Γκρόμπελαρ: Hρωας στα πέναλτι χωρίς να πιάσει κανένα

Η Λίβερπουλ αναδείχθηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης για τέταρτη φορά στις 30 Μαΐου 1984, με μεγάλο πρωταγωνιστή τον τερματοφύλακα, Μπρους Γκρόμπελαρ, και τα κολπάκια του στη διαδικασία των πέναλτι κόντρα στη Ρόμα που αποσυντόνισαν τους αντιπάλους.

Ο τελικός του Κυπέλλου Πρωταθλητριών στις 30 Μαΐου 1984 έχει μείνει ιστορικός για έναν και μόνο λόγο: Τον Μπρους Γκρόμπελαρ και τα κόλπα του.

Η Λίβερπουλ κατάφερε να σταθεί όρθια στο Ολίμπικο της Ρώμης κόντρα στη Ρόμα και να κατακτήσει το τρόπαιο με 3-2 στα πέναλτι (1-1 στην κανονική διάρκεια και την παράταση). Τη διαφορά, όμως, την έκανε ο εκκεντρικός τερματοφύλακας από τη Ζιμπάμπουε, παρότι δεν απέκρουσε κανένα χτύπημα των αντιπάλων στην ψυχοφθόρα διαδικασία (που εφαρμόστηκε πρώτη φορά σε τελικό της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης).

Τα κολπάκια που έκανε πριν την τέταρτη εκτέλεση των Ιταλών (με το σκορ 3-2 υπέρ της Λίβερπουλ), φαίνεται πως επηρέασαν τον Φραντσέσκο Γκρατσιάνι. Ο μυστακοφόρος γκολκίπερ έκανε σαν μεθυσμένος, λυγίζοντας τα πόδια του (τα περιβόητα «spaghetti legs», όπως τα χαρακτήρισαν) και προφανώς αποσυντόνισε τον διεθνή Ιταλό κυνηγό, ο οποίος έστειλε την μπάλα έξω, αφού πρώτα αυτή «έγλειψε» το οριζόντιο δοκάρι.

Αμέσως μετά, ο ήρωας του τελικού του 1981, Άλαν Κένεντι, εκτέλεσε εύστοχα το τελευταίο πέναλτι, χαρίζοντας στη Λίβερπουλ το τέταρτο Κύπελλο Πρωταθλητριών μέσα σε μια οκταετία!

Παρόμοια… καραγκιοζιλίκια είχε κάνει ο Γκρόμπελααρ και πριν από την εκτέλεση του δεύτερου πέναλτι της Ρόμα από τον Μπρούνο Κόντι. Ενώ κατευθυνόταν προς την εστία του, χαμογελούσε περίεργα και μιλούσε μόνος του, σαν να προσπαθούσε να εμψυχώσει τον εαυτό του. Το γεγονός ότι και ο Κόντι (ίσως ο κορυφαίος παίκτης της Ρόμα στα 120’ του τελικού) σούταρε άουτ, μάλλον δεν ήταν τυχαίο.

Εκείνο το χαμένο πέναλτι, μάλιστα, ήταν πιο καθοριστικό απ’ το τελευταίο του Γκρατσιάνι, μια και η Λίβερπουλ είχε ήδη χάσει το πρώτο δικό της με τον Στιβ Νίκολ (επίσης άουτ). Αν η Ρόμα είχε προηγηθεί με 2-0, θα είχε αποκτήσει τεράστιο ψυχολογικό προβάδισμα και η ανατροπή θα ήταν σαφώς πιο δύσκολη υπόθεση.

Η Λίβερπουλ προηγήθηκε με ένα περίεργο γκολ που πέτυχε στο 13’ ο Φιλ Νιλ, όταν η μπάλα στρώθηκε στα πόδια του ύστερα από κακό διώξιμο του Μικέλε Νάπι και κόντρα στον πεσμένο Φράνκο Τανκρέντι. Η Ρόμα ισοφάρισε στο 42’ με εξαιρετική κεφαλιά του αρχισκόρερ της, Ρομπέρτο Προύτσο και διατήρησε ελαφρά υπεροχή στη συνέχεια, χωρίς όμως να φτάσει στο δεύτερο γκολ για να αποφύγει τα πέναλτι.

