Γιώργος Χελάκης: Οπως (συνήθως) διαψεύδονται οι επηρμένοι κι οι αλαζόνες...

Η καλύτερη άμυνα για τον Ολυμπιακό είναι να βρίσκεται η μπάλα στο μισό γήπεδο, προς την πλευρά της Φενέρ. Εξηγεί ο Γιώργος Χελάκης.

Δεν είναι τόσο εύκολο να γίνουν προγνωστικά για τη ρεβάνς στην Πόλη.Δεν εύκολο να πεις με βεβαιότητα ότι ο Ολυμπιακός θα καταφέρει να«πνίξει» τη Φενέρ, όπως για μία ώρα την «έπνιξε» στο Φάληρο. Δάολε, κάτι θα σκεφτεί να κάνει ο Καρτάλ, που έβλεπε σχεδόν ατάραχος την ομάδα του να υποφέρει τα πάνδεινα απ’ τους «ερυθρόλευκους» χωρίς να κάνει κάτι για να τη βοηθήσει.Eντύπωση μού έκανε η… αμεριμνησία του.

Να έχεις τόσο γεμάτο πάγκο και να κάνεις την πρώτη αλλαγή στο εξηκοστό λεπτό,ενώ έχεις ήδη δεχτεί το τρίτο γκολ.Η τύχη ήταν με τους Τούρκους διότι μπήκαν στο παιχνίδι με την προσφορά του Ρέτσου. Καλή ομάδα είναι, δεν μπορεί κανείς ν’ αποκλείσει ότι έτσι κι αλλιώς θα αντιδρούσαν. Εγινε, όμως, με το φτηνό λάθος του Ελληνα διεθνούς στόπερ κι απ’ το σημείο εκείνο άλλαξαν οι αγωνιστικές ισορροπίες. Πάμε τώρα στο αρχικό ερώτημα.

Θα «ξαναπνίξει» ο Ολυμπιακός τη Φενέρ;

Για να το κάνεις αυτό είναι απαραίτητο να βγάλεις την άμυνά σου ψηλά, ώστε να μικρύνουν οι αποστάσεις. Για να βγάλεις την άμυνά σου ψηλά, χρειάζεσαι στόπερ με ταχύτητα και για να βγαίνει μπροστά απ’ τον επιθετικό και για να τον προλαβαίνει στον ανοιχτό χώρο.Τέτοιος είναι ο πανταχόθεν βαλλομενος Ρέτσος, άλλος δεν υπάρχει διαθέσιμος με ανάλογα προσόντα.Να τα λέμε κι αυτά πριν ρίξουμε τον λίθο του αναθέματος. Κατά συνέπεια με κεντρικό αμυντικό δίδυμοΚ άρμο και Ντόη, αυτό το είδος παιχνιδιού εμπεριέχει μεγαλύτερο ρίσκο.

Στα δικά μου μάτια ο Μεντιλίμπαρ δεν έχει περιθώρια να πάει σε άλλο είδος παιχνιδιού. Αν για παράδειγμα επιχειρήσει να παίξει κλειστά, για να περιφρουρήσει το ένα γκολ της διαφοράς, θα φέρει τους Τούρκους μέσα κι έξω απ’ την περιοχή του Τζολάκη, με όσα αυτό συνεπάγεται για την ευπαθή άμυνα των «ερυθρολεύκων».

Ο Τάντιτς κι ο Καχβετσί θα επωφεληθούν, δημιουργώντας ρήγματα και σημαδεύοντας τον εριστικό Τζέκο και τον Σιμάνσκι, που έρχεται απ’ το κέντρο σαν δεύτερος φορ. Η Φενέρ είναι σε γενικές γραμμές μία αργή ομάδα,που της περισσεύουν οι τεχνικές αρετές, αλλά της λείπει η ένταση στο παιχνίδι. Ο,τι και να σκαρφιστεί ο προπονητής της, αυτό δεν αλλάζει απ’ το ένα παιχνίδι στο άλλο.Η καλύτερη άμυνα για τον Ολυμπιακό είναι να βρίσκεται η μπάλα στο μισό γήπεδο,προς την πλευρά της Φενέρ. Από εκεί και πέρα, θα αναλάβει δράση ο Φορτούνης κι οι συμπαίκτες του στο επιθετικό κομμάτι του παιχνιδιού. Η γενική αίσθηση είναι πως για να προκριθεί ο Ολυμπιακός θα πρέπει να σκοράρει και στο… πυρακτωμένο «Σουκρού Σαράτσογλου». Δεν υπάρχει αμφιβολία πως η δουλειά αυτή έχει πολύ μεγάλο βαθμό δυσκολίας. Ας ελπίσουμε ότι αυτή η σιγουριά σε βαθμό ανεμελιάς, που έβγαλε ο Καρτάλ, δηλώνοντας μετά το τέλος του πρώτου ματς ότι η Φενέρ έχει την πρόκριση στο… τσεπάκι της, θα διαψευστεί όπως συνήθως διαψεύδονται οι επηρμένοι κι οι αλαζόνες…

 

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στην SPORTDAY που κυκλοφορεί
Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News