Ρέαλ Μαδρίτης: Η πρώτη από τις 15 φορές που στέφθηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης

Το θρυλικό status της Ρεάλ Μαδρίτης άρχισε να συγκροτείται στις 13 Ιουνίου 1956, όταν κατέκτησε το πρώτο Κύπελλο Πρωταθλητριών Ευρώπης που διεξήχθη ποτέ, νικώντας στον τελικό τη γαλλική Ρενς.

Σήμερα, η Ρεάλ Μαδρίτης είναι η αδιαφιλονίκητη «Βασίλισσα» του ευρωπαϊκού και του παγκόσμιου ποδοσφαίρου. Το πιστοποιούν οι 15 φορές που έχει στεφθεί πρωταθλήτρια Ευρώπης, με πιο πρόσφατη τη φετινή.

Ο θρύλος της, όμως, άρχισε να «χτίζεται» πριν από 68 χρόνια. Στις 13 Ιουνίου 1956 κατέκτησε το πρώτο Κύπελλο Πρωταθλητριών της ιστορίας, νικώντας με 4-3 τη Ρενς στον τελικό του «Παρκ ντε Πρενς» στο Παρίσι. Ήταν το πρώτο από τα πέντε σερί τρόπαια που θα κατακτούσε η ισπανική ομάδα, κερδίζοντας από τότε τον χαρακτηρισμό «Βασίλισσα», πολύ πριν φτάσει τα 15 που την έχουν αναγάγει σε άπιαστο μέγεθος ακόμα και για τα υπόλοιπα «μεγαθήρια» της Ευρώπης.

Εκείνη τη μέρα, όμως, χαμόγελα είχαν σχηματιστεί και στα πρόσωπα των ανθρώπων της UEFA, οι οποίοι έβλεπαν τη νεότευκτη διοργάνωση να στέφεται με επιτυχία. Κανείς δεν φανταζόταν τότε την εξέλιξη της στο σημερινό Champions League, το οποίο συγκεντρώνει το ενδιαφέρον εκατοντάδων εκατομμυρίων θεατών ανά τον κόσμο και μοιράζει αμύθητα ποσά στις συμμετέχουσες ομάδες. Διότι η αρχή ήταν πολύ δύσκολη.

Η Ευρώπη ήταν ακόμα μουδιασμένη από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και γι’ αυτό και χρειάστηκε σχεδόν μία δεκαετία για να οργανώσει σε στέρεες βάσεις το ποδόσφαιρό της. Μέχρι τον Ιούνιο του 1954, άλλωστε, δεν υπήρχε ούτε ευρωπαϊκή συνομοσπονδία.

Επομένως, η ιδέα που είχε συλλάβει από το 1948 ο Γάλλος δημοσιογράφος της «L’ Equipe» και παλαίμαχος ποδοσφαιριστής, Γκαμπριέλ Ανό, για τη διεξαγωγή ενός τουρνουά στο οποίο θα μετείχαν οι πρωταθλήτριες ομάδες όλων των ευρωπαϊκών χωρών, δεν ήταν εφικτό να υλοποιηθεί.

Ωστόσο, η ιδέα του Ανό αποτελούσε αντικείμενο συζήτησης στα γραφεία της γαλλικής εφημερίδας. Τον Μάρτιο του 1955 απέκτησε συγκεκριμένα χαρακτηριστικά και κατατέθηκε ως πρόταση στην UEFA, η οποία αποφάσισε να προχωρήσει στην υλοποίησή της.

Αν και στην παρθενική διοργάνωση δήλωσαν συμμετοχή μόνο 16 χώρες, ανάμεσα στις οποίες δεν ήταν η παραδοσιακά δύσπιστη Αγγλία (ούτε, φυσικά, η Ελλάδα), όλα κύλησαν ομαλά μέχρι τον τελικό, τον οποίο λίγοι θα συναγωνίζονταν στο μέλλον σε σασπένς.

Η πρωταθλήτρια Γαλλίας Ρενς (αυτή η ορθή προφορά κι όχι το «Ρεμς» που έχει επικρατήσει), την οποία καθοδηγούσε ο χαρισματικός μέσος Ρεμόν Κοπά, προηγήθηκε 2-0 με γκολ του Μισέλ Λεμπλόν (6′) και του Ζαν Τεμπλέν (10′). Όμως, η Ρεάλ ισοφάρισε πριν τελειώσει το πρώτο ημίχρονο με γκολ του μεγάλου «αστέρα» της, του Αλφρέδο Ντι Στέφανο (14′) και του Εκτορ Ριάλ (30′).

Ο μετέπειτα ομοσπονδιακός τεχνικός της Γαλλίας, Μισέλ Ινταλγκό, έδωσε ξανά προβάδισμα στη Ρενς στο 62′. Οι Ισπανοί, όμως, δεν είχαν πει την τελευταία της λέξη. Με σκόρερ τους Μαρκίτος (67′) και Ριάλ (79′), έκαναν το 4-3, το οποίο διατήρησαν μέχρι το τέλος.

