Εθνική Ελλάδας: Ο αποκλεισμός του Δομάζου κι η χαμένη ευκαιρία με τη Ρουμανία

Στις 16 Απριλίου 1969 η Εθνική Ελλάδας έχασε την ευκαιρία να πάρει προβάδισμα πρόκρισης στο Μουντιάλ του Μεξικού, αφού έμεινε στο 2-2 με τη Ρουμανία στο Φάληρο. Ο αποκλεισμός του Μίμη Δομάζου απ’ τον Νταν Γεωργιάδη προκαλεί ακόμα συζητήσεις.

Η ισοπαλία της Ελλάδας με τη Ρουμανία στις 16 Απριλίου 1969 στο «Γ. Καραϊσκάκης» (2-2) συνοδεύεται πάντοτε από το αναπάντητο ερώτημα: «Τι θα είχε συμβεί αν είχε παίξει ο Δομάζος;»

Η ιστορία είναι λίγο-πολύ γνωστή. Ο αγώνας ήταν καθοριστικός για την πρόκριση στα τελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου του Μεξικού. Και η αποτυχία της Εθνικής μας να πάρει τη νίκη, έριξε το ανάθεμα στον προπονητή, Νταν Γεωργιάδη, ο οποίος είχε αποκλείσει λίγες ημέρες νωρίτερα τον Μίμη Δομάζο απ’ την αποστολή. «Δι’ ασήμαντον αφορμή», όπως επικράτησε να λέγεται.

Ήταν, όμως, πράγματι έτσι; Το «δεκάρι» της Εθνικής δεν φορούσε, λέει, το πάνω μέρος της φόρμας του όταν κατέβηκε με τους συμπαίκτες του για πρωινό, λόγω αμέλειας του φροντιστή. Ο Γεωργιάδης τού έκανε παρατήρηση, ο Δομάζος αντιμίλησε και κουβέντα στην κουβέντα επήλθε η σύγκρουση και ο αποκλεισμός. Μάλιστα, ο άσος του Παναθηναϊκού βρέθηκε και στο στόχαστρο του γγΑ της χούντας, Κωνσταντίνου Ασλανίδη, χωρίς -ευτυχώς- περαιτέρω συνέπειες.

Σύμφωνα με το παρασκήνιο της εποχής, πάντως, η κόντρα Γεωργιάδη-Δομάζου προϋπήρχε και το επεισόδιο αυτό ήταν απλά η αφορμή. Άλλοι διεθνείς οι οποίοι ήταν αυτόπτες μάρτυρες, έδωσαν δίκιο στον προπονητή τους σε κατοπινές συνεντεύξεις τους, υπονοώντας ότι το επεισόδιο ήταν σοβαρό. Η ουσία, πάντως, είναι μία. Η νίκη που ήθελε η Εθνική μας στο ματς με τη Ρουμανία χάθηκε και ίσως η απουσία του «στρατηγού» να έπαιξε καθοριστικό ρόλο.

Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ της εποχής, η επιλογή του Μίμη Παπαϊωάννου ως κουμανταδόρου δεν απέδωσε τα αναμενόμενα, ενώ ο Νίκος Γιούτσος, ο οποίος θεωρούνταν ο ιδανικός αντικαταστάτης του Δομάζου, μπήκε ως αλλαγή όταν ήταν αργά (72′). Ακόμα κι έτσι, όμως, η Εθνική προηγήθηκε δύο φορές. Πρώτα με τον Γιώργο Σιδέρη στο 51′ και μετά με τον Γιώργο Δέδε στο 60′. Και τις δύο φορές, όμως, ο Φλορέα Ντουμιτράκε ισοφάρισε (54′ και 66′) και το 2-2 διατηρήθηκε μέχρι το τέλος.

Η αντικατάσταση του Γεωργιάδη με τον Λάκη Πετρόπουλο, λίγο καιρό αργότερα, σήμανε και την επιστροφή του Δομάζου στην Εθνική, αλλά  τη μοίρα της δεν άλλαξε. Για την πρόκριση στο Μεξικό χρειαζόταν νίκη στο Βουκουρέστι, η οποία δεν ήλθε ποτέ.

