Παναθηναϊκός: Οι δύο προκρίσεις στους «4» της Ευρώπης
Η 20ή Μαρτίου είναι σημαδιακή ημερομηνία για τον Παναθηναϊκό, αφού τότε γιόρτασε δύο προκρίσεις στους «4» του Κυπέλλου Πρωταθλητριών. Την πρώτη το 1985 και τη δεύτερη όταν η διοργάνωση είχε πια μετονομαστεί σε Champions League, το 1996.
Δύο προκρίσεις στους «4» της Ευρώπης, με διαφορά έντεκα ετών μεταξύ τους. Η 20ή Μαρτίου θα μπορούσε να ανακηρυχθεί ημερομηνία γιορτής για τον Παναθηναϊκό, ο οποίος παραμένει η μοναδική ελληνική ομάδα που έχει φτάσει τόσο μακριά στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση.
Το «τριφύλλι» δεν είχε καταφέρει να δώσει συνέχεια στην επική πορεία του 1971 που σταμάτησε στον τελικό του «Γουέμπλεϊ», με την ήττα από τον μεγάλο Άγιαξ του Γιόχαν Κρόιφ. Μέχρι που το 1985, αξιοποίησε την πρόκριση επί της πανίσχυρης Φέγενορντ στον 1ο γύρο (0-0 εκτός, 2-1 εντός) και την ευνοϊκή κλήρωση που τον έφερε αντιμέτωπο με την άσημη Λίνφιλντ στον 2ο. Μπορεί η ομάδα του Γιάτσεκ Γκμοχ να… τσουρουφλίστηκε από τους Βορειοϊρλανδούς (νίκησε με 2-1 στο ΟΑΚΑ κι έφερε με κόπο 3-3 στη ρεβάνς, αν και βρέθηκε να χάνει 3-0 στο 26′!), αλλά πέρασε στους «8» όπου τον περίμενε η Γκέτεμποργκ.
Η νίκη με 1-0 στο πρώτο ματς στη Σουηδία (με ένα πέναλτι-δώρο του Σκωτσέζου διαιτητή ΜακΓκίνλεϊ που μετέτρεψε σε γκολ ο Σαράβακος) φαινόταν να απλοποιεί την υπόθεση-πρόκριση. Όμως, η ρεβάνς αποδείχθηκε αγχωτική για τους «πράσινους», που είχαν κατέβει στη ρεβάνς χωρίς τον Χουάν Ρότσα, αλλά με 75.000 φιλάθλους στο πλευρό τους. Η Γκέτεμποργκ, άλλωστε, μετρούσε διεθνώς τότε και είχε πρόσφατη την κατάκτηση του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ, το 1982.
Ο Παναθηναϊκός αιφνιδιάστηκε δύο φορές στη ρεβάνς του ΟΑΚΑ, αλλά και τις δύο βρήκε απαντήσεις ώστε να ισοφαρίσει και να πάρει το εισιτήριο για τα ημιτελικά. Πρώτα ο Θανάσης Δημόπουλος, με έξυπνο πλασέ στην κίνηση στο 44′, ισοφάρισε το γκολ που είχε πετύχει από το 10′ ο Τόμπιερν Νίλσον. Και στο 77′, ο Δημήτρης Σαραβάκος ευστόχησε στο πέναλτι που κέρδισε ο ίδιος από τον Ντένις Σίλερ, βάζοντας τέλος στα όνειρα των Σουηδών, οι οποίοι είχαν πάρει σκορ πρόκρισης στο 53′ με το γκολ του Τορντ Χόλμγκρεν!
Το 2-2 δεν απειλήθηκε μέχρι το τέλος, μια και οι παίκτες της Γκέτεμποργκ, η οποία είχε προπονητή τον μετέπειτα «πράσινο», Γκίντερ Μπένγκτσον, είχαν νεύρα. Εξαιτίας τους αντίκρισε την κόκκινη κάρτα στο 89′ ο Τζέρι Κάρλσον, μια και χτύπησε εκτός φάσης τον Μιχάλη Γεροθόδωρο.
