Παναθηναϊκός: Η συντριβή στο Βελιγράδι που θάμπωσε το όνειρο του Γουέμπλεϊ

Στις 14 Απριλίου 1971 ο Ερυθρός Αστέρας έκοψε τη φόρα που είχε πάρει ο Παναθηναϊκός ύστερα απ’ την πρόκριση επί της Έβερτον. Τον νίκησε με 4-1 στον πρώτο ημιτελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών και θάμπωσε το όνειρό του για τον τελικό του Γουέμπλεϊ.

Ηταν τόσο μεγάλη η ψυχολογική ώθηση που είχε δώσει στον Παναθηναϊκό η πρόκριση επί της Έβερτον το 1971, που πολλοί θεωρούσαν… παιχνιδάκι τους ημιτελικούς του Κυπέλλου Πρωταθλητριών με αντίπαλο τον Ερυθρό Αστέρα.

Ωστόσο, το πρώτο παιχνίδι που διεξήχθη στις 14 Απριλίου στο «Μαρακανά» του Βελιγραδίου, εξελίχθηκε σε πανωλεθρία: 4-1! Με τρία γκολ του Στέβαν Όστοϊτς (ο οποίος αργότερα πέρασε και από την Ελλάδα ως προπονητής των Τρικάλων) στο 14′, το 47′ και το 68′ και άλλο ένα του Σλόμπονταν Γιάνκοβιτς (καμία σχέση με τον άτυχο μπασκετμπολίστα) στο 39′, οι Γιουγκοσλάβοι έφτασαν σε έναν ανεπανάληπτο θρίαμβο, μπροστά σε 80.000 οπαδούς τους.

Το «τριφύλλι» είχε μειώσει προσωρινά σε 3-1 στο 57′, χάρη σε γκολ που πέτυχε με κεφαλιά ο Αριστείδης Καμάρας, έπειτα από σέντρα του Χάρη Γραμμού. Έμελλε να αποδειχθεί πολύτιμο, όμως τότε δεν φαινόταν αρκετό. Όλοι ήλπιζαν σε νίκη ή, τουλάχιστον, ισοπαλία, και η ήττα με 4-1 είχε κάτσει… βαριά. Τα όνειρα για πρόκριση στον τελικό του «Γουέμπλεϊ» είχαν θαμπώσει.

Βέβαια, η αίσθηση που υπήρχε στον Παναθηναϊκό ήταν ότι το 4-1 ήταν «μαγική εικόνα». Κι αυτό διότι στο 9′ ένα καλό σουτ του Κώστα Ελευθεράκη είχε σταματήσει στο δοκάρι, ενώ το τρίτο γκολ του Αστέρα στο 47′ αμφισβητήθηκε έντονα απ’ τους Έλληνες παίκτες, που υποστήριξαν ότι ο Φραγκίσκος Σούρπης είχε διώξει την μπάλα προτού περάσει τη γραμμή του τέρματος. Όμως, ο Αυστριακός διαιτητής Έριχ Λινεμάγερ έδειξε σέντρα κι ήταν ανένδοτος παρά τις διαμαρτυρίες.

Τα λάθη του «Πουλιού»

Καθοριστικά ήταν και τα λάθη του τερματοφύλακα, Τάκη Οικονομόπουλου. «Το 4-1 είναι δημιούργημα της κακής εμφάνισης του Οικονομόπουλου και της διαιτησίας», είχε δηλώσει ο προπονητής του Παναθηναϊκού, Φέρεντς Πούσκας, ο οποίος αν και ήταν εξπέρ στην ψυχολογία, δεν είχε δείξει εκείνη τη μέρα καμία διάθεση να τονώσει το ηθικό του διεθνή γκολκίπερ. Από το 74ο λεπτό του αγώνα, άλλωστε, τον είχε αντικαταστήσει με τον Βασίλη Κωνσταντίνου.

