Εθνική Ελλάδας: Είκοσι χρόνια από το σαλπάρισμα του «Πειρατικού»

Στις 12 Ιουνίου 2004 η Εθνική μας νίκησε με 2-1 τη γηπεδούχο στην πρεμιέρα του Euro που θα έμενε αξέχαστο σε όλους τους Έλληνες. Εκείνη τη μέρα, πάντως, δεν είχαμε τόσο μεγάλη φαντασία και πανηγυρίζαμε απλώς την παρθενική νίκη σε τελικά μεγάλης διοργάνωσης.

Είναι 12 Ιουνίου 2004. Σάββατο απόγευμα, παραμονή Ευρωεκλογών, η Εθνική μας έχει αγώνα στο «Ντραγκάο» του Πόρτο. Αντίπαλος είναι η γηπεδούχος Πορτογαλία όχι σε όποιο κι όποιο παιχνίδι, αλλά στην πρεμιέρα του Euro 2004.

Το αποτέλεσμα δεν γίνεται να μην το γνωρίζετε. Εδώ και είκοσι χρόνια έχουν γραφτεί τα πάντα για εκείνο το ιστορικό απόγευμα. Για τη βολίδα του Γιώργου Καραγκούνη με την οποία άνοιξε το σκορ στο 7′, το πέναλτι που κέρδισε ο Γιούρκας Σεϊταρίδης απ’ τον Κριστιάνο Ρονάλντο στο 51′ και το αξιοποίησε ο Άγγελος Μπασινάς, τη μείωση του σκορ σε 2-1 από τον νεαρό (τότε) Πορτογάλο σταρ στις καθυστερήσεις.

Έχουν γραφτεί τα πάντα ακόμα και για το σφύριγμα της λήξης, που βρήκε την μπάλα στα πόδια του κορυφαίου παίκτη του αγώνα, Θοδωρή Ζαγοράκη. Σαν να ήθελε να μας στείλει ο Θεός ένα σημάδι γι’ αυτό που θα επακολουθούσε τρεις εβδομάδες αργότερα, με την μπάλα να αντικαθίσταται από το βαρύτιμο τρόπαιο και να βρίσκεται στα χέρια κι όχι τα πόδια του αρχηγού της Εθνικής. Μόνο που τότε ακόμα και πιο αισιόδοξος Έλληνας δεν είχε τόσο προχωρημένη φαντασία.

Πριν τον αγώνα, μας φαινόταν αρκετή η επιστροφή στην τελική φάση μεγάλης διοργάνωσης για πρώτη φορά μετά το μοιραίο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1994. Φυσικά, όλοι ευελπιστούσαμε σε ένα γκολ και σε ένα θετικό αποτέλεσμα – αν είναι δυνατόν μια νίκη, την οποία δεν είχε πετύχει ούτε η Εθνική που είχε παίξει στο Euro ’80, έχοντας σαφώς πιο αξιοπρεπή παρουσία από εκείνη του ’94.

Μα αυτό το σουτ έξω απ’ την περιοχή, ο Γιώργος Καραγκούνης πετυχαίνει το πρώτο γκολ της ονειρεμένης πορείας.

Υπήρχε η πεποίθηση ότι η ομάδα του Ότο Ρεχάγκελ, που είχε κάνει τα αδύνατα δυνατά στα προκριματικά κόντρα σε Ισπανία και Ουκρανία, θα επιτύγχανε τον ελάχιστο στόχο που ζητούσαν οι Έλληνες φίλαθλοι. Ιδίως εκείνοι οι χιλιάδες πιστοί που βρέθηκαν εκείνο το απόγευμα στο «Ντραγκάο», όταν οι προσδοκίες ήταν χαμηλές και το ταξίδι στην Πορτογαλία (προσιτό για πολλά πορτοφόλια τότε) δεν είχε γίνει μόδα.

Εν τέλει η πορεία ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Το «Πειρατικό» (προσωνύμιο που εμπνεύστηκε ο Γιώργος Χελάκης, στην περιγραφή του για τον ΣΠΟΡ FM, από ένα τέτοιο καράβι που εμφάνισαν οι διοργανωτές στην Τελετή Έναρξης πριν τον αγώνα) είχε μόλις σαλπάρει και θα μας ταξίδευε σε μέρη που δεν είχαμε διανοηθεί.

