ΟΦΗ: Όταν πέτυχε την πιο εντυπωσιακή ανατροπή στην ιστορία της Α' Εθνικής

Ένας αδιάφορος βαθμολογικά αγώνας της 27ης Μαΐου 1990 μας επιφύλαξε το πιο εντυπωσιακό comeback στην ιστορία του πρωταθλήματος της Α’ Εθνικής. Δράστης ήταν ο ΟΦΗ, θύμα ο Ολυμπιακός και τόπος το «Γ. Καραϊσκάκης».

Ο αγώνας Ολυμπιακός-ΟΦΗ στις 27 Μαΐου 1990, προοριζόταν να καταγραφεί στην ιστορία της Α’ Εθνικής ως ένας απ’ τους χιλιάδες που ελάχιστοι θα θυμούνταν με την πάροδο των χρόνων.

Συνέβη όμως το απίστευτο, που κατέστησε τη συγκεκριμένη αναμέτρηση σημείο αναφοράς. Αν και οι «ερυθρόλευκοι» είχαν βρεθεί μπροστά στο σκορ με 4-0 στο ξεκίνημα του δευτέρου ημιχρόνου, οι Κρητικοί έφυγαν από το «Γ. Καραϊσκάκης» νικητές με 5-4! Ποτέ άλλοτε δεν είχε σημειωθεί τέτοια ανατροπή σκορ στην ιστορία της Α’ Εθνικής και ποτέ ξανά δεν επαναλήφθηκε έως και σήμερα, 34 χρόνια αργότερα!

Αναγκαία παρένθεση, για να προλάβουμε όσους δεν είχαν γεννηθεί ή ήταν πολύ μικροί σε ηλικία. Όχι, στοίχημα δεν υπήρχε τότε στην Ελλάδα, παρά μόνο το ταπεινό ΠΡΟ-ΠΟ, όπου ήσουν υποχρεωμένος να ποντάρεις και στους 13 αγώνες του δελτίου και μόνο το τελικό αποτέλεσμα. Ούτε ανατροπές ούτε over ούτε κάτι άλλο. Αυτό, όμως, δεν περιόρισε την καχυποψία. Καφενειακές κουβέντες για στήσιμο είχαν γίνει και τότε.

Αυτό που δεν μπορούσε να εξηγήσει κανείς ήταν το κίνητρο όσων υποτίθεται ότι είχαν στήσει το ματς. Βαθμολογικό ενδιαφέρον δεν είχε κανένας απ’ τους δύο αντιπάλους. Δέκα ημέρες νωρίτερα, άλλωστε, είχαν αναμετρηθεί στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας και ο Ολυμπιακός είχε επικρατήσει 4-2 με πρωταγωνιστή τον Λάγιος Ντέταρι (τον βλέπετε στη φωτογραφία από εκείνη τη βραδιά στο ΟΑΚΑ, με αντίπαλο τον αρχηγό του ΟΦΗ, Νίκο Γκουλή).

Σε όποια θέση κι αν τερμάτιζαν οι Πειραιώτες (έμειναν τελικά τέταρτοι με την ήττα), είχαν εξασφαλίσει τη συμμετοχή στο Κύπελλο Κυπελλούχων. Όσο για τον ΟΦΗ, δεν προλάβαινε τον πέμπτο Ηρακλή, ο οποίος θα ήταν ο δεύτερος εκπρόσωπός μας στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ μετά τον ΠΑΟΚ (τερμάτισε τρίτος), λόγω του ετήσιου αποκλεισμού που είχε επιβάλει η ευρωπαϊκή συνομοσπονδία στη δεύτερη ΑΕΚ, για τα επεισόδια των οπαδών της στον αγώνα με τη Μαρσέιγ.

Επομένως, η πιο λογική εξήγηση για το 4-5 είναι αυτή που φαίνεται η πιο απλοϊκή. Οι παίκτες του Ολυμπιακού χαλάρωσαν υπερβολικά θεωρώντας ότι είχαν «καθαρίσει» το ματς και ο ΟΦΗ τους βρήκε μπόσικους και τους τιμώρησε. Οι παίκτες του Έγκεν Γκέραρντ είχαν έναν πρόσθετο λόγο να δώσουν κάτι παραπάνω για να εκδικηθούν για την ήττα τους στον τελικό του Κυπέλλου.

Το 4-0 υπέρ του Ολυμπιακού διαμόρφωσαν ο Λάγιος Ντέταρι (31′), ο Τάσος Μητρόπουλος (42′), ο Σάββας Κωφίδης (44′) και ο Νίκος Τσιαντάκης (50′). Ο ΟΦΗ αντέδρασε αρχικά με τα τέρματα του Γιάννη Μαρινάκη (51′) και του Χάιμε Βέρα (62′) και ολοκλήρωσε την επική ανατροπή στο τελευταίο πεντάλεπτο. Ο Κώστας Μπατσινίλας στο 85′, πάλι ο Βέρα στο 87′ και ο Νίκος Βάβουλας στο 90′ διαμόρφωσαν το ιστορικό 4-5.

