Πανιώνιος: Το μεθύσι για το δεύτερο Κύπελλο που κατέκτησε το 1998

Στις 29 Απριλίου 1998 ο Πανιώνιος κατέκτησε το Κύπελλο Ελλάδας για δεύτερη φορά στην υπεραιωνόβια ιστορία του, νικώντας 1-0 τον Παναθηναϊκό στον τελικό.

Ύστερα από τέσσερα χρόνια αβεβαιότητας στη Γ’ Εθνική, ο Πανιώνιος πανηγυρίζει από χθες την επιστροφή του στις επαγγελματικές κατηγορίες. Και οι εορταστικές εκδηλώσεις για την άνοδο συμπίπτουν με την επέτειο της δεύτερης κατάκτησης του Κυπέλλου Ελλάδος.

Στον τελικό της 29ης Απριλίου 1998, οι «κυανέρυθροι» νίκησαν 1-0 τον Παναθηναϊκό και σκόρπισαν τον ενθουσιασμό στους 10.000 οπαδούς τους που είχαν κατακλύσει τη μία πλευρά του παλιού σταδίου «Γ. Καραϊσκάκης». Σκόρερ του πολύτιμου γκολ ήταν ο Δημήτρης Ναλιτζής στο 53′, όμως μερίδιο στην επιτυχία είχαν όλοι οι ποδοσφαιριστές, οι οποίοι πάλευαν για το καλύτερο παρότι πληρώνονταν με το σταγονόμετρο, λόγω των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετώπιζε και τότε η διοίκηση της ΠΑΕ.

Γι’ αυτόν τον λόγο, άλλωστε, είχε παραιτηθεί στα μισά της σεζόν ο προπονητής, Γιάννης Κυράστας, αφήνοντας στο πόδι του τον συνεργάτη του, Χρήστο Εμβολιάδη. Ίσως, όμως, αυτή η αλλαγή να βγήκε σε καλό για τον Πανιώνιο. Ο παλαίμαχος μεσοαμυντικός, βασικό στέλεχος της ομάδας που είχε κατακτήσει το πρώτο Κύπελλο για τον σύλλογο το 1979, ήταν ίσως ο μοναδικός που πίστευε στη διάκριση στον θεσμό, παρότι πρωταρχικός στόχος ήταν η παραμονή στην Α’ Εθνική. Άλλωστε, οι «κυανέρυθροι» είχαν μόλις επιστρέψει στα «σαλόνια» από τη δεύτερη κατηγορία.

Ο Εμβολιάδης είχε καθοριστική συμβολή ώστε οι παίκτες να είναι μονιασμένοι στα αποδυτήρια και να φτάσουν σ’ αυτήν την υπέρβαση. Ταλέντο, άλλωστε, υπήρχε άπλετο. Εκτός από τον σκόρερ Ναλιτζή, είχε στις τάξεις του ποδοσφαιριστές μεγάλης αξίας όπως ο Αντώνης Σαπουντζής, ο Τάκης Φύσσας, ο Λεωνίδας Βόκολος, ο Τάσος Κατσαμπής και φυσικά ο Άκης Μάντζιος, ο σημερινός προπονητής του Άρη, που θα αντιμετωπίσει και φέτος τον Παναθηναϊκό στον τελικό.

Ο Δημήτρης Ναλιτζής πανηγυρίζει το γκολ που έμελλε να στέψει Κυπελλούχο τον Πανιώνιο.

Μαζί με τους έμπειρους Καμίτση, Μπουγά, Μένταν και Βάσμπεργκ, τους οποίους είχε φέρει ο Κυράστας το 1996, τους Στρακόσα, Ιωαννίδη, Καρασαββίδη που είχαν αποκτηθεί το καλοκαίρι του 1997 ως ελεύθεροι από τον Ολυμπιακό και ορισμένους πολύτιμους «ρολίστες» (Μητσιόπουλος, Μπέργκερσεν, Παϊτέρης, Κάφαλης, Αντώνας, Φακής) ο Πανιώνιος είχε φτάσει μια αξιόμαχη ομάδα, η οποία μόνο τυχαία δεν έφτασε στην κατάκτηση του Κυπέλλου.

Στα ημιτελικά οι «κυανέρυθροι» είχαν αποκλείσει τον ισχυρό ΠΑΟΚ (1-0 στη Νέα Σμύρνη με γκολ του Βόκολου, 1-1 στην Τούμπα με γκολ του Ναλιτζή) και στον τελικό κοίταξαν στα μάτια τον Παναθηναϊκό, ο οποίος έβλεπε την κατάκτηση του Κυπέλλου ως παρηγοριά μετά την απώλεια του πρωταθλήματος. Δεν απειλήθηκαν ιδιαίτερα μέχρι το γκολ που πέτυχαν στο 53′, ενώ και στη συνέχεια κράτησαν το υπέρ τους 1-0 χωρίς να δεχθούν… σφυροκόπημα.

Οι αποβολές κι ο Βαζέχα

Ο Πανιώνιος, μάλιστα, τελείωσε τον τελικό με εννιά παίκτες, αφού στο 57′ ο διαιτητής Γιώργος Μποροβήλος απέβαλε άδικα τον Καμίτση και στο 72′ τον Ιωαννίδη. Οι «πράσινοι» είχαν μείνει κι αυτοί με δέκα απ’ το 48′ λόγω δικαιολογημένης αποβολής του Γ. Σ. Γεωργιάδη, αλλά παρότι στη συνέχεια απέκτησαν αριθμητικό πλεονέκτημα, απείλησαν σοβαρά μόνο στις καθυστερήσεις, με τον Νίκο Λυμπερόπουλο και τον Κριστόφ Βαζέχα.

