Παναθηναϊκός: Το σουτ του Βλάοβιτς που... έκοψε χρόνια απ' τις ζωές των οπαδών της Μπαρτσελόνα

Ο Παναθηναϊκός άγγιξε την πρόκριση στους «4» του Champions League στις 9 Απριλίου 2002 στην έδρα της Μπαρτσελόνα, αλλά το σουτ του Γκόραν Βλάοβιτς στο έβδομο λεπτό των καθυστερήσεων πέρασε ελάχιστα έξω απ’ την εστία του Πέπε Ρέινα.

Τρίτη 9 Απριλίου 2002, Βαρκελώνη. Η Μπαρτσελόνα κρατά με νύχια και με δόντια το 3-1 επί του Παναθηναϊκού, που τη φέρνει στους «4» του Champions League, όταν στο έβδομο λεπτό των καθυστερήσεων η ελληνική ομάδα κάνει την απέλπιδα προσπάθεια για το γκολ της πρόκρισης.

Ο Γιαν Μικάελσεν σεντράρει από δεξιά, ο Φρανκ Ντε Μπουρ διώχνει με κεφαλιά την μπάλα, όμως στο ύψος της γραμμής της περιοχής βρίσκεται ο Γκόραν Βλάοβιτς, ο οποίος κοντρολάρει ψύχραιμα με τον μηρό και χωρίς σκέψη σουτάρει. Το «Καμπ Νου», που σείεται από τα σφυρίγματα των οπαδών της Μπάρτσα που ζητούν τη λήξη, για μερικά κλάσματα του δευτερολέπτου «παγώνει».

Είναι γκολ; Όχι. Η μπάλα ξύνει το αριστερό δοκάρι του Πέπε Ρέινα και περνά έξω. Ο ήχος των επιφωνημάτων ανακούφισης από την κερκίδα των Καταλανών φτάνει μέσω τηλεόρασης στην Ελλάδα. Ο διαιτητής Ουρς Μάιερ σφυρίζει τη λήξη. Η Μπαρτσελόνα προκρίνεται στα ημιτελικά, όμως όλη η Ευρώπη υποκλίνεται στον Παναθηναϊκό.

Η ομάδα του Σέρχιο Μαρκαριάν είχε αγγίξει το θαύμα που λίγοι πίστευαν ακόμα και μετά τη νίκη της με 1-0 στον πρώτο αγώνα στη Λεωφόρο (με εύστοχο πέναλτι του Άγγελου Μπασινά).

Έκαναν καθυστερήσεις

Και μόνο το γεγονός ότι η Μπαρτσελόνα των Ριβάλντο, Χαβιέ Σαβιόλα, Λουίς Ενρίκε, αλλά και του άγουρου ακόμα Τσάβι, έκανε καθυστερήσεις για να κρατήσει το 3-1, λέει πολλά για το επίτευγμα του «τριφυλλιού». Αλλά δεν θα μπορούσαν να κάνουν κι αλλιώς οι «μπλαουγκράνα», αφού στο τελευταίο δεκάλεπτο είχαν δει την εστία τους να απειλείται σοβαρά άλλες δύο φορές.

Στο 80’, ο Μιχάλης Κωνσταντίνου βρέθηκε φάτσα με το γκολ απ’ το ύψος της μικρής περιοχής, όμως η προβολή του αποκρούστηκε πάνω στη γραμμή από τον Κάρλες Πουγιόλ (είχε προηγηθεί και υποψία πέναλτι στον Εμάνουελ Ολισαντέμπε από τον τερματοφύλακα Ρομπέρτο Μπονάνο, ο οποίος μάλιστα τραυματίστηκε και αντικαταστάθηκε). Και στο 85’, ο Ολισαντέμπε πλάσαρε βιαστικά ύστερα από την ασθενή επέμβαση του Ρέινα σε τυφλό γέμισμα και αστόχησε απελπιστικά.

Ήταν, φαίνεται, γραφτό για τους 4.000 οπαδούς του Παναθηναϊκού που είχαν ταξιδέψει εκείνη τη μέρα στη Βαρκελώνη, να μη γευτούν άλλη μία επική πρόκριση της ομάδας τους. Αν και μόλις στο 8’ ο Κωνσταντίνου «έγραψε» το 0-1 με ένα υπέροχο σουτ από 25μ., παρά την επιτήρηση του Ντε Μπουρ, η ποιοτική υπεροχή της Μπαρτσελόνα ήταν τέτοια που της επέτρεψε να τιμωρήσει τα λίγα λάθη των «πράσινων» και να φτάσει γρήγορα σε σκορ πρόκρισης.

Ο Λουίς Ενρίκε ισοφάρισε με κοντινή προβολή στο 23’. Ο ίδιος παίκτης αξιοποίησε στο 49’ την αδράνεια της άμυνας και του Αντώνη Νικοπολίδη γράφοντας το 2-1 και στο 61’ ο Σαβιόλα  έσπασε το τεχνητό οφσάιντ και με πλασέ διαμόρφωσε το 3-1. Στο 62’, μάλιστα, ο βραχύσωμος Αργεντινός που θα φορούσε μερικά χρόνια αργότερα τη φανέλα του Ολυμπιακού, είχε και σουτ στο δοκάρι.

