Γ. Κουκούλας: Ο πρώην οργανωμένος της Θύρας 13 που έβαλε... φωτιά στο ντέρμπι «αιωνίων»
Στις 8 Απριλίου 1992 ο Ολυμπιακός απέκλεισε από το Κύπελλο τον Παναθηναϊκό, οι άνθρωποι του οποίου επιτέθηκαν στον διαιτητή Γιώργο Κουκούλα. Ο τελευταίος, πάντως, δεν δίστασε να παραδεχθεί ότι στα νιάτα του ήταν οργανωμένος στη Θύρα 13!
Σκηνές… ροκ έχουμε δει πολλές φορές να εκτυλίσσονται στα γήπεδά μας. Όμως, όσα συνέβησαν στις 8 Απριλίου 1992 στο Ολυμπιακό Στάδιο με αφορμή τα σφυρίγματα του Γιώργου Κουκούλα στον προημιτελικό Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός 1-1, κατέχουν περίοπτη θέση στο βιβλίο της Ιστορίας του ποδοσφαίρου μας.
Το πέναλτι που καταλόγισε ο Μυτιληνιός διαιτητής υπέρ των «ερυθρόλευκων» στο πρώτο λεπτό των καθυστερήσεων, έμελλε να γείρει προς το μέρος τους την πλάστιγγα της πρόκρισης (το πρώτο ματς στο «Γ. Καραϊσκάκης» είχε λήξει 0-0) και να προκαλέσει έκρηξη στο αντίπαλο «στρατόπεδο».
Αφότου σφύριξε τη λήξη, ο Κουκούλας δέχθηκε επίθεση από ποδοσφαιριστές, μέλη του τεχνικού επιτελείου και παράγοντες του Παναθηναϊκού. «Καλτ» πινελιά στο σκηνικό πρόσθεσε η Αντριάνα Μαραγκού, η σύζυγος του διεθνούς μέσου του «τριφυλλιού», η οποία κυνηγούσε τον διαιτητή με την τσάντα της στο χέρι, την ίδια ώρα που δεκάδες οπαδοί δεν έμειναν αμέτοχοι και πετούσαν μπουκάλια και άλλα αντικείμενα στον αγωνιστικό χώρο!
Η κατάσταση ξέφυγε από κάθε έλεγχο στη φυσούνα και στα αποδυτήρια, όπου οπαδοί του Παναθηναϊκού ξυλοκόπησαν τον Κουκούλα. Οι άνδρες των ΜΑΤ άργησαν να επέμβουν κι όταν το έκαναν, άρχισαν να χτυπούν ακόμα και ανθρώπους που δεν είχαν καμία σχέση με τα επεισόδια. Ανάμεσά τους και τους γνωστούς δημοσιογράφους, Μένιο Σακελλαρόπουλο και Χρήστο Φασούλα.
Τα επεισόδια συνεχίστηκαν και έξω από το γήπεδο, με οδομαχίες οπαδών των δύο ομάδων να αρχίζουν από τη Λεωφόρο Κηφισίας και να φτάνουν μέχρι και το ύψος του Γηροκομείου στους Αμπελόκηπους! Ο απολογισμός ήταν 33 τραυματίες, ανάμεσά τους και τέσσερις αστυνομικοί.
Τις μέρες που ακολούθησαν, ο πρόεδρος του Παναθηναϊκού, Γιώργος Βαρδινογιάννης, προσπάθησε να δώσει πολιτικές διαστάσεις στην υπόθεση. Υποστήριξε ότι ο Κουκούλας ήταν κομματικό στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας, η οποία ήταν και τότε στην κυβέρνηση με επικεφαλής τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, πατέρα του σημερινού πρωθυπουργού.
Σε συνέντευξή του στον σημερινό εκδότη της εφημερίδας Sportday, Τάσο Μπούρα (για την εφημερίδα «Τα Νέα» τότε), ο διαιτητής παραδέχθηκε ότι ήταν πρόεδρος της Τοπικής Επιτροπής της ΝΔ στη Λέσβο. Πρόσθεσε, όμως, ότι στα νιάτα του υπήρξε οπαδός του Παναθηναϊκού και μάλιστα οργανωμένος στη «Θύρα 13»! Όπως τόνισε, η συλλογική του προτίμηση δεν θα μπορούσε να τον επηρεάσει στις αποφάσεις που έπαιρνε ως διαιτητής.
