ΑΕΚ: Το δεύτερο νταμπλ της ιστορίας της με σούπερ Μπάγεβιτς

Στις 4 Ιουνίου 1978 η ΑΕΚ έκανε το νταμπλ για δεύτερη φορά στην ιστορία της (και πρώτη μετά το 1939) νικώντας στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας τον ΠΑΟΚ με 2-0.

Η ΑΕΚ ήταν πάντοτε δυνατή στα μεταπολεμικά χρόνια, αλλά δεν κατάφερε ποτέ να κυριαρχήσει στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Μετά το… αρχαίο νταμπλ του 1939, βρισκόταν διαρκώς στη σκιά του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού, έχοντας σποραδικές εκλάμψεις. Μέχρι που έφτασε το 1978.

Έχοντας αναδειχθεί ήδη πρωταθλήτρια από τα μέσα Μαΐου, η Ένωση κατέκτησε στις 4 Ιουνίου και το Κύπελλο νικώντας 2-0 τον ΠΑΟΚ στον τελικό του «Γ. Καραϊσκάκης». Πρωταγωνιστής του αγώνα ήταν ο εν ενεργεία διεθνής Γιουγκοσλάβος επιθετικός, Ντούσαν Μπάγεβιτς, ο οποίος άνοιξε το σκορ με κεφαλιά στο 50′ και κατόπιν δημιούργησε το δεύτερο γκολ που πέτυχε ο Θωμάς Μαύρος στο 80′.

Ο Μαύρος είχε και δοκάρι στο 42′ και γενικά η ΑΕΚ ήταν ανώτερη απ’ τον αντίπαλό της, ο οποίος είχε χάσει κλασική ευκαιρία στα πρώτα λεπτά (όταν ο Πέτρος Ραβούσης έδιωξε την μπάλα πριν περάσει τη γραμμή μετά από πλασέ του Κώστα Ορφανού). Ο ΠΑΟΚ ήταν και η μοναδική ομάδα που την είχε απειλήσει και στο πρωτάθλημα, αφού τόσο ο Ολυμπιακός όσο και ο Παναθηναϊκός, που είχε κάνει το νταμπλ την προηγούμενη σεζόν, είχαν κινηθεί στη μετριότητα.

Ήταν η χρονιά που ωρίμασαν οι συνθήκες ώστε να κυριαρχήσει η ομάδα που είχε αρχίσει να χτίζει ο Λουκάς Μπάρλος από το 1974. Ο εμβληματικός πρόεδρος της Ένωσης έκανε τρεις μεγάλες μεταγραφές το καλοκαίρι του 1976. Οι προσθήκες του Μαύρου από τον Πανιώνιο, του Τάκη Νικολούδη από τον Ηρακλή και του Νίκου Χρηστίδη από τον Άρη, ισχυροποίησαν κι άλλο την ήδη δυνατή ΑΕΚ του Ολλανδού προπονητή, Φράντισεκ Φάντρονκ.

Η διαφορά φάνηκε με τη σπουδαία πορεία μέχρι τους «4» του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ την αμέσως επόμενη περίοδο (1976-77). Οι παίκτες, όμως, δεν άντεξαν να κουβαλούν δυο καρπούζια στην ίδια μασχάλη και κατέρρευσαν στο τέλος του πρωταθλήματος. Οι οπαδοί της ΑΕΚ έπρεπε να κάνουν άλλη μία χρονιά υπομονή για τον εγχώριο τίτλο, καταλυτικό ρόλο στην οποία έπαιξε η έλευση δύο Γιουγκοσλάβων.

Ο πρώτος ήταν ο προπονητής, Ζλάτκο Τσαϊκόφσκι. Ήταν ήδη φίρμα στη Δυτική Γερμανία, αφού είχε βγάλει από την αφάνεια την Μπάγερν Μονάχου τη δεκαετία του ’60, αναδεικνύοντας μεταξύ άλλων τον Φραντς Μπεκενμπάουερ και τον Γκερντ Μίλερ. Κλήθηκε να αντικαταστήσει τον Φάντρονκ μετά την 4η αγωνιστική και συνέχισε το επιτυχημένο έργο του.

Είναι χαρακτηριστικό ότι επί των ημερών του η Ένωση έμεινε αήττητη επί 29 αγώνες πρωταθλήματος (18 νίκες, 11 ισοπαλίες) και έχασε μόνο τον τελευταίο, από τον Άρη στη Θεσσαλονίκη, όταν είχε εξασφαλίσει μαθηματικά τον τίτλο με σημαντική διαφορά!

Ο δεύτερος ήταν φυσικά ο Μπάγεβιτς. Είχε αποκτηθεί από το καλοκαίρι του 1977, όμως ένας τραυματισμός δεν του είχε επιτρέψει να αγωνιστεί πριν τα Χριστούγεννα. Με την είσοδο του μουντιαλικού Γιουγκοσλάβου στην ομάδα λίγο πριν τα Χριστούγεννα, η ήδη δυνατή μεσοεπιθετική γραμμή της ΑΕΚ την οποία απάρτιζαν εκτός από τον Μαύρο οι Μίμης Παπαϊωάννου, Χρήστος Αρδίζογλου, Τάσος Κωνσταντίνου και Μίλτον Βιέρα, έγινε αχτύπητη.

Είναι αξιοσημείωτο ότι εκείνο το δεύτερο νταμπλ ήταν και το τελευταίο για την ΑΕΚ μέχρι πέρυσι, όταν η ομάδα του Ματίας Αλμέιδα επανέλαβε την επιτυχία νικώντας ξανά με 2-0 τον ΠΑΟΚ στον τελικό του Κυπέλλου! Κάτι αντίστοιχο είχε συμβεί και στο πρώτο νταμπλ του 1939, με τη διαφορά ότι οι Θεσσαλονικείς είχαν σκοράρει στον χαμένο τελικό (2-1).

