Γκάλης-Χατζηπαναγής: Μόνο ο ένας συνέχισε το σόου με το εθνόσημο
Η 6η Μαΐου είναι η επέτειος του ντεμπούτου με τα χρώματα της Εθνικής Ελλάδας για τους δύο πιο θεαματικούς αθλητές μας σε ποδόσφαιρο και μπάσκετ. Ο Βασίλης Χατζηπαναγής και ο Νίκος Γκάλης φόρεσαν για πρώτη φορά το εθνόσημο με διαφορά τεσσάρων ετών.
Μόνο σύμπτωση δεν το λες, ότι οι δύο πιο θεαματικοί αθλητές μας σε ποδόσφαιρο και μπάσκετ, έκαναν ντεμπούτο στην Εθνική Ελλάδας την ίδια ημερομηνία. Στις 6 Μαΐου 1976 ο Βασίλης Χατζηπαναγής και στις 6 Μαΐου 1980 ο Νίκος Γκάλης!
Το στενάχωρο, ωστόσο, είναι ότι μόνο για τον έναν ο αγώνας που έπαιξε εκείνη τη μέρα αποτέλεσε την αφετηρία μοναδικών επιτευγμάτων με το εθνόσημο. Το όνειρο του Χατζηπαναγή σκόνταψε στη γραφειοκρατία και τα όνειρα των χιλιάδων Ελλήνων φιλάθλων που είχαν κατακλύσει το γήπεδο του Παναθηναϊκού για να τον δουν κόντρα στην Πολωνία, πήγαν στράφι.
Ούτε έξι μήνες δεν είχε κλείσει στον Ηρακλή ο ομογενής από τη Σοβιετική Ένωση μεσοεπιθετικός. Και οι Αθηναίοι ποδοσφαιρόφιλοι τον είχαν δει ελάχιστα (αφού τότε η τηλεόραση δεν μετέδιδε τους αγώνες της Α’ Εθνικής). Γι’ αυτό έπαθαν σοκ εκείνο το απόγευμα με τις χορευτικές ντρίμπλες και τις μαγικές πάσες που κανείς δεν είχε ξαναδεί μέχρι τότε σε ελληνικό γήπεδο.
Τέτοιες ενέργειες έκανε ο «Βάσια» και στο φιλικό με τους Πολωνούς, κλέβοντας την παράσταση από τον Γιώργο Κούδα, που πέτυχε το γκολ της νίκης (1-0). Και ο προπονητής, Αλκέτας Παναγούλιας, πίστευε ότι άρχιζε ένα νέο κεφάλαιο για την Εθνική, η οποία διέθετε κι άλλους σπουδαίους ποδοσφαιριστές (Γαλάκος, Δαβουρλής, Παπαϊωάννου, Σαράφης κ.ά.).
Δυστυχώς, λίγο καιρό μετά το ντεμπούτο του Χατζηπαναγή η ΕΠΟ ενημερώθηκε από τη ΦΙΦΑ ότι δεν μπορούσε να τον χρησιμοποιήσει, μια και πριν έρθει στην Ελλάδα είχε αγωνιστεί με την εθνική ομάδα της Σοβιετικής Ένωσης. Έξι συμμετοχές του με την ολυμπιακή ομάδα, η οποία ήταν στην ουσία η εθνική ανδρών (μια και οι αθλητές των σοσιαλιστικών χωρών θεωρούνταν ερασιτέχνες και είχαν δικαίωμα συμμετοχής στους Ολυμπιακούς), στέρησαν το όνειρο από τον μεγάλο άσο.
Οι προσπάθειες της ομοσπονδία τα χρόνια που ακολούθησαν για να επιτραπεί η συμμετοχή του με την Εθνική Ελλάδας δεν καρποφόρησαν. Πολλοί αμφισβητούν ακόμα και σήμερα αν έγιναν πράγματι οι κινήσεις που έπρεπε. Έτσι, τα ερωτήματα για το πόσο διαφορετικά θα είχε γραφτεί η Ιστορία, δεν θα απαντηθούν ποτέ.
