Παναθηναϊκός: Το ιστορικό 4-0 επί του Ολυμπιακού στον τελικό του 1986

Στις 28 Μαΐου 1986 ο Παναθηναϊκός εδραίωσε την κυριαρχία του στο ελληνικό ποδόσφαιρο κάνοντας το δεύτερο νταμπλ μέσα σε τρία χρόνια και μάλιστα με τον πιο εντυπωσιακό τρόπο.

Ο Παναθηναϊκός είχε δώσει τέλος στην κυριαρχία του Ολυμπιακού στο ελληνικό πρωτάθλημα από το 1984, όταν μάλιστα έκανε το νταμπλ.

Δύο χρόνια αργότερα εδραίωσε τη δική του. Όχι μόνο κατέκτησε το πρωτάθλημα, αλλά έκανε ξανά το νταμπλ, νικώντας στον τελικό που διεξήχθη στις 28 Μαΐου 1986 τον «αιώνιο» αντίπαλό του με 4-0!

Το αποτέλεσμα ήταν εντυπωσιακό, αλλά όχι εκτός λογικής. Οι «πράσινοι» διέθεταν πολύ καλύτερη ομάδα, με έναν άσημο προπονητή που έκανε τα βασικά (τον Τσεχοσλοβάκο Πιετρ Πάκερτ) και πολλούς εξαιρετικούς παίκτες, επικεφαλής των οποίων ήταν ο νέος σταρ του ελληνικού ποδοσφαίρου. Ο Δημήτρης Σαραβάκος.

Με ηγέτη τον 24χρονο (τότε) επιθετικό ο Παναθηναϊκός είχε κατακτήσει με σχετική άνεση τον τίτλο της Α’ Εθνικής, χωρίς να απειληθεί σοβαρά από τον ΟΦΗ και την ΑΕΚ. Ο Ολυμπιακός είχε τερματίσει έκτος και θα έμενε εκτός Ευρώπης αν δεν υπήρχε το Κύπελλο Κυπελλούχων, στο οποίο προβλεπόταν να παίξει και ηττημένος του τελικού του Κυπέλλου, εφόσον ο τροπαιούχος είχε κάνει το νταμπλ.

Πάντως, οι «ερυθρόλευκοι» είχαν νικήσει με 2-1 τον Παναθηναϊκό στο ντέρμπι του β’ γύρου του πρωταθλήματος στις 16 Μαρτίου και είχαν λόγο να ελπίζουν ότι θα μπορούσαν να επαναλάβουν την επιτυχία στον τελικό του Κυπέλλου. Τα πράγματα, όμως, δεν εξελίχθηκαν καθόλου καλά από την αρχή.

Οι «ερυθρόλευκοι» παρατάχθηκαν χωρίς τον Στράτο Αποστολάκη, ο οποίος είχε συμπληρώσει κάρτες στον δεύτερο ημιτελικό με τον Άρη. Η αμυντική λειτουργία έπασχε και οι επιθετικοί του «Τριφυλλιού» έκαναν… πάρτι. Ο Βαγγέλης Βλάχος άνοιξε το σκορ στο 24’ και η εικόνα του αγώνα στη συνέχεια, έδινε την αίσθηση ότι ήταν πιο πιθανό να δούμε το 2-0, παρά το 1-1.

Στην ανάπαυλα του ημιχρόνου ο προπονητής του Ολυμπιακού, Αντώνης Γεωργιάδης, έκανε μια απρόσμενη αλλαγή. Έβγαλε τον επιθετικό, Γιώργο Βαΐτση κι έβαλε στη θέση του τον αμυντικό Βασίλη Παπαγγέλη, φέρνοντας στο κέντρο τον Γιώργο Τόγια. Ο Δραμινός τεχνικός φημιζόταν για τις επιθετικογενείς τακτικές του, αλλά προφανώς είχε αντιληφθεί πόσο ζόρικα ήταν τα πράγματα για την ομάδα του.

Ωστόσο, η κατάσταση όχι απλώς δεν βελτιώθηκε, αλλά έγινε χειρότερη. Ο Χρήστος Δημόπουλος «έγραψε» το 2-0 στο 52’ και ακολούθησαν δύο γκολ του Σαραβάκου. Το πρώτο στο 57’ με σουτ από κοντά και το δεύτερο στο 72’ πάλι με σουτ, έπειτα από απόκρουση του Χρήστου Αρβανίτη σε δικό του πέναλτι (το οποίο είχε κερδίσει ο «μικρός» με μια εντυπωσιακή επέλαση από τα αριστερά).

Το 4-0 επικύρωνε την κυριαρχία του Παναθηναϊκού, η οποία θα συνεχιζόταν (με διαλείμματα) μέχρι τα μέσα της δεκαετίας που ακολούθησε. Το Κύπελλο αυτό αποδείχθηκε και ο τελευταίος τίτλος στην πλούσια καριέρα του αρχηγού του «Τριφυλλιού», Γιάννη Κυράστα, ο οποίος παρέλαβε πρώτος το τρόπαιο από την Υπουργό Πολιτισμού, Μελίνα Μερκούρη.

