Εθνική Ελλάδας: Το άδοξο τέλος της θητείας του Ιορντανέσκου

Αν τώρα έχει ανοίξει συζήτηση για το αν πρέπει να μείνει στην Εθνική ο Γκουστάβο Πογέτ, στις 27 Μαρτίου 1999 ο τότε ομοσπονδιακός τεχνικός, Άνγκελ Ιορντανέσκου, είχε βγάλει την ΕΠΟ από τη δύσκολη θέση. Μετά την εντός έδρας ήττα από τη Νορβηγία, παραιτήθηκε.

Υπέρβαση νόμιζαν ότι είχαν κάνει στην ΕΠΟ με την πρόσληψη του Άνγκελ Ιορντανέσκου το 1998, γρήγορα όμως ο θησαυρός αποδείχθηκε… άνθρακας! Η εντός έδρας ήττα με 2-0 από τη Νορβηγία στις 27 Μαρτίου 1999, που έσβησε τις ελπίδες της Εθνικής Ελλάδας για πρόκριση στο Euro 2000, οδήγησε τον Ρουμάνο τεχνικό στην παραίτηση από μια θέση την οποία μάλλον δεν αγάπησε ποτέ.

Γνώστης της ελληνικής πραγματικότητας, μια και είχε αγωνιστεί στον ΟΦΗ την περίοδο 1982-83, αλλά και απόλυτα επιτυχημένος στην εθνική ομάδα της πατρίδας του (την είχε οδηγήσει στους «8» του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1994), ο Ιορντανέσκου φάνταζε ως ο ιδανικός διάδοχος του Κώστα Πολυχρονίου, ο οποίος είχε καλύψει με απρόσμενη επιτυχία το πόστο επί σχεδόν τέσσερα χρόνια.

Γρήγορα, όμως, δημιουργήθηκαν προβλήματα στις σχέσεις του με παράγοντες της ομοσπονδίας, αλλά και με ορισμένους ποδοσφαιριστές. Το (δικαιολογημένο) «όχι» της ΕΠΟ στην επιθυμία του να δουλέψει παράλληλα στην ΑΕΚ, όταν η τελευταία τον προσέγγισε τον Νοέμβριο του 1998, σήμανε την έναρξη της αντίστροφης μέτρησης για το τέλος.

Η παραίτηση του Ιορντανέσκου αμέσως μετά την ήττα από τους Νορβηγούς με δύο γκολ του Όλε Γκούναρ Σόλσκιερ (38’, 87’), δεν εξέπληξε τους πιο υποψιασμένους. Στη θέση του Ρουμάνου κλήθηκε εσπευσμένα ο Βασίλης Δανιήλ, μια και λίγες μέρες αργότερα η Εθνική έδινε κι άλλο παιχνίδι για τα προκριματικά στη Λετονία. Ήταν αδύνατο, όμως, να αλλάξει πολλά ο Καβαλιώτης τεχνικός. Το τρένο της πρόκρισης για τα γήπεδα της Ολλανδίας και του Βελγίου χάθηκε.

Κι ένα στατιστικό με ενδιαφέρον: Εκείνη η ήττα από τη Νορβηγία ήταν η πρώτη που γνώρισε η Εθνική στο Ολυμπιακό Στάδιο ύστερα από το 0-2 από την Αλβανία, στις 4 Σεπτεμβρίου 1991.

Άλλα γεγονότα στην Ελλάδα και τον κόσμο στις 27 Μαρτίου

2014: Ο Σεϊντού Κεϊτά της Βαλένθια σκοράρει στα 7.6 δευτερόλεπτα του εκτός έδρας αγώνα με την Αλμερία (τελικό αποτέλεσμα 2-2) και σημειώνει το ταχύτερο γκολ στην ιστορία της La Liga.

2005: Ο Ηρακλής του Αλέκου Λεώνη γνωρίζει την ήττα με 3-1 από τη γαλλική Τουρ, στον τελικό του Champions League του βόλεϊ που φιλοξενείται στην Πυλαία. Οι «κυανόλευκοι» έχοντας στη σύνθεσή τους τους Στάνλεϊ, Χοφ, Γκιούρδα, Μπάεφ, Μπρουκς, Κράβαρικ και Μπολ είχαν νικήσει στον ημιτελικό την κάτοχο του τίτλου, Λοκομοτίβ Μπέλγκοροντ (3-2).

1997: Ο Κριστιάν Βιέρι σημειώνει το 1.000ό γκολ στην ιστορία της Εθνικής Ιταλίας, στο 3-0 επί της Μολδαβίας για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Γαλλίας.

1989: Στον αγώνα της Β’ Κατηγορίας Αγγλίας ανάμεσα στην Κρίσταλ Πάλας και την Μπράιτον (2-1), ο διαιτητής Κέλβιν Μόρτον καταλογίζει πέντε πέναλτι μέσα σε διάστημα 27 λεπτών. Τα τέσσερα είναι υπέρ των γηπεδούχων, και μόνο ένα υπέρ των φιλοξενούμενων. Μόνο δύο, ωστόσο, μετατρέπονται σε γκολ: ένα από τον Μπράιτ της Πάλας στο 38′ και το μοναδικό της Μπράιτον από τον Κέρμπισλι στο 55′.

1985: Η Εθνική Ελλάδας γνωρίζει την ήττα με 2-0 από το Βέλγιο στο «Χέιζελ» και βλέπει τις ελπίδες της για πρόκριση στα τελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου του Μεξικού να μειώνονται. Τα γκολ πετυχαίνουν οι Βερκότερεν (69′) και Σίφο (89′).

1966: Ο Ολυμπιακός συντρίβει την ΑΕΚ με 4-0 στο ντέρμπι πρωταθλήματος στο «Γ. Καραϊσκάκης» και μειώνει τη μεταξύ τους διαφορά στον ένα βαθμό. Τα γκολ των «ερυθρόλευκων» σημειώνουν οι Νεοφώτιστος (30′), Αρ. Παπάζογλου (42′, 65′) και Σιδέρης (57′).

1904: Η Τζένοα αναδεικνύεται πρωταθλήτρια Ιταλίας στο ποδόσφαιρο για έκτη φορά στην ιστορία της, χάρη στη νίκη της στον τελικό επί της Γιουβέντους με 1-0.

1871: Διεξάγεται ο πρώτος επίσημος διεθνής αγώνας στην ιστορία του ράγκμπι. H Σκωτία νικά την Αγγλία με 1-0 στο Εδιμβούργο.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News