Ολυμπιακός: Πενήντα χρόνια από το μυθικό ρεκόρ των 102 γκολ
Στις 19 Ιουνίου 1974 ο Ολυμπιακός έπιασε ένα ορόσημο που καμία άλλη ελληνική ομάδα δεν έχει πλησιάσει. Έφτασε και στη συνέχεια ξεπέρασε τα 100 γκολ σε μία σεζόν της Α’ Εθνικής, όταν νίκησε με 4-0 την Καβάλα στο «Γ. Καραϊσκάκης».
Η μεγάλη ομάδα που είχε φτιάξει στον Ολυμπιακό ο Νίκος Γουλανδρής, με την καθοριστική συμβολή του προπονητή, Λάκη Πετρόπουλου, έφτασε στο απόγειό της στις 19 Ιουνίου 1974.
Τότε ήταν που σημείωσε ένα μυθικό ρεκόρ, το οποίο δεν έχει καταρριφθεί πενήντα χρόνια αργότερα και δύσκολα θα απειληθεί στο μέλλον. Έγινε η πρώτη ομάδα στην ιστορία της Α’ Εθνικής που ξεπέρασε τα 100 γκολ σε μία διοργάνωση πρωταθλήματος, αλλά και η μοναδική στην Ευρώπη που είχε πετύχει κάτι τέτοιο εκείνη την αγωνιστική σεζόν!
Στον θρίαμβο με 4-0 επί της Καβάλας στο «Γ. Καραϊσκάκης», για την τελευταία αγωνιστική, ο ήδη πρωταθλητής Ολυμπιακός χρειαζόταν δύο τέρματα για να φτάσει τη συνολική παραγωγή του στο τριψήφιο νούμερο. Τη δουλειά την έκανε τελικά ένας παίκτης που δεν είχε σκοράρει όσο άλλοι σε εκείνο το πρωτάθλημα. Ο Χούλιο Λοσάντα.
Ο Ουρουγουανός άσος πέτυχε χατ τρικ (32′, 35′, 85′), αλλά το πιο σημαντικό γκολ ήταν το δεύτερο, το οποίο «στρογγύλεψε» τον συνολικό αριθμό της ομάδας του σε 100. Το κερασάκι στην τούρτα έβαλε ο Μπάμπης Σταυρόπουλος στο 75′, σφραγίζοντας μία από τις πιο εντυπωσιακές χρονιές στην ιστορία του Ολυμπιακού.
Διότι δεν ήταν μόνο η επίθεση εντυπωσιακή, με τα 102 τέρματα σε 34 αγώνες (μέσος όρος 3 ανά αγώνα!). Και η άμυνα ήταν απροσπέλαστη, με μόλις 14 γκολ παθητικό. Και πώς θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά, όταν ο Ολυμπιακός διέθετε το φοβερό δίδυμο των κεντρικών αμυντικών που συγκροτούσαν οι Λάκης Γκλέζος και Βασίλης Σιώκος, καθώς και τους Παναγιώτη Κελεσίδη και Λευτέρη Πουπάκη να εναλλάσσονται στη θέση του τερματοφύλακα.
Η μεγάλη δύναμη, βέβαια, ήταν η επίθεση. Με τον Γιώργο Δεληκάρη, τον Μίλτον Βιέρα και τον «αειθαλή» Νίκο Γιούτσο στο κέντρο, τα πράγματα γίνονταν πιο εύκολα για τους επιθετικούς. Ο Υβ Τριαντάφυλλος πέτυχε 24 γκολ και αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος, με τον Μιχάλη Κρητικόπουλο να τον ακολουθεί με 19.
Ο Λοσάντα έφτασε τα 10 τέρματα με το χατ τρικ κόντρα στην Καβάλα, ένα λιγότερο από τον Γιούτσο, ο οποίος πάντοτε είχε καλή σχέση με τα δίχτυα. Κι από κοντά ακολουθούσε με εννιά ο Δεληκάρης, ο οποίος ποτέ δεν αρκέστηκε μόνο στα δημιουργικά του καθήκοντα. Ακόμα και ο Σιώκος, όμως, σκόραρε επτά φορές, στην πιο παραγωγική σεζόν της καριέρας του.
