ΟΦΗ: Το πρώτο ευρωπαϊκό εισιτήριο στην πρώτη σεζόν του Γκέραρντ

Η πρώτη ευρωπαϊκή έξοδος του ΟΦΗ εξασφαλίστηκε στις 26 Απριλίου 1986 και παραμένει έως και σήμερα μία από τις σημαντικότερες στιγμές της ιστορίας του.

Στις 26 Απριλίου 1986 ο ΟΦΗ εξασφάλισε την έξοδο στην Ευρώπη για πρώτη φορά στην ιστορία του, χάρη στο 3-3 που απέσπασε από τον Ολυμπιακό στο ΟΑΚΑ.

Ένας πρώην «ερυθρόλευκος», ο Τάκης Περσίας, διαμόρφωσε με ωραία κεφαλιά-ψαράκι στο 90’ το 3-3 που διασφάλιζε ότι η κρητική ομάδα θα τερμάτιζε δεύτερη στο πρωτάθλημα, ό,τι κι αν έκαναν την επόμενη μέρα η ΑΕΚ κι ο Ηρακλής στους αγώνες τους (που τότε δεν ήταν υποχρεωτικό να διεξάγονται όλοι την ίδια ημέρα και ώρα).

Ο ΟΦΗ βρέθηκε πίσω στο σκορ απ’ το 4’ με γκολ του Τάσου Μητρόπουλου. Όμως δύο τέρματα που πέτυχε ο Ράικο Γιάνγιανιν στο 31’ και το 57’ (το δεύτερο ειδικά ήταν χάρμα οφθαλμών), ανέτρεψαν το αποτέλεσμα και τον έφεραν αγκαλιά με το ευρωπαϊκό εισιτήριο.

Οι Πειραιώτες ήταν αδιάφοροι βαθμολογικά. Δεν προλάβαιναν ούτε την τρίτη θέση που έδινε το δεύτερο εισιτήριο για το Κύπελλο ΟΥΕΦΑ και είχαν εναποθέσει τις ελπίδες τους στο Κύπελλο, όπου βρίσκονταν ήδη στα ημιτελικά. Ωστόσο, δεν παράτησαν το ματς με τον ΟΦΗ και χάρη σε γκολ των Βασίλη Παπαχρήστου (62’) και Πέτρου Ξανθόπουλου (69’) προηγήθηκαν με 3-2.

Μέχρι που ήρθε το γκολ του Περσία στην εκπνοή, για να ανατρέψει το σκηνικό. στην παρθενική χρονιά του Έγκεν Γκέραρντ στην τεχνική ηγεσία, ο ΟΦΗ γευόταν τη σημαντικότερη επιτυχία της ιστορίας του. Βασικά στελέχη της ομάδας ήταν και οι Νίκος Νιόπλιας, Γιάννης Σαμαράς, Γιώργος Βλαστός, Γρηγόρης Παπαβασιλείου, Νίκος Γκουλής, Χρήστος Βασιλείου, Γιώργος Μητσέας κ.ά.

Αμφισβήτηση λόγω Ίσις

Αν και όλοι παραδέχονταν ότι ο ΟΦΗ είχε παίξει εξαιρετικό ποδόσφαιρο εκείνη τη σεζόν, η υπόθεση ντόπινγκ του Αλεχάντρο Ίσις έβαλε αστερίσκους στο επίτευγμα της εξόδου στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ.

Ο Χιλιανός μέσος είχε βρεθεί ντοπαρισμένος με την ουσία ναδρολόνη δύο φορές μες στο 1986. Μία στο ματς με την Παναχαϊκή, στις 26 Ιανουαρίου κι άλλη μία στο ματς με τον ΠΑΟΚ, στις 13 Απριλίου. Μόλις δύο εβδομάδες πριν από τον τελευταίο αγώνα με τον Ολυμπιακό που έκρινε το ευρωπαϊκό εισιτήριο.

Αν και το νομοθετικό πλαίσιο που ίσχυε τότε, προέβλεπε ποινή αποκλεισμού για τον ντοπαρισμένο παίκτη και αφαίρεση βαθμών απ’ την ομάδα του, στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν συνέβη τίποτα απ’ τα δύο και τις δύο φορές που ο Ίσις πιάστηκε «ντοπέ»!

Την πρώτη φορά, η απόφαση για απαλλαγή στηρίχθηκε στο σκεπτικό ότι το δείγμα ούρων του Χιλιανού άσου αναλύθηκε πολλές μέρες μετά τη λήψη του. Και τη δεύτερη, ο ΟΦΗ εμφάνισε ένα έγγραφο που υπέγραφε ο επικεφαλής του εργαστηρίου της Κολωνίας, Μάνφρεντ Ντόνικε, σύμφωνα με το οποίο η ποσότητα ναδρολόνης που είχε βρεθεί στον οργανισμό του Ίσις ήταν τέσσερις φορές πιο κάτω απ’ τα απαγορευμένα επίπεδα.

