Τότεναμ: Το εντυπωσιακό στάδιο που φέρνει αστρονομικά ποσά στα ταμεία της

Μπορεί η Τότεναμ να μην έχει τους μεγάλους επενδυτές όπως η Σίτι ή η Τσέλσι, όμως το καινούργιο της γήπεδο βάζει αστρονομικά έσοδα στα ταμεία του συλλόγου.

Η τελευταία χρονιά που η Τότεναμ πρόσθεσε τρόπαιο στην τροπαιοθήκη της ήταν το 2009, όταν ο σημερινός προπονητής της, Αγγελος Ποστέκογλου, προπονούσε στην τρίτη κατηγορία Αυστραλίας. Μπορεί να μην έχουν πολλούς τίτλους, ωστόσο τα «σπιρούνια» διαθέτουν ένα από τα καλύτερα και πρωτοπόρα γήπεδα στην Ευρώπη, το οποίο έχουν μετατρέψει σε μηχανή χρημάτων.

Έχει γίνει σύνηθες φαινόμενο στους εντός έδρας αγώνες της Τότεναμ αυτή τη σεζόν, ειδικά όταν κερδίζει. Χιλιάδες οπαδοί που βρίσκονται στη νότια κερκίδα μένουν μετά το σφύριγμα της λήξης, μερικές φορές μέχρι τη νύχτα, πίνοντας και τραγουδώντας το όνομα του Άγγελου Ποστέκογλου.

Αυτό ήταν το όνειρο του Ντάνιελ Λίβι όταν το 2017 γκρέμισε το «Γουάιτ Χάρτ Λέιν» και άρχισε την κατασκευή του καινούργιου σταδίου της Τότεναμ, το οποίο κόστισε στη διοίκηση της Τότεναμ 1,4 δισεκατομμύρια λίρες.

Ο σύλλογος γνωρίζει πολύ καλά πόσο περισσότερος «χρόνος παραμονής» υπάρχει στα αμερικανικά γήπεδα και ήταν αποφασισμένος να το εξελίξει. Αυτός ήταν ένας από τους θριάμβους της Τότεναμ, μετατρέποντας γήπεδό της το σε ένα μέρος όπου οι οπαδοί κάνουν ουρές για να τους επιτραπεί να μπουν ώρες πριν από την έναρξη, αντί να εισέρχονται κατευθείαν στη θέση τους την ώρα της σέντρας.

Παρά τα ανάμεικτα αποτελέσματα οι οπαδοί της Τότεναμ σε κάθε εντός έδρας παιχνίδι κάνουν αισθητή την παρουσία τους ενώ το «dna» της Τότεναμ αντικατοπτρίζεται στον χαρακτήρα της ομάδας και του προπονητή. Αυτό για περίπου 17 μήνες δεν υπήρχε λόγω της πανδημίας

Ο κυριότερος λόγος που η Τότεναμ μετακινήθηκε από το πανέμορφο «Γουάιτ Χαρτ Λέιν» ήταν τα χρήματα. Η Τότεναμ δεν είναι αγορασμένη από Άραβες και δεν έχει τα οικονομικά εφόδια παρόμοια με των αντιπάλων τους στην Premier League, για αυτό η διοίκηση έπρεπε να βρει μια λύση στο οικονομικό.

Όσο όμορφο και αν ήταν το παλιό «Γουάιτ Χαρτ Λέιν» δεν θα μπορούσε ποτέ να αποκομίσει τα ίδια έσοδα με το καινοτόμο στάδιο της Τότεναμ καθώς οι 62.000 θεατές υπολογίζεται ότι βάζουν στα ταμεία της ομάδας περίπου επτά εκατομμύρια ευρώ ανά αγώνα. Κατά τη διάρκεια της σεζόν 2021-22, ο πρώτος πίσω μετά τον Covid-19, οι «Spurs» είχαν 107 εκατομμύρια ευρώ έσοδα από την αγωνιστική περίοδο, δεύτεροι μόνο μετά τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Παρόλο που η ευρωπαϊκή τους πορεία εκείνη τη σεζόν δεν ήταν ιδιαίτερα ικανοποιητική. Τα νούμερα της περασμένης σεζόν αναμένεται να είναι ακόμη υψηλότερα όταν οι λογαριασμοί κυκλοφορήσουν σύντομα.

