Τραγωδία Χέιζελ: Ο συλληφθείς οπαδός που έγινε επαγγελματίας ποδοσφαιριστής και προπονητής

Η τραγωδία του «Χέιζελ», στις 29 Μαΐου 1985, στοιχειώνει ακόμα το αγγλικό ποδόσφαιρο. Δεν εμπόδισε, ωστόσο, έναν από τους Άγγλους οπαδούς που είχαν προφυλακιστεί για τα επεισόδια, να κάνει αργότερα σημαντική καριέρα ως ποδοσφαιριστής και προπονητής!

Το αποτύπωμα της τραγωδίας του «Χέιζελ» των Βρυξελλών, με τους 39 νεκρούς φιλάθλους πριν από την έναρξη του τελικού του Κυπέλλου Πρωταθλητριών ανάμεσα στη Λίβερπουλ και τη Γιουβέντους, δεν γίνεται να ξεθωριάσει ποτέ.

Πόσοι γνωρίζετε, ωστόσο, ότι ένας από τους Άγγλους οπαδούς που συνελήφθησαν με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας, εξελίχθηκε μετά την αθώωσή του σε επιτυχημένο ποδοσφαιριστή και προπονητή στις «μικρές» επαγγελματικές κατηγορίες της πατρίδας του; Πρόκειται για τον Ρόνι Τζέπσον, ο οποίος ήταν 22 ετών όταν ταξίδεψε στις Βρυξέλλες με τους οπαδούς της Λίβερπουλ για τον μεγάλο τελικό και κατέληξε να είναι ένας από τους 34 συλληφθέντες για τα θλιβερά επεισόδια.

Γεννημένος στην κωμόπολη Όντλεϊ στις 12 Μαΐου 1963, ο Τζέπσον είχε παίξει μέχρι τότε ποδόσφαιρο σε ερασιτεχνικό επίπεδο (Νάντουιτς, Κόνγκλετον, Αλσέιτζερ, Κίντσγκρόουβ και Νιούκαστλ Τάουν). Και μάλλον δεν φανταζόταν ότι θα επέστρεφε στο ποδόσφαιρο και μάλιστα θα αγωνιζόταν σε υψηλότερο επίπεδο από πριν, όταν βρέθηκε κατηγορούμενος στην υπόθεση που είχε συνταράξει το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο και είχε προκαλέσει τον ισόβιο αποκλεισμό των αγγλικών συλλόγων από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

Η δίκη άρχισε τον Οκτώβριο του 1988 και στο εδώλιο των κατηγορουμένων κάθισαν 26 απ’ τους αρχικά 34 συλληφθέντες Άγγλους οπαδούς. Εν τέλει κρίθηκαν ένοχοι ως υπεύθυνοι για τον χαμό των 39 φιλάθλων της Γιουβέντους μόνο οι 14, οι οποίοι καταδικάστηκαν σε τριετή φυλάκιση. Στους επτά, όμως, χορηγήθηκε πενταετής αναστολή κι έτσι επέστρεψαν στην Αγγλία.

Ο Ρόνι Τζέπσον την εποχή που ήταν προπονητής της Χάντερσφιλντ.

Ο Τζέπσον ήταν ένας από τους 12 κατηγορούμενους που απαλλάχθηκαν από κάθε κατηγορία κι έτσι λίγο πριν τελειώσει το 1988, άρχισε να παίζει ξανά ποδόσφαιρο στη Νάντουιτς, σε μια προσπάθεια να αφήσει πίσω του την περιπέτεια του «Χέιζελ». Αγωνιζόταν στην επίθεση και τα πήγε τόσο καλά στη δεύτερη τη τάξει κατηγορία της Βορειοδυτικής Αγγλίας, που προσέλκυσε το ενδιαφέρον της Πορτ Βέιλ, η οποία αγωνιζόταν στην τρίτη εθνική κατηγορία.

Η ομάδα του κέρδισε την άνοδο και ο Τζέπσον αγωνίστηκε την περίοδο 1989-90 στη δεύτερη κατηγορία. Δεν ήταν, όμως, βασικός κι ύστερα από έναν σύντομο δανεισμό στην Πίτερμπρο, άρχισε το 1991 την περιήγησή του σε άλλους συλλόγους (κυρίως της τρίτη τη τάξει κατηγορίας). Μέχρι το 2000 φόρεσε τις φανέλες των Πρέστον, Έξετερ, Χάντερσφιλντ, Μπέρι, Όλνταμ και Μπέρνλι, κερδίζοντας ανόδους στη δεύτερη κατηγορία.

