ΑΕΚ: Μια ιστορία σαν γλυκό παραμύθι που άρχισε πριν από 100 χρόνια
Η 13η Απριλίου 1924 έχει επικρατήσει ως γενέθλια ημερομηνία της ΑΕΚ, η οποία συμπληρώνει σήμερα 100 χρόνια μεγαλειώδους πορείας στον ελληνικό αθλητισμό. Ποιοι ήταν οι ιδρυτές της στην Αθήνα και οι πρώτοι μεγάλοι σταθμοί της ιστορίας της.
Είναι 13 Απριλίου 1924. Στο πατάρι του καταστήματος αθλητικών ειδών των προσφύγων από την Κωνσταντινούπολη, Αιμίλιου Ιωνά και Κωνσταντίνου Δημόπουλου, στην οδό Βερανζέρου 24, πραγματοποιείται μία σύσκεψη που έμελλε να αλλάξει τον ρου του ελληνικού αθλητισμού.
Στη σύσκεψη συμμετέχουν οι ιδιοκτήτες του καταστήματος, μαζί με άλλους νέους που νιώθουν την ανάγκη να στεγάσουν τη δράση τους κάτω από τις φτερούγες ενός νέου, δικού τους συλλόγου. Εκείνο το βράδυ γεννήθηκε η ιδέα της Αθλητικής Ένωσης Κωνσταντινουπόλεως, με έμβλημα το σύμβολο του Βυζαντίου, τον δικέφαλο αετό.
Στις 7 Ιουλίου 1924 κατατίθεται η αίτηση ίδρυσης στο Πρωτοδικείο, το οποίο στις 18 Σεπτεμβρίου αναγνωρίζει τον σύλλογο και το καταστατικό του. Σκοπός του νεοσύστατου σωματείου είναι «η περισυλλογή και συγκέντρωσις των εκ Κωνσταντινουπόλεως εν Αθήναις και εν Πειραιεί αθλητών, προς συνέχισιν του έργου των διαφόρων αθλητικών σωματείων Κωνσταντινουπόλεως, των οποίων ενεργά μέλη ήσαν αθληταί ούτοι», όπως αναφέρεται στο καταστατικό.
Πρώτος πρόεδρος της ΑΕΚ είναι ο δημοσιογράφος και μετέπειτα πολιτικός, Κωνσταντίνος Σπανούδης. Αντιπρόεδρος, ο καθηγητής του «Άθενς Κόλετζ», Νίκος Ελεόπουλος, ο οποίος παραχώρησε και τα γραφεία της Χριστιανικής Αδελφότητας Νέων, στην οδό Μητροπόλεως, για τη στέγασή της. Γενικός γραμματέας, ο Κωνσταντίνος Δημόπουλος, ταμίας ο Τιμολέων Ταγάρης και μέλη οι Μενέλαος Καροτσιέρης και Μίλτος Ιερεμιάδης.
Προτού ακόμα αναγνωριστεί επίσημα απ’ το Πρωτοδικείο, η ΑΕΚ έχει ήδη πιάσει τον παλμό της εποχής. Από το καλοκαίρι του 1924 έχει συγκροτήσει μια ισχυρή ομάδα στο ποδόσφαιρο, το άθλημα που κερδίζει καθημερινά θαυμαστές ανάμεσα στους νεόκοπους Έλληνες φιλάθλους.
Οι Νίκος Κίτσος, Θέμος Ασδέρης και οι εκ των ιδρυτικών μελών, Μίλτος Ιερεμιάδης και Κωνσταντίνος Δημόπουλος, είναι βασικά στελέχη της πρώτης ομάδας. Μαζί με τους Κεχαγιά, Παρασκευά, Καραγιαννίδη, Μπαλτά, Μήλα, Ηπιάδη και Γεωργιάδη, οδηγούν την Ένωση στην κατάληψη της δεύτερης θέσης στο Πρωτάθλημα Αθηνών του 1924-25.
Το ΠΟΚ, το γήπεδο και ο πρώτος τίτλος
Το 1926 ανταποκρίνεται στο κάλεσμα της ΑΕΚ ο Κώστας Νεγρεπόντης, «αστέρι» της ομάδας των ομογενών της Πόλης, Πέρα Κλουμπ, ο οποίος είχε πάρει στο μεταξύ μεταγραφή στη Γαλλία. Με την προσθήκη και του τερματοφύλακα, Γιώργου Γιάμαλη, η Ένωση συναγωνίζεται στα ίσα τους ήδη δυνατούς Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό. Μέχρι που στα τέλη του 1927 θα ζητήσουν τη συνδρομή της για να ανοίξουν μέτωπο εναντίον της ΕΠΟ, το οποίο οδήγησε στην ίδρυση του ΠΟΚ, του τραστ που άλλαξε μια για πάντα τις ισορροπίες στο αναπτυσσόμενο ελληνικό ποδόσφαιρο.