Υποδοχή με… μπουκάλια

Ο Παναθηναϊκός είχε ήδη ξεπεράσει το σοκ της κακής φιλοξενίας (οι Καταλανοί οπαδοί πετούσαν αντικείμενα λίγο πριν τη σέντρα και μάλιστα ένα από αυτά πέτυχε στον ώμο τον Νικοπολίδη), αλλά και της απώλειας του Γιώργου Καραγκούνη, ο οποίος βγήκε λόγω τραυματισμού στο 45’. Έτσι, ξεπέρασε και το σοκ της γρήγορης ανατροπής του σκορ.

Όταν όλοι τον θεωρούσαν ξοφλημένο, έβγαλε απροσδόκητα αντίδραση. Πίεσε πολύ τη μεγάλη αντίπαλό του και δημιούργησε τις ευκαιρίες που… έκοψαν χρόνια απ’ τις ζωές των οπαδών της. Μπορεί στο τέλος να μην τα κατάφερε, έφυγε όμως απ’ τη διοργάνωση με το κεφάλι ψηλά. Και με την ικανοποίηση ότι είχε τρομάξει το θηρίο.

Άλλα γεγονότα στην Ελλάδα και τον κόσμο στις 9 Απριλίου

2020: Πεθαίνει σε ηλικία 58 ετών, μετά από μάχη με τον καρκίνο, ο δημοσιογράφος της Sportday, Άκης Τσόπελας. Ο εκλιπών είχε εργαστεί παλιότερα σε πολλά ΜΜΕ («Mega», «Αθλητική Ηχώ», «Βραδυνή», «Sportime», «Πράσινος Τύπος», «Φως των Σπορ», «24 Media»), ενώ είχε περάσει και απ’ το γραφείο Τύπου της ΠΑΕ Παναθηναϊκός.

2010: Την τελευταία του πνοή αφήνει ο 31χρονος κωπηλάτης του ΝΑΟ Κέρκυρας, Διονύσης Νικολούζος, κατά τη διάρκεια της προπόνησής του στο Ολυμπιακό Κωπηλατοδρόμιο του Σχοινιά.

1995: Διεξάγεται το 6ο Παγκόσμιο Κύπελλο Μαραθωνίου της IAAF στην Αθήνα. Νικητής στους άνδρες αναδεικνύεται ο Κενυάτης Ντάγκλας Βακιχούρι με 2 ώρες 12.01 και στις γυναίκες η Ρουμάνα Ανούτα Κατούνα με 2 ώρες 31.10. Πρώτοι από τους Έλληνες τερματίζουν ο Σπύρος Ανδριόπουλος (28ος στη γενική κατάταξη) και η Μαρία Πολύζου (41η).

1989: Ο Ολυμπιακός συντρίβει τον Ολυμπιακό Βόλου με 7-2 στο ΟΑΚΑ και τα έξι από τα εννέα γκολ του αγώνα επιτυγχάνονται από τους δύο Ούγγρους ποδοσφαιριστές των δύο αντιπάλων. Ο Λάγιος Ντέταρι πετυχαίνει τέσσερα για τον Ολυμπιακό και ο Ίμρε Μπόντα και τα δύο των Βολιωτών.

1988: Ο ηλικίας 17 ετών και 240 ημερών Άλαν Σίρερ γίνεται ο νεότερος ποδοσφαιριστής που σημειώνει χατ-τρικ σε αγώνα της Α’ Κατηγορίας της Αγγλίας, στη νίκη της Σαουθάμπτον επί της Άρσεναλ με 4-2. Ο Σίρερ συντρίβει το προηγούμενο ρεκόρ που κατείχε ο Τζίμι Γκριβς, ο οποίος ήταν 20 ετών και 290 ημερών στις 19 Νοεμβρίου 1960, όταν πέτυχε τρία γκολ για την Τσέλσι στη νίκη επί της Μάντσεστερ Σίτι με 6-3

1959: Με πρωταγωνιστές τους Μπομπ Κούζι και Μπιλ Ράσελ, οι Μπόστον Σέλτικς νικούν με 118-113 τους Μινεάπολις Λέικερς, κάνουν το 4-0 στη σειρά των τελικών και κατακτούν το πρωτάθλημα του ΝΒΑ για δεύτερη φορά στην ιστορία τους. Αυτός ο τίτλος θα αποδειχθεί ο πρώτος απ’ τους οκτώ συνεχόμενους που θα κατακτήσουν οι Σέλτικς μέχρι και το 1966.

1945: Το NFL θεσπίζει έναν κανόνα σύμφωνα με τον οποίο οι παίκτες είναι υποχρεωμένοι να φορούν κάλτσες σε όλους τους αγώνες.

1941: Ιδρύεται το Hall of Fame του γκολφ.

1912: Διεξάγεται ο πρώτος αγώνας επίδειξης μπέιζμπολ στο Fenway Park της Βοστόνης ανάμεσα στους Ρεντ Σοξ και στο Χάρβαρντ.

1896: Ο 21χρονος Παντελής Καρασεβδάς κερδίζει το χρυσό μετάλλιο στη σκοποβολή με Στρατιωτικό Τυφέκιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News