Άλλα γεγονότα στην Ελλάδα και τον κόσμο στις 12 Ιουνίου

2021: Ο Δανός μεσοεπιθετικός Κρίστιαν Έρικσεν παθαίνει καρδιακή προσβολή και καταρρέει στον αγωνιστικό χώρο του Parken Stadion της Κοπεγχάγης, στο 42ο λεπτό του αγώνα της εθνικής ομάδας της πατρίδας του κόντρα στη Φινλανδία για το Euro 2020. Ο αγώνας διακόπτεται αμέσως και οι συμπαίκτες του Έρικσεν σχηματίζουν κύκλο για να προστατεύσουν την ιδιωτικότητά του, την ώρα που οι γιατροί δίνουν αγώνα για να τον επαναφέρουν στη ζωή. Μερικά λεπτά αργότερα ο Έρικσεν συνέρχεται και προσκομίζεται σε νοσοκομείο, ενώ οι διοργανωτές αποφασίζουν να συνεχιστεί το παιχνίδι μία ώρα και 45 λεπτά μετά τη στιγμή της διακοπής. Η Φινλανδία επικρατεί με 1-0 με γκολ του Πογιάνπαλο στο 60′.

2021: Η Ελλάδα κατακτά το χρυσό μετάλλιο στο ομαδικό γυναικών στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Laser Run στο Μοντέρνο Πένταθλο στο Κάιρο, με την Πηνελόπη Νίκα και τις 16χρονες Αριάδνη Νάσκαρη και Αθηνά Σάρρα. Νωρίτερα, η Πηνελόπη Νίκα είχε κατακτήσει το χάλκινο μετάλλιο με επίδοση 14:40:04.

2014: Αρχίζει το Παγκόσμιο Κύπελλο της Βραζιλίας, με τη «Σελεσάο» να νικά στον εναρκτήριο αγώνα την Κροατία με 3-1 (29′, 71′ πέν. Νεϊμάρ, 90’+1 Όσκαρ/22′ αυτ. Μαρσέλο).

2013: Πεθαίνει στα 37 του από οξεία λευχαιμία ο πρωταθλητής του κανόε καγιάκ (C1), Ανδρέας Κιλιγκαρίδης. Είχε εκπροσωπήσει τρεις φορές τη χώρα μας σε Ολυμπιακούς Αγώνες (2000, 2004, 2008) και είχε σημειώσει διακρίσεις σε πολλές άλλες σημαντικές διοργανώσεις.

2012: Ύστερα από 13 χρόνια κοινής πορείας, πέντε κατακτήσεις της Euroleague, έντεκα πρωταθλήματα και επτά Κύπελλα Ελλάδας, ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς αποχωρεί από την τεχνική ηγεσία του Παναθηναϊκού μαζί με τον βοηθό του και κουμπάρο του, Δημήτρη Ιτούδη.

2010: Στον πρώτο αγώνα της για το Παγκόσμιο Κύπελλο της Νοτίου Αφρικής, η Εθνική Ελλάδας γνωρίζει την ήττα με 2-0 από τη Νότιο Κορέα (7′ Λι Τζουνγκ-Σου, 52′ Παρκ Τζι-Σουνγκ). Είναι η τέταρτη ήττα της Εθνικής μας σε ισάριθμους αγώνες τελικής φάσης Μουντιάλ, με συνολική διαφορά τερμάτων 0-12.

2008: Ο Αυστριακός Ίβιτσα Βάστιτς γίνεται ο γηραιότερος σκόρερ στην ιστορία του Euro, όταν ισοφαρίζει την Πολωνία με πέναλτι (1-1). Στην ηλικία των 38 ετών και 257 ημερών είναι τέσσερα και πλέον χρόνια μεγαλύτερος από τον προηγούμενο κάτοχο του ρεκόρ, τον Πορτογάλο Νενέ (34 ετών και 213 ημερών στη νίκη επί της Ρουμανίας με 1-0, στις 20 Ιουνίου 1984).

2002: Η Αργεντινή αποκλείεται από τον 1ο γύρο του Μουντιάλ της Άπω Ανατολής, παρότι θεωρούταν ένα απ’ τα μεγάλα φαβορί πριν την έναρξη της διοργάνωσης. Στο τελευταίο ματς του 6ου Ομίλου η «Αλμπισελέστε» του Μαρσέλο Μπιέλσα αναδεικνύεται ισόπαλη 1-1 με τη Σουηδία, ισοφαρίζοντας μάλιστα στο 88′ με τον Κρέσπο (με σουτ, έπειτα από απόκρουση του Χέντμαν σε εκτέλεση πέναλτι του Ορτέγα) και μένει στην τρίτη θέση, πίσω και απ’ την Αγγλία (0-0 με τη Νιγηρία στο άλλο ματς). Το γκολ της Σουηδίας πετυχαίνει στο 59′ με απ’ ευθείας φάουλ ο Άντερς Σβένσον.