Δεν αργεί η στιγμή που η ΑΕΚ αποκτά και τη δική της έδρα. Μια έκταση στη Νέα Φιλαδέλφεια που είχε παραχωρήσει το κράτος από το 1926, για τη δημιουργία γυμναστηρίου για τα παιδιά των προσφύγων, διαμορφώνεται το 1929 σε γήπεδο με τη συνδρομή φίλων της ΑΕΚ, που δουλεύουν νυχθημερόν. Τον Νοέμβριο του 1930 εγκαινιάζεται με φιλικό αγώνα κόντρα στον Ολυμπιακό.
Η δημιουργία του γηπέδου παίζει καταλυτικό ρόλο ώστε η ομάδα να γίνει ακόμα πιο ισχυρή και να προσελκύσει τους φιλάθλους της Νέας Φιλαδέλφειας και των γειτονικών περιοχών. Ωστόσο, τη συμπάθειά τους προς την ΑΕΚ αρχίζουν να δείχνουν όλο και περισσότεροι φίλαθλοι που δεν έχουν προσφυγική καταγωγή απ’ την Κωνσταντινούπολη και τη Μικρά Ασία.
Ton Οκτώβριο του 1931 έρχεται και η πρώτη πανελλήνια διάκριση. Η ΑΕΚ κατακτά το Κύπελλο Ελλάδας, νεοφερμένο θεσμό στη χώρα μας, νικώντας στον τελικό την ισχυρότατη ομάδα του Άρη με 5-3. Πρωταγωνιστές του παρθενικού τίτλου είναι οι Νεγρεπόντης, Ηλιάσκος, Μάλλιος, Γιάμαλης, Μπαλτάς και προπονητής ο Ασδέρης.
Τα υπόλοιπα αθλήματα
Αν και η ΑΕΚ έδωσε έμφαση από την ίδρυσή της στο ποδόσφαιρο, δεν παραμέλησε τον κλασικό αθλητισμό. Άλλωστε, ο Αιμίλιος Ιωνάς και ο αδελφός του, Μενέλαος, ήταν διακεκριμένοι δρομείς μεσαίων αποστάσεων πριν τη Μικρασιατική Καταστροφή. Το τμήμα στίβου ανέδειξε κορυφαίους αθλητές όπως ο θρυλικός εμποδιστής (110μ. και 400μ.), Χρήστος Μάντικας, ο οποίος από το 1929 έως το 1940 κατέκτησε 45 μετάλλια σε Βαλκανικούς Αγώνες (τα 39 χρυσά), συμμετέχοντας και σε σκυταλοδρομίες. Την ίδια εποχή διακρίθηκε σε βαλκανικό επίπεδο (16 πρώτες νίκες) και ο δρομέας των 800μ. και 1.500μ., Γρηγόρης Γεωργακόπουλος.
Αγαπημένο άθλημα στην οικογένεια της ΑΕΚ ήταν από τις πρώτες μέρες της και το μπάσκετ. Μάλιστα, δημιούργησε ομάδα από το 1924, στην οποία αγωνιζόταν παράλληλα με τις ποδοσφαιρικές του υποχρεώσεις ο Κωνσταντίνος Δημόπουλος. Το 1929 θα ιδρυθεί και τμήμα ποδηλασίας, το οποίο θα γνωρίσει ένδοξες μέρες μεταπολεμικά.
Το νερό έχει μπει στο αυλάκι από τις αρχές της δεκαετίας του 1930, ώστε η ΑΕΚ να εξελιχθεί σε έναν κολοσσό του ελληνικού αθλητισμού. Σήμερα, ακριβώς έναν αιώνα ύστερα από εκείνη τη συνάντηση στο πατάρι της οδού Βερανζέρου, δείχνει πιο ισχυρή από ποτέ.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
- Υπεράνω Όλων: Δεν τρώει όλος ο κόσμος το «σανό» που σερβίρουν!
- Solidarity UEFA: Το ποσό που θα πάρουν οι ελληνικές ομάδες
- Αποκάλυψη για Ρονάλντο: «Ο Μουρίνιο τον κάλεσε για να τον φέρει στην Φενέρμπαχτσε»
- Παναθηναϊκός Παρασκήνιο: Παπαδημητρίου κατά... Τζαβέλλα
- Ρουί Βιτόρια: Αυτό είναι το πλάνο του για τον Τάσο Μπακασέτα