Τι συνέβη στον αγώνα
Ο ημιτελικός δεν είχε μεταδοθεί ζωντανά από την τηλεόραση, αλλά ήταν καλός ποιοτικά. Ο Κουκούλας, βέβαια, έκλεψε την παράσταση μια και οι αμφιλεγόμενες αποφάσεις του ήταν τρεις, σε ομολογουμένως πολύ δύσκολες φάσεις. Συγκεκριμένα:
1) Στο 66’ καταλόγισε πέναλτι υπέρ του Παναθηναϊκού σε χέρι του Μιχάλη Βλάχου. Φαίνεται να υπάρχει παράβαση, είναι όμως πιθανό ο αμυντικός του Ολυμπιακού να μην είχε πρόθεση (η οποία έπαιζε καθοριστικό ρόλο, βάσει της ερμηνείας του κανονισμού τότε). Ο Δημήτρης Σαραβάκος το αξιοποίησε κι «έγραψε» το 1-0.
2) Στο 77’ ο Παναθηναϊκός ζήτησε κι άλλο πέναλτι σε κράτημα του Κριστόφ Βαζέχα από τον Κυριάκο Καραταΐδη. Η φάση έχει ξεκινήσει πολύ έξω από την περιοχή και μάλιστα ίσως να προηγείται φάουλ του Πολωνού επιθετικού. Και στη συνέχεια, αν και ο Καραταΐδης τραβάει φανέλα, ο Βαζέχα πέφτει υπερβολικά θεαματικά.
3) Στο 91’, τέλος, είχαμε το περιβόητο πέναλτι υπέρ του Ολυμπιακού. Ο Γιώτης Τσαλουχίδης τσίμπησε την μπάλα και έπεσε ύστερα από παρέμβαση του Νίκου Καραγεωργίου. Είχε βρει μπάλα ή πόδι ο αμυντικός του Παναθηναϊκού και μετέπειτα καλός προπονητής; Δύσκολα απαντάς με βεβαιότητα, όσες φορές κι αν δεις στο βίντεο τη φάση.
Η ουσία ήταν ότι ο διαιτητής είδε πέναλτι, ο Όλεγκ Προτάσοφ ευστόχησε και ο Ολυμπιακός προκρίθηκε. Ήταν τέτοια η ένταση του αγώνα που ο προπονητής των «ερυθρόλευκων», ο μεγάλος Όλεγκ Μπλαχίν, λιποθύμησε μετά τη λήξη στα αποδυτήρια.
Ένταση με Κουκούλα και το 1990
Ο Κουκούλας είχε «χτυπήσει» για πρώτη φορά σε ντέρμπι Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός για το Κύπελλο δύο χρόνια νωρίτερα! Στις 4 Απριλίου 1990 είχε διευθύνει τον δεύτερο ημιτελικό στο ΟΑΚΑ, όπου οι «ερυθρόλευκοι» απέσπασαν 3-3 στην παράταση (είχαν νικήσει 2-1 στο πρώτο ματς, με το οποίο έληξε και το 90λεπτο της ρεβάνς) και προκρίθηκαν στον τελικό. Το πέναλτι με το οποίο ο Λάγιος Ντέταρι μείωσε σε 3-2 στο 110’, είχε αμφισβητηθεί και τότε από τους «πράσινους».
Κλείνοντας, να επισημάνουμε ότι ύστερα από αυτήν την επεισοδιακή πρόκριση, άνοιξε διάπλατα ο δρόμος ώστε ο Ολυμπιακός να κατακτήσει το Κύπελλο του 1992. Στα ημιτελικά κληρώθηκε με τον Ατρόμητο (ομάδα Β’ Εθνικής τότε) και τον απέκλεισε με δυο άνετες νίκες και στον τελικό (που τότε ήταν διπλός) επικράτησε του ΠΑΟΚ (1-1 στην Τούμπα, 2-0 στο Φάληρο).
Άλλα γεγονότα στην Ελλάδα και τον κόσμο στις 8 Απριλίου
2021: Πεθαίνει από κορωνοϊό ο Βασίλης Σεβαστής, επί σειρά ετών πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ και παλιός πρωταθλητής του δεκάθλου με τα χρώματα του Πανιωνίου. Κορυφαία στιγμή της αθλητικής του σταδιοδρομίας ήταν το χρυσό μετάλλιο στους Μεσογειακούς Αγώνες του 1971 στη Σμύρνη.