Η Ρεάλ Μαδρίτης, η οποία είχε αποκλείσει δύσκολα στα ημιτελικά τη Μίλαν (4-2 και 1-2) και στα προημιτελικά την Παρτίζαν Βελιγραδίου (4-0 και 0-3) ήταν η πρώτη πρωταθλήτρια Ευρώπης. O αρχηγός Μιγκέλ Μουνιόθ σήκωσε πρώτος το τρόπαιο «με τα μεγάλα αυτιά», το οποίο με τα χρόνια εξελίχθηκε σε αντικείμενο του πόθου για όλους τους κορυφαίους ποδοσφαιριστές του κόσμου.

Άλλα γεγονότα στην Ελλάδα και τον κόσμο στις 13 Ιουνίου

2023: Οι Ντένβερ Νάγκετς νικούν με 94-89 τους Μαϊάμι Χιτ και με 4-1 στη σειρά των τελικών κατακτούν για πρώτη φορά στην ιστορία τους το πρωτάθλημα του ΝΒΑ. Ο Σέρβος σέντερ Νίκολα Γιόκιτς ανακηρύσσεται MVP των τελικών.

2014: Πεθαίνει σε ηλικία 71 ετών ο Άρης Σταθάκης, δημοσιογράφος ειδικευμένος σε θέματα του μηχανοκίνησης, ο οποίος είχε εκλεγεί και βουλευτής με τη ΝΔ (2004-09). Ιστορία έγραψε με την εκπομπή του «Από τη θέση του οδηγού» από τη συχνότητα του ΑΝΤ1, όπου κάλυπτε όλη την ειδησεογραφία του μηχανοκίνητου αθλητισμού, προσφέροντας πολύτιμες συμβουλές για θέματα οδικής συμπεριφοράς.

2010: Η ανανεωμένη εθνική Γερμανία τους Γιόακιμ Λεβ συντρίβει με 4-0 την Αυστραλία στον πρώτο της αγώνα για το Παγκόσμιο Κύπελλο της Νοτίου Αφρικής.

2008: Η Ολλανδία, προπονητής της οποίας είναι ο Μάρκο Φαν Μπάστεν, συντρίβει με 4-1 τη Γαλλία στον δεύτερο αγώνα της για το Euro 2008 και χρίζεται φαβορί για το τρόπαιο, αφού λίγες μέρες νωρίτερα είχε νικήσει με 3-0 και την Ιταλία.

2007: Ο Παναθηναϊκός επικρατεί με 86-85 στην παράταση του Ολυμπιακού στο κλειστό του ΟΑΚΑ και κάνει το 2-1 στις νίκες στη σειρά των τελικών της Α1. Ο αγώνας, ωστόσο, σημαδεύεται από το περιβόητο non call του διαιτητή Πηλοΐδη στο φάουλ που έκανε στον Πεν ο Διαμαντίδης (ο οποίος λίγο νωρίτερα είχε πετύχει το νικητήριο καλάθι), λίγα δευτερόλεπτα πριν τη λήξη.

2004: Η Γαλλία νικά με 2-1 την Αγγλία στο πλαίσιο του Euro 2004 πετυχαίνοντας δύο γκολ στις καθυστερήσεις με τον Ζινεντίν Ζιντάν (90’+1, 90’+3 πέν.). Οι Άγγλοι είχαν προηγηθεί στο 38′ με τον Φρανκ Λάμπαρντ και στο 73′ είχαν χάσει πέναλτι με τον Ντέιβιντ Μπέκαμ (απέκρουσε ο Μπαρτέζ).

2002: Η Τουρκία νικά την Κίνα με 3-0 και προκρίνεται στους «16» του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Άπω Ανατολής, μια και υπερτερεί στην ισοβαθμία της Κόστα Ρίκα η οποία γνωρίζει την ίδια ώρα την ήττα με 5-2 από τη Βραζιλία.

2000: Σε έναν από τους πιο συναρπαστικούς αγώνες στην ιστορία του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, η Γιουγκοσλαβία και η Σλοβενία αναδεικνύονται ισόπαλες με 3-3. Οι Σλοβένοι προηγούνται με 3-0 (23′, 57′ Ζάχοβιτς, 52′ Πάβλιν), όμως οι Σέρβοι απαντούν με τρία γκολ μέσα σε επτά λεπτά (67′, 73′ Μιλόσεβιτς, 70′ Ντρούλοβιτς) παρότι παίζουν με παίκτη λιγότερο απ’ το 60′, λόγω αποβολής του Μιχάιλοβιτς.

1998: Ο Φερνάν Σαστρ, πρόεδρος της γαλλικής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας και συμπρόεδρος, μαζί με τον Μισέλ Πλατινί, της οργανωτικής επιτροπής του Παγκοσμίου Κυπέλλου που είχε αρχίσει στη Γαλλία λίγες ημέρες νωρίτερα, πεθαίνει από ανίατη ασθένεια σε ηλικία 74 ετών.

1992: Με την εντός έδρας νίκη του με 8-6 επί της Βουλιαγμένης, ο Ολυμπιακός εξασφαλίζει τον τίτλο του πρωταθλητή Ελλάδας την υδατοσφαίριση, για πρώτη φορά ύστερα από 21 χρόνια.