Πολλά χρόνια αργότερα, τον Δεκέμβριο του 1999, η τότε διοίκηση της ΕΠΟ τίμησε τον Βάσια με ένα διεθνές φιλικό με αντίπαλο την Γκάνα στο Καυτανζόγλειο. Το ματς ήταν επίσημο, με ξένο διαιτητή κι όλες τις προδιαγραφές που όριζε η ΦΙΦΑ, κι έτσι ο 45χρονος Χατζηπαναγής που αγωνίστηκε στο πρώτο 20λεπτο, κατέγραψε τη δεύτερη διεθνή συμμετοχή του.
Ο άνθρωπος που ανέβασε επίπεδο το μπάσκετ
Αν από τον Βασίλη Χατζηπαναγή το ντεμπούτο με την Εθνική Ελλάδας είναι το μόνο που μας έχει απομείνει να θυμόμαστε, εκείνο του Νίκου Γκάλη, ακριβώς τέσσερα χρόνια αργότερα (6 Μαΐου 1980), μνημονεύεται για εγκυκλοπαιδικούς λόγους.
Υπήρχε το κοινό στοιχείο ότι και ο σόουμαν του μπάσκετ γεννήθηκε, μεγάλωσε και άρχισε την καριέρα του στο εξωτερικό και συγκεκριμένα στις ΗΠΑ. Δεν φόρεσε, όμως, τη φανέλα της εθνικής ομάδας της χώρας όπου ανδρώθηκε μπασκετικά. Κι όταν εντάχθηκε στον Άρη, τον Δεκέμβριο του 1979, κατέστη γρήγορα σαφές ότι τίποτα δεν θα εμπόδιζε τη σταθερή παρουσία του στο αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα – αν και υπήρξαν και στη δική του κάποια γραφειοκρατικά ζητήματα που έπρεπε να τακτοποιηθούν.
Στις 6 Μαΐου 1980, στον πρώτο της αγώνα για το προολυμπιακό τουρνουά του Βεβέ της Ελβετίας, η Εθνική έχασε 79-71 από τη Σουηδία – αποτέλεσμα που κόστισε εντέλει τον αποκλεισμό της από τους Ολυμπιακούς της Μόσχας. Ο Γκάλης, ο οποίος δηλώθηκε με το πραγματικό του επώνυμο (Γεωργαλής) και φορούσε τη φανέλα με το Νο 10, πιστοποίησε ότι ήταν ικανότατος σκόρερ μια και πέτυχε 25 πόντους. Κάτι έλειπε, όμως, από την Εθνική για να μεγαλουργήσει.
Πέρασαν αρκετά χρόνια για να συμβεί αυτό και μεσολάβησε τόσο η μεταγραφή του Παναγιώτη Γιαννάκη στον Άρη το 1984 (με την οποία βελτιώθηκε η χημεία του με τον «γκάνγκστερ» και στα ματς της Εθνικής) όσο και το ξεπέταγμα νέων παικτών διεθνούς κλάσης, όπως ο Φάνης Χριστοδούλου και ο Παναγιώτης Φασούλας.
Ποιος, όμως, πιστεύει ότι η Εθνική θα είχε φτάσει στην κατάκτηση του Ευρωμπάσκετ του 1987 και στη 2η θέση της διοργάνωσης του 1989, αν δεν διέθετε την καλαθομηχανή που άκουγε στο όνομα Γκάλης; Με 5.129 πόντους σε 168 συμμετοχές, ο «Γκάνγκστερ» οδήγησε το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα στην κορυφή και μέχρι σήμερα κανείς δεν έχει πλησιάσει την επιδραστικότητά του.
Άλλα γεγονότα στην Ελλάδα και τον κόσμο στις 6 Μαΐου
2017: Ο ΠΑΟΚ κατακτά το Κύπελλο Ελλάδας νικώντας με 2-1 την ΑΕΚ στον τελικό που διεξάγεται στο Πανθεσσαλικό Στάδιο. Ο αγώνας, ωστόσο, αμαυρώνεται από μεγάλης έκτασης επεισόδια που σημειώνονται μεταξύ οπαδών των δύο ομάδων πριν, κατά τη διάρκεια, αλλά και μετά τη λήξη του.
2015: Ο Λιονέλ Μέσι σκοράρει δύο φορές στο 3-0 της Μπαρτσελόνα επί της Μπάγερν Μονάχου, για τον πρώτο ημιτελικό του Champions League και φτάνει τα 77 γκολ στην 100ή συμμετοχή του στην διοργάνωση. Περνάει έτσι στην πρώτη θέση των σκόρερ στην ιστορία του θεσμού αφήνοντας δεύτερο τον Κριστιάνο Ρονάλντο με 76.
