Κύπελλο Ελλάδας: Πρώτη φορά... στα πέναλτι!

Στις 22 Μαρτίου 1970 έκανε… επίσημη πρώτη στα ελληνικά γήπεδα η λεγόμενη «ψυχοφθόρα» διαδικασία των πέναλτι στον αγώνα Κυπέλλου ανάμεσα στην ΑΕΚ και τον Παναθηναϊκό, ακριβώς πενήντα χρόνια πριν τον θάνατο του Ισραηλινού εμπνευστή της!

Στις 22 Μαρτίου 1970, οι χιλιάδες φίλαθλοι που βρέθηκαν στο γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας για τον αγώνα Κυπέλλου της φάσης των «32» ανάμεσα στην ΑΕΚ και τον Παναθηναϊκό, βρέθηκαν αντιμέτωποι με ένα νέο… φρούτο!

Ο αγώνας έληξε ισόπαλος 1-1 (2’ Παπαϊωάννου/43’ Αντωνιάδης) στα 90 λεπτά και το σκορ δεν άλλαξε ούτε στην ημίωρη παράταση. Έτσι, εφαρμόστηκε για πρώτη φορά η διαδικασία των πέναλτι, μέσω της οποίας οι «πράσινοι» πήραν την πρόκριση για τη φάση των «16».

Τα πιο παλιά χρόνια, κάθε φορά που ένας αγώνας Κυπέλλου έληγε ισόπαλος, διεξαγόταν επαναληπτικός. Από το 1964-65, όμως, καθιερώθηκε η διαδικασία της κλήρωσης, ώστε να αποφεύγεται η συμφόρηση του αγωνιστικού προγράμματος, αλλά και… η καχυποψία του κοινού.

Δεν ήταν λίγες οι φορές, άλλωστε, που ο κόσμος θεωρούσε ότι δύο ομάδες είχαν στήσει τους αγώνες τους, ώστε να διεξαχθεί επαναληπτικός και να καρπωθούν τα πρόσθετα έσοδα απ’ τις εισπράξεις. Δύο ντέρμπι Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός, ο τελικός του 1962 και ο ημιτελικός του 1964, διακόπηκαν λόγω επεισοδίων από οπαδούς και των δύο «αιωνίων» αντιπάλων που είχαν μυριστεί… συμπαιγνία!

Με την κλήρωση τέτοιες μουρμούρες δεν υπήρχαν. Όμως, όλα αφήνονταν στο έλεος της θεάς Τύχης. Και σε κανέναν δεν είχε αρέσει το γεγονός ότι ο Κυπελλούχος του 1969 είχε βγει στον κλήρο (ο Παναθηναϊκός ευνοήθηκε έναντι του Ολυμπιακού). Με τον ίδιο τρόπο είχε κρατηθεί στην Α’ Εθνική και η Προοδευτική έναντι του Απόλλωνα Σμύρνης και οι μουρμούρες δεν ήταν λίγες.

Έπρεπε να βρεθεί ένας πιο δίκαιος και πιο… ποδοσφαιρικός τρόπος ανάδειξης του νικητή, γι’ αυτό υιοθετήθηκε η διαδικασία των πέναλτι, η οποία είχε μόλις πάρει το «πράσινο» φως από τη FIFA. Λέγεται πως αποτέλεσε έμπνευση ενός Ισραηλινού παράγοντα, του Γιοσέφ Νταγκάν, ύστερα από την απογοήτευση που ένιωσε όταν είδε την εθνική ομάδα της χώρας του να αποκλείεται στην κλήρωση από τη Βουλγαρία, στον προημιτελικό του ολυμπιακού τουρνουά του 1968 στο Μεξικό.

Τραγική ειρωνεία: Ο Νταγκάν πέθανε σε ηλικία 93 ετών στις 22 Μαρτίου 2020, δηλαδή ακριβώς πενήντα χρόνια μετά την πρώτη εφαρμογή της ιδέας του στην Ελλάδα, σε εκείνο το ματς Κυπέλλου ανάμεσα στην ΑΕΚ και τον Παναθηναϊκό!

