Λίβερπουλ: Δεκαεννιά χρόνια από το θαύμα της Πόλης

Αυτό που έκανε η Λίβερπουλ κόντρα στη Μίλαν στις 25 Μαΐου 2005, επιτυγχάνεται μία φορά στα εκατό χρόνια! Όχι σε τελικό Champions League, αλλά γενικώς, αφού επέστρεψε από το 3-0 του πρώτου μέρους και κατέκτησε το τρόπαιο στα πέναλτι.

Αν ανήκετε σ’ αυτούς που ισχυρίζονται ότι δεν γίνονται θαύματα στις μέρες μας, προφανώς δε θυμάστε τον τελικό του Champions League στις 25 Μαΐου 2005.

Διότι μόνο με θαύμα μπορεί να συγκριθεί αυτό που έκανε η Λίβερπουλ εκείνο το βράδυ στο στάδιο «Ατατούρκ» της Κωνσταντινούπολης. Από κει που έκλεισε το πρώτο ημίχρονο όντας πίσω στο σκορ από τη Μίλαν με 3-0, κατάφερε να ισοφαρίσει στο 60′ και να κερδίσει στα πέναλτι στο βαρύτιμο τρόπαιο, έχοντας πρωταγωνιστή τον Πολωνό τερματοφύλακα της, Γέρζι Ντούντεκ!

Η Λίβερπουλ επέστρεφε στον θρόνο της Ευρώπης για πρώτη φορά μετά το 1984 κι ενώ παρέμενε χωρίς πρωτάθλημα στην Αγγλία από το 1990. Η ομάδα του Ράφα Μπενίτεθ μπορεί να μην ήταν τόσο ποιοτική σε όλες τις θέσεις όσο η Μίλαν του Κάρλο Αντσελότι, διέθετε όμως ομαδικό πνεύμα και χαρακτήρα. Αλλιώς δεν θα πετύχαινε αυτήν την ιστορική ανατροπή.

Μόλις στο 1′ ο Πάολο Μαλντίνι άνοιξε το σκορ κι έγραψε Ιστορία εις διπλούν στην ιστορία των τελικών της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης: το συγκεκριμένο γκολ ήταν το γρηγορότερο (στα 51 δευτερόλεπτα), ενώ ο ίδιος ήταν ο μεγαλύτερος σε ηλικία σκόρερ (36 ετών και 333 ημερών). Η Μίλαν δεν αρκέστηκε στο 1-0 και μέχρι τη λήξη του πρώτου ημιχρόνου το έκανε 3-0, με δύο τέρματα που πέτυχε ο Ερνάν Κρέσπο (39′, 44′).

Όπως αποκάλυψε ο Ντούντεκ στο περσινό αφιέρωμα της UEFA για τον εν λόγω τελικό, ο συνεργάτης του Μπενίτεθ, Άλεξ Μίλερ, είπε στους παίκτες της Λίβερπουλ στην ανάπαυλα: «Ξεχάστε ό,τι συνέβη στο πρώτο ημίχρονο. Κατ’ αρχάς πρέπει να πετύχετε ένα γκολ όσο το δυνατόν πιο γρήγορα. Έπειτα πρέπει να βάλετε και δεύτερο γκολ. Όταν θα τους πιάσει πανικός, θα τους βάλετε και τρίτο γκολ, επειδή είστε Άγγλοι, είστε η Λίβερπουλ και τα δίνετε όλα μέχρι το τέλος».

Βέβαια, από τους τρεις παίκτες που διαμόρφωσαν το 3-3  στο δεύτερο ημίχρονο, μόνο ο Στίβεν Τζέραρντ ήταν Άγγλος. Η Λίβερπουλ, όμως, δικαίωσε τον Μίλερ αποδεικνύοντας ότι παρέμενε μεγάλο μέγεθος, παρά τις δυσκολίες που αντιμετώπιζε εντός των συνόρων. Ο Τζέραρντ με κεφαλιά στο 54′, ο Βλάντιμιρ Σμίτσερ με δυνατό σουτ στο 56′ και ο Τσάμπι Αλόνσο με σουτ στο 60′, έπειτα από απόκρουση του Ντίντα σε δική του εκτέλεση πέναλτι (το είχε κερδίσει ο Τζέραρντ απ’ τον Τζενάρο Γκατούζο) έφεραν το ματς στα ίσα!

Τα κόλπα του Ντούντεκ

Ο ρυθμός έπεσε μετά την ισοφάριση και η πιο αξιοσημείωτη φάση της παράτασης καταγράφηκε τρία λεπτά πριν τη λήξη. Ο Ντούντεκ διατήρησε το 3-3 με μια απίθανη διπλή απόκρουση σε προσπάθειες του Άντριι Σεφτσένκο, την οποία θεωρεί ως την κορυφαία της καριέρας του. «Λίγο η διαίσθηση, λίγο η τύχη, λίγο ο τρόπος προπόνησης, έπαιξαν τον ρόλο τους», έχει δηλώσει τερματοφύλακας της Λίβερπουλ, ο οποίος έμελλε να λάμψει και στη διαδικασία των πέναλτι.