Ήταν η δεύτερη φορά μετά το 1971 που οι «πράσινοι» έφταναν στους «4» της Ευρώπης, η διαφορά όμως ήταν ότι το 1985 έφτασαν εκεί αήττητοι. Και το όνειρο του τελικού, ο οποίος θα διεξαγόταν στο «Χέιζελ» των Βρυξελλών, ήταν ζωντανό. Άσχετα αν δεν θα γινόταν πραγματικότητα, αφού το εμπόδιο της Λίβερπουλ στην ημιτελική φάση, αποδείχθηκε αξεπέραστο.
Πιο εύκολα με τη Λέγκια
Στις 20 Μαρτίου 1996 ο Παναθηναϊκός «σφράγισε» την τρίτη πρόκρισή του στους «4» της κορυφαίας ευρωπαϊκής διοργάνωσης, η οποία είχε πλέον μετονομαστεί σε Champions League. Χωρίς άγχος αυτήν τη φορά, αφού νίκησε με 3-0 τη Λέγκια Βαρσοβίας στο κατάμεστο Ολυμπιακό Στάδιο.
Ύστερα από το 0-0 του πρώτου αγώνα, στο ακατάλληλο «Βόισκα Πόλσκιεγκο» της πολωνικής πρωτεύουσας (οι άνθρωποι των γηπεδούχων είχαν ρίξει… κοπριά απ’ άκρη σ’ άκρη του αγωνιστικού χώρου, ο οποίος είχε σκεπαστεί με χιόνι μέρες νωρίτερα), ο Παναθηναϊκός έκανε… πάρτι στη ρεβάνς του ΟΑΚΑ. Η ανωτερότητα των «πρασίνων», που είχαν πλέον προπονητή τον άσο του 1985, Χουάν Ρότσα, ήταν εμφανής από το πρώτο λεπτό.
Και πάλι στο πλευρό του Παναθηναϊκού βρέθηκαν περισσότεροι από 70.000 οπαδοί τους, οι οποίοι πανηγύρισαν με την ψυχή τους τα δύο γκολ του Κριστόφ Βαζέχα, στο 34′ και το 57′ και το τρίτο και πιο θεαματικό του Χουάν Χοσέ Μπορέλι στο 72′. Η Λέγκια έπαιζε με παίκτη λιγότερο από το 30′ λόγω αποβολής με δεύτερη κίτρινη του Μάρτσιν Γιάλοχα, δεν είχε πείσει όμως ούτε στο πρώτο ματς ότι είχε την ποιότητα για κάτι περισσότερο ακόμα κι αν έμενε με έντεκα.
Στα ημιτελικά, περίμενε το «τριφύλλι» ο πρωταθλητής Ευρώπης Άγιαξ του Λουίς Φαν Χάαλ. Το όνειρο του τελικού δεν έγινε ούτε τότε πραγματικότητα, όμως έμεινε ζωντανό για δεκατέσσερα βράδια, χάρη στην ηρωική νίκη στο πρώτο ματς στο Άμστερνταμ.
1988: Η γκάφα του Μπανιώτη
Στις 20 Μαρτίου 1988 γίναμε μάρτυρες του πιο περίεργου πέναλτι που έχει καταλογιστεί ποτέ στα ελληνικά γήπεδα. Στο 4ο λεπτό του αγώνα πρωταθλήματος Ηρακλής-Ολυμπιακός, ο Χάρης Μπανιώτης των φιλοξενούμενων έπιασε την μπάλα μες στην περιοχή, νομίζοντας ότι είχε δοθεί φάουλ υπέρ του συμπαίκτη του, Πέτρου Μίχου, στο μαρκάρισμα του Δανιήλ Παπαδόπουλου.
