χρυσό μετάλλιο στο ύψος με 2.33μ., στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κλειστού Στίβου που διεξάγεται στην Κωνσταντινούπολη.
1991: Αρχίζει η δίκη για το σκάνδαλο της Τράπεζας Κρήτης, στο οποίο εμπλέκεται ο πρώην πρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Γιώργος Κοσκωτάς.
1990: Η ηλικίας 13 ετών και 347 ημερών Τζένιφερ Καπριάτι, γίνεται η νεότερη τενίστρια που φτάνει σε τελικό επαγγελματικού τουρνουά της WTA (το Virginia Slims της Φλόριντα), όπου θα γνωρίσει την ήττα από την Γκαμπριέλα Σαμπατίνι με 2-0 σετ.
1972: Ξεκινά το 3ο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κλειστού Στίβου στη Γκρενόμπλ. Το κλειστό γυμναστήριο της πόλης έχει την ιδιαιτερότητα ότι διαθέτει στίβο 180μ. αντί για 200μ. κι αυτό έχει ως συνέπεια να μη διεξαχθεί το αγώνισμα των 200μ. Πιο μικρή είναι και η διαδρομή των σπριντ (50μ. αντί για 60μ.).
1951: Ο Ολυμπιακός κατακτά το Κύπελλο Ελλάδας συντρίβοντας με 4-0 τον ΠΑΟΚ στον τελικό που διεξάγεται στο γήπεδο του Παναθηναϊκού. Τα γκολ των Πειραιωτών πετυχαίνουν οι Ανδρέας Μουράτης (27′), Γιώργος Δαρίβας (66′) και Μπάμπης Δρόσος (75′, 80′).
1892: Διεξάγεται ο πρώτος καταγεγραμμένος αγώνας μπάσκετ μεταξύ των καθηγητών και των μαθητών του κολλεγίου Σπρίνγκφιλντ στην Μασαχουσέτη. Με τους καθηγητές αγωνίζεται και ο εμπνευστής του νέου αθλήματος, Τζέιμς Νέισμιθ, όμως οι μαθητές επικρατούν με σκορ 5-1.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
- Υπεράνω Όλων: Δεν τρώει όλος ο κόσμος το «σανό» που σερβίρουν!
- Solidarity UEFA: Το ποσό που θα πάρουν οι ελληνικές ομάδες
- Αποκάλυψη για Ρονάλντο: «Ο Μουρίνιο τον κάλεσε για να τον φέρει στην Φενέρμπαχτσε»
- Παναθηναϊκός Παρασκήνιο: Παπαδημητρίου κατά... Τζαβέλλα
- Ρουί Βιτόρια: Αυτό είναι το πλάνο του για τον Τάσο Μπακασέτα