Άλλα γεγονότα στην Ελλάδα και τον κόσμο στις 4 Ιουνίου

2023: Ο Σουηδός επιθετικός της Μίλαν, Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς, ανακοινώνει την απόσυρσή του από τη δράση μετά τον νικηφόρο αγώνα με τη Βερόνα στο Σαν Σίρο (3-1).

2016: Πεθαίνει σε ηλικία 74 ετών από επιπλοκές στο αναπνευστικό ο Μοχάμεντ Αλί, ένας από τους κορυφαίους πυγμάχος όλων των εποχών. Το 1960 αναδεικνύεται χρυσός ολυμπιονίκης και το 1964 παγκόσμιος πρωταθλητής ως επαγγελματίας, προτού ασπαστεί το Ισλάμ και αλλάξει το ονοματεπώνυμό του (το πραγματικό του ήταν Κάσιους Κλέι). Το 1974 ανακτά τον τίτλο που του είχε αφαιρεθεί το 1966 λόγω της άρνησής του να καταταγεί στον στρατό για τον πόλεμο του Βιετνάμ και αποσύρθηκε από τη δράση το 1981. Τις τελευταίες τρεις δεκαετίες της ζωής του ταλαιπωρήθηκε από τη νόσο του Πάρκινσον.

2008: Ο Παναθηναϊκός κατακτά το πρωτάθλημα μπάσκετ για δέκατη φορά μέσα σε έντεκα χρόνια, όταν νικά με 90-76 τον Ολυμπιακό στον πέμπτο και καθοριστικό τελικό των πλέι οφ της Α1.

2002: Ο Κύρος Βασάρας γίνεται ο πρώτος Έλληνας διαιτητής που σφυρίζει αγώνα τελικής φάσης του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Πρόκειται για την αναμέτρηση Κόστα Ρίκα-Κίνα 2-0 στην Γκουανγκτζού της Νοτίου Κορέας, στην οποία λάμπει το αστέρι του Ρόναλντ Γκόμεζ του ΟΦΗ, ο οποίος πετυχαίνει το πρώτο γκολ στο 61′ και δημιουργεί το δεύτερο που σημειώνει στο 65′ ο Μαουρίσιο Ράιτ (ο οποίος λίγες μέρες αργότερα πήρε μεταγραφή στην ΑΕΚ).

1996: Ο Ντούσαν Μπάγεβιτς ανακοινώνει και επίσημα την παραίτησή του από την τεχνική ηγεσία της ΑΕΚ, στην οποία βρισκόταν από το 1988. Επόμενος σταθμός του θα είναι ο Ολυμπιακός.

1991: Αρχίζει στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας το τουρνουά εορτασμού του Ιωβηλαίου του μπάσκετ, με τη συμμετοχή έξι κορυφαίων εθνικών ομάδων της Ευρώπης (Ελλάδα, Γιουγκοσλαβία, Σοβιετική Ένωση, Ιταλία, Ισπανία, Γαλλία). Νικήτρια θα αναδειχθεί η Ιταλία.

1988: Η 18χρονη Στέφι Γκραφ κατακτά το Ρολάν Γκαρός νικώντας στον τελικό με 2-0 τη Σοβιετική, Νατάλια Ζβέρεβα, χωρίς να χάσει γκέιμ (6-0, 6-0). Ο τελικός διαρκεί μόλις 32 λεπτά και η Ζβέρεβα κερδίζει μόνο 13 πόντους!

1987: Η Εθνική Ελλάδας νικά με 84-78 τη Γιουγκοσλαβία στον δεύτερο αγώνα της για το Ευρωμπάσκετ που φιλοξενείται στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας. Ο Νίκος Γκάλης πετυχαίνει 44 πόντους και ο Παναγιώτης Γιαννάκης εξουδετερώνει τον Ντράζεν Πέτροβιτς, ενώ οι εκατοντάδες φίλαθλοι εισβάλλουν με τη λήξη στο παρκέ για να πανηγυρίσουν σαν να ήταν ο τελικός.

1972: Ο Αντώνης Αντωνιάδης σκοράρει τέσσερις φορές στο 6-0 του Παναθηναϊκού επί της Βέροιας στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας και φτάνει τα 37 γκολ στο πρωτάθλημα. Πρόκειται για νέο ρεκόρ παραγωγικότητας στην Α’ Εθνική, αφού ο Γιώργος Σιδέρης του Ολυμπιακού είχε πετύχει 35 τέρματα την περίοδο 1968-69. Ο Αντωνιάδης θα κλείσει τη σεζόν 1971-72 με 39 γκολ και θα κερδίσει το ασημένιο παπούτσι, αφού μένει πίσω μόνο από τον Γκερντ Μίλερ της Μπάγερν Μονάχου (40 γκολ).

1961: Ο Παναθηναϊκός εξασφαλίζει και μαθηματικά τον τίτλο του πρωταθλητή με το 3-3 που αποσπά από τον Πανιώνιο στη Νέα Σμύρνη, αφού την ίδια ώρα η ΑΕΚ νικά με 4-1 τον Ολυμπιακό στη Νέα Φιλαδέλφεια.

1953: Η Σοβιετική Ένωση κατακτά το 8ο Ευρωμπάσκετ που διοργανώνεται στη Μόσχα και αποτελεί αφορμή ώστε η FIBA να εισαγάγει το όριο των 30 δευτερολέπτων για την εκδήλωση επίθεσης.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News