Η δεκαετία του 2020 θα είναι από τις πιο καθοριστικές για τις ομάδες στον οικονομικό τομέα καθώς πολλοί μεγάλοι επενδυτές φαίνεται να θέλουν ένα κομμάτι από τα τεράστια έσοδα του ποδοσφαίρου. Τα περασμένα χρόνια, ο πιο σημαντικός καθοριστικός παράγοντας για το αν μια ομάδα θα πετύχαινε ήταν αν οι ιδιοκτήτες της ήταν πρόθυμοι ή όχι να καταβάλλουν χρήματα, πράγμα που σήμαινε ότι η Τότεναμ βρισκόταν σε μειονεκτική θέση.

 

Όπως αναφέραμε και πριν στόχος των ιδιοκτητών ήταν να κρατήσουν τον κόσμο στο γήπεδο για περισσότερη ώρα καθώς τα βασικά έσοδα του γηπέδου προέρχονται από το φαγητό και το ποτό. Μάλιστα υπολογίζεται πως ανά αγώνα η Τότεναμ βάζει περίπου ένα εκατομμύριο ευρώ στα ταμεία από τα ποτά και το φαγητό από τους χώρους αναψυχής. Το οποίο μπορεί να ακούγεται πολύ, αλλά είναι πολύ λίγο, χρήματα παρόμοια με αυτά που θα υπήρχαν από φαγητό και ποτό κατά τη διάρκεια ενός αγώνα NFL στο ίδιο γήπεδο). Ένα μεγάλο μέρος των εσόδων, φυσικά, είναι τα εισιτήρια.

Αναπόφευκτο είναι το γεγονός ότι το να δει κάποιος οπαδός από κοντά την  Τότεναμ θα του κοστίσει ακριβά. Την επόμενη σεζόν, οι τιμές των εισιτηρίων διαρκείας για ενήλικες θα κυμαίνονται από 900 ευρώ έως 2.500 ευρώ ,με την Άρσεναλ να είναι η μόνη ομάδα που έχει το φθηνότερο εισιτήριο διαρκείας για ενήλικες, με το φθηνότερο εισιτήριο διαρκείας στο «Έμιρεϊτς» φτάνουν τα 1.000 ευρώ. η Τότεναμ είχε διατηρήσει τις τιμές των εισιτηρίων σχετικά σταθερές τα πρώτα χρόνια στο νέο γήπεδο, αυτή η λεπτή ισορροπία έσπασε τον περασμένο μήνα, όταν ο σύλλογος ανακοίνωσε αύξηση 6% στις τιμές των εισιτηρίων διαρκείας για το 2024-25.

Αμερικανικό Ποδόσφαιρο:

Ένας ακόμη καθοριστικός παράγοντας για τα έσοδα της Τότεναμ ήταν η συνεργασία των Λονδρέζων με το αμερικανικό ποδόσφαιρο. Το NFLέπαιξε τον πρώτο του αγώνα στο Λονδίνο στο «Γουέμπλεϊ» ο 2007 και αυτά τα πρώτα χρόνια, παίζοντας ένα παιχνίδι εκεί ανά σεζόν, ήταν τεράστια επιτυχία. Όμως, τον Ιούλιο του 2015, το NFL υπέγραψε μια 10ετή συμφωνία με την Τότεναμ, για να παίξει τους αγώνες της σε ένα γήπεδο που δεν είχε καν κατασκευαστεί ακόμη. Ήταν ένα άλμα πίστης για το NFL, η δέσμευση για ένα στάδιο που θα ήταν πάντα μικρότερο από το «Γουέμπλεϊ», και σε ένα λιγότερο παγκοσμίως γνωστό μέρος του Λονδίνου. Αλλά το έμειναν ευχαριστημένοι: το στάδιο έλαβε επίσημο καθεστώς στην αρχή της σεζόν ως «Σπίτι του NFL στο Ηνωμένο Βασίλειο».