Κουνώντας τα χέρια τους πριν τις εκτελέσεις πέναλτι των Μιλανέζων, στα πρότυπα των «Spaghetti Legs» του Μπρους Γκρόμπελαρ στον τελικό των «κόκκινων» με τη Ρόμα το 1984, ο Ντούντεκ πέτυχε τον στόχο του. Αποσυντόνισε τον Σερζίνιο, ο οποίος έστειλε άουτ το πρώτο πέναλτι και στη συνέχεια απέκρουσε τις εκτελέσεις των Πίρλο και Σεφτσένκο.

Με σκορ 3-2, η Λίβερπουλ (ανάμεσα στους εύστοχους ήταν και ο μετέπειτα άσος του Παναθηναϊκού, Τζιμπρίλ Σισέ) είχε επιστρέψει στον θρόνο της Ευρώπης!

Θα της το στερούσε ο Ολυμπιακός

Ήταν η ίδια Λίβερπουλ που είχε κινδυνέψει να αποκλειστεί στη φάση των ομίλων από τον Ολυμπιακό. Οι Πειραιώτες διεκδικούσαν τρία αποτελέσματα στις 8 Δεκεμβρίου 2004 στο «Άνφιλντ» (νίκη, ισοπαλία και ήττα με ένα γκολ διαφορά) προηγήθηκαν στο 27′ με τον Ριβάλντο, όμως δεν άντεξαν και «λύγισαν» με 3-1, με το γκολ που πέτυχε ο Τζέραρντ στο 86′.

Η απόφαση του Ντούσαν Μπάγεβιτς να αντικαταστήσει στο 70′ τον Γιώργο Χ. Γεωργιάδη με τον Ιβάν Ρέζιτς, ακόμα συζητιέται από τους φίλους του Ολυμπιακού. Ένα «τσακ» ήθελε για να άλλαζε ο ρους της Ιστορίας και να μη βλέπαμε ποτέ τον πιο συγκλονιστικό τελικό στην ιστορία του Champions League.

Η στέψη της Λίβερπουλ ήταν μια δικαίωση και για τον Μπενίτεθ, ο οποίος είχε αναλάβει τις τύχες της το προηγούμενο καλοκαίρι, με νωπές τις δάφνες από την κατάκτηση του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ και της La Liga με τη Βαλένθια. «Αν είναι βαρύ το τρόπαιο; Δεν το καταλαβαίνεις καν. Και εκατό κιλά να ζύγιζε, θα το σήκωνες έτσι κι αλλιώς», δήλωσε χρόνια αργότερα ο Ισπανός τεχνικός, περιγράφοντας εύγλωττα πόσο… αλλού βρισκόταν την ώρα της απονομής.

 

Άλλα γεγονότα στην Ελλάδα και τον κόσμο στις 25 Μαΐου

2022: Η Ρόμα νικά με 1-0 τη Φέγενορντ στα Τίρανα και κατακτά το πρώτο Conference League. Τους «τζιαλορόσι» καθοδηγεί ο Ζοσέ Μουρίνιο, ο οποίος γίνεται ο πρώτος προπονητής που κατακτά και τις τρεις σύγχρονες διασυλλογικές διοργανώσεις της UEFA.

2020: Με ψήφους 11-1 και μοναδικό μειοψηφούντα τον Παναθηναϊκό, αποφασίζεται η ματαίωση της σεζόν της Euroleague λόγω της πανδημίας του Covid-19.

2016: Ο Νίκος Ζήσης ανακοινώνει την απόσυρσή του από την Εθνική Ελλάδας, στην οποία αριθμεί 189 συμμετοχές. Ήταν μέλος της ομάδας που κατέκτησε το Ευρωμπάσκετ του 2005 κι εκείνης που έφτασε στον τελικό του Μουντομπάσκετ του 2006.

2013: Στον πρώτο αμιγώς γερμανικό τελικό στην ιστορία του Champions League, η Μπάγερν Μονάχου του Γιουπ Χάινκες επικρατεί με 2-1 της Μπορούσια Ντόρτμουντ του Γιούργκεν Κλοπ με γκολ του Άριεν Ρόμπεν στο 89′ και κατακτά το τρόπαιο για πέμπτη φορά στην ιστορία της.

2005: Ο Ολυμπιακός νικά με 1-0 τον Ηρακλή στο Καυτανζόγλειο με γκολ του Ριβάλντο και κατακτά το πρωτάθλημα Ελλάδας για 33η φορά στην ιστορία του, τερματίζοντας ένα βαθμό ψηλότερα από τον Παναθηναϊκό (65 έναντι 64).

2002: Ο Ολυμπιακός στέφεται πρωταθλητής Ευρώπης στο πόλο, αφού νικά με 9-7 τη Φερεντσβάρος στον τελικό του Final-4 της Βουδαπέστης. Προπονητής των «ερυθρόλευκων» είναι ο Ούγγρος, Ζόλταν Κάσας, και τη σύνθεσή του απαρτίζουν οι Μάκης Βολτυράκης, Αντώνης Βλοντάκης, Θοδωρής Χατζηθεοδώρου, Θέμης Χατζής, Θοδωρής Καλακόνας, Νίκος Δεληγιάννης, Θανάσης Πλατανίτης, Πέταρ Τρμπόγεβιτς, Γιάννης Θωμάκος, Γιώργος Ψύχος, Ηλίας Λάππας, Αρσένης Μαρούλης και Αλέξανδρος Γιαννιώτης.

