Αρης Παρασκήνιο: Νέα σφυριά στον ορίζοντα για MLS Πληροφορική και Καρυπίδη

Για τις 31 Ιουλίου έχει προγραμματιστεί πλειστηριασμός για το «στρατηγείο» της εταιρείας του Γ. Καματάκη, με τιμή εκκίνησης 2 εκατ. ευρώ-Θα προηγηθεί στις 19 Ιουνίου μια ακόμη προσπάθεια για τις αποθήκες της πτωχευμένης «Super Market Καρυπίδη».

Προς νέα ηλεκτρονικά σφυριά οδηγούνται δύο περιουσιακά στοιχεία ισάριθμων ισχυρών, άλλοτε, ή και σήμερα, επιχειρηματικών παραγόντων της Β. Ελλάδας. Πρόκειται για τον Γιάννη Καματάκη της MLS Πληροφορική που βρίσκεται ενώπιον ενός ακόμη πλειστηριασμού για το «στρατηγείο» της κραταιάς κάποτε εταιρείας του στην Τεχνόπολη Θεσσαλονίκης, αλλά και για τον Θόδωρο Καρυπίδη για τις κεντρικές αποθήκες της πτωχευμένης «Super Market Καρυπίδη».

Τον Ιούλιο η MLS

Ειδικότερα, το νέο σφυρί για το ακίνητο της MLS, -όπως αποκαλύπτει σήμερα το newmoney-, έχει προγραμματιστεί να χτυπήσει στις 31 Ιουλίου με τιμή πρώτης προσφοράς 2 εκατ. ευρώ.

Επισπεύδουσα είναι η Procredit Bank (Bulgaria) EAD ενώ η κατάσχεση επιβλήθηκε για 50.000 ευρώ, ποσό το οποίο αποτελεί μέρος της συνολικής επιταχθείσας απαίτησης ύψους 3.930.386,97 ευρώ νομιμότοκα.

Ο αρχικός πλειστηριασμός είχε προγραμματιστεί για τις 22 Νοεμβρίου 2023, με τιμή πρώτης προσφοράς 1,6 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, κατόπιν προσφυγής της MLS, το Μονομελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης, στις 11 Νοεμβρίου 2023, αποφάσισε την αύξηση της τιμής πρώτης προσφοράς στα 2 εκατ. ευρώ. Με αυτή την τιμή εκκίνησης είχε προγραμματιστεί ο πλειστηριασμός για τις 3 Απριλίου 2024, ο οποίος όμως ανεστάλη.

Το πλειστηριαζόμενο ακίνητο είναι ένα οικόπεδο με αριθμό ιδιωτικής αρίθμησης Α4 στο 2ο Οικοδομικό Τετράγωνο της Β.Ε.ΠΕ. Τεχνόπολης Θεσσαλονίκης, στην περιφέρεια του Δήμου Πυλαίας, Νομού Θεσσαλονίκης, εμβαδού 1.410,44 τ.μ. Επί του οικοπέδου έχει ανεγερθεί ένα τετραώροφο κτήριο γραφείων, με υπόγειο χώρο στάθμευσης, για την εγκατάσταση επιχειρήσεων πληροφορικής και υψηλής τεχνολογίας, ολικής επιφάνειας 1.832,82 τ.μ., το οποίο αποτελείται από υπόγειο πάρκινγκ 523,70 τ.μ., καθώς και τρεις ορόφους. Το ακίνητο περιήλθε στην MLS Πληροφορική κατά πλήρη κυριότητα τον Φεβρουάριο του 2008.

Σύμφωνα με την έκθεση εκτίμησης, το ακίνητο βρίσκεται εντός των ορίων του Πάρκου Επιχειρήσεων Υψηλής Τεχνολογίας – Τεχνόπολη Θεσσαλονίκης. Η Τεχνόπολη Θεσσαλονίκης αποτελεί το πρώτο Πάρκο Επιχειρήσεων Υψηλής Τεχνολογίας στην Ελλάδα στο οποίο μπορούν να εγκατασταθούν επιχειρήσεις της νέας οικονομίας καθώς και ερευνητικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες. Περιλαμβάνει έκταση 94 στρεμμάτων στην ανατολική πλευρά της πόλης, η οποία είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη περιοχή της Θεσσαλονίκης, και διοικητικά υπάγεται στο Δήμο Πυλαίας – Χορτιάτη. Σε μικρή απόσταση βρίσκονται το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ), το Μουσείο Τεχνολογίας και το CEDEFOP. Βρίσκεται επίσης σε απόσταση λίγων μόνο χιλιομέτρων από το Διεθνές Αεροδρόμιο Θεσσαλονίκης.

Η ποιότητα κατασκευής του κτιρίου της MLS με βάση την εξωτερική αυτοψία χαρακτηρίζεται πολύ καλή.

Η MLS (Making Life Simple) Innovation Inc. ιδρύθηκε τον Οκτώβριο του 1989 στη Θεσσαλονίκη, ενώ τον Μάιο του 2001 εισήχθη στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Αποτέλεσε για χρόνια μια από τις πλέον πρωτοπόρες ελληνικές επιχειρήσεις στον τομέα της πληροφορικής, ενώ ανέπτυξε δεκάδες σχετικά προϊόντα και πλατφόρμες με βασικό το MAIC. Στο απόγειο της δόξας της περί τα τέλη του 2015, η MLS έφτασε να κατέχει μερίδιο 17% στην ελληνική αγορά των υπολογιστών tablet.