Ο Κομοτηναίος αμυντικός ισχυρίστηκε ότι άκουσε σφύριγμα, το οποίο πιθανόν να προήλθε απ’ την κερκίδα. Διότι ο διαιτητής, Μανώλης Μαρκάκης, σφύριξε μόνο όταν τον είδε να σκύβει και να παίρνει την μπάλα στα χέρια του. Το πέναλτι εκτέλεσε εύστοχα ο Σάκης Αναστασιάδης και ο Ηρακλής έφτασε σε μια πολύτιμη νίκη με 3-2, αφού είχε προηγηθεί και με 3-0.
Ο Μπανιώτης έφερε ευθύνη και για το δεύτερο γκολ που πέτυχε ο Γηραιός, στο 45′ με τον Θανάση Δημόπουλο, ενώ στο 49′ ο Φάνης Τουντζιάρης έδωσε αέρα τριών τερμάτων στους Θεσσαλονικείς. Ο Ολυμπιακός «ξύπνησε» μετά το 60′, μείωσε στο ελάχιστο τη διαφορά με δύο γκολ του Μηνά Χαντζίδη (72′) και του Νίκου Τσιαντάκη (74′), αλλά δεν κατάφερε κάτι περισσότερο.
Η χρονιά εκείνη ήταν η πιο αλλοπρόσαλλη στην ιστορία των «ερυθρόλευκων» στην Α’ Εθνική. Με το χειρότερο ξεκίνημα (χωρίς νίκη στους 11 πρώτους αγώνες), τη μεταβίβαση του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών από τον Σταύρο Νταϊφά στον Γιώργο Κοσκωτά κι έναν σκασμό μεταγραφές τον Δεκέμβριο, που βοήθησαν την ομάδα να μην κινδυνεύσει, έστω, με υποβιβασμό.
Ο Μπανιώτης ήταν το ακριβότερο απόκτημα του Κοσκωτά εκείνον τον χειμώνα (είχε δώσει 95 εκατομμύρια δραχμές στον ΠΑΟΚ, μεγάλο ποσό για την εποχή), όμως οι οπαδοί του Ολυμπιακού θυμούνται το πέρασμά του απ’ την ομάδα τους κυρίως από αυτήν την κακιά στιγμή.
Άλλα γεγονότα στην Ελλάδα και τον κόσμο στις 20 Μαρτίου
2020: Πεθαίνει σε ηλικία 94 ετών ο Μπόρισλαβ Στάνκοβιτς, ο οποίος θήτευσε επί 27 χρόνια (1976-2003) στο πόστο του Γενικού Γραμματέα της FIBA.
2011: Ο Ολυμπιακός συντρίβει με 6-0 την ΑΕΚ στο «Γ. Καραϊσκάκης» (2′, 61′ Τζεμπούρ, 7′ Μέλμπεργκ, 20′ Φουστέρ, 68′ Μιραλάς, 71′ Χολέμπας) και ισοφαρίζει το ρεκόρ ευρύτερης νίκης εις βάρος της, στις 8 Φεβρουαρίου 1981 (που επισκιάστηκε από την τραγωδία της Θύρας 7 με τους 21 νεκρούς φιλάθλους). Παράλληλα, οι «ερυθρόλευκοι» εξασφαλίζουν και μαθηματικά τον 38ο τίτλο πρωταθλητή Ελλάδας, αφού διατηρούν τη διαφορά στο +10 από τον δεύτερο Παναθηναϊκό, τρεις αγωνιστικές πριν την ολοκλήρωση της διοργάνωσης.
2003: Ο Παναθηναϊκός γνωρίζει την ήττα με 2-0 από την Πόρτο στην παράταση, στον δεύτερο προημιτελικό του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ στο «Απόστολος Νικολαΐδης» και μένει εκτός συνέχειας της διοργάνωσης αφού είχε νικήσει με 1-0 στον πρώτο αγώνα. Και τα δύο γκολ της ομάδας του ανερχόμενου προπονητή, Ζοζέ Μουρίνιο, πετυχαίνει ο Ντερλέι (16, 103′).