Ο τελευταίος πρωταγωνίστησε και σε ένα αρνητικό περιστατικό στην απονομή, την οποία έκανε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κωστής Στεφανόπουλος. Ο Βαζέχα εξερράγη όταν άκουσε οπαδούς του Παναθηναϊκού να τον αποδοκιμάζουν και προσπάθησε να κινηθεί απειλητικά προς το μέρος τους και να τους πετάξει το μετάλλιό του! Ο μεγαλομέτοχος της «πράσινης» ΠΑΕ, Γιώργος Βαρδινογιάννης, συγκράτησε τον εξοργισμένο Πολωνό επιθετικό, ο οποίος αργότερα ζήτησε συγγνώμη απ’ τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για το γεγονός ότι δεν συγκράτησε τα νεύρα του.

Την ίδια ώρα, οι παίκτες του Πανιωνίου έκαναν τον γύρο του θριάμβου με το τρόπαιο στα χέρια. Η γιορτή συνεχίστηκε όλη τη νύχτα στη Νέα Σμύρνη, με τους οπαδούς του ιστορικού συλλόγου να σκαρφαλώνουν πάνω στο πούλμαν της αποστολής. Ήταν ένα ξέσπασμα, για τη μεγάλη επιτυχία που είχε έρθει αμέσως μετά την πικρή εμπειρία των υποβιβασμών του 1992 και του 1996.

Άλλα γεγονότα στην Ελλάδα και τον κόσμο στις 29 Απριλίου

2014: Ο Κριστιάνο Ρονάλντο σκοράρει δύο φορές στην εκτός έδρας νίκη της Ρεάλ Μαδρίτης επί της Μπάγερν με 4-0 και φτάνει τα 15 γκολ στο Champions League εκείνης της περιόδου. Πρόκειται για ρεκόρ επίτευξης τερμάτων σε μία σεζόν της διοργάνωσης, αφού το παλιό κατείχαν με 14 ο Ζοζέ Αλταφίνι της Μίλαν (1962-63) και ο Λιονέλ Μέσι της Μπαρτσελόνα (2011-12).

1998: Ο Λεωνίδας Σαμπάνης κατακτά το ασημένιο μετάλλιο στην κατηγορία των 62 κιλών του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος άρσης βαρών στη Γερμανία.

1996: Η πρωταθλήτρια του τάε κβον ντο, Μαρία Γουρουφίδου, χάνει με τραγικό τρόπο τη ζωή της σε τροχαίο δυστύχημα στις Βρυξέλλες με το πούλμαν της εθνικής ομάδας.

1995: Άγνωστοι ξυλοκοπούν με λοστούς τον διαιτητή Φίλιππο Μπάκα, ο οποίος δέκα ημέρες νωρίτερα είχε διευθύνει τον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας Παναθηναϊκός-ΑΕΚ 1-0.

1992: Ο ΠΑΟΚ προκρίνεται στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας, νικώντας στη ρεβάνς της Τούμπας την ΑΕΚ με 3-0 στην παράταση (17′ Τζούρτζεβιτς, 57′, 103′ Αλεξίου).

1990: Η Νάπολι του Ντιέγκο Μαραντόνα νικά 1-0 τη Λάτσιο στο San Paolo και αναδεικνύεται πρωταθλήτρια Ιταλίας για δεύτερη φορά, αφήνοντας πίσω της τη Μίλαν με δύο βαθμούς διαφορά.

1990: Ο Σκωτσέζος Στίβεν Χέντρι γίνεται ο νεότερος παγκόσμιος πρωταθλητής σνούκερ στην ιστορία (21 ετών και 106 ημερών), όταν νικά με 18-12 τον Τζίμι Γουάιτ στον τελικό που διεξάγεται στο θέατρο Crucible.

1984: Η Αθλέτικ Μπιλμπάο κατακτά τη La Liga στην ισοβαθμία με τη Ρεάλ Μαδρίτης, μια και έχει καλύτερη διαφορά τερμάτων (+23 έναντι +22). Προπονητής των Βάσκων είναι ο Χαβιέ Κλεμέντε και και «αστέρια» τους στο γήπεδο ο τερματοφύλακας Θουμπιθαρέτα, οι αμυντικοί Γκοϊκοετσέα και Ουρσουϊάγα και ο επιθετικός Ντάνι.

1981: Η Εθνική Ελλάδας γνωρίζει τη συντριβή με 5-1 απ’ τη Γιουγκοσλαβία στο Βελιγράδι και χάνει έδαφος στη διεκδίκηση της πρόκρισης στα τελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1982.

1970: Η Τσέλσι νικά τη Λιντς με 2-1 στην παράταση στον επαναληπτικό τελικό του Κυπέλλου Αγγλίας και κατακτά το τρόπαιο. Είναι η πρώτη φορά μετά το 1912 που ο τίτλος κρίνεται στον επαναληπτικό, αφού ο πρώτος αγώνας είχε λήξει ισόπαλος 2-2.

1933: Ο τελικός του Κυπέλλου Αγγλίας Έβερτον-Μάντσεστερ Σίτι 3-0, είναι ο πρώτος ποδοσφαιρικός αγώνας στην ιστορία στον οποίο οι ποδοσφαιριστές φορούν αριθμούς στις φανέλες τους. Οι παίκτες της Έβερτον παίρνουν τα νούμερα απ’ το 1 μέχρι το 11 κι εκείνοι της Σίτι απ’ το 12 μέχρι το 22. Αργότερα, θα καθιερωθεί η αρίθμηση απ’ το 1 μέχρι το 11 για κάθε ομάδα, ενώ τη δεκαετία του 1990 επικρατεί το σύστημα του σταθερού αριθμού (απ’ το 1 μέχρι το 99) για κάθε παίκτη σε όλη τη διάρκεια της σεζόν.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News