Το «Πουλί» (όπως ήταν το παρατσούκλι του Οικονομόπουλου) ισχυρίζεται ότι οι Γιουγκοσλάβοι είχαν βρέξει το χορτάρι μπροστά απ’ την εστία του στο πρώτο ημίχρονο, γι’ αυτό έκανε λανθασμένη εκτίμηση της φάσης του 14′ που απέφερε το πρώτο γκολ. Ο Αντώνης Αντωνιάδης γράφει στην αυτοβιογραφία του («Ο Ψηλός», εκδ. Μοτίβο 2007) ότι ο Πούσκας τον έβγαλε απ’ το παιχνίδι και δεν τον χρησιμοποίησε ούτε στη ρεβάνς για να τον προφυλάξει, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είχε πάψει να τον εμπιστεύεται. Κάτι που επιβεβαιώθηκε στη συνέχεια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τους «πράσινους» είχαν ακολουθήσει στο Βελιγράδι 15.000 Έλληνες φίλαθλοι, ανάμεσα τους οποίους ήταν και γνωστοί καλλιτέχνες, όπως ο Γιώργος Ζαμπέτας και ο Σταμάτης Κόκοτας – πέρα από τη Βίκυ Μοσχολιού η οποία ήταν η σύζυγος του Μίμη Δομάζου και δεν θα μπορούσε να απουσιάζει.

Κι εκείνοι είδαν με έκπληξη τον Ερυθρό Αστέρα να παρουσιάζεται πολύ ανώτερος τεχνικά, παρότι είχε αγωνιστεί χωρίς τον Ντράγκαν Τζάιτς, τον μεγάλο ηγέτη του ο οποίος ήταν τιμωρημένος από την ΟΥΕΦΑ. Το 4-1 ήταν πολύ βαρύ και ακόμα και ο Πούσκας δεν εμφανιζόταν πολύ αισιόδοξος για την πρόκριση στον τελικό: «Το να νικήσουμε 3-0 στην Αθήνα είναι πολύ δύσκολο, αλλά όχι ακατόρθωτο», είχε απαντήσει σε σχετική ερώτηση.

Τι ακριβώς συνέβη τελικά, προφανώς το γνωρίζετε.

 

Άλλα γεγονότα στην Ελλάδα και τον κόσμο στις 14 Απριλίου

2012: Ο 26χρονος μέσος της Λιβόρνο, Πιερμάριο Μοροζίνι, πεθαίνει κατά τη διάρκεια του αγώνα της ομάδας του με την Πεσκάρα έπειτα από καρδιακή προσβολή που υφίσταται στο 31ο λεπτό. Η Ιταλική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία θα αναβάλει όλες τις αναμετρήσεις του Σαββατοκύριακου που ακολουθεί, ενώ το κλίμα στη χώρα είναι βαρύ λόγω και του θανάτου του 37χρονου διεθνή βολεϊμπολίστα, Βίγκορ Μποβολέντα, στις 24 Μαρτίου.

2007: Ο κορυφαίος σκακιστής του κόσμου, Γκάρι Κασπάροφ, συλλαμβάνεται από την αστυνομία στη Μόσχα την ώρα που κατευθυνόταν σε μία διαδήλωση. Θα κρατηθεί για περίπου δέκα περίπου ώρες, θα του επιβληθεί πρόστιμο και θα αφεθεί ελεύθερος. Η Πορεία των Διαφωνούντων) είναι μία σειρά πολιτικών διαδηλώσεων της αντιπολίτευσης που είχε ήδη λάβει χώρα τρεις φορές στο παρελθόν σε διάφορες πόλεις της Ρωσίας. Τον επόμενο Οκτώβριο, ο Κασπάροφ θα ανακοινώσει την πρόθεσή του να θέσει υποψηφιότητα για τη ρωσική προεδρία ως υποψήφιος της «Άλλης Ρωσίας», αλλά στις 12 Δεκεμβρίου θα αποσυρθεί.