Εκείνη τη σεζόν ο Ολυμπιακός πέτυχε το 11-0 επί του Φωστήρα, που παραμένει η ευρύτερη νίκη στην ιστορία της Α’ Εθνικής. Το χαρακτηριστικό του, ωστόσο, ήταν η σταθερότητα. Με εξαίρεση το 8-2 επί του Απόλλωνα Σμύρνης στο Φάληρο και το εκτός έδρας 6-0 επί του Αιγάλεω, δεν ξεπέρασε άλλη φορά τα πέντε γκολ σε ένα ματς.
Πέτυχε, όμως, τουλάχιστον τρία γκολ σε 18 από τους 34 αγώνες του. Και γνώρισε μία ήττα. Την… καθιερωμένη από τον ΠΑΟΚ στην Τούμπα με 1-0, σε ένα από τα τρία ματς που δεν κατάφερε να σκοράρει. Τα υπόλοιπα ήταν τα εκτός έδρας με τον Πανιώνιο και τον Ηρακλή (αμφότερα 0-0).
Άλλα γεγονότα στην Ελλάδα και τον κόσμο στις 19 Ιουνίου
2023: Ο Κιλιάν Εμπαπέ γίνεται ο Γάλλος ποδοσφαιριστής με τα περισσότερα γκολ σε μία σεζόν, όταν φτάνει τα 54 σκοράροντας με πέναλτι στη νίκη επί της Ελλάδας με 1-0 στο Παρίσι, για τα προκριματικά του Euro 2024. Το παλιό ρεκόρ κατείχε ο Ζιστ Φοντέν από την περίοδο 1957-58.
2016: Η Αλβανία πετυχαίνει την παρθενική της νίκη σε τελικά μεγάλης διοργάνωσης. Επικρατεί με 1-0 της Ρουμανίας με γκολ του Αρμάντο Σαντίκου (43′) και τερματίζει τρίτη στον 1ο Όμιλο του Euro, πίσω από τη Γαλλία και την Ελβετία, αποτυγχάνοντας ωστόσο να προκριθεί στους «16».
2014: Η Εθνική Ελλάδας αναδεικνύεται ισόπαλη 0-0 κόντρα στην Ιαπωνία και διατηρεί ελπίδες πρόκρισης στους «16» του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Βραζιλίας. Στόχος της ομάδας του Φερνάντο Σάντος είναι η νίκη στο τελευταίο ματς με την Ακτή Ελεφαντοστού, η οποία την ίδια ημέρα έχει γνωρίσει την ήττα με 2-1 από την Κολομβία.
2010: Πεθαίνει ο Σουδανός μπασκετμπολίστας, Μανούτ Μπολ, ένας από τους υψηλότερους που έχουν αγωνιστεί στο ΝΒΑ (2.31 μ.). Φόρεσε τις φανέλες των Ουάσινγκτον Μπούλετς (1985-88, 1994) Γκόλντεν Στέιτ Γουόριορς (1988-90, 1994-95), Φιλαδέλφεια 76ερς (1990-93, 1994) και Μαϊάμι Χιτ (1993-94) με μέσους όρους καριέρας 2,2 πόντους, 4,2 ριμπάουντ και 3,3 κοψίματα.
2008: Στον συναρπαστικό πρώτο προημιτελικό του Euro, η Γερμανία νικά με 3-2 την Πορτογαλία και προκρίνεται στους «4», ύστερα από δύο διαδοχικές αποτυχίες της να περάσει τον όμιλο της πρώτης φάσης.
2004: Η Τσεχία νικά με εντυπωσιακή ανατροπή την Ολλανδία με 3-2 και εξασφαλίζει την πρόκριση στους «8» του Euro της Πορτογαλίας. Οι «Οράνιε» προηγούνται 2-0 με τους Μπόουμα (4′) και Φαν Νίστελροϊ (19′), όμως οι Τσέχοι απαντούν με τους Κόλερ (23′), Μπάρος (71′) και Σμίτσερ (88′).
2000: Με δύο γκολ του Χακάν Σουκούρ στο 45′ και το 70′, η Τουρκία νικά με 2-0 το Βέλγιο στις Βρυξέλλες και προκρίνεται εις βάρος του στους «8» του Euro που φιλοξενείται στις Κάτω Χώρες.