1999: Ο Σκωτσέζος προπονητής της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Άλεξ Φέργκιουσον, χρίζεται ιππότης από την Βασίλισσα Ελισάβετ, κατά την διάρκεια του εορτασμού των γενεθλίων της, για την μεγάλη του προσφορά στο ποδόσφαιρο και τον πολιτισμό.

1994: Ολοκληρώνεται στο ΟΑΚΑ το 9ο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Βετεράνων Στίβου που είχε αρχίσει στις 3 Ιουνίου με τη συμμετοχή 3.500 αθλητών και αθλητριών.

1991: Ο Μάικλ Τζόρνταν οδηγεί τους Σικάγο Μπουλς στην κατάκτηση του πρωταθλήματος του ΝΒΑ για πρώτη φορά στην ιστορία τους. Ο 28χρονος σούπερ σταρ κερδίζει το πρώτο δαχτυλίδι της τεράστιας καριέρας του πετυχαίνοντας 30 πόντους στην εκτός έδρας νίκη με 108-101 επί των Λος Άντζελες Λέικερς, με την οποία διαμορφώνεται το 4-1 υπέρ των Μπουλς στη σειρά των τελικών. Πρώτος σκόρερ του αγώνα, πάντως, είναι ο Σκότι Πίπεν με 32 πόντους.

1991: Η Γενική Συνέλευση του ερασιτέχνη Ολυμπιακού ψηφίζει διά βοής την ανάθεση του μάνατζμεντ του τμήματος μπάσκετ του συλλόγου στον επιχειρηματία, Σωκράτη Κόκκαλη, ο οποίος έχει ήδη συμφωνήσει με τον καταξιωμένο προπονητή, Γιάννη Ιωαννίδη.

1990: Η Αίγυπτος αποσπά ισοπαλία 1-1 από την πρωταθλήτρια Ευρώπης Ολλανδία, σε αγώνα της 1ης αγωνιστικής των ομίλων για το Παγκόσμιο Κύπελλο της Ιταλίας. Ο αγώνας έχει πρόσθετο ελληνικό ενδιαφέρον αφού με την Αίγυπτο αγωνίζεται ο μεσοεπιθετικός του ΠΑΟΚ, Μαγκντί Τολμπά και ο επιθετικός, Χοσάμ Χασάν, ο οποίος είχε συμφωνήσει με τον «Δικέφαλο» λίγες μέρες πριν την έναρξη της διοργάνωσης.

1988: Με γκολ του Ρέι Χάουτον στο 6′, η Ιρλανδία νικά την Αγγλία με 1-0, στον παρθενικό της αγώνα για την τελική φάση του Euro ’88. Αργότερα την ίδια μέρα και για τον ίδιο όμιλο, η Σοβιετική Ένωση δικαιώνει τον τίτλο του φαβορί καθώς επικρατεί 1-0 της Ολλανδίας με γκολ του Βασίλι Ρατς στο 52′.

1987: Η Ελλάδα νικά με 81-77 τη Γιουγκοσλαβία και προκρίνεται στον τελικό του Ευρωμπάσκετ που φιλοξενείται στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας στο Νέο Φάληρο. Ο Νίκος Γκάλης είναι για άλλη μία φορά ο πρώτος σκόρερ του αγώνα με 30 πόντους, ενώ πολύτιμη είναι η συνεισφορά στην επίθεση του Φάνη Χριστοδούλου με 18 πόντους (5 τρίποντα). Αντίπαλος στον τελικό θα είναι η Σοβιετική Ένωση, η οποία συντρίβει με 113-96 την Ισπανία στον άλλο ημιτελικό.

1986: Ανήμερα των 41ων γενεθλίων του, ο Βορεϊορλανδός τερματοφύλακας, Πατ Τζένινγκς, παίζει τον τελευταίο αγώνα της καριέρας του κόντρα στη Βραζιλία, στο πλαίσιο του Μουντιάλ του Μεξικού. Πρόκειται για τον μεγαλύτερο σε ηλικία παίκτη που έχει αγωνιστεί σε τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου, ρεκόρ που θα καταρρίψει το 1994 ο 42χρονος Καμερουνέζος επιθετικός, Ροζέ Μιλά. Ο Τζένινγκς κατέγραψε περισσότερες από 700 συμμετοχές στο αγγλικό πρωτάθλημα κάτω απ’ τα δοκάρια της Γουότφορντ (1963-64), της Τότεναμ (1964-77) και της Άρσεναλ (1977-85). Για την Ιστορία, η «Σελεσάο» επικρατεί με 3-0 και το δεύτερο γκολ που σημειώνει ο δεξιός μπακ Ζοσιμάρ συγκαταλέγεται ανάμεσα στα πιο εντυπωσιακά στην ιστορία των Μουντιάλ.

