Αντώνης Καρπετόπουλος: Τι συμβαίνει με Αλμέιδα-Λουτσέσκου
Ακόμα και στην εποχή των υπεραναλύσεων, το ποδόσφαιρο εξακολουθεί να είναι ωραίο διότι είναι αδύνατον να βρεθεί μία συνταγή που να εξασφαλίζει σταθερά και πάντα επιτυχίες. Δείτε τι συμβαίνει με τον Ματίας Αλμέιδα και τον Ραζβάν Λουτσέσκου.
O Αλμέιδα είναι για δεύτερο χρόνο στην ΑΕΚ κι αυτό νομίζω ότι φαίνεται. Οχι τόσο σε ό,τι έχει να κάνει με την ίδια την παραγωγή του ποδοσφαίρου (η ΑΕΚ φέτος έπαιξε χειρότερο ποδόσφαιρο από πέρυσι…), όσο με τη διαχείριση των παικτών και τη γνώση της δυσκολίας των καταστάσεων.
Ο Αλμέιδα θέλησε και φέτος η ΑΕΚ να παίξει το περσινό σούπερ πιεστικό ποδόσφαιρο. Διαπίστωσε γρήγορα, όμως, ότι αυτό δεν ήταν εύκολο πρώτα απ’ όλα επειδή υπήρχε μία επιβάρυνση του προγράμματος εξαιτίας των ευρωπαϊκών ματς. Με λιγότερες προπονήσεις και σε μικρότερες πιθανότητες να κατεβαίνει στα παιχνίδια με γεμάτο το… ρεζερβουάρ, όσο ροτέισον και να γινόταν στην ενδεκάδα της, ήταν απίθανο να υπήρχε η περσινή απόδοση. Ετσι ο Αλμέιδα προχώρησε σε ένα αρκετά αποδοτικό plan b.
Η ΑΕΚ του -ειδικά στα ματς στην «OPAP Arena»- επιχειρεί να τελειώνει τα παιχνίδια της νωρίς, πιέζοντας πάρα πολύ, ειδικά στο πρώτο ημίχρονο. Αυτό έκανε υποδειγματικά και στο παιχνίδι με τον Αρη, που ήταν η γενική πρόβα για το ματς με τον Παναθηναϊκό που ακολουθούσε.
Τίτλος
Τι άλλο γνωρίζει ο Αλμέιδα έχοντας πια συμπληρώσει μία δεύτερη σεζόν στην Ελλάδα; Οτι τα παιχνίδια του ελληνικού πρωταθλήματος δεν είναι όλα ίδια κι ότι υπάρχουν αυτά τα οποία προσφέρονται για οποιαδήποτε δοκιμή κι αυτά τα οποία, αν τα κερδίσεις, τα αβαντάζ που αποκτάς απ’ τους συνδιεκδικητές του τίτλου είναι τεράστιο. Ο Αλμέιδα έκανε δοκιμές και με τη Λαμία και με τον Αρη, αλλά στο ματς με τον Παναθηναϊκό εμφάνισε μία ομάδα που είχε προετοιμαστεί για να παίξει έναν «τελικό» γνωρίζοντας και τις αδυναμίες του Παναθηναϊκού, τις οποίες και τιμώρησε.
Γνώση
Πιο πολύ ωστόσο αυτό που μέτρησε ήταν η άριστη γνώση των δυνατοτήτων προσφοράς των παικτών του. Η περίπτωση του Πινέδα, που αυτή τη φορά χρησιμοποιήθηκε ως αριστερός εξτρέμ, είναι απολύτως ενδεικτική. Ωστόσο σημαντικό ήταν κι ότι ο Αλμέιδα διάλεξε τον Πόνσε αντί του Λιβάι Γκαρσία, αλλά και τον Αραούχο, που δεν είναι στο 100% αντί οποιουδήποτε άλλου. Πέρυσι δεν θα κρατούσε τον Γκαρσία στον πάγκο για κανέναν λόγο και δεν θα χρησιμοποιούσε τον Αραούχο, αν δεν ήταν απολύτως έτοιμος. Φέτος ξέρει ότι σε κάποια ματς, όπως αυτό με τον Παναθηναϊκό, πρέπει να γίνουν κινήσεις απρόβλεπτες.