Εκεί, ήταν γραφτό τα mind games (άγνωστος ακόμα ο όρος τότε) του Γκρόμπελαρ, έμελλε να κάνουν τη διαφορά.

Άλλα γεγονότα στην Ελλάδα και τον κόσμο στις 30 Μαΐου

2021: Η ομάδα χάντμπολ της ΑΕΚ νικά με 24-20 την Ίσταντς στον επαναληπτικό τελικό EHF European Cup στο κλειστό της Κανήθου «Τ. Καμπούρης» (30-26 στον πρώτο αγώνα) και κατακτά το πρώτο της ευρωπαϊκό τρόπαιο. Πρόκειται για τον δεύτερο ευρωπαϊκό τίτλο του ελληνικού χάντμπολ ύστερα απ’ το Challenge Cup που είχε κατακτήσει το 2012 ο Διομήδης Άργους.

2016: Με τρίποντο του Βασίλη Σπανούλη στη εκπνοή, ο Ολυμπιακός νικά 82-81 τον Παναθηναϊκό στον τέταρτο τελικό των πλέι οφ της Α1 στο ΟΑΚΑ και στέφτεται πρωταθλητής Ελλάδας για δωδέκατη φορά στην ιστορία του. Ο αγώνας αυτός είναι και ο τελευταίος στην πλούσια καριέρα του αρχηγού του «Τριφυλλιού», Δημήτρη Διαμαντίδη.

2011: Ο 29χρονος Κορεάτης ποδοσφαιριστής Τζέονγκ Τζουνγκ-Κουάν βρίσκεται κρεμασμένος σε ξενοδοχείο της Σεούλ. λίγες ώρες αφότου του είχαν επαγγελθεί κατηγορίες για συμμετοχή σε σκάνδαλο στημένων αγώνων. Άφησε ένα σημείωμα που ανέφερε: «Αισθάνομαι ντροπή, είμαι μέλος του κυκλώματος στησίματος αγώνων».

1999: Ολοκληρώνεται το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ρυθμικής Γυμναστικής της Βουδαπέστης, με την εθνική ομάδα γυναικών του ανσάμπλ (Αϊνδιλή, Χριστοδούλου, Καρυάμη, Πολλάτου, Γεωργάτου) να κατακτά το χρυσό στο σύνθετο με 39.799 βαθμούς καθώς και δύο ακόμα χρυσά στις 10 κορίνες (19.900 βαθμούς) και στα δύο στεφάνια & τρεις κορδέλες (19.866 βαθμούς). Η αντίστοιχη ομάδα των νεανίδων κατακτά το χάλκινο μετάλλιο στο ανσάμπλ (πέντε κορδέλες) με 18.683 βαθμούς

1999: Οι Βασίλης Πολυμέρος και Παναγιώτης Μηλιώτης κατακτούν το χρυσό μετάλλιο στο διπλό σκιφ στην κατηγορία ελαφρέων βαρώ, στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κωπηλασίας που γίνεται στο Χαζεβίνγκελ του Βελγίου,

1998: Η Κατερίνα Θάνου σπάει το φράγμα των 11 δευτερολέπτων στα 100 μ. στα 14α Βαρδινογιάννεια με 10.99.

1996: Ολοκληρώνεται η μετακίνηση του Βασίλη Τσιάρτα από την ΑΕΚ στη Σεβίλλη, με το συνολικό κόστος της μεταγραφής να φτάνει το 1 δισεκατομμύριο δραχμές. Την ίδια μέρα, ο Ντούσαν Μπάγεβιτς παραθέτει αποχαιρετιστήριο δείπνο στους ποδοσφαιριστές της Ένωσης, λίγο προτού επισημοποιήσει τη συμφωνία του με τον Ολυμπιακό.