1984: Αρχίζει το 7ο Κύπελλο Εθνών Ευρώπης, με τη γηπεδούχο Γαλλία να νικά 1-0 τη Δανία στο «Παρκ ντε Πρενς» του Παρισιού, με γκολ του Μισέλ Πλατινί στο 78′.

1983: O Ολυμπιακός εξασφαλίζει το πρωτάθλημα της Α’ Εθνικής για τέταρτη σερί χρονιά, νικώντας με 2-0 τον ΠΑΟΚ στο «Γ. Καραϊσκάκης» (41′ Αναστόπουλος, 75′ Βαμβακούλας).

1966: Ο Ολυμπιακός νικά με 5-0 στα Τρίκαλα και διατηρεί το προβάδισμα ενός βαθμού έναντι του Παναθηναϊκού (ο οποίος νικά επίσης με 5-0 στην έδρα της Νίκης Βόλου), μία αγωνιστική πριν το τέλος. Για να κατακτήσει τον τίτλο, η ομάδα του Μάρτον Μπούκοβι χρειάζεται νίκη στον τελευταίο εντός έδρας αγώνα με τον Απόλλωνα Σμύρνης.

1955: Ο Παναθηναϊκός αναδεικνύεται Κυπελλούχος Ελλάδας, νικώντας με 2-0 τον ΠΑΟΚ στον τελικό που διεξάγεται στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας. Το σκορ ανοίγει στο 24′ ο Γιώργος Κουρτζίδης με έναν αλλόκοτο τρόπο, αφού διώχνει την μπάλα από τον χώρο του κέντρου κι αυτή παίρνει περίεργη τροχιά λόγω του ανέμου και «κρεμάει» τον τερματοφύλακα του «Δικεφάλου», Λάκη Πρόγιο, αφού αναπηδάει πρώτα στο έδαφος. Ο Βαγγέλης Πανάκης «γράφει» το 2-0 στο 31′.

1938: Η Βραζιλία και η Τσεχοσλοβακία αναδεικνύονται ισόπαλες 1-1 στον προημιτελικό του 3ου Παγκοσμίου Κυπέλλου, ο οποίος λόγω της πληθώρας βίαιων μαρκαρισμάτων και από τις δύο πλευρές έχει αποκληθεί «Η μάχη του Μπορντό». Είναι ο πρώτος αγώνας στην έως τότε σύντομη ιστορία της διοργάνωσης στον οποίο καταγράφεται αποβολή και μάλιστα τριών παικτών, του Βραζιλιάνου Ζεζέ Προκόπιο στο 14′ και των Μασάντο και Ζίχα στο 89′. Η «Σελεσάο» ανοίγει το σκορ με τον Λεονίντας στο 30′, όμως η Τσεχοσλοβακία θα ισοφαρίσει στο 65′ με πέναλτι του Νέγεντλι, ο οποίος όμως δεν θα αγωνιστεί στην παράταση μια και έχει υποστεί κάταγμα στο πόδι. Ο Τσεχοσλοβάκος τερματοφύλακας Πλάνιτσκα αγωνίζεται στην παράταση με σπασμένο χέρι, ενώ δεν καταφέρνουν να ολοκληρώσουν τον αγώνα και οι Βραζιλιάνοι Λεονίντας και Περάσιο. Όπως προβλέπουν οι κανονισμοί, ορίζεται επαναληπτικός για τις 14 Ιουνίου, όπου οι δύο ομάδες παρατάσσουν αναγκαστικά εντεκάδες με πολλούς αναπληρωματικούς και η Βραζιλία νικά με 2-1.

1930: Ο Γερμανός πυγμάχος, Μαξ Σμέλινγκ, κατακτά για πρώτη φορά τον παγκόσμιο τίτλο στα βαρέα βάρη, μια και οι κριτές αποβάλλουν στον 4ο γύρο τον αντίπαλό του, τον Αμερικανό Τζακ Σάρκι, για χτύπημα κάτω απ’ τη ζώνη. Είναι η πρώτη φορά που ο παγκόσμιος τίτλος κρίνεται με αποβολή ενός απ’ τους δύο διεκδικητές.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News