Ωστόσο, από το φθινόπωρο του 2019 έγιναν γνωστά τα προβλήματα ρευστότητας της εταιρείας. Η διοίκηση υπό τον Γ. Καματάκη αναζήτησε στρατηγικό επενδυτή και για κάποιο διάστημα υπήρχαν φήμες για ενδιαφέρον της Corinth Capital, το οποίο όμως τελικά δεν ευοδώθηκε. Έκτοτε η εταιρεία έχει εισέλθει σε βαθιά κρίση, με σχεδόν μηδενική δραστηριότητα.

Ο Καρυπίδης και το «ναυάγιο» στα super market

Στις 19 Ιουνίου θα γίνει μια ακόμη προσπάθεια να βρεθεί ενδιαφερόμενος αγοραστής για τις κεντρικές αποθήκες της πτωχευμένης «Super Market Καρυπίδη» στη Χαλκιδική. Πρόκειται για ένα απομεινάρι του τολμηρού επιχειρηματικού ανοίγματος μιας εταιρείας που έφτιαχνε παλέτες, στο χώρο του οργανωμένου λιανεμπορίου τροφίμων.

Με «όχημα» την εξαγορά της «Super Market Αρβανιτίδης», αλυσίδας με ισχυρή παρουσία στη Β. Ελλάδα, το εγχείρημα Καρυπίδη εξελίχθηκε αρχικά από κοινού και στη συνέχεια κόντρα με τον παραπαίοντα Όμιλο Μαρινόπουλου ενώ σε σύντομο χρονικό διάστημα οδηγήθηκε σε ηχηρό «ναυάγιο».

Για αρκετά χρόνια έβγαιναν στο σφυρί διάφορα καταστήματα του δικτύου ενώ εδώ και καιρό βγαίνουν και ξαναβγαίνουν οι εν λόγω αποθήκες, δηλαδή, ένα από τα βασικά ακίνητα της «Αφοί Καρυπίδη Ανώνυμη Εμπορική και Εξαγωγική Εταιρεία» («Super Market Καρυπίδη»), συμφερόντων του μετέπειτα διοικητικού ηγέτη της ΠΑΕ Άρης Θεόδωρου Καρυπίδη.

Τον Σεπτέμβριο του 2023 το ακίνητο έβγαινε στις 953.000 ευρώ, αλλά μετά τα άγονα σφυριά μειώθηκε στο 1/2 της μέσης τιμής των εκτιμήσεων των πιστοποιούμενων εκτιμητών, ήτοι στο ποσό των 476.750 ευρώ. Επειδή και πάλι δεν υπήρξε ενδιαφέρον, για τον επικείμενο πλειστηριασμό της 19ης Ιουνίου, -με επισπεύδουσα την σύνδικο πτώχευσης-, έγινε περαιτέρω «κούρεμα» της τιμής εκκίνησης στις 381.400 ευρώ.

Πρόκειται, όπως προαναφέρθηκε, για τις κεντρικές αποθήκες της εταιρείας στο Λάκκωμα Χαλκιδικής και ειδικότερα για ένα αγροτεμάχιο επιφάνειας 21.665 τ.μ., με τα επ’ αυτού βιομηχανικά κτίρια με επιφάνεια χώρων κύριας χρήσης 4.123,96 τ.μ. και χώρων βοηθητικής χρήσης 1.060,17 τ.μ. Το αγροτεμάχιο έχει πρόσοψη 95 μέτρων στην Εθνική οδό Θεσσαλονίκης – Νέων Μουδανιών και 100 μέτρων σε αγροτικό δρόμο που είναι κάθετος στην Εθνική οδό, ενώ είναι άρτιο και οικοδομήσιμο.

Εντός του οικοπέδου υπάρχουν δύο βιομηχανικά κτίρια τα οποία αναπτύσσονται σε υπόγειο, ισόγειο και όροφο. Τα κτίσματα είναι συμβατικής κατασκευής και ο βαθμός συντήρησής τους χαρακτηρίζεται μέτριος έως κακός.

Συγκεκριμένα, το Κτίριο Α αποτελείται από υπόγειο επιφάνειας 403,19 τ.μ. που περιλαμβάνει αποθηκευτικούς χώρους, ισόγειο επιφάνειας 1.487,45 τ.μ. με χώρο παραγωγής, χώρους διοίκησης (γραφεία, λογιστήριο, χώρους υγιεινής), αποθηκευτικούς χώρους και όροφο επιφάνειας 250,96 τ.μ. με χώρους γραφείων.

Το Κτίριο Β αποτελείται από υπόγειο επιφάνειας 656,98 τ.μ. που περιλαμβάνει αποθηκευτικούς χώρους, ισόγειο επιφάνειας 2.087,08 τ.μ. με χώρο παραγωγής, χώρους διοίκησης (γραφεία, λογιστήριο, χώρους υγιεινής), αποθηκευτικούς χώρους και όροφο επιφάνειας 298,20 τ.μ. με γραφεία και αποθήκη.

Ο περιβάλλων χώρος είναι ασφαλτοστρωμένος και διαθέτει περιμετρική περίφραξη με τοιχίο από μπετόν, μεταλλικά κιγκλιδώματα και δύο θύρες οχημάτων εισόδου-εξόδου.

Πηγή: newmoney.gr

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News