Γιώργος Παπανδρέου: Από επιθετικός έγινε τερματοφύλακας και έπιανε τα άπιαστα
Στις 23 Μαΐου 1999 ο επιθετικός του Πανηλειακού, Γιώργος Παπανδρέου, αγωνίστηκε κατ’ ανάγκην ως τερματοφύλακας στο εκτός έδρας ματς με τον Άρη και με τις αποκρούσεις του έγινε το πρόσωπο της ημέρας.
Όσο σπάνιο είναι να δεις τερματοφύλακα να παίζει «μέσα», άλλο τόσο σπάνιο είναι να παίξει κάποιος από τους «μέσα» στο τέρμα σε ολόκληρο 90λεπτο.
Το ζήσαμε όμως κι αυτό στο ελληνικό πρωτάθλημα στις 23 Μαΐου 1999. Τότε που ο Γιώργος Παπανδρέου, ο γνωστός επιθετικός του Πανηλειακού, φόρεσε τα γάντια του γκολκίπερ στον εκτός έδρας αγώνα με τον Άρη και μάλιστα σε ολόκληρο το 90λεπτο!
Τη δεκαετία του ’60, ο αμυντικός της ΑΕΚ, Θεόφιλος Βερνέζης, είχε επιλέξει να αλλάξει θέση και να παίζει στο τέρμα, καταγράφοντας μάλιστα αρκετές συμμετοχές στην Α’ Εθνική. Στο συγκεκριμένο παιχνίδι, αντίθετα, ο Παπανδρέου άλλαξε θέση από ανάγκη. Ο Πανηλειακός είχε ξεμείνει από τερματοφύλακες λόγω μιας σπάνιας συγκυρίας στο αμέσως προηγούμενο παιχνίδι του με τον Ιωνικό (1-4), που είχε διεξαχθεί στις 19 Μαΐου στον Πύργο.
Ο βασικός, Άγγελος Γεωργίου, αποχώρησε τραυματισμένος στο 75′, αφού όμως είχε αντικρίσει νωρίτερα την τρίτη κίτρινη κάρτα (τότε ήσουν υποχρεωμένος να εκτίσεις την ποινή σου στον αμέσως επόμενο αγώνα). Τον αντικατέστησε ο Γιάννης Λιούρδης, ο οποίος όμως αποβλήθηκε στο 82′ επειδή έδιωξε την μπάλα με τα χέρια έξω απ’ την περιοχή του. Ο τρίτος τερματοφύλακας του ρόστερ (και δεύτερος στην ιεραρχία) ήταν ο Σωκράτης Κοψαχείλης, ο οποίος όμως ήταν από καιρό τραυματίας. Και δυνατότητα προώθησης ή απόκτησης κάποιου ερασιτέχνη δεν υπήρχε.
Επομένως, ο προπονητής του Πανηλειακού, Μπάμπης Τεννές, ήταν υποχρεωμένος μέσα από δύο προπονήσεις να επιλέξει ως γκολκίπερ κάποιον από τους παίκτες του που αγωνίζονταν σε άλλες θέσεις, για το επόμενο ματς με τον Άρη στο γήπεδο Χαριλάου (τότε δεν είχε μετονομαστεί ακόμα σε «Κλεάνθης Βικελίδης»)!
Στα τελευταία λεπτά του αγώνα με τον Ιωνικό είχε καλύψει τη θέση ο Τάσος Τασιόπουλος. Όμως, ο έμπειρος αμυντικός δεν έδειξε ενδιαφέρον να κάνει το ίδιο σε ολόκληρο το 90λεπτο. Έτσι, δοκιμάστηκαν στη θέση κυρίως οι Μίλτος Σαπάνης και Γιώργος Παπανδρέου.
Αν και τα περισσότερα ρεπορτάζ έδιναν φαβορί τον πρώτο, ο κλήρος έπεσε στον δεύτερο, επειδή ήταν πιο ψηλός και αλτικός (υπήρξε εξαιρετικός κεφαλοσφαιριστής). Και φυσικά όλοι περίμεναν συντριπτική νίκη των «κιτρίνων», οι οποίοι χρειάζονταν τη νίκη για να βγουν στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ. Ο Παπανδρέου, όμως, ο οποίος αγωνίστηκε με το «9» στην πλάτη, συνέβαλε ώστε ο αγώνας να μετατραπεί σε θρίλερ.
Ο ικανός επιθετικός τα πήγε περίφημα και ως γκολκίπερ. Αν και οι αντιδράσεις του ήταν λίγο ανορθόδοξες και πρόδιδαν και σε κάποιον αδαή ότι δεν ήταν αυτή η κανονική του θέση, ήταν άκρως αποτελεσματικές. Με κορυφαίες αποκρούσεις αυτές σε κεφαλιά του Γιώργου Κούτση στο 13′ και σε σουτ του Κώστα Λουμπούτη στο 21′, ο Παπανδρέου κράτησε το 0-0 σε ολόκληρο το πρώτο ημίχρονο.