1995: Πεθαίνει από καρκίνο σε ηλικία 48 ετών ο Κρέζιμιρ Τσόσιτς, ένας από τους κορυφαίους Ευρωπαίους μπασκετμπολίστες της γενιάς του. Στη χώρα μας έγινε ευρύτερα γνωστός από τη θητεία του ως προπονητής της ΑΕΚ.

1984: Αποκαλύπτεται η συμφωνία του Παναθηναϊκού με τον λίμπερο και αρχηγό της Εθνικής Γιουγκοσλαβίας, Βέλιμιρ Ζάετς. Η μεταγραφή, μία από τις μεγαλύτερες όλων των εποχών στην Ελλάδα, θα επισημοποιηθεί μετά την τελική φάση του Euro ’84, στο οποίο συμμετέχει ο κροατικής καταγωγής άσος.

1983: Το Αμβούργο του Ερνστ Χάπελ κατακτά το Κύπελλο Πρωταθλητριών νικώντας με 1-0 τη Γιουβέντους στον τελικό που διεξάγεται στο Ολυμπιακό Στάδιο του Αμαρουσίου. Σκόρερ του μοναδικού τέρματος είναι ο Φέλιξ Μάγκατ στο 9′.

1980: Για πρώτη φορά στα χρονικά του ελληνικού ποδοσφαίρου μια ομάδα της περιφέρειας κατακτά πανελλήνιο τίτλο. Πρόκειται για την Καστοριά, η οποία αναδεικνύεται Κυπελλούχος νικώντας στον τελικό της Νέας Φιλαδέλφειας με 5-2 τον Ηρακλή (40′ αυτ. Παπαδόπουλος, 49′ Δίντσικος, 69′, 87′, 90’+2 Τσιρώνης/14′ πέν. Καλαμπάκας, 80′ Μαυροδουλάκης). Το γκολ της ισοφάρισης των νικητών προέρχεται από απ’ ευθείας πλάγιο άουτ του Σημαιοφορίδη και κατακυρώνεται επειδή ο γκολκίπερ Παπαδόπουλος βρίσκει την μπάλα. Οι παίκτες του «Γηραιού» αγωνίζονται στον τελικό εμφανώς επηρεασμένοι ψυχολογικά, μια και επίκειται ο υποβιβασμός του συλλόγου, λόγω της απόπειρας δωροδοκίας του Φιλώτα Πέλλιου του ΠΑΟΚ στον ημιτελικό.

1977: Η Λίβερπουλ κατακτά το Κύπελλο Πρωταθλητριών για πρώτη φορά στην ιστορία της, νικώντας με 3-1 την Γκλάντμπαχ στον τελικό της Ρώμης. Ο Τέρι ΜακΝτέρμοτ ανοίγει το σκορ για την ομάδα του Μπομπ Πέισλι στο 28′, όμως ο Άλαν Σίμονσεν ισοφαρίζει στο 52′ για την κορυφαία γερμανική ομάδα της εποχής, που προπονεί ο Ούντο Λάτεκ. Η Λίβερπουλ φτάνει στη νίκη με τέρματα των Τόμι Σμιθ (64′) και Φιλ Νιλ (82′, πέν.).

1967: Η Σέλτικ γίνεται η πρώτη βρετανική ομάδα που στέφεται πρωταθλήτρια Ευρώπης, όταν νικά με 2-1 την Ίντερ στον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών που διεξάγεται στη Λισαβώνα. Η ιταλική ομάδα ανοίγει το σκορ με πέναλτι του Ματσόλα στο 7′, όμως η Σέλτικ πετυχαίνει την ανατροπή με τους Γκέμελ (62′) και Τσάλμερς (85′).

1965: Ο Μοχάμεντ Αλί διατηρεί τον τίτλο του παγκοσμίου πρωταθλητή στα υπερβαρέα της πυγμαχίας, αφού νικά με νοκ άουτ στον πρώτο γύρο τον Σόνι Λίστον, στη ρεβάνς του μεταξύ αγώνα του 1964. Ο Αλί επιτυγχάνει το νοκ άουτ με την περίφημη γροθιά-φάντασμα, η οποία δεν φαίνεται ιδιαίτερα δυνατή αλλά σωριάζει στο ρινγκ τον Λίστον, προκαλώντας υποψίες για στήσιμο του αγώνα από τον τελευταίο. Η στιγμή που ο Αλί φωνάζει «σήκω πάλεψε, αποτυχημένε» στον αντίπαλό του, έχει χαρίσει την πιο εμβληματική φωτογραφία του κορυφαίου πυγμάχου.

1935: Ο Τζέσι Όουενς γίνεται ο πρώτος άλτης του μήκους που σπάει το «φράγμα» των 8 μέτρων (8.13), σε αγώνες που διεξάγονται στο Αν Άρμπορ των ΗΠΑ.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News