Η Μπέρνλι ήταν η τελευταία του ομάδα και ο προπονητής, Σταν Τέρνεντ, του ανέθεσε το πόστο του άμεσου συνεργάτη του, αλλά και κοουτσάρισμα της δεύτερης ομάδας. Οι δυο τους παρέμειναν στο πόστο μέχρι τον Μάιο του 2004 κι όταν τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους ο Τέρνεντ ανέλαβε την Τζίλινχαμ, πήρε ξανά μαζί του τον Τζέπσον ως βοηθό.

Η καριέρα του ήρωά μας ως πρώτου προπονητή άρχισε τον Νοέμβριο του 2005 στην Τζίλινχαμ, όταν διαδέχθηκε τον παραιτηθέντα Νιλ Κούπερ (ο οποίος στο μεταξύ είχε αντικαταστήσει τον Τέρνεντ, μετά τον υποβιβασμό της ομάδας στην τρίτη κατηγορία) αρχικά ως υπηρεσιακός τεχνικός. Θα έμενε στη θέση μέχρι το 2008, οπότε και μεταπήδησε στη Χάντερσφιλντ ως βοηθός του Τέρνεντ.

Έκτοτε, ο Τζέπσον έχει περάσει από πολλές ομάδες και διάφορα πόστα. Τα τελευταία χρόνια εργαζόταν κυρίως ως άμεσος συνεργάτης του γνωστού προπονητή, Νιλ Γουόρνοκ, με πιο αξιοσημείωτες δουλειές αυτές στην Κάρντιφ, στη Μίντλεσμπρο, στη Χάντερσφιλντ και κατά τη διάρκεια της φετινής περιόδου (2023-24) στην Αμπερντίν.

Το χρονικό της τραγωδίας

Η τραγωδία του «Χέιζελ» παραμένει μία από τις «μαύρες» σελίδες στην ιστορία του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου και στάθηκε αιτία για να γίνουν πιο αυστηρά τα μέτρα ασφαλείας στα γήπεδα.

Όπως συμβαίνει συνήθως, μια αλληλουχία λαθών και παραλείψεων, προκάλεσε τη μεγάλη τραγωδία. Μια μερίδα οπαδών της Λίβερπουλ άρχισε την επίθεση προς την κερκίδα των οπαδών της Γιουβέντους περίπου μία ώρα πριν από την προγραμματισμένη σέντρα, με τους αστυνομικούς να αδυνατούν να ελέγξουν την κατάσταση.

Ο παλιός τοίχος στον οποίο συνωστίζονται οι οπαδοί της ιταλικής ομάδας στην προσπάθειά τους να αποφύγουν τους Άγγλους χούλιγκαν, καταρρέει και πέφτει, οδηγώντας στον θάνατο 39 από αυτούς και τραυματίζοντας εκατοντάδες άλλους. Οι 32 από τους 39 νεκρούς είναι Ιταλοί, οι περισσότεροι απ’ τους οποίους είχαν ταξιδέψει απ’ τη χώρα τους για τις Βρυξέλλες. Τέσσερις είναι Βέλγοι, δύο Γάλλοι κι ένας Βορειοϊρλανδός.

Το παλιό και κακοσυντηρημένο «Χέιζελ» είναι ένας απ’ τους παράγοντες της τραγωδίας, μαζί με την ολιγωρία των ανδρών της βελγικής αστυνομίας. Οι ιθύνοντες της ΟΥΕΦΑ, πάντως, αποφασίζουν να διεξαχθεί κανονικά ο τελικός παρότι το αίμα στάζει στην κερκίδα. Η αιτιολόγηση είναι ότι σε περίπτωση ματαίωσης του αγώνα, τα πνεύματα θα οξύνονταν ακόμα περισσότερο!

Η Γιουβέντους επικρατεί 1-0 με γκολ που πετυχαίνει ο Μισέλ Πλατινί με πέναλτι στο 58′, για ανατροπή του Ζμπίγκνιεφ Μπόνιεκ από τον Τζον Γουόρκ τουλάχιστον ένα μέτρο έξω απ’ την περιοχή της Λίβερπουλ. Το κλίμα, ωστόσο, δεν σηκώνει διαμαρτυρίες.

Με αυτόν τον τρόπο η «Γιούβε» έγινε η πρώτη ομάδα που κατέκτησε και τα τρία ευρωπαϊκά τρόπαια που ήταν τότε διαθέσιμα (Κύπελλο Πρωταθλητριών, Κύπελλο Κυπελλούχων, Κύπελλο ΟΥΕΦΑ). Σήμερα, πάντως, ο πανηγυρισμός του Πλατινί και των συμπαικτών του μετά το γκολ, ενώ είχε προηγηθεί τέτοιας έκτασης τραγωδία, προκαλεί περίεργα συναισθήματα.