2009: Στον τρίτο τελικό των πλέι οφ της Α1 βόλεϊ γυναικών, ο Παναθηναϊκός νικά τον Ολυμπιακό με 3-0 και κατακτά τον τίτλο. Στην απονομή, οι δέκα παίκτριες του «τριφυλλιού» και ο προπονητής Τάκης Φλώρος εμφανίζονται με μπλουζάκια που στην πλάτη αναγράφουν «ΤΣΟ & ΛΟ». Για το σεξουαλικό υπονοούμενο, οι παίκτριες θα τιμωρηθούν με μία αγωνιστική και θα χάσουν τον πρώτο αγώνα της επόμενης σεζόν, ο οποίος συμπτωματικά είναι πάλι εναντίον του Ολυμπιακού (παρατασσόμενος με την ομάδα των κορασίδων ο Παναθηναϊκός θα ηττηθεί με 3-0).
2007: Ο Παναθηναϊκός κατακτά την Ευρωλίγκα για τέταρτη φορά στην ιστορία του νικώντας στον τελικό του Final-4 του ΟΑΚΑ την ΤΣΣΚΑ Μόσχας με 93-91. Πρωταγωνιστής του «τριφυλλιού» είναι ο Ραϊμόντας Σισκάουσκας με 20 πόντους.
1998: Στον πρώτο τελικό του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ που είναι μονός και διεξάγεται σε ουδέτερο γήπεδο, το Parc des Princes του Παρισιού, η Ίντερ νικά τη Λάτσιο με 3-0 και κατακτά το τρόπαιο για τρίτη φορά μες στη δεκαετία.
1996: Στον τελευταίο της αγώνα στο «Χάιμπουρι», πριν τη μετακόμιση στο υπερσύγχρονο Emirates, η Άρσεναλ νικά με 4-2 τη Γουίγκαν, τερματίζει τέταρτη στην Premiership και εξασφαλίζει τη συμμετοχή της στο Champions League της επόμενης περιόδου.
1992: Η Βέρντερ Βρέμης του Ότο Ρεχάγκελ κατακτά το Κύπελλο Κυπελλούχων, νικώντας με 2-0 τη Μονακό στον τελικό της Λισαβώνας (40′ Κλ. Άλοφς, 55′ Ρούφερ).
1979: Ο Ολυμπιακός νικά 1-0 τον Παναθηναϊκό στο ντέρμπι πρωταθλήματος στο «Γ. Καραϊσκάκης» με γκολ του Ραφαέλ Περόνε στο 26′. Ο αγώνας έχει ιστορική αξία επειδή είναι ο πρώτος στον οποίο ο Γιώργος Δεληκάρης αγωνίζεται με «τριφύλλι» ως αντίπαλος του Ολυμπιακού.
1961: Η Τότεναμ νικά με 2-0 τη Λέστερ στον τελικό του Κυπέλλου στο Γουέμπλεϊ (66′ Σμιθ, 75′ Ντάισον) και γίνεται η πρώτη ομάδα που κάνει το νταμπλ στην Αγγλία.
1954: Ο Βρετανός δρομέας, Ρότζερ Μπάνιστερ, γίνεται ο πρώτος αθλητής που σπάει το φράγμα των τεσσάρων λεπτών στο μίλι (3.59.4).
1860: Ιδρύεται στο Σαν Φρανίσκο το Olympic Club, ο πρώτος αθλητικός σύλλογος των ΗΠΑ.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
- Υπεράνω Όλων: Δεν τρώει όλος ο κόσμος το «σανό» που σερβίρουν!
- Solidarity UEFA: Το ποσό που θα πάρουν οι ελληνικές ομάδες
- Αποκάλυψη για Ρονάλντο: «Ο Μουρίνιο τον κάλεσε για να τον φέρει στην Φενέρμπαχτσε»
- Παναθηναϊκός Παρασκήνιο: Παπαδημητρίου κατά... Τζαβέλλα
- Ρουί Βιτόρια: Αυτό είναι το πλάνο του για τον Τάσο Μπακασέτα