Παναθηναϊκός: Κούρσα του Δώνη, πάσα στον Βαζέχα και... έκσταση!

Στις 3 Απριλίου 1996 οι οπαδοί του Παναθηναϊκού έζησαν το όνειρο. Η νίκη επί του πρωταθλητή Ευρώπης, Άγιαξ, στο Ολυμπιακό Στάδιο του Άμστερνταμ, έφερνε την ομάδα τους ένα βήμα από τον τελικό του Champions League.

Έκσταση. Μόνο αυτή η λέξη μπορεί να περιγράψει επαρκώς τα συναισθήματα των οπαδών του Παναθηναϊκού το βράδυ της 3ης Απριλίου 1996, όταν η ομάδα τους συνέχισε τα θαύματα στο Champions League, νικώντας τον Άγιαξ με 1-0 στον πρώτο ημιτελικό στο Άμστερνταμ.

Η χαλκέντερη ομάδα του Χουάν Ρότσα, που πολλοί είχαν προβλέψει χαιρέκακα ότι θα γινόταν έρμαιο στις ορέξεις των ταλαντούχων άσων του πρωταθλητή Ευρώπης, είχε κάνει το θαύμα. Στο 87ο λεπτό κι αφού είχε αντέξει στην πίεση του «Αίαντα», ο Γιώργος Δώνης άρχισε μια ξέφρενη κούρσα λίγο έξω απ’ την περιοχή της ομάδας του. Κι όταν πλησίασε προς την αντίπαλη περιοχή, ανάγκασε τρεις αμυντικούς των γηπεδούχων να κινηθούν προς το μέρος του.

Ήταν η ιδανική στιγμή για να πασάρει ο Δώνης στον Κριστόφ Βαζέχα, ο οποίος είχε μείνει εντελώς αμαρκάριστος. Και κανείς δεν αμφέβαλλε ότι ο Πολωνός επιθετικός θα είχε την ψυχραιμία να κάνει αυτό που έπρεπε. Με ένα ωραίο πλασέ την ώρα που ο Έντβιν φαν ντερ Σαρ έπεφτε στα πόδια του, «κάρφωσε» την μπάλα στο αριστερό «παραθυράκι» της εστίας του Άγιαξ!

Το Ολυμπιακό Στάδιο του Άμστερνταμ «πάγωσε». Αλλά κι ο ίδιος ο Βαζέχα έμοιαζε να μην το πιστεύει, αφού πανηγύριζε έχοντας απλώς σηκώσει τα χέρια και χειροκροτώντας προς τη μεριά των οπαδών του Παναθηναϊκού, οι οποίοι βρίσκονταν σε παραλήρημα.

Οι «πράσινοι» κράτησαν μέχρι το τέλος το 1-0 κι έδωσαν την καλύτερη απάντηση σε όσους είχαν προσπαθήσει να μειώσουν την πορεία τους μέχρι τα ημιτελικά. Όσους υποστήριζαν, δηλαδή, ότι η ομάδα του Ρότσα ήταν τυχερή που είχε φτάσει τόσο μακριά, επειδή δεν είχε συναντήσει στον δρόμο της μεγάλους αντιπάλους – παρά μόνο τη Λέγκια Βαρσοβίας, τη Ναντ, την Άαλμποργκ και την παρηκμασμένη Πόρτο.

Ο Άγιαξ του Λούι φαν Χάαλ ασφαλώς δεν ήταν «καφενείο» (αυτήν τη λέξη χρησιμοποιούσαν οι επικριτές του Παναθηναϊκού για τους προηγούμενους αντιπάλους). Με τον Πάτρικ Κλάιφερτ και τον Έντγκαρ Ντάβιντς στα ντουζένια τους, τον Γιάρι Λιτμάνεν ηγέτη και όλους σχεδόν τους αστέρες που είχαν κατακτήσει το Champions League την προηγούμενη χρονιά, παρέμενε πανίσχυρος. Απλώς, ο Παναθηναϊκός είχε βρει τον τρόπο να τον νικήσει.

Ήταν ένα μικρό θαύμα που προκάλεσε έκσταση και στην Αθήνα. Η νύχτα έγινε μέρα στην Ομόνοια από χιλιάδες οπαδούς του «τριφυλλιού» που βγήκαν για να πανηγυρίσουν το ιστορικό «διπλό», αλλά και για να περιμένουν τις εφημερίδες που θα έφταναν πρώτες εκεί τα ξημερώματα.

Επί 14 ημέρες, οι «πράσινοι» θα ζούσαν με το όνειρο της συμμετοχής στον τελικό στη Ρώμη. Και παρότι δεν ήταν γραφτό να το δουν να γίνεται πραγματικότητα (αφού ο «Αίαντας» κυριάρχησε στη ρεβάνς του ΟΑΚΑ και νίκησε με 3-0), θα θυμούνται εκείνες τις μέρες για μια ολόκληρη ζωή.

Το έπος του Άρη στην Προύσα

Η 3η Απριλίου είναι μια ημερομηνία που σημαίνει πολλά και για τους φίλους του Άρη, αφού το 1997 η ομάδα μπάσκετ του συλλόγου κατέκτησε το Κύπελλο Κόρατς με μια επική ανατροπή. Αν και είχε ηττηθεί με 77-66 από την Τόφας Μπούρσα στον πρώτο τελικό, στο Αλεξάνδρειο, πήγε στην Προύσα και νίκησε με 88-70!

Οι Τούρκοι είχαν στήσει πανηγυρικό σκηνικό στο κλειστό γυμναστήριο της Προύσας, όμως οι παίκτες του Λευτέρη Σούμποτιτς δεν ήταν διατεθειμένοι να είναι κομπάρσοι στη γιορτή. Με μεγάλους πρωταγωνιστές τον Χοσέ Πικουλίν Ορτίθ (25 π.), τον Μάριο Μπόνι (20 π.) και τον Παναγιώτη Λιαδέλη (15 π.), ο Άρης ανέτρεψε τη διαφορά και κατέκτησε τον δεύτερο ευρωπαϊκό τίτλο της ιστορίας του.