1996: Η Ιταλία γνωρίζει οδυνηρό αποκλεισμό από τη φάση των ομίλων του Euro, αφού μένει στο 0-0 με τη Γερμανία, η οποία έχει ήδη εξασφαλίσει την πρόκρισή της. Μοιραίος παίκτης για τους «Ατζούρι» είναι ο Τζανφράνκο Τζόλα, ο οποίος χάνει πέναλτι (μπλοκάρει ο Αντρέας Κέπκε).
Τα βέλη της κριτικής, ωστόσο, στοχεύουν τον προπονητή, Αρίγκο Σάκι, για την επιλογή του να αφήσει εκτός αποστολής τον Ρομπέρτο Μπάτζιο. Ως δεύτερη από τον όμιλο προκρίνεται η Τσεχία, η οποία αποσπά 3-3 από την ήδη αποκλεισμένη Ρωσία με γκολ του Βλάντιμιρ Σμίτσερ στο 88′.
1994: Η Νορβηγία επικρατεί με 1-0 του Μεξικού στο «Memorial» της Ουάσινγκτον με γκολ του Κιέτιλ Ρέκνταλ και πανηγυρίζει την παρθενική της νίκη σε τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου.
1992: Ο Εβάντερ Χόλιφιλντ διατηρεί τον τίτλο του παγκόσμιου πρωταθλητή της πυγμαχίας στα βαρέα βάρη, νικώντας με ομόφωνη απόφαση τον κριτών τον 42χρονο πρώην κάτοχο του τίτλου, Λάρι Χολμς, στο Παραντάις της Νεβάδα.
1990: Ο Ρομπέρτο Μπάτζιο αγωνίζεται για πρώτη φορά με την Ιταλία στο Παγκόσμιο Κύπελλο που διοργανώνεται στα εδάφη της και πετυχαίνει ένα υπέροχο γκολ με το οποίο διαμορφώνει το 2-0 επί της Τσεχοσλοβακίας. Ο χαρισματικός επιθετικός, που έχει συμφωνήσει να μεταγραφεί από τη Φιορεντίνα τη Γιουβέντους, παίρνει την μπάλα λίγο κάτω απ’ τη σέντρα και ντριμπλάρει όποιον αντίπαλο βρει μπροστά του προτού πλασάρει τον τερματοφύλακα Στέισκαλ.
1984: Ο Μισέλ Πλατινί πετυχαίνει χατ τρικ σε δεύτερο συνεχόμενο αγώνα του Euro και οδηγεί τη Γαλλία στη νίκη με 3-2 επί της Γιουγκοσλαβίας με την οποία τερματίζει πρώτη στον όμιλό της και προκρίνεται στους «4». Την ακολουθεί η Δανία, η οποία επικρατεί με το ίδιο σκορ του Βελγίου, με τον Πρέμπεν Έλκιερ να σημειώνει το νικητήριο γκολ στο 84ο λεπτό.
1983: Η Βάσω Μόραλη γίνεται η πρώτη γυναίκα δημοσιογράφος στον κόσμο που μεταδίδει ζωντανά ποδοσφαιρικό αγώνα, αυτόν ανάμεσα τον Εθνικό Πειραιά και την Παναχαϊκή (2-0) για την προτελευταία αγωνιστική της Α’ Εθνικής. Θα συνεχίσει με εκατοντάδες άλλες απ’ ευθείας μεταδόσεις σε πολλά σπορ, για το ραδιόφωνο και την τηλεόραση της ΕΡΤ εντός και εκτός Ελλάδας.
1977: Ο Ολυμπιακός νικά με 1-0 τον Πανιώνιο στο «Γ. Καραϊσκάκης» για την προτελευταία αγωνιστική του πρωταθλήματος και πιάνει στην κορυφή της βαθμολογίας τον Παναθηναϊκό, ο οποίος την ίδια ώρα αναδεικνύεται ισόπαλος με τον εκ των ουραγών Παναιτωλικό στο Αγρίνιο (0-0). Οι «πράσινοι», ωστόσο, υπερτερούν στη διαφορά τερμάτων και γνωρίζουν ότι με νίκη επί του Απόλλωνα Σμύρνης στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας θα κερδίσουν τον τίτλο.
