Γιώργος Χελάκης: Απομάκρυνση αναγκαστική αλλά καθυστερημένη...

Παναθηναϊκός Παρασκήνιο: Δεν ακούει κανέναν ο Φατίχ Τερίμ!

Ο Τερίμ βρήκε μία στρωμένη ομάδα και τη… σκόρπισε. Πέρα απ’ αυτό, δικές του επιλογές ήταν ο Ακαϊντίν κι ο Βίτορ Ούγκο, που δεν πρόσφεραν τα αναμενόμενα.

Αφού έφτασε ο… κόμπος στο χτένι ο Γιάννης Αλαφούζος έκανε το αυτονόητο. Αναγκάστηκε μάλιστα να το κάνει ο ίδιος, διότι συνήθως τις απομακρύνσεις προπονητών τις κοινοποιούν στους απολυμένους οι συνεργάτες του. Τώρα απ’ τη μία το ειδικό βάρος του Φατίχ Τερίμ, απ’ την άλλη η συνεργασία με τον Ατζούν, που του τον προξένεψε, δεν σήκωναν ανάλογη τακτική. Η απομάκρυνση ήταν αναγκαία πράξη όχι επειδή ο Παναθηναϊκός έβγαζε εικόνα αγωνιστικής αποσύνθεσης, αλλά διότι οι παίκτες του «τριφυλλιού» είχαν χάσει την εμπιστοσύνη στον προπονητή τους.

Aυτά που τώρα γράφει ο Τύπος στην Τουρκία οι παίκτες το ήξεραν νωρίτερα. Ηξεραν δηλαδή ότι ο Φατίχι Τερίμ έκανε αρνητικά σχόλια για την ποιότητά τους κι ειδικά ορισμένων εξ αυτών. Οχι μόνο αυτό. Γράφουν ότι ο Τερίμ δεν σχεδίασε την ομάδα, αλλά τη βρήκε. Η διαφορά είναι ότι βρήκε μία στρωμένη ομάδα και τη… σκόρπισε. Πέρα απ’ αυτό, δικές του επιλογές ήταν ο Ακαϊντίν κι ο Βίτορ Ούγκο, που δεν πρόσφεραν τα αναμενόμενα. Ηταν δε τόσο κάτω των περιστάσεων οι επιλογές αυτές, που ο ίδιος ο κόουτς έκανε στόπερ τον κλασικό αμυντικό χαφ Αράο για να κλείσει τις τρύπες στην άμυνα. Επομένως…

Σε μία ομάδα όταν οι παίκτες δεν παίζουν και για τον προπονητή τους, τότε υπάρχει αγωνιστικό πρόβλημα. Δεν είναι του παρόντος να αναλύσουμε γιατί ο Τούρκος προπονητής έχασε την εμπιστοσύνη των παικτών του. Σημασία έχει ότι αυτή ήταν η κατάσταση πριν απ’ τις διακοπές του Πάσχα. Εκεί είχε μεγαλύτερο νόημα να γίνει η αντικατάσταση, ώστε όποιος έρθει να μπορεί ν’ αλλάξει κάποια πράγματα. Να σουλουπώσει την κατάσταση. Καλός κι ανερχόμενος ο Χρήστος Κόντης, αλλά τι να προλάβει να κάνει μέσα σε δύο μέρες πριν απ’ το ντέρμπι με τον Ολυμπιακό και μία εβδομάδα πριν απ’ τον τελικό Κυπέλλου με τον Αρη. Αν του είχε δοθεί χρόνος, κάτι μπορεί και να κατάφερνε. Στις παρούσες συνθήκες η επιλογή του Χρήστου Κόντη είναι η καλύτερη δυνατή.

Ξέρει την ομάδα καλύτερα απ’ τον καθένα, με εξαίρεση τον Γιοβάνοβιτς, του οποίου υπήρξε πολύτιμος συνεργάτης μέχρι την ώρα που ο Σέρβος «ξηλώθηκε» για να έρθει ο Τούρκος. Υπό μία έννοια μάλιστα, η επιστροφή του Κόντη, που ήταν το δεξί χέρι του Γιοβάνοβιτς, έχει συμβολική σημασία. Δείχνει ότι οι εργοστασιακές ρυθμίσεις του προηγούμενου προπονητή είναι που χρειάζεται επειγόντως να επανέλθουν. Να ξαναμπεί η ομάδα σε μιας μορφής κανονικότητα, χωρίς αλλοπρόσαλλες επιλογές με υψηλό ρίσκο, όπως έκανε ο Τερίμ.

Το τι θα γίνει από εδώ και πέρα είναι άδηλο. Ο Παναθηναϊκός θα ψάξει να βρει προπονητή κι άγνωστος είναι ο τρόπος που θα το κάνει. Μπορεί και πάλι ο Ατζούν, που λειτουργεί ως… εξωδιοικητικός παράγοντας, να έχει έτοιμο τον επόμενο προπονητή και να τον περάσει σύντομα στον -συνεργάτη του στα επιχειρηματικά- Αλαφούζο. Σε κάθε περίπτωση οι οπαδοί που ετοιμάζουν αύριο συλλαλητήριο δεν έχουν σκοπό να καθίσουν φρόνιμα επειδή αντικαταστάθηκε ο προπονητής. Το συλλαλητήριο καταπώς φαίνεται θα πραγματοποιηθεί και το αίτημα σύνθημα να φύγει απ’ τον ΠΑΕ ο Γιάννης Αλαφούζος θα ακουστεί με σαφήνεια. Σύνθημα με το όνομα αυτού, που προτίθεται (;) να έρθει, προς το παρόν δεν υπάρχει…

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στην SPORTDAY που κυκλοφορεί
Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News