Ο αγώνας δεν έληξε ομαλά. Οι οπαδοί της Τόφας δεν χώνεψαν το γεγονός την ανατροπή κι όταν ο Λιαδέλης διαμόρφωσε το 68-85, τριάντα δευτερόλεπτα πριν τη λήξη, άρχισαν να πετούν αντικείμενα στο παρκέ, προκαλώντας την προσωρινή διακοπή του τελικού. Η Αστυνομία διέταξε την εκκένωση των κερκίδων του «Ατατούρκ Σπορτ Σαράι» για να ολοκληρωθεί ο αγώνας.

Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες επιτυχίες ελληνικής ομάδας στην Ευρώπη, ειδικά με δεδομένες τις συνθήκες υπό τις οποίες επιτεύχθηκε.

 

Άλλα γεγονότα στην Ελλάδα και τον κόσμο στις 3 Απριλίου

2016: Πεθαίνει σε ηλικία 84 ετών ο Τσέζαρε Μαλντίνι. Υπήρξε κορυφαίος αμυντικός της Μίλαν και της Εθνικής Ιταλίας και υπηρέτησε και τις δύο ως προπονητής. Ήταν ο πατέρας του θρύλου  των «ροσονέρι», Πάολο Μαλντίνι.

2005: Ο 42χρονος πρόεδρος της Αναγέννησης Άρτας, Μπάμπης Μπανιώτης, βάζει τέλος στην ζωή του με ένα πιστόλι στα γραφεία της εταιρείας πληροφορικής και εκδόσεων «Ηπειρωτική» που του ανήκει.

1999: Οι Σικάγο Μπουλς γνωρίζουν την εντός έδρας συντριβή από τους Ορλάντο Μάτζικ με 115-68. Πρόκειται για τη βαρύτερη ήττα στην ιστορία τους στο ΝΒΑ.

1986: Η ΙΒΜ παρουσιάζει το PC Convertible 5140, τον πρώτο φορητό προσωπικό υπολογιστή. Είναι ο πρώτος υπολογιστής της εταιρείας που χρησιμοποιεί δισκέτα 3.5 ιντσών και έχει τη δυνατότητα να λειτουργεί με μπαταρία.

1983: Με χατ τρικ του Θωμά Μαύρου, η ΑΕΚ συντρίβει τον Παναθηναϊκό με 4-1 στη Νέα Φιλαδέλφεια και σημειώνει την ευρύτερη νίκη της εναντίον του στο πλαίσιο της Α’ Εθνικής. Ο αγώνας αυτός θα αποδειχθεί και ο τελευταίος του Βασίλη Κωνσταντίνου κάτω απ’ τα δοκάρια των «πρασίνων», ύστερα από μια καριέρα 16 χρόνων.

1975: Ο Σοβιετικός σκακιστής, Ανατόλι Κάρποφ, ανακηρύσσεται ο νεότερος παγκόσμιος πρωταθλητής αφού ο κάτοχος του τίτλου, Μπόμπι Φίσερ, δεν εμφανίζεται για να τον αντιμετωπίζει στη Μανίλα λόγω διαφωνιών με τη διεθνή ομοσπονδία.

1948: Ο 46χρονος τζόκεϊ, Έντι Άρκαρο, ανακοινώνει την αποχώρησή του ύστερα από 4.779 νίκες (συμπεριλαμβανομένων δύο Triple Crowns) σε 24.092 κούρσες σε διάστημα 31 χρόνων.

1938: Η εθνική ομάδα ποδοσφαίρου της Αυστρίας αντιμετωπίζει την αντίστοιχη της Γερμανίας στο «Πράτερ» της Βιέννης, στο τελευταίο αγώνα σαν ανεξάρτητη ομάδα, αφού μερικές εβδομάδες νωρίτερα η Γερμανία είχε προσαρτήσει την Αυστρία και οι Ναζί έχουν διατάξει την διάλυση της ομάδας και την ένωσή της με αυτήν της Γερμανίας, παρόλο που έχει προκριθεί στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1938. Στα τελευταία 20 λεπτά του αγώνα, ο Matthias Sindelar και ο Karl Sesta σκοράρουν και διαμορφώνουν το τελικό 2-0. Στη ρεβάνς, η Γερμανία θα κερδίσει με 9-1.

1896: Κυκλοφορεί το πρώτο φύλλο της ιταλικής αθλητικής εφημερίδας «La Gazzetta dello Sport». Θα καλύψει τους πρώτους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, που θα ξεκινήσουν σε 3 ημέρες, αλλά ο ρόλος της σταδιακά θα επεκταθεί πέρα από τα νέα, τις ειδήσεις και τα αθλητικά ρεπορτάζ στην άμεση συμμετοχή σε μεγάλα γεγονότα, συμπεριλαμβανομένης της διοργάνωσης, κάθε χρόνο, του ποδηλατικού αγώνα «Giro d ‘Italia” από το 1909. Αρχικά η εφημερίδα κυκλοφορεί κάθε δυο εβδομάδες. Δέκα χρόνια μετά, στις 3/5/1906, θα γίνει ημερησία. Η εφημερίδα θα κάνει ρεκόρ 1.486.110 φύλλων στις 29/5/1969, την επομένη δηλαδή του τελικού Μίλαν-Άγιαξ (4-1). Το 1996, με αφορμή τη συμπλήρωση των 100 χρόνων της, θα βραβευτεί από τον ΠΣΑΤ.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News