Τα φίδια είχαν ζώσει τους οπαδούς του Άρη, όμως στο 49′ ο κατά συνθήκην τερματοφύλακας αιφνιδιάστηκε από το δυνατό σουτ του Ναγκόλι Κένεντι και οι γηπεδούχοι πήραν προβάδισμα. Δεν κατάφεραν, όμως, να «κλειδώσουν» τη νίκη και στο 79′ ήρθε το σοκ. Ο Φάνης Κατεργιαννάκης έχασε την μπάλα μέσα απ’ τα χέρια του ύστερα από μακρινό σουτ του Κώστα Νεμπεγλέρα και ο Πανηλειακός ισοφάρισε!
Οι παίκτες του Άρη πίεσαν ασφυκτικά στα εναπομείναντα λεπτά και «λύγισαν» τον ηρωικά μαχόμενο Παπανδρέου, πετυχαίνοντας άλλα δύο γκολ στο 85′ με τον αείμνηστο Κουκίν Φλόρες και στο 90′ με τον Πάουλο Αντριόλι. Το ματς έληξε με 3-1 και ο Άρης πανηγύρισε την έξοδο στην Ευρώπη στην πρώτη χρονιά μετά την επιστροφή του απ’ τη Β’ Εθνική, έστω και με περισσότερο άγχος απ’ ό,τι αναμενόταν.
Μετά το ματς, ο Παπανδρέου χαρακτήρισε πολύτιμη την εμπειρία, μια και του έδωσε τη δυνατότητα να δει πώς παίζεται το ποδόσφαιρο από την οπτική γωνία του τερματοφύλακα. Δεν χρειάστηκε, πάντως, να αγωνιστεί ποτέ ξανά κάτω από τα δοκάρια, όπως και καμία άλλη ομάδα της Α’ Εθνικής/Super League δεν βρέθηκε ποτέ σε αντίστοιχη ανάγκη, όπως εκείνη τη μέρα ο Πανηλειακός.
Άλλα γεγονότα στην Ελλάδα και τον κόσμο στις 23 Μαΐου
2021: Ο Κριστιάν Γκολομέεβ κατακτά το χάλκινο μετάλλιο στα 50 μέτρα ελεύθερο του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος υγρού στίβου της Βουδαπέστης, με χρόνο 21.73.
2007: Στον τελικό του Champions League που διεξάγεται στο Ολυμπιακό Στάδιο του Αμαρουσίου, η Μίλαν νικά 2-1 τη Λίβερπουλ (45′, 82′ Ιντσάγκι/89′ Κάουτ) και επαναλαμβάνει την επιτυχία του 1994, στο ίδιο γήπεδο.
2006: Πεθαίνει σε ηλικία 85 ετών ο καταξιωμένος Πολωνός προπονητής, Κάζιμιρ Γκόρσκι. Είχε οδηγήσει την Εθνική Πολωνίας στην τρίτη θέση του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1974, ενώ αργότερα πέρασε και απ’ την Ελλάδα. Το 1977 οδήγησε στο νταμπλ τον Παναθηναϊκό και αργότερα μεταπήδησε στην Καστοριά, βάζοντας τις βάσεις για να κατακτήσει το Κύπελλο το 1980. Ο ίδιος, βέβαια, είχε αποχωρήσει νωρίτερα εκείνη τη σεζόν για τον Ολυμπιακό, με τον οποίο κατέκτησε το πρωτάθλημα, επιτυχία που επανέλαβε και στη δεύτερη θητεία του, το 1983. Τελευταίος σταθμός της καριέρας του ήταν ο Εθνικός.
1993: Η Εθνική Ελλάδας εξασφαλίζει και μαθηματικά την πρόκριση στα τελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου των ΗΠΑ, χάρη στο 1-1 που αποσπά από τη Ρωσία στο Λουζνίκι. Ο Τάσος Μητρόπουλος ανοίγει το σκορ με κεφαλιά στο 45′ και οι Ρώσοι ισοφαρίζουν με πέναλτι του Ίγκορ Ντομπροβόλσκι στο 70′.