Νικητές αναδείχθηκαν οι «πράσινοι» με σκορ 5-3, μια και όλοι οι παίκτες τους ήταν εύστοχοι από τα έντεκα μέτρα (Δημητρίου, Αθανασόπουλος, Δομάζος, Φυλακούρης, Αντωνιάδης). Από πλευράς της Ένωσης, ο εικονιζόμενος Μίμης Παπαϊωάννου και ο Σπύρος Πομώνης έστειλαν την μπάλα άουτ και μόνο τρεις συμπαίκτες τους (Νικολαϊδης, Καραφέσκος, Σταθόπουλος) βρήκαν δίχτυα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κάθε ομάδα εκτέλεσε και τα πέντε πέναλτι, παρότι η πρόκριση είχε κριθεί πριν από το τελευταίο χτύπημα. Το ίδιο συνέβη και στον άλλο αγώνα που κρίθηκε με αυτόν τον τρόπο, ανάμεσα στην Καλλιθέα και τον Κιλκισιακό. Ύστερα από το 0-0 στα 120’, η αθηναϊκή ομάδα επικράτησε 4-1 στη «ρουλέτα» με ήρωα τον τερματοφύλακα Φώτη Δούκα, ο οποίος είπε «όχι» σε τρεις αντιπάλους του. Ο κανονισμός ήταν καινούριος και δεν είχε εμπεδωθεί ακόμα.

Όσο για τους φιλάθλους; Μόνο ως… ψυχοφθόρα δεν αντιμετώπισαν τη διαδικασία. Μάλλον την είχαν ευχαριστηθεί. «Χόρτασαν γκολ από πέναλτι» έγραφαν οι εφημερίδες, μια και οι δημοσιογράφοι πίστευαν τότε ότι τα τέρματα των εύστοχων εκτελεστών πιστώνονταν ως κανονικά! Είπαμε, χρειαζόταν χρόνος προσαρμογής στα νέα δεδομένα…

Στα χρόνια που ακολούθησαν, η διαδικασία των πέναλτι έγινε αναπόσπαστο κομμάτι του θεσμού του Κυπέλλου και σ’ αυτήν οφείλουμε πολλές αξέχαστες βραδιές, γεμάτες ένταση και αγωνία.

Το γκολ του Τσιλαβέρτ στον Μπούργος από το κέντρο

Στις 22 Μαρτίου 1996 ο περίφημος Παραγουανός τερματοφύλακας, Χοσέ Λουίς Τσιλαβέρτ σκάρωσε ένα απίστευτο χουνέρι στον συνάδελφό του, Χερμάν Μπούργος, τον οποίο γνωρίσαμε καλύτερα πριν από δύο χρόνια, όταν έκανε ένα σύντομο πέρασμα από την τεχνική ηγεσία του Άρη.

Ο Τσιλαβέρτ αγωνιζόταν τότε στη Βέλεζ Σάρσφιλντ και στον αγώνα της τρίτης αγωνιστικής της Κλαουσούρα κόντρα στη Ρίβερ Πλέιτ είχε μια απίθανη έμπνευση. Ανέλαβε αιφνιδιαστικά την εκτέλεση ενός φάουλ λίγο πίσω από τη σέντρα του γηπέδου κι έδωσε τέτοια ψηλοκρεμαστή τροχιά στην μπάλα που ο Μπούργος… τα έχασε. Αν και έκανε βήματα προς τα πίσω για να αποσοβήσει το μοιραίο, στο τέλος μπερδεύτηκε και είδε τη «στρογγυλή θεά» να καταλήγει στα δίχτυα του.

Το γκολ διαδόθηκε τάχιστα σε όλα τα τηλεοπτικά δίκτυα του κόσμου (το ίντερνετ βρισκόταν ακόμα σε… νηπιακή μορφή τότε) και γιγάντωσε ακόμα περισσότερο τον μύθο του Τσιλαβέρτ, ο οποίος έγινε ακόμα πιο γνωστός δύο χρόνια αργότερα, στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Γαλλίας.