1993: Ο Ολυμπιακός προκρίνεται στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας, μια και ηττάται με 3-2 στην παράταση από την ΑΕΚ, στη ρεβάνς της Νέας Φιλαδέλφειας. Ο κανονικός αγώνας είχε λήξει 1-0 υπέρ της Ένωσης (2′ Δημητριάδης), όπως και ο πρώτος υπέρ του Ολυμπιακού στο Φάληρο. Στην παράταση, όμως, οι «ερυθρόλευκοι» ανατρέπουν το σκορ σε 1-2 σκόρερ τους Μητσιμπόνα (94′ πέν.) και Μπατίστα (107′) και προκρίνονται χάρη στον κανονισμό του εκτός έδρας γκολ, παρότι η ΑΕΚ σημειώνει νέα ανατροπή με τους Δημητριάδη (111′) και Αλεξανδρή (114′).

1991: Ο αμυντικός χαφ του Ολυμπιακού, Γιώτης Τσαλουχίδης σημειώνει χατ τρικ στη νίκη με 7-1 επί του Απόλλωνα Σμύρνης, που διεξάγεται στο γήπεδο του Άργους λόγω τιμωρίας της ομάδας του. Πρόκειται για το δεύτερο χατ τρικ του Βεροιώτη άσου σε εκείνο το πρωτάθλημα, αφού είχε προηγηθεί εκείνο της 4ης Νοεμβρίου 1990, κόντρα στον Πανιώνιο στη Νέα Σμύρνη (6-1).

1986: Αρχίζουν οι Ευρωπαϊκοί Αγώνες Πάλης στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, οι οποίοι θα ολοκληρωθούν στις 20 Απριλίου. Η Ελλάδα θα πανηγυρίσει το ασημένιο μετάλλιο του Μπάμπη Χολίδη στην κατηγορία των 57 κιλών της ελληνορωμαϊκής.

1985: Ο Αχμέντ Σαλάχ από το Τζιμπουτί κερδίζει το πρώτο Παγκόσμιο Κύπελλο Μαραθωνίου.

1982: Το Συμβούλιο Ιθαγένειας του Υπουργείου Εσωτερικών αποφαίνεται ότι ο Χουάν Ραμόν Ρότσα, ο οποίος αγωνίζεται από το 1979 στον Παναθηναϊκό με το επώνυμο «Μπουμπλής», δεν είναι Έλληνας. Ο Αργεντινός μέσος χάνει το δικαίωμα συμμετοχής στο υπόλοιπο της σεζόν, όμως ο Παναθηναϊκός δεν θα υποστεί καμία κύρωση.

1972: Λίγες εβδομάδες μετά την επιστροφή του στον Ολυμπιακό, έπειτα απ’ το πέρασμά του απ’ τη βελγική Αντβέρπ, ο Γιώργος Σιδέρης ανακοινώνει την απόσυρσή του απ’ τη δράση. Ο θρυλικός «Φόντακας» παραμένει έως και σήμερα ο κορυφαίος σκόρερ των «ερυθρόλευκων» τόσο στην Α’ Εθνική με 226 γκολ, όσο και σε όλες τις διοργανώσεις με 298.

1969: Ο πρώτος αγώνας μπέιζμπολ εκτός ΗΠΑ διεξάγεται στο Jarry Park του Μόντρεαλ. Αντίπαλοι είναι οι Μόντρεαλ Έξπος και οι Σεντ Λούις Κάρντιναλ (8-7).

1929: Διεξάγεται το πρώτο γκραν πρι αυτοκινήτου στο πριγκιπάτο του Μονακό, το οποίο κερδίζει ο Βρετανός Γουίλιαμ Γκρόβερ-Γουίλιαμς με Μπουγκάτι και μέση ωριαία ταχύτητα 80,194 χλμ. Από το 1955 το γκραν πρι θα ενταχθεί στο καλεντάρι της Formula 1 και θα εξελιχθεί σε έναν απ’ τους πιο εμβληματικούς αγώνες κάθε σεζόν.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News