2011: Πεθαίνει από ανακοπή καρδιάς σε ηλικία 46 ετών ο αθλητικός συντάκτης Λάζαρος Μουρκάκος, γιος του παλιού παράγοντα του Εθνικού Πειραιά, Νίκου Μουρκάκου και της παλιάς πρωταθλήτριας του στίβου, Σοφίας Λερίου.
2010: Η γυναικεία ομάδα μπάσκετ του Αθηναϊκού, καθοδηγούμενη από τον προπονητή Τζώρτζη Δικαιουλάκο, κατακτά το Euro Cup. Παρότι γνωρίζει την ήττα με 57-53 από την ρωσική Ναντιέζντα στον δεύτερο τελικό του Κυπέλλου Κυπελλούχων Ευρώπης, σηκώνει το τρόπαιο αφού στον πρώτο τελικό είχε επικρατήσει κερδίσει με 65-57.
1997: Αρχίζουν στη Λάρισα οι αγώνες του Final Four της Euroleague γυναικών. Νικήτρια η ομάδα της Μπουρζ η οποία νικά στον τελικό τη Βούπερταλ με 71-52.
1996: Πεθαίνει ύστερα από σύντομη ασθένεια σε ηλικία 43 ετών ο Αλβανός προπονητής και παλαίμαχος ποδοσφαιριστής, Αγκρόν Σουλάι. Πρόκειται για τον νεότερο προπονητή που έχει αναλάβει την Εθνική Αλβανίας (32 ετών το 1985).
1992: Ο παλαίμαχος Αμερικανός τενίστας Άρθουρ Ας ανακοινώνει στη Νέα Υόρκη ότι πάσχει από AIDS.
1991: Ο τζόκεϊ Γουίλι Σουμέικερ μένει παράλυτος ύστερα από τροχαίο ατύχημα.
1989: Το Παγκόσμιο Συνέδριο της FIBA καταργεί τη διάκριση μεταξύ ερασιτεχνών και επαγγελματιών, επιτρέποντας σε όλους τους παίκτες του μπάσκετ να λαμβάνουν μέρος σε όλες τις επίσημες διοργανώσεις. Η απόφαση ανοίγει τον δρόμο για τη συμμετοχή των επαγγελματιών άσων του ΝΒΑ στους Ολυμπιακούς Αγώνες.
1973: Ο Ολυμπιακός νικά με 2-0 την ΑΕΚ στο «Γ. Καραϊσκάκης» με τέρματα των Ρομέν Αργυρούδη και Υβ Τριαντάφυλλου και κάνει μεγάλο βήμα για την κατάκτηση του πρωταθλήματος.
1928: Ολοκληρώνονται στο Παναθηναϊκό Στάδιο οι 8οι Γερμανοελληνικοί Αγώνες, που είχαν αρχίσει την προηγούμενη ημέρα με τη συμμετοχή δέκα αθλητών από το Berliner Sport Klub, τον Εθνικό ΓΣ, τον Πανιώνιο και τον ΓΣ Αμαρουσίου.
1926: Η δικτατορική κυβέρνηση του Θεόδωρου Πάγκαλου διορίζει τα πρώτα 70 μέλη της Φιλίππου Ενώσεως. Στις 12 Μαΐου θα δημοσιευτεί στο ΦΕΚ το καταστατικό της.
1911: Το πρώτο τουρνουά σκουός παίζεται στο Harvard Club της Νέας Υόρκης.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
- Ολυμπιακός - Μπασκόνια: Το τρένο και το αγκομαχητό
- Ολυμπιακός: Το μοναδικό ερωτηματικό του Μεντιλίμπαρ για το ντέρμπι με την ΑΕΚ
- Μπακς - Μπουλς 122-106: Ξύπνησαν για τα καλά τα Ελάφια με 40άρα του Γιάννη Αντετοκούνμπο
- Ολυμπιακός ONEX-Γκίζεν 3-1: Οι απουσίες δεν τον σταματούν! - Θρυλική νίκη στο «καυτό» Ρέντη
- Μανούσος Μανουσάκης: Εφυγε από τη ζωή ο εμβληματικός σκηνοθέτης