1997: Η ΑΕΚ δεν μπορεί να αξιοποιήσει το 0-0 που είχε αποσπάσει από την Παρί Σεν Ζερμέν στο «Παρκ ντε Πρενς» και γνωρίζει βαριά ήττα με 3-0 στον δεύτερο προημιτελικό του Κυπέλλου Κυπελλούχων στη Νέα Φιλαδέλφεια. Και τα τρία γκολ πετυχαίνει ο Πατρίς Λοκό (22′, 44′, 81′).
1991: Με πρωταγωνιστή τον τερματοφύλακα, Θεολόγη Παπαδόπουλο, ο Πανιώνιος αποκλείει στα πέναλτι τον ΟΦΗ και προκρίνεται στους «4» του Κυπέλλου Ελλάδας. Ο διεθνής γκολκίπερ απέκρουσε ένα πέναλτι στην κανονική διάρκεια (του Μπόντα στο 7′) κι άλλα τρία στη διαδικασία (των Τσινού, Πατεμτζή και Ανδρεανίδη) όπου οδηγήθηκε το ματς, μια και ο ΟΦΗ νίκησε με 2-0 (33′, 40′ Βέρα) ισοφαρίζοντας το σκορ του πρώτου αγώνα στη Νέα Σμύρνη.
1990: Πεθαίνει από καρκίνο σε ηλικία 60 ετών ο Λεβ Γιασίν, ο θεωρούμενος από πολλούς ως ο κορυφαίος τερματοφύλακας όλων των εποχών. Παραμένει έως και σήμερα ο μοναδικός γκολκίπερ που κέρδισε τη «Χρυσή Μπάλα» (1963), ενώ άλλες εννιά φορές αναδείχθηκε κορυφαίος στη θέση του στην Ευρώπη. Υπεράσπισε την εστία της Ντινάμο Μόσχας επί είκοσι χρόνια (1950-70), ενώ είχε ηγετικό ρόλο και στην εθνική ομάδα της Σοβιετικής Ένωσης, με την οποία κατέκτησε το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 1960 και συμμετείχε σε τέσσερα Παγκόσμια Κύπελλα (1958, 1962, 1966, 1970 – στο τελευταίο χωρίς να αγωνιστεί). Το 1986 έχασε το ένα πόδι του λόγω θρομβοφλεβίτιδας.
1985: Η ΑΕΛ ηττάται με 1-0 από τον Ντινάμο Μόσχας στον δεύτερο προημιτελικό του Κυπέλλου Κυπελλούχων στην Τιφλίδα και αποκλείεται απ’ τη συνέχεια της διοργάνωσης (στον πρώτο αγώνα στη Λάρισα είχε αναδειχθεί ισόπαλη 0-0).
1974: Ο ΠΑΟΚ αναδεικνύεται ισόπαλος 2-2 στην Τούμπα με τη Μίλαν και δεν καταφέρνει να προκριθεί στους «4» του Κυπέλλου Κυπελλούχων Ευρώπης, αφού είχε ηττηθεί με 3-0 στο πρώτο ματς στο Σαν Σίρο. Ο «Δικέφαλος» προηγήθηκε δύο φορές με ισάριθμα γκολ του Σταύρου Σαράφη (29′, 71′), αλλά και τις δύο η Μίλαν ισοφάρισε (54′ Μπιγκόν, 77′ Τρεζόλντι).
1914: Διοργανώνεται το πρώτο διεθνές τουρνουά καλλιτεχνικού πατινάζ, στο Νιου Χέιβεν των ΗΠΑ.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
- Ολυμπιακός - Μπασκόνια: Το τρένο και το αγκομαχητό
- Ολυμπιακός: Το μοναδικό ερωτηματικό του Μεντιλίμπαρ για το ντέρμπι με την ΑΕΚ
- Μπακς - Μπουλς 122-106: Ξύπνησαν για τα καλά τα Ελάφια με 40άρα του Γιάννη Αντετοκούνμπο
- Ολυμπιακός ONEX-Γκίζεν 3-1: Οι απουσίες δεν τον σταματούν! - Θρυλική νίκη στο «καυτό» Ρέντη
- Μανούσος Μανουσάκης: Εφυγε από τη ζωή ο εμβληματικός σκηνοθέτης