Άλλα γεγονότα στην Ελλάδα και τον κόσμο στις 28 Μαΐου

2017: Ο Φραντσέσκο Τότι εμφανίζεται για τελευταία φορά με τη φανέλα της Ρόμα, στο νικηφόρο ματς με την Τζένοα στο Ολίμπικο (3-2) για την τελευταία αγωνιστική της Serie A. Ο 40χρονος μεσοεπιθετικός αποχωρεί έχοντας καταγράψει ρεκόρ συμμετοχών (785) και επίτευξης γκολ (262) σε όλες τις διοργανώσεις με τους «τζιαλορόσι», στην πρώτη ομάδα των οποίων αγωνίζεται από το 1993. Χρίστηκε διεθνής με την Ιταλία (58 συμμετοχές/6 γκολ) και ήταν μέλος της ομάδας που κατέκτησε το Παγκόσμιο Κύπελλο το 2006.

2016: Η Ρεάλ Μαδρίτης κατακτά το Champions League για εντέκατη φορά, νικώντας με 5-3 στα πέναλτι την Ατλέτικο Μαδρίτης στον τελικό του Σαν Σίρο. Ο κανονικός αγώνας είχε λήξει 1-1 (15′ Ράμος/79′ Καράσκο).

2012: Ο Διομήδης Άργους γίνεται η πρώτη ελληνική ομάδα που κατακτά ευρωπαϊκό τίτλο στο χάντμπολ, το Challenge Cup, παρότι ηττάται με 22-20 από την ελβετική Βάκερ Τουν. Στον πρώτο αγώνα στο Άργος, ο Διομήδης είχε επικρατήσει με 26-23. Προπονητής είναι ο Δημήτρης Δημητρούλιας και παίκτες οι Θοδωρής Μεγαλοοικονόμου, Χάρης Μάλλιος, Νίκος Σαμαράς, Μίλαν Ουρόσεβιτς, Νταβόρ Τάσκοβιτς, Χρήστος Πριόβολος, Γιώργος Ζαραβίνας, Ηλίας Τσούλος, Νίκος Ρουμελιώτης, Νίκος Πασσιάς κ.ά.

2002: Ο διάσημος τραγουδιστής, Έλτον Τζον, παραιτείται από την προεδρία της Γουότφορντ ύστερα από 25 χρόνια.

2000: Ο Δημοσθένης Ταμπάκος κατακτά το χρυσό μετάλλιο στους κρίκους στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα ενόργανης γυμναστικής της Βρέμης (9.737 βαθμοί).

2000: Ολοκληρώνεται το 41ο πρωτάθλημα της Α’ Εθνικής με τον Ολυμπιακό (ο οποίος νικά με 5-1 την Παναχαϊκή στο ΟΑΚΑ) να τερματίζει πρώτος με 92 βαθμούς έναντι 88 του Παναθηναϊκού. Οι «ερυθρόλευκοι» γίνονται η πρώτη ομάδα που σημειώνει 30 νίκες σε μία σεζόν, αλλά και η πρώτη που κατακτά τον τίτλο έχοντας αλλάξει τρεις προπονητές (Ντούσαν Μπάγεβιτς, Αλμπέρτο Μπιγκόν, Γιάννης Ματζουράκης).

1977: Η Εθνική Ελλάδας ηττάται με 3-0 από την Ουγγαρία στο «Νεπ Στάντιον» της Βουδαπέστης και χάνει έδαφος στην προσπάθειά της για πρόκριση στα τελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Αργεντινής.

1969: Η Μίλαν κατακτά το Κύπελλο Πρωταθλητριών για δεύτερη φορά στην ιστορία της συντρίβοντας με 4-1 τον Άγιαξ του εκκολαπτόμενου αστέρα Γιόχαν Κρόιφ στον τελικό του «Μπερναμπέου». Τρία γκολ πετυχαίνει ο Πιερίνο Πράτι, ο οποίος παραμένει έως και σήμερα ο τελευταίος παίκτης που σημείωσε χατ τρικ στον τελικό της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης. Ο συγκεκριμένος τελικός ήταν και ο πρώτος που παρακολούθησαν σε ζωντανή μετάδοση οι Έλληνες τηλεθεατές, μια και το ΕΙΡΤ μετέδωσε το δεύτερο ημίχρονο.

1967: Ο σερ Φράνσις Τσίτσεστερ κάνει ολομόναχος το γύρο του κόσμου σε 119 μέρες με το ιστιοφόρο του.

1939: Ολοκληρώνεται το 3ο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα μπάσκετ, το οποίο είχε αρχίσει στις 12 του ίδιου μήνα. Πρωταθλήτρια αναδεικνύεται η γηπεδούχος Λιθουανία, η οποία νικά στον τελευταίο αγώνα την Λετονία με 37-36.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News