Άλλα γεγονότα στην Ελλάδα και τον κόσμο στις 22 Μαρτίου

2000: Πεθαίνει σε ηλικία 79 ετών ο παλαίμαχος Ιταλός ποδοσφαιριστής της Γιουβέντους, Κάρλο Παρόλα, ο οποίος είναι περισσότερο γνωστός για το ανάποδο ψαλίδι που έκανε σύμβολό της η Panini, στα άλμπουμ με τις συλλογές ποδοσφαιρικών αυτοκόλλητων.

1997: Η ομάδα πόλο της Βουλιαγμένης κατακτά το Κύπελλο Κυπελολούχων Ευρώπης, αφού νικά με 7-6 τη Ρόμα στον δεύτερο τελικό που διεξάγεται στο κλειστό κολυμβητήριο του ΟΑΚΑ. Ο πρώτος τελικός στην ιταλική πρωτεύουσα είχε λήξει ισόπαλος 9-9 και στη ρεβάνς η Βουλιαγμένη γίνεται η πρώτη ελληνική ομάδα που κατακτά ευρωπαϊκό τρόπαιο. Προπονητής είναι ο Γιάννης Γιαννουρής και βασικοί παίκτες οι Γιώργος Μαυρωτάς, Δημήτρης Μάζης, Γιώργος και Ζάχος Αφρουδάκης, Γιώργος Ρέππας, Τεό Λοράντος και Πέταρ Τρμπόγεβιτς.

1997: Η ηλικίας 14 ετών και 10 μηνών Τάρα Λιπίνσκι γίνεται η νεότερη παγκόσμια πρωταθλήτρια του καλλιτεχνικού πατινάζ, στη διοργάνωση που φιλοξενείται στη Λωζάνη.

1986: Η Ντέμπι Τόμας γίνεται η πρώτη μαύρη αθλήτρια του καλλιτεχνικού πατινάζ που κερδίζει τον παγκόσμιο τίτλο στο ατομικό πρόγραμμα, στη διοργάνωση που φιλοξενείται στη Γενεύη.

1975: Πεθαίνει ο Θέμος Ασδέρης, σε ηλικία 75 ετών. Ήταν ένας από τους παίκτες που στελέχωσαν την ΑΕΚ αμέσως μετά την ίδρυσή της, ερχόμενος από την Κωνσταντινούπολη και τη θρυλική Πέρα Κλουμπ. Αργότερα, εργάστηκε ως προπονητής (και στην Εθνική Ελλάδας) και διαιτητής, ενώ ήταν αυτός που, μεταξύ άλλων, ανέδειξε τους Κώστα Λινοξυλάκη και Λάκη Πετρόπουλο.

1967: Ο Μοχάμεντ Αλί νικά με νοκ άουτ στον 7ο γύρο τον Ζόρα Φόλεϊ και ανακηρύσσεται αδιαφιλονίκητος παγκόσμιος πρωταθλητής στα υπερβαρέα της πυγμαχίας.

1893: Στο γυμναστήριο του Smith College στο Νορθάμπτον της Μασσαχουσέτης, η καθηγήτρια Σέντα Μπέρενσον Άμποτ πετά την μπάλα ψηλά για το τζάμπολ του πρώτου αγώνα μπάσκετ γυναικών, μεταξύ των πρωτοετών και των δευτεροετών φοιτητριών του κολεγίου.

1888: Ο διευθυντής της Άστον Βίλα, Γουίλιαμ ΜακΓκρέγκορ, με επιστολή του προς τα μέλη του συμβουλίου της ομάδας του, αλλά και άλλων συλλόγων, προτείνει τη θέσπιση μιας λίγκας που θα αναλάμβανε τη διοργάνωση του εθνικού πρωταθλήματος την Αγγλία. Την επομένη, πραγματοποιείται στο ξενοδοχείο Anderton’s η πρώτη σύσκεψη μεταξύ εκπροσώπων των σωματείων που θα καταλήξει στις 17 Απριλίου στην ίδρυση της Football League.

 

 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News