1992: Πεθαίνει από ανακοπή καρδιάς σε ηλικία μόλις 44 ετών ο Κώστας Δαβουρλής. Ήταν ο ηγέτης της κορυφαίας «φουρνιάς» της Παναχαϊκής, η οποία έγινε η πρώτη επαρχιακή ομάδα που κέρδισε τη συμμετοχή στην Ευρώπη το 1973, ενώ πέρασε και από τον Ολυμπιακό (1974-77). Χαρακτηριστική ήταν η ικανότητά του στις εκτελέσεις φάουλ, αφού πέτυχε 22 γκολ με αυτόν τον τρόπο μόνο στην Α’ Εθνική (ρεκόρ, μέχρι την εμφάνιση του Κώστα Φρατζέσκου). Με την Εθνική Ελλάδας αγωνίστηκε 11 φορές και μάλιστα έκανε ντεμπούτο όταν η Παναχαϊκή αγωνιζόταν στη Β’ Εθνική, το 1969.
1990: Η Μίλαν υπερασπίζεται τον τίτλο της πρωταθλήτριας Ευρώπης που είχε κατακτήσει ένα χρόνο νωρίτερα, νικώντας στον τελικό της Βιέννης την Μπενφίκα με 1-0. Το γκολ πετυχαίνει ο Φρανκ Ράικαρντ στο 68′.
1976: Ο ΠΑΟΚ στέφεται και τυπικά πρωταθλητής Ελλάδας στο ποδόσφαιρο για πρώτη φορά στην ιστορία του. Στον τελευταίο αγώνα της σεζόν νικά τον Εθνικό με 4-0 στο «Γ. Καραϊσκάκης», είχε όμως εξασφαλίσει μαθηματικά τον τίτλο δύο εβδομάδες νωρίτερα, νικώντας εκτός έδρας τον Ηρακλή (3-1). Προπονητής του «Δικεφάλου» είναι ο Ούγγρος, Γκιούλα Λόραντ, και βασικά στελέχη οι Κούδας, Σαράφης, Αποστολίδης, Γούναρης, Ιωσηφίδης, Παρίδης, Τερζανίδης, Ασλανίδης κ.ά.
1971: Ο Εθνικός νικά με 3-0 τον Πανιώνιο στη Νέα Σμύρνη (57′, 79′ Χατζηιωάννογλου, 66′ Σταματόπουλος) και ουσιαστικά τον θέτει νοκ άουτ από τη διεκδίκηση του πρωταθλήματος, αφού τον αφήνει στο -5 από την πρωτοπόρο ΑΕΚ.
1954: Η Ουγγαρία συντρίβει με 7-1 την Αγγλία σε φιλικό αγώνα στη Βουδαπέστη, ο οποίος είχε τον χαρακτήρα ρεβάνς για το αντίστοιχο παιχνίδι στο «Γουέμπλεϊ» (το οποίο οι Μαγυάροι είχαν κερδίσει με 6-3). Τα γκολ των νικητών πετυχαίνουν οι Μίχαϊ Λάντος (10′), Φέρεντς Πούσκας (17′, 71′), Σάντορ Κότσις (19′, 57′), Ναντόρ Χιντεγκούτι (59′) και Γιόζεφ Τοτ (63′). Σκόρερ των Άγγλων είναι ο Άιβαν Μπρόουντις (69′).
1893: Ιδρύεται ο Εθνικός Γυμναστικός Σύλλογος από δώδεκα μέλη του Πανελληνίου ΓΣ που διαφωνούν με την πολιτική του προέδρου, Ιωάννη Φωκιανού. Ήδη από τις 26 Φεβρουαρίου του ιδίου έτους, έχει διαγραφεί από τον Πανελλήνιο ο Ν. Α. Κοτσελόπουλος με μυστική ψηφοφορία (34 υπέρ, 21 κατά και 5 λευκά), ενώ η διάσταση των απόψεων πηγάζει από το γεγονός ότι ο σύλλογος διοργανώνει δαπανηρούς αγώνες για λίγους και εκλεκτούς θεατές, ενώ θα έπρεπε να απευθύνεται στα ευρύτερα λαϊκά στρώματα. Βασικοί ιδρυτές του Εθνικού ΓΣ είναι οι Τρ. Τριανταφυλλόπουλος, Ι. Σιώρης, Στ. Βούρος, Νικ. Αθανασιάδης, Α. Δεμερτζής, Α. Ζίνης, Κ. Δεμερτζής.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
- Υπεράνω Όλων: Δεν τρώει όλος ο κόσμος το «σανό» που σερβίρουν!
- Solidarity UEFA: Το ποσό που θα πάρουν οι ελληνικές ομάδες
- Αποκάλυψη για Ρονάλντο: «Ο Μουρίνιο τον κάλεσε για να τον φέρει στην Φενέρμπαχτσε»
- Παναθηναϊκός Παρασκήνιο: Παπαδημητρίου κατά... Τζαβέλλα
- Ρουί Βιτόρια: Αυτό είναι το πλάνο του για τον Τάσο Μπακασέτα