Άλλα γεγονότα στην Ελλάδα και τον κόσμο στις 16 Απριλίου

1997: H AEK κατακτά το Κύπελλο Ελλάδας για δεύτερη διαδοχική χρονικά, νικώντας στα πέναλτι τον Παναθηναϊκό με 5-3 στον τελικό του «Γ. Καραϊσκάκης» (κανονικός αγώνας 0-0). Σε πρωταγωνιστή του τελικού εξελίσσεται ο Ηλίας Ατματσίδης, ο οποίος ευστοχεί στο τελευταίο και καθοριστικό πέναλτι της Ένωσης. Ο Κριστόφ Βαζέχα είχε στείλει στο δοκάρι το δεύτερο πέναλτι του Παναθηναϊκού.

1987: Ο Μάικλ Τζόρνταν σημειώνει 61 πόντους στον αγώνα των Σικάγο Μπουλς επί των Ατλάντα Χοκς (114-117) και φτάνει τους 3.000 πόντους στη σεζόν. Γίνεται έτσι μόλις ο δεύτερος παίκτης στην ιστορία του ΝΒΑ που ξεπερνά αυτό το ορόσημο σε μία χρονιά, ύστερα από τον Γουίλτ Τσάμπερλεν.

1986: Ο Χιλιανός ποδοσφαιριστής του ΟΦΗ, Αλεχάντρο Ίσις, πιάνεται ντοπαρισμένος για δεύτερη φορά μέσα σε διάστημα τριών μηνών στον αγώνα με τον ΠΑΟΚ, όταν ανιχνεύεται στα ούρα του η απαγορευμένη ουσία ναδρολόνη. Ωστόσο, δεν θα τιμωρηθεί ούτε ο ίδιος ούτε η κρητική ομάδα ύστερα από παρέμβαση του διευθυντή του εργαστηριακού κέντρου τοξικολογίας της Κολωνίας, Μάνφρεντ Ντόνικε. Ο Ίσις είχε πιαστεί για πρώτη φορά ντοπέ στον αγώνα με την Παναχαϊκή στις 26 Ιανουαρίου 1986, αλλά είχε αθωωθεί επειδή είχε εκπνεύσει το χρονικό περιθώριο ελέγχου.

1980: Ο τενίστας Άρθουρ Ας αποχωρεί από την ενεργό δράση.

1978: Με δύο γκολ του Αλφρέδου Γκλασμάνη και ένα του Δημήτρη Σεϊταρίδη, ο ΠΑΣ Γιάννινα νικά 3-2 τον Παναθηναϊκό στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας και βάζει τέλος στο αήττητο σερί 85 εντός έδρας αγώνων του στο πρωτάθλημα (ρεκόρ για την Α’ Εθνική).

1959: Οι Νιου Γιορκ Γιάνκις παρουσιάζουν τον πρώτο ηλεκτρονικό πίνακα στο γήπεδό τους.

1935: Ο 40χρονος ρύλος του μπέιζμπολ, Μπέιμπ Ρουθ, κάνει το ντεμπούτο του  με τους Μπόστον Μπρέιβς στη νίκη επί των Νιου Γιορκ Τζάιαντς με 4-2.

1927: Διεξάγονται στο Παναθηναϊκό Στάδιο τα «Αχίλλεια» με διοργανωτές τον Εθνικό ΓΣ, τον Ολυμπιακό, την ΑΕΚ και άλλους δέκα συλλόγους. Στους αγώνες μετέχει και το αγγλικό σωματείο «Αχιλλεύς» με αθλητές υψηλού επιπέδου. Νικητές αναδεικνύονται οι Άγγλοι (14 χρυσά, 8 αργυρά, 6 χάλκινα), δεύτερος ο Εθνικός ΓΣ (2-4-4) και τρίτος ο ΓΣ Αμαρουσίου (2-1-3).

1912: Η Χάριετ Κουίμπι γίνεται η πρώτη γυναίκα που πετάει πάνω από την Μάγχη.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News