Ο Ηρακλής και το μπαράζ της ντροπής

Ο ΟΦΗ δεν υπέστη καμία κύρωση, ο Ίσις αγωνίστηκε κανονικά και στο 3-3 με τον Ολυμπιακό και ο Ηρακλής που ισοβάθμησε στην τρίτη θέση με την ΑΕΚ, έμεινε διαμαρτυρόμενος.

Οι άνθρωποι του «Γηραιού» δεν τα έβαζαν με τις ποδοσφαιρικές αρχές μόνο για την ατιμωρησία του ΟΦΗ, αλλά και για την αντίστοιχη της ΑΕΚ, για την υπόθεση δωροδοκίας στις Σέρρες. Η απόφαση εκκρεμούσε ακόμη, μια και το θέμα είχε σκάσει μόλις μία εβδομάδα νωρίτερα. Τον Ιούνιο τελικά επιβλήθηκε ποινή -3 βαθμών στην Ένωση, αλλά από την επόμενη περίοδο. Κάτι που σήμαινε ότι οι ισόβαθμοι στην τρίτη θέση ΑΕΚ και Ηρακλής έπρεπε να δώσουν μπαράζ!

Ήταν το περιβόητο «μπαράζ της ντροπής» που διεξήχθη στον Βόλο στα τέλη Ιουνίου και το οποίο δεν τελείωσε ποτέ. Η ομάδα της Θεσσαλονίκης το μετέτρεψε σε παρωδία, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για όσα είχαν προηγηθεί.

Άλλα γεγονότα στην Ελλάδα και τον κόσμο στις 26 Απριλίου

2020: Πεθαίνει σε ηλικία 75 ετών ο παλαίμαχος διεθνής διαιτητής ποδοσφαίρου, Γιώργος Κουκουλάκης.

2019: Πεθαίνει σε ηλικία 54 ετών από καρκίνο στο στομάχι ο Αμερικανός αμυντικός ποδοσφαιριστής Τζίμι Μπάνκς. Μαζί με τον Ντέσμοντ Άρμστρονγκ ήταν οι μοναδικοί Αφροαμερικανοί που συμπεριλήφθηκαν στην εθνική ομάδα των ΗΠΑ που συμμετείχε στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1990.

2015: Η γυναικεία ομάδα πόλο του Ολυμπιακού αναδεικινύεται πρωταθλήτρια Ευρώπης, όταν νικά την ισπανική Σαμπαντέλ με 10-9 στον τελικό του Final-4 που φιλοξενείται στο Παπαστράτειο Κολυμβητήριο.

1995: Η Εθνική Ελλάδας ηττάται με 3-0 από τη Ρωσία στο Καυτανζόγλειο (37′ Νικιφόροφ, 78′ αυτ. Ζαγοράκης, 79′ Μπέστσαστνιχ), αποτέλεσμα που μειώνει δραματικά τις ελπίδες της για πρόκριση στα τελικά του Euro ’96. Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα αγωνιζόταν από το 26′ με παίκτη λιγότερο λόγω αποβολής του Καλιτζάκη.

1993: Η Βέρντερ Βρέμης του Ότο Ρεχάγκελ συντρίβει με 4-1 την Μπάγερν Μονάχου, την πιάνει στην κορυφή της βαθμολογίας και κάνει το σημαντικότερο βήμα για την κατάκτηση της Μπουντεσλίγκα εκείνης της περιόδου.

1976: Ο ΠΑΟΚ νικά με 3-1 τον Ολυμπιακό στην Τούμπα (27′ Κερμανίδης, 36′ Σαράφης, 44′ Γκουερίνο/11′ αυτ. Αποστολίδης) και διατηρείται στην κορυφή της βαθμολογίας με δύο βαθμούς περισσότερους από την ΑΕΚ, τέσσερις αγωνιστικές πριν το τέλος του πρωταθλήματος.

1964: Οι Μπόστον Σέλτικς αναδεικνύονται πρωταθλητές του ΝΒΑ για έκτη διαδοχική χρονιά, όταν νικούν τους Σαν Φρανσίσκο Γουόριορς με 105-99 και κάνουν το 4-1 στις νίκες στους τελικούς.

1953: Με κορυφαίο παίκτη τον τερματοφύλακα Στάθη Μανταλόζη, η Εθνική Ελλάδας υποχρεώνει σε «λευκή» ισοπαλία τη δεύτερη ομάδα της Ιταλίας, σε φιλικό αγώνα που διεξάγεται στο γήπεδο του Παναθηναϊκού.

1925: Ο Παναθηναϊκός δίνει τον πρώτο διεθνή αγώνα της ιστορίας, ένα φιλικό παιχνίδι απέναντι στη γιουγκοσλαβική Βιτόρια Ζάγκρεμπ στο γήπεδό του στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας (1-1).

1902: Η Νιούτον Χιθ μετονομάζεται σε Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News