1993: Η ΑΕΚ νικά 1-0 εκτός έδρας τον Εδεσσαϊκό με γκολ του Βασίλη Δημητριάδη στο 61’ κι αφού νωρίτερα ο Αντώνης Μήνου είχε αποκρούσει πέναλτι του Χρίστο Κόλεφ. Διατηρεί έτσι τη διαφορά του ενός βαθμού από τον Παναθηναϊκό πριν την τελευταία αγωνιστική, στην οποία υποδέχεται τον Ολυμπιακό στη Νέα Φιλαδέλφεια.

1990: Η Μαρία Χριστοφορίδου κατακτά τρία χρυσά μετάλλια στην κατηγορία των 60 κιλών στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Άρσης Βαρών γυναικών, που διεξάγεται στο Σαράγεβο.

1982: Ο Ολυμπιακός (2-0 τη Ρόδο εκτός έδρας) κι ο Παναθηναϊκός (2-0 τον Απόλλωνα Σμύρνης) τερματίζουν ισόβαθμοι στην κορυφή της βαθμολογίας της Α’ Εθνικής και οδηγούνται σε μπαράζ που θα κρίνει τον πρωταθλητή.

1979: Ο Πανιώνιος προκρίνεται στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας παρά την ήττα του με 3-2 από τον Ολυμπιακό στο «Γ. Καραϊσκάκης», αφού είχε επικρατήσει με 2-1 στον πρώτο ημιτελικό στη Νέα Σμύρνη. Οι «ερυθρόλευκοι» χάνουν τεράστια ευκαιρία για την πρόκριση στις καθυστερήσεις, όταν ο Πέτρος Καραβίτης αστοχεί σε πέναλτι. Με πέναλτι έχουν πετύχει και τα δύο γκολ τους οι «κυανέρυθροι» (σκόρερ ο Γιάννης Παθιακάκης). Αντίπαλος στον τελικό θα είναι η ΑΕΚ, η οποία περνά το εμπόδιο της Παναχαϊκής.

1973: Ο Άγιαξ στέφεται πρωταθλητής Ευρώπης για τρίτη διαδοχική σεζόν, χάρη στη νίκη του με 1-0 επί της Γιουβέντους στον τελικό του Βελιγραδίου. Το γκολ των Ολλανδών, τους οποίους καθοδηγεί τεχνικά ο Ρουμάνος, Στέφαν Κόβατς, πετυχαίνει ο Τζόνι Ρεπ στο 4’. Αυτό αποδεικνύεται και το τελευταίο ματς του Γιόχαν Κρόιφ με τον «Αίαντα», μια και το καλοκαίρι του 1973 θα πάρει μεταγραφή στην Μπαρτσελόνα του Ρίνους Μίχελς.

1965: Αρχίζει το 14ο Ευρωμπάσκετ στη Σοβιετική Ένωση (θα ολοκληρωθεί στις 10 Ιουνίου). Πρόκειται για το πρώτο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα που διεξάγεται σε δύο πόλεις, αφού η προκριματική φάση (που καθιερώνεται για πρώτη φορά) φιλοξενείται στην Τιφλίδα και η τελική φάση στη Μόσχα.

1957: Η Ρεάλ Μαδρίτης κατακτά το Κύπελλο Πρωταθλητριών και τη δεύτερη σεζόν διεξαγωγής του, νικώντας με 2-0 τη Φιορεντίνα στον τελικό που διεξάγεται στο γήπεδό της. Τα γκολ σημειώνουν ο Ντι Στέφανο με πέναλτι στο 69’ και ο Χέντο στο 76’.

1930: Η Πολωνή Στανισλάβα Βαλασίεβιτς γίνεται η πρώτη γυναίκα που σπάει το φράγμα των 11 δευτερολέπτων στις 100 γιάρδες.

1897: Ο Πανελλήνιος διοργανώνει τους πρώτους αγώνες που περιλαμβάνουν στίβο, πάλη, ξιφασκία και άρση βαρών στο γυμναστήριο του Ιωάννη Φωκιανού στο Ζάππειο. Οι αγώνες διαρκούν δυο ημέρες.

1788: Το Marylebone Cricket Club, που έχει δημιουργηθεί ένα χρόνο νωρίτερα από επιφανείς πολίτες και αριστοκράτες, διατυπώνει τους πρώτους κανόνες του κρίκετ.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News