 

 

Άλλα γεγονότα στην Ελλάδα και τον κόσμο στις 29 Μαΐου

2019: Η Ολυμπιονίκης Άννα Κορακάκη κερδίζει το χρυσό μετάλλιο στα 10μ. αεροβόλο πιστόλι στο Παγκόσμιο Κύπελλο σκοποβολής που διεξάγεται στο Μόναχο της Γερμανίας. Η Κορακάκη συγκεντρώνει 241.4 βαθμούς στον τελικό του αγωνίσματος και αφήνει στην δεύτερη θέση την Κινέζα Γουέι Κιάν με 239.6.

2016: Ο Λευτέρης Πετρούνιας κατακτά το χρυσό μετάλλιο στους κρίκους στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα της Βέρνης με 15.866 βαθμούς και γίνεται ο πρώτος αθλητής που διατηρεί τον τίτλο του στο συγκεκριμένο όργανο μετά το 1996, ο Ιταλός Γιούρι Κέκι στέφθηκε πρωταθλητής Ευρώπης για τέταρτη συνεχόμενη φορά. Ο Πετρούνιας

2015: Πεθαίνει σε ηλικία 73 ετών ο Χένρι Καρ, ο «χρυσός» Ολυμπιονίκης των 200μ το 1964 στο Τόκιο, «χτυπημένος» από τον καρκίνο.

2010: Σοβαρά επεισόδια σημειώνονται στη Λαμία μεταξύ οπαδών της ΑΕΚ και του ΠΑΟΚ, που έχουν φτάσει στην πόλη για το Final-4 του χάντμπολ. Οπαδοί τραυματίζονται ενώ προκαλούνται σοβαρές ζημιές στο Χαλκιοπούλειο κλειστό γυμναστήριο, με συνέπεια η διοργάνωση να αναβληθεί επ’ αόριστον.

2000: Ο Γιώργος Βαρδινογιάννης ανακοινώνει την αποχώρησή του από την θέση του προέδρου της ΠΑΕ Παναθηναϊκός ύστερα από 21 διαδοχικά χρόνια. Στη διάρκεια της θητείας του, ο Παναθηναϊκός κατέκτησε έξι πρωταθλήματα και εννέα κύπελλα Ελλάδος, ενώ έφτασε δύο φορές μέχρι τα ημιτελικά του Κυπέλλου Πρωταθλητριών (1985, 1996).

1999: Ο Εθνικός ηττάται με 2-0 από τη Βέροια στο «Γ. Καραϊσκάκης» και γίνεται η πρώτη ομάδα στην ιστορία της Α’ Εθνικής που ολοκληρώνει τη σεζόν χωρίς νίκη (8 ισοπαλίες, 26 ήττες). Οι «κυανόλευκοι» δεν έχουν επιστρέψει έκτοτε στην κορυφαία κατηγορία.

1968: Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ κατακτά το Κύπελλο Πρωταθλητριών Ευρώπης νικώντας την Μπενφίκα με 4-1 στην παράταση στον τελικό του «Γουέμπλεϊ». Εκπληρώνεται έτσι η προφητεία του σερ Ματ Μπάσμπι, ο οποίος μετά την τραγωδία του Μονάχου που στοίχισε τη ζωή σε επτά από τους «μπέμπηδές» του, είχε πει ότι σε δέκα χρόνια θα οδηγούσε την ομάδα του στην κορυφή της Ευρώπης. Δύο γκολ για τη Γιουνάιτεντ στον τελικό πετυχαίνει ο επιζών του Μονάχου, Μπόμπι Τσάρλτον (53′, 99′) κι από ένα οοι νεαροί άσοι Τζορτζ Μπεστ (92′) και Μπράιαν Κιντ (94′).

1953: Αρχίζει το 1ο διεθνές ράλλυ «Ακρόπολις» με 26 πληρώματα στην εκκίνηση, εκ των οποίων τα επτά από το εξωτερικό. Νικητής θα αναδειχθεί δύο ημέρες μετά ο Νίκος Παπαμιχαήλ με συνοδηγό τον Σπύρο Δημητράκο, με μια Jaguar XK 120. Μόνο έξι αυτοκίνητα φτάνουν στον τερματισμό. Ανάμεσα σε αυτούς που δεν καταφέρνουν να τερματίσουν περιλαμβάνεται και ο Ζάχος Χατζηφωτίου.

1919: Η Βραζιλία κατακτά το Κόπα Αμέρικα για πρώτη φορά στην ιστορία της, νικώντας στο μπαράζ του Ρίο ντε Τζανέιρο την Ουρουγουάη με 1-0 στην παράταση, η οποία διαρκούσε δύο (κι όχι ένα) ημίωρα. Το μοναδικό γκολ της «Σελεσάο» πετυχαίνει στο 122′ ο Αρτούρ Φρίντενραϊχ, ο πρώτος μεγάλος σταρ του βραζιλιάνικου ποδοσφαίρου.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News