Αντώνης Καρπετόπουλος: Μία φαρσοκωμωδία με τον τελικό

EUROKINISSI

Επειδή στην Ελλάδα δεν πλήττουμε ποτέ, είχαμε χθες τον ετήσιο καβγά για τη μοναδική διοργάνωση στον κόσμο που κανείς δεν ξέρει πότε είναι ο τελικός της και με ποιες συνθήκες θα γίνει: μιλάω για το Κύπελλο Ελλάδος.

Δεν έχω κανέναν λόγο να μην πιστέψω τα ρεπορτάζ. Η σύσκεψη άρχισε χωρίς εντάσεις και προέκυψε ένα μόνο πρόβλημα: το πρόβλημα του αριθμού των εισιτηρίων. Ομολογώ ότι δεν έχω καταλάβει ποιος έκανε τη σχετική υπόδειξη, αλλά συζητήθηκε πολύ το γεγονός ότι στις δύο ομάδες προτάθηκε να πάρουν από 3.000 εισιτήρια. Ο Παναθηναϊκός δήλωσε μη ικανοποιημένος. Ο πρόεδρός του, Γιάννης Αλαφούζος, που τον εκπροσώπησε, είπε ότι ο αριθμός είναι μικρός κι ότι με τόσα ο Παναθηναϊκός δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες των οπαδών του – ούτε καν των κατόχων διαρκείας εισιτηρίων. Απ’ όσο γνωρίζω, μικρό βρήκε τον αριθμό κι ο πρόεδρος του Αρη, Θόδωρος Καρυπίδης.

Ο Παναθηναϊκός, μάλλον εμμέσως πρέπει να έθεσε θέμα αλλαγής έδρας, ζητώντας μεταφορά του  τελικού στο ΟΑΚΑ, όπου θα μπορούσαν να φιλοξενηθούν τουλάχιστον 20 χιλιάδες οπαδοί των δύο ομάδων. Ο Μπέος, με ραδιοφωνική του παρέμβαση, ξεκαθάρισε το τοπίο: «Θα ήθελα να διευκρινίσω ότι η χωρητικότητα του γηπέδου είναι ακριβώς 22.500 θέσεις. Δεν υπάρχει καμία πρόταση απ’ την πλευρά μας για 3.000 οπαδούς από κάθε ομάδα, ήταν μία πρόταση απ’ τον επικεφαλής της αστυνομίας στη σύσκεψη» είπε. Και συνέχισε: «Εμείς είπαμε ότι δίνουμε το γήπεδο. Ο λόγος που είπαμε το “ναι”, να γίνει στον Βόλο, είναι διότι δεν υπάρχει αντιπαλότητα μεγάλη ανάμεσα στον Αρη και τον Παναθηναϊκό. Πιστεύω ότι ένας τελικός με 15.000 κόσμο θα είναι  ασφαλής. Η ΕΛ.ΑΣ. έχει το καρπούζι και το μαχαίρι. Ο δήμαρχος τι να κάνει;».

Κι εκεί που νομίζαμε ότι το θέμα ήταν πάλι η γνωστή έλλειψη διάθεσης της αστυνομίας να αναλάβει την ασφάλεια ενός τελικού (δηλαδή να κάνει κάτι που είναι μέρος της δουλειάς της…) προέκυψε η καταπληκτική είδηση: με απόφαση της ΕΠΟ ο τελικός θα γίνει λέει στο Πανθεσσαλικό χωρίς θεατές. Ούτε καν με 7 χιλιάδες – πράγμα που θα ήταν έτσι κι αλλιώς αστείο.

Γιατί βγήκε αυτή η απόφαση; Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΠΟ, Τάκη Μπαλτάκο, επειδή το Πανθεσσαλικό δεν πληροί τις προϋποθέσεις του νέου νόμου, που έχουν να κάνουν με τις κάμερες, τα ονομαστικά εισιτήρια, τα συστήματα ηλεκτρονικού ελέγχου κτλ. «Ο αγώνας θα γίνει στον Βόλο κεκλεισμένων των θυρών, μόνο και μόνο επειδή με το νέο σύστημα, τις κάμερες και τα ηλεκτρονικά εισιτήρια που απαιτούνται, δεν μπορεί το γήπεδο να φιλοξενήσει τελικό με κόσμο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΕΠΟ.

Πρόκειται για φαρσοκωμωδία. Αλλά το πράγμα είναι ακόμα χειρότερο. Προσέξτε κάτι. Υπάρχει ένας νόμος που αφορά την ασφάλεια των γηπέδων. Οι ΠΑΕ πρέπει να συμμορφωθούν. Στην περίπτωση του τελικού το βασικό και το μόνο θέμα συζήτησης θα έπρεπε να είναι το γήπεδο (που ανήκει στον δήμο Βόλου) να πληροί τις νέες προδιαγραφές: τίποτα άλλο. Αν υπήρχαν τα προβλεπόμενα (κάμερες και σύστημα ελέγχου εισιτηρίων) δεν θα χρειαζόταν καμία συζήτηση. Το γεγονός, δηλαδή ο σεβασμός του νόμου, θα έπρεπε να απλοποιεί και τις διαδικασίες επιλογής του γηπέδου του τελικού, αλλά και τον τρόπο διεξαγωγής του: σε όποιο γήπεδο κι αν τελικά επιλεγόταν να γίνει, θα έπρεπε το ματς να γίνει με κόσμο.

Η ΕΠΟ αποφάσισε να σεβαστεί την προκήρυξη του Κυπέλλου κι έκανε και προ ημερών έκτακτη σύσκεψη για να μας το πει – ο σεβασμός της προκήρυξης δεν είναι στην Ελλάδα κάτι αυτονόητο. Οσα ακούστηκαν (για παρουσία μόνο 3.000 χιλιάδων οπαδών από κάθε ομάδα…) δεν είναι απλώς παράξενα: είναι εντελώς εκτός λογικής.

Οι κάμερες και τα ηλεκτρονικά συστήματα ελέγχου των εισιτηρίων θα ’πρεπε να είναι λόγος για να γίνει ένα ματς με κανονικές συνθήκες, δηλαδή σε ένα κατάμεστο γήπεδο. Αντε να υπάρξουν δύο ζώνες καθισμάτων άδειες για να μην έρθουν σε επαφή οι θεατές. Αλλά το γήπεδο θα έπρεπε να είναι γεμάτο τουλάχιστον στο 70%. Αλλιώς τι χρειάζονται οι κάμερες HD και τα συστήματα ελέγχου ηλεκτρονικών εισιτηρίων που ο νόμος Βρούτση προβλέπει;

Μας δουλεύουν ψιλό γαζί; Ναι, μας δουλεύουν. Διότι τα γήπεδα δεν έκλεισαν για να γίνουν ασφαλέστερα, αλλά για να φανεί ότι κάτι γίνεται. Μόνο που δεν γίνεται τίποτα. Πάλι συζητούμε για τελικό σε άδειο γήπεδο, δηλαδή για μία εικόνα ντροπής. Και οι ομάδες δεν λένε τίποτα. Ο μεν Παναθηναϊκός διότι δεν θέλει να στενοχωρήσει την κυβέρνηση, ο δε Αρης διότι δεν θέλει να στενοχωρήσει την ΕΠΟ. Υπέροχα πράγματα…

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στην SPORTDAY που κυκλοφορεί
Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News