Ο αγώνας δεν μεταδιδόταν από την τηλεόραση (όπως και κανένας άλλος εκείνα τα χρόνια, αφού η ΕΡΤ δεν μπήκε στο παιχνίδι πριν από την περίοδο 1991-92) και στις κερκίδες του παλιού «Γ. Καραϊσκάκης» βρίσκονταν μετά βίας 6.000 οπαδοί του Ολυμπιακού. Η κατάκτηση του Κυπέλλου δεν μετρίασε την οργή τους για την ντροπιαστική ήττα, γι’ αυτό ξέσπασαν ρίχνοντας κέρματα και μπουκάλια στους «ερυθρόλευκους» ποδοσφαιριστές που κατευθύνονταν στη φυσούνα.

Στο στόχαστρό του κόσμου, πάντως, βρισκόταν περισσότερο ο Ίμρε Κόμορα. Ο Ούγγρος τεχνικός του Ολυμπιακού, ο οποίος ήταν πεθερός του Ντέταρι και δεν είχε πείσει κανέναν ότι μπορούσε να βοηθήσει την ομάδα να επιστρέψει στην κορυφή. Πράγματι, η επόμενη περίοδος δεν τον βρήκε στον πάγκο της πειραϊκής ομάδας (λίγες ημέρες μετά το 4-5 προσλήφθηκε στη θέση του ο Όλεγκ Μπλαχίν). Παρελθόν αποτέλεσε μες στο καλοκαίρι και ο γαμπρός του, τον οποίο ο πρόεδρος της ΠΑΕ, Αργύρης Σαλιαρέλης, πούλησε στην Μπολόνια έναντι αδιευκρίνιστου ποσού.

Μήπως να σχετίζεται με τον Κόμορα και το πόσο αρεστός (δεν) ήταν σε παίκτες και κόσμο η απρόσμενη τροπή του αγώνα με τον ΟΦΗ; Έχουν περάσει πλέον τόσα χρόνια, που έχει μικρή σημασία αν θα το μάθουμε ποτέ.

Άλλα γεγονότα στην Ελλάδα και τον κόσμο στις 27 Μαΐου

2015: Η Σεβίλλη κατακτά το Europa League για δεύτερη διαδοχική χρονιά, νικώντας στον τελικό που διεξάγεται στην Βαρσοβία την Ντνίπρο με 3-2 (28′ Κριχόβιακ, 31′, 73′ Μπάκα/7′ Κάλινιτς, 44′ Ρόταν). Η ισπανική ομάδα γίνεται η πρώτη που φτάνει τις τέσσερις κατακτήσεις του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ/Europa League, αλλά και η πρώτη που κερδίζει τέσσερις φορές το τρόπαιο σε ισάριθμες παρουσίες σε τελικούς.

2012: Ο Λευτέρης Κοσμίδης κατακτά το χρυσό μετάλλιο στις ασκήσεις εδάφους στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα ενόργανης γυμναστικής που διεξάγεται στο Μονπελιέ, συγκεντρώνοντας 15.766 βαθμούς.

2011: Πεθαίνει στις ΗΠΑ σε ηλικία 37 ετών η Πολωνή διεθνής μπασκετμπολίστρια Μαργκό Ντίντεκ, έπειτα από επιπλοκές στην εγκυμοσύνη της στο τρίτο της παιδί. Έγινε διάσημη ως η πιο ψηλή επαγγελματίας παίκτρια του μπάσκετ (2.18 μ.) στον κόσμο και αγωνίστηκε ως σέντερ με την ομάδα των Λος Άντζελες Σπαρκς στο WNBA.

2001: Ο Τσέχος Ρόμαν Σεμπρλε γίνεται ο πρώτος αθλητής που σπάει το φράγμα των 9.000 βαθμών στο δέκαθλο (9.026), κατά τη διάρκεια μίτινγκ στην πόλη Γκέτσις της Αυστρίας. Το παγκόσμιο ρεκόρ θα αντέξει μέχρι τον Ιούνιο του 2012, όταν θα καταρρίψει ο Αμερικανός Άστον Ίτον με 9.039 βαθμούς.

2000: Ο 17χρονος Βλάσης Μάρας κατακτά το χάλκινο μετάλλιο στο σύνθετο ατομικό στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Εφήβων της Βρέμης με 54.349 βαθμούς.