1958: Ο Πελέ σημειώνει το παρθενικό του γκολ στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Σουηδίας και χαρίζει στη Βραζιλία τη νίκη με 1-0 επί της Ουαλίας, που τη στέλνει στα ημιτελικά.
Ο Πελέ είναι μόλις 17 ετών και 239 ημερών και γίνεται ο νεότερος σκόρερ στην ιστορία της διοργάνωσης, ρεκόρ που δεν έχει καταρριφθεί ακόμη.
1954: Η Ουρουγουάη συντρίβει με 7-0 τη Σκωτία και προκρίνεται στους «8» του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Ελβετίας από τον 3ο Όμιλο, μαζί με την Αυστρία που επικρατεί με 5-0 της Τσεχοσλοβακίας. Στον 1ο Όμιλο, Βραζιλία και Γιουγκοσλαβία αναδεικνύονται ισόπαλες 1-1 και προκρίνονται αμφότερες, αφήνοντας έξω τη Γαλλία που νικά με 3-2 το Μεξικό.
1938: Η Ιταλία κατακτά το Παγκόσμιο Κύπελλο για δεύτερη διαδοχική φορά, νικώντας με 4-2 την Ουγγαρία στον τελικό που διεξάγεται στο στάδιο «Κολόμπ» στο Παρίσι. Ο Τύπος της εποχής κριτικάρει την επιρροή του δικτάτορα Μπενίτο Μουσολίνι και σε αυτήν τη διοργάνωση.
Προπονητής των «Ατζούρι» είναι, όπως και το 1934, ο Βιτόριο Πότσο, ενώ κορυφαίος παίκτης της ανακηρύσσεται ο Σίλβιο Πιόλα, ο οποίος πετυχαίνει και δύο γκολ στον τελικό (15′, 80′). Τα άλλα δύο τέρματα της Ιταλίας σημειώνει ο Τζίνο Καλούσι (6′, 35′), ενώ βασικά στελέχη είναι και οι Τζουζέπε Μεάτσα, Αλφρέντο Φόνι, Άλντο Ολιβιέρι, Εράλντο Μοντζέλιο, Τζιοβάνι Φεράρι κ. ά.
1936: Ο Γερμανός παγκόσμιος πρωταθλητής στα βαρέα βάρη της πυγμαχίας, Μαξ Σμέλινγκ, νικά με νοκ άουτ στον 12ο γύρο τον αήττητο μέχρι εκείνη τη μέρα Αμερικανό διεκδικητή, Τζο Λούις. Το αποτέλεσμα γίνεται αντικείμενο εκμετάλλευσης από τον καγκελάριο της Γερμανίας, Αδόλφο Χίτλερ και τα κηρύγματά του περί ανωτερότητας της άρειας φυλής, τα οποία ουδέποτε επικρότησε ο Σμέλινγκ.
1865: Πεθαίνει σε ηλικία 64 ετών ο εθνικός ευεργέτης Ευάγγελος (Ευαγγέλης) Ζάππας. Υπήρξε ο πρώτος που αποπειράθηκε να αναβιώσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες της αρχαιότητας, οργανώνοντας τα «Ολύμπια» στην πλατεία Λουδοβίκου (η σημερινή πλατεία Ομονοίας) στις 15 Νοεμβρίου 1859. Ακολούθησαν άλλες τρεις διοργανώσεις μετά τον θάνατό του, το 1870, το 1875 και το 1888-89. Τα «Ολύμπια» αναφέρονται συχνά και ως «Ζάππειες Ολυμπιάδες».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
- Ολυμπιακός: Το νέο δίδυμο Μπιανκόν, Πιρόλα και τα μπράβο του Μεντιλίμπαρ
- Παναθηναϊκός: Το... πεντάκις εξαμαρτείν ουκ ανδρός σοφού
- Ολυμπιακός: Τι γίνεται με Ράιτ - Ποια η απόφαση του Μπαρτζώκα
- Καιρός: Προ των πυλών νέο βαρομετρικό χαμηλό με βροχές και καταιγίδες
- Αθλητικές μεταδόσεις: Που θα δείτε τo Παναθηναϊκός - Μπαρτσελόνα για τη Euroleague και το Άρης - ΑΕΚ για το Κύπελλο Ελλάδος