1990: Η Αργεντινή νικά με 2-0 τη Σοβιετική Ένωση στη Νάπολι (27’ Τρόγλιο, 79’ Μπουρουσάγα) και αναπτερώνει τις ελπίδες της για πρόκριση στους «16» του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Στο 0-0, ωστόσο, ο Μαραντόνα αποσοβεί με το χέρι βέβαιο γκολ ύστερα από κεφαλιά του Κουζνέτσοφ χωρίς ο Σουηδός διαιτητής Φρέντρικσον να καταλογίσει το καταφανές πέναλτι.

1988: Ο επιχειρηματίας και παλαίμαχος ποδοσφαιριστής (των Απόλλωνα Σμύρνης, Ολυμπιακού Βόλου, ΟΦΗ κ.ά.) Στράτος Γιδόπουλος, αναλαμβάνει την προεδρία της ΠΑΕ ΑΕΚ διαδεχόμενος τον Ανδρέα Ζαφειρόπουλο, ο οποίος παραμένει μεγαλομέτοχος.

1986: Ρεκόρ ταχύτερης αποβολής σε τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου σημειώνεται στον αγώνα Σκωτία-Ουρουγουάη. Ο Ουρουγουανός Χοσέ Μπατίστα αντικρίζει την κόκκινη κάρτα του διαιτητή Ζοέλ Κινιού μόλις στο 49ο δευτερόλεπτο, για σκληρό φάουλ στον Γκόρντον Στράχαν. Έστω κι αν αγωνίζεται με παίκτη λιγότερο σε όλο το ματς, η «Σελέστε» κρατά το 0-0 και προκρίνεται στους «16» ως μία από τις τέσσερις καλύτερες τρίτες όλων των ομίλων.

1982: Το Βέλγιο νικά με 1-0 την κάτοχο του τίτλου Αργεντινή, στην πρεμιέρα του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Ισπανίας, η οποία κατεβαίνει ενισχυμένη με το νέο «αστέρι» της, τον 21χρονο Ντιέγκο Μαραντόνα. Το γκολ πετυχαίνει στο 62’ ο Έρβιν Βάντενμπεργκ.

1973: Ο τρις πρωταθλητής Ευρώπης Άγιαξ δίνει φιλικό αγώνα στο ξερό γήπεδο της Σαλαμίνας κόντρα στον τοπικό Αίαντα, για να τιμήσει τον μυθικό ήρωα απ’ τον οποίο πήρε την ονομασία του. Ο Τζόνι Ρεπ είναι ο μοναδικός απ’ τους βασικούς παίκτες του Άγιαξ που συμμετέχει στην αποστολή και πετυχαίνει ένα γκολ της νίκης με 2-0.

1962: Η Βραζιλία (4-2 τη γηπεδούχο Χιλή) και η Τσεχοσλοβακία (3-1 τη Γιουγκοσλαβία) κερδίζουν την πρόκριση στον τελικό του 7ου Παγκοσμίου Κυπέλλου. Ο Βραζιλιάνος σταρ Γκαρίντσα αποβάλλεται στο 83’, αλλά δεν τιμωρείται με αποκλεισμό απ’ τον τελικό.

1948: Ο Ολυμπιακός κατακτά το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα χάρη στη δύσκολη νίκη του με 2-1 επί του πρωταθλητή Αθηνών, Απόλλωνα Σμύρνης, στον καθοριστικό τελευταίο αγώνα (9’ Μινάρδος, 28’ Χατζησταυρίδης/4’ Ροδόπουλος).

1935: Ο Τζέιμς Μπράντοκ κερδίζει τον παγκόσμιο τίτλο στα βαρέα βάρη της πυγμαχίας νικώντας τον Μαξ Μπερ, σε μία από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις όλων των εποχών (παιζόταν 10 προς 1 στα στοιχηματικά γραφεία). Η ζωή του Μπράντοκ γίνεται ταινία το 2005 με τίτλο «Cinderella Man» και τον Ράσελ Κρόου στον πρωταγωνιστικό ρόλο.

1895: Ο Εμίλ Λεβασόρ κερδίζει τον πρώτο αγώνα αυτοκινήτων της ιστορίας του μηχανοκίνητου αθλητισμού. Πρόκειται για τον αγώνα «Παρίσι-Μπορντό-Παρίσι», ο οποίος είχε αρχίσει στις 11 Ιουνίου, όπου ο Λεβασόρ τερματίζει πρώτος καλύπτοντας 1.178 χιλιόμετρα σε 48 ώρες και 48 λεπτά, τρέχοντας με 24,54 χιλιόμετρα την ώρα. Ωστόσο, επειδή οδηγεί ένα διθέσιο αυτοκίνητο, όπως και ο δεύτερος Λουί Ριγκουλό, ενώ ο κανονισμός του αγώνα προβλέπει τετραθέσιο, το έπαθλο των 31.500 γαλλικών φράγκων απονέμεται στον τρίτο, Πολ Κεσλίν.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News