2000: Η Εθνική Ελλάδος Κωφών κατακτά το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα για πρώτη φορά στην ιστορία της, νικώντας στον τελικό την Ιταλία με 75-41. Προπονητής είναι ο Παναγιώτης Παναγόπουλος, ενώ με την ομάδα μας αγωνίζονται οι Ντικούδης (19 πόντοι), Παγκράτης (10), Κεραμιτσούδης (7), Γριλλής (9), Παπάζογλου (6), Κορδονούρης (2), Γκανάτσας (3), Κουρατόρας (4), Σίμψης (3), Γιαννόπουλος (5), Κουρεμένος (2) και Βιντζηλαίος (5).

1988: Σκοτώνεται σε τροχαίο ατύχημα στην εθνική οδό Κατερίνης-Θεσσαλονίκης η Τζένη Ρήγα, πρώην σύζυγος του Νίκου Γκάλη.

1987: Με ηρωική ανατροπή στα τελευταία λεπτά η Πόρτο νικά με 2-1 την Μπάγερν Μονάχου στη Βιέννη και κατακτά το Κύπελλο Πρωταθλητριών για πρώτη φορά στην ιστορία της. Ιστορικό μένει το πρώτο γκολ της Πόρτο, το οποίο πετυχαίνει με τακουνάκι ο Αλγερινός Ραμπάχ Μαντζέρ στο 77′, ενώ τρία λεπτά αργότερα ο Βραζιλιάνος Ζουαρί διαμορφώνει το τελικό σκορ. Οι Βαυαροί είχαν ανοίξει το σκορ στο 25′ με τον Λούντβιχ Κεγκλ.

1984: Η 17χρονη Βουλγάρα τενίστρια Μανουέλα Μαλέεβα κατακτά το Όπεν της Ιταλίας, παρότι υποχρεώνεται να δώσει τους τρεις τελευταίους αγώνες της μέσα σε μία ημέρα (λόγω αναβολών που είχε προκαλέσει η κακοκαιρία). Στον προημιτελικό νικά με 2-1 τη Ρουμάνα Βιρτζίνια Ρουζίτσι (7-6, 4-6, 6-2), στον ημιτελικό με 2-0 την Καναδή Κάρλινγκ Μπάσετ (6-2, 6-2) και στον τελικό την Αμερικανίδα Κρις Έβερτ με 2-0 (6-3, 6-3).

1965: Η Ίντερ υπερασπίζεται τον τίτλο της πρωταθλήτριας Ευρώπης, χάρη στη νίκη της με 1-0 επί της Μπενφίκα στον τελικό που διεξάγεται στο Σαν Σίρο του Μιλάνου. Το μοναδικό γκολ πετυχαίνει ο Ζαΐρ στο 43′.

1964: Η Ίντερ του Ελένιο Ερέρα, προπονητή διάσημου για την αμυντικογενή τακτική του, κατακτά το Κύπελλο Πρωταθλητριών για πρώτη φορά στην ιστορία της, όταν νικά με 3-1 τη Ρεάλ Μαδρίτης στον τελικό της Βιέννης. Δύο γκολ πετυχαίνει το μεγάλο αστέρι των «νερατζούρι» Σάντρο Ματσόλα (43′, 76′) και ένα ο Αουρέλιο Μιλάνι (61′), ενώ σκόρερ της «Βασίλισσας» είναι ο Φέλο (60′). Ένας από τους δύο επόπτες του τελικού είναι ο Έλληνας διεθνής διαιτητής, Δημήτρης Βλαχογιάννης.

1963: Πεθαίνει σε ηλικία 45 ετών ο βουλευτής της ΕΔΑ, Γρηγόρης Λαμπράκης, πέντε ημέρες μετά τη δολοφονική επίθεση που είχε δεχτεί από παρακρατικούς στη Θεσσαλονίκη. Ήταν γιατρός και παλιός αθλητής του μήκους, όπου κατείχε το πανελλήνιο ρεκόρ με 7.37 μ. για 22 χρόνια (1938-1959). Κατέκτησε μετάλλια στους Βαλκανικούς Αγώνες, ενώ συμμετείχε και στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1936 στο Βερολίνο (αποκλείστηκε στον προκριματικό). Για να τιμήσει τον αθλητή που επιχείρησε την 1η Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης, ο ΣΕΓΑΣ διοργανώνει τον «Διεθνή Μαραθώνιο Δρόμο» με το όνομά του.

1961: Η Φιορεντίνα κατακτά το πρώτο Κύπελλο Κυπελλούχων νικώντας στον δεύτερο τελικό της Φλωρεντίας την Ρέιντζερς με 2-1. Στον πρώτο αγώνα που είχε διεξαχθεί στο «Άιμπροξ» της Γλασκώβης, η Φιορεντίνα είχε νικήσει με 2-0. Από την επόμενη σεζόν καταργείται ο διπλός τελικός και διεξάγεται ένας αγώνας σε προαποφασισμένη έδρα.

1908: Ιδρύεται η Άντερλεχτ στο καφέ «Concordia» των Βρυξελλών.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News