 

Από τότε που άνοιξε το νέο γήπεδο της Τότεναμ -εκτός 2020 λόγω του Covid- το γήπεδο φιλοξενεί δύο αγώνες NFL ετησίως, γενικά στις διακοπές της Premier League τον Οκτώβριο. Πέρα από το γεγονός ότι πρόκειται για ένα ιστορικό γεγονός για την παγκόσμια εμβέλεια του συλλόγου, οι αγώνες είναι κερδοφόροι. Το NFL πληρώνει στην Τότεναμ ένα μεγάλο ποσό για κάθε παιχνίδι, ως μέρος της 10ετούς συμφωνίας. Σε αυτές τις αναμετρήσεις του NFL η Τότεναμ έχει έσοδα εκατομμυρίων ευρώ από τρόφιμα και ποτά, περίπου τρεις φορές υψηλότερα από ό,τι θα ήταν για έναν αγώνα της ομάδας στην Premier League.

 

Συναυλίες:

Το 2022 φιλοξένησε για δύο νύχτες την Lady Gaga και τους Guns N΄ Roses, προτού πραγματοποιήσει το μεγαλύτερο μουσικό γεγονός στην ιστορία του σταδίου στο τέλος της περασμένης σεζόν: Πέντε νύχτες της Beyonce στο τέλος της περασμένης σεζόν, ως μέρος της παγκόσμιας περιοδείας της. Συναυλίες που απέφεραν έσοδα από ενοίκια, ποσοστό από τις πωλήσεις, τα τρόφιμα και τα ποτά. Τα έσοδα υπολογίστηκαν σε περίπου 17 εκατ. ευρώ, αλλά και λαμβάνοντας υπόψη το κόστος μιλάμε για περίπου έξι εκατ. καθαρά.

 

Την περασμένη εβδομάδα η Τότεναμ έλαβε έγκριση για το νέο ξενοδοχείο 30 ορόφων που χτίζει δίπλα στο γήπεδο στο μικρό οικόπεδο όπου η Παρκ Λέιν συναντά την High Road. Το σχέδιο εγκρίθηκε από το Συμβούλιοτου Χάριγκεϊ τον Δεκέμβριο και θα είναι έτοιμο πριν από το Euro2028 το οποίο θα λάβει μέρος στην Αγγλία. Με το χαρακτηριστικό ψηλό, λεπτό σχήμα του, το ξενοδοχείο τελικά θα υψωθεί πάνω από τον ορίζοντα του γηπέδου της Τότεναμ. Ακόμη και αυτό δεν θα είναι το τέλος των εργασιών ανάπτυξης, με την Τότεναμ να σχεδιάζει περισσότερες αναπτύξεις, συμπεριλαμβανομένων των οικιστικών πύργων, στη γη που κατέχει δίπλα στο γήπεδο.

Με το άνοιγμα του γηπέδου η διοίκηση της Τότεναμ έφερε την ελπίδα ότι θα σηκώσει τρόπαια και θα φέρει μεγάλες απολαβές. Μέχρι στιγμής μόνο τα χρήματα έχουν έρθει για τα σπιρούνια καθώς οι 5 μεγαλύτερες μεταγραφές στην ιστορία του συλλόγου ήρθαν έπειτα από τα εγκαίνια του νέου γηπέδου. Με τα τρόπαια ακόμα να μην έχουν φτάσει στο νέο γήπεδο η διοίκηση της Τότεναμ έκανε το πρώτο σωστό βήμα προς αυτά με την απόφαση τους να διορίσουν τον Άτζε Ποστέκογκλου ο οποίος ταιριάζει στο dna της ομάδας.

 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News