Παρουσία
Ο Ρουμάνος έχει διπλάσια χρόνια στην Ελλάδα. Αν τα χρόνια παρουσίας ενός προπονητή σε μία ομάδα οδηγούσαν σε επιτυχίες ο Λουτσέσκου θα έπρεπε να έχει κερδίσει το πρωτάθλημα απ’ τα Χριστούγεννα. Η αλήθεια είναι ότι ακόμα δεν το ’χει χάσει: αν ο ΠΑΟΚ κάνει ένα θεαματικό «τέσσερα στα τέσσερα» μπορεί να προσπεράσει την ΑΕΚ στην τελική ευθεία. Πριν ωστόσο τα δούμε αυτά δεν μπορούμε να μην επισημάνουμε ότι ο ΠΑΟΚ επαναλαμβάνει το πρωτάθλημα που έκανε και πέρυσι και πρόπερσι, πάλι με προπονητή τον Λουτσέσκου. Και φέτος έτρεξε ένα πολύ μεγάλο σερί, μετά από ένα ξεκίνημα γεμάτο δυσκολίες. Και φέτος ο προπονητής του έχει δημιουργήσει συνθήκες έντασης, με έναν τρόπο που μόνο αυτός ξέρει. Και φέτος όμως ο ΠΑΟΚ μοιάζει στην τελική ευθεία της σεζόν κουρασμένος κι άδειος. Εχει
δέκα ματς στη σειρά, στα οποία δέχεται γκολ και πέντε στα οποία δεν κερδίζει. Αν γίνουν έξι αποχαιρετά και την πιθανότητα να διεκδικήσει το πρωτάθλημα.
Καλό
Μετράει ή δεν μετράει να έχει μια ομάδα πολλά χρόνια τον ίδιο προπονητή; Εγώ λέω ότι είναι πάντα καλό αυτό. Υπό μία προϋπόθεση. Οτι ο προπονητής δεν θα κάνει συνεχώς τα ίδια πράγματα, ειδικά στην περίπτωση που η ομάδα δεν κερδίζει. Αν για παράδειγμα ο ΠΑΟΚ φτάνει κάθε χρόνο άδειος τον τελευταίο μήνα είναι δεδομένο ότι δεν θα κερδίσει ποτέ τίποτα διότι όλα τότε κρίνονται. Ο Λουτσέσκου
έπρεπε να προβληματιστεί πολύ για το πώς τελείωσε την περσινή χρονιά η ομάδα του. Εν μέρει αυτό έκανε. Φέτος ο ΠΑΟΚ έχει πολύ περισσότερους παίκτες στο ροτέισον. Αλλά τι παίκτες; Οι μικροί σε ηλικία είναι σχεδόν δεδομένο ότι δεν θα βγάλουν όλη τη χρονιά σε φόρμα, πρώτα απ’ όλα επειδή δεν έχουν την
ικανότητα στη διαχείριση των δυνάμεων. Οταν μάλιστα έχεις δύο-τρεις τραυματίες στο ξεκίνημα της χρονιάς δεν είναι ποτέ δεδομένο ότι αυτοί, όταν κι εφόσον ξεπεράσουν τα προβλήματά τους, θα σε βοηθήσουν. Η περίπτωση του Μάρκος Αντόνιο είναι ενδεικτική. Εξι μήνες περιμένουν να μπει και να κάνει τη διαφορά. Κι αν κρίνω απ’ τα πανηγύρια στο Καραϊσκάκη ο Βραζιλιάνος μάλλον ακόμα δεν έχεις καταλάβει πού βρίσκεται. Εμαθε Μεθαύριο θα δούμε αν η μακροχρόνια παρουσία του Λουτσέσκου στον ΠΑΟΚ τον έχει βοηθήσει στη διαχείριση των κρίσεων. Πέρυσι και πρόπερσι αυτή δεν ήταν η καλύτερη.
Ο κόσμος του ΠΑΟΚ πρέπει να ελπίζει ότι κάτι έμαθε.
Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στην SPORTDAY που κυκλοφορεί
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
- Υπεράνω Όλων: Δεν τρώει όλος ο κόσμος το «σανό» που σερβίρουν!
- Solidarity UEFA: Το ποσό που θα πάρουν οι ελληνικές ομάδες
- Αποκάλυψη για Ρονάλντο: «Ο Μουρίνιο τον κάλεσε για να τον φέρει στην Φενέρμπαχτσε»
- Παναθηναϊκός Παρασκήνιο: Παπαδημητρίου κατά... Τζαβέλλα
- Ρουί Βιτόρια: Αυτό είναι το πλάνο του για τον Τάσο Μπακασέτα