Νίκος Σαρίδης: Το τοπίο των συσχετισμών

Οπως έχουν πει πολλοί πριν από εμάς: ο Ολυμπιακός κι ο Παναθηναϊκός δεν θέλουν να χάνουν σε καμία μεταξύ τους κόντρα, ούτε στο τάβλι…

Ενας χαιρέκακος θα ισχυριστεί ότι ο Γιάννης Αλαφούζος ξεκίνησε με ήττα πριν ακόμη αρχίσουν τα ποδοσφαιρικά παιχνίδια, καθώς είχε τη φαεινή ιδέα να εκτεθεί άνευ (φανερού και φοβερού) λόγου. Ας πρόσεχε, όμως.

Ποιος του είπε να βάλει υποψηφιότητα για την προεδρία της Σούπερ Λίγκας δίχως να έχει εξασφαλίσει εκ των προτέρων τ’ απαραίτητα κουκιά; Γιατί, κακά τα ψέματα, αν είσαι σε μεγάλη ΠΑΕ σαν τον Παναθηναϊκό, χτυπάει άσχημα (στο κοινό σου, στο ακροατήριό σου, στην πελατεία σου, όπως τέλος πάντων το αποκαλεί ο καθένας) το να χάνεις -έστω με διαφορά στήθους- απ’ τον αιώνιο αντίπαλό σου. Οπως έχουν πει πολλοί πριν από εμάς: ο Ολυμπιακός κι ο Παναθηναϊκός δεν θέλουν να χάνουν σε καμία μεταξύ τους κόντρα, ούτε στο τάβλι.

Πάντως, τόσο η υποψηφιότητα του Γιάννη Αλαφούζου, δηλαδή, όσο κι εκείνη του νικητή της διαδικασίας, Βαγγέλη Μαρινάκη, δημιούργησαν τις συνθήκες για ν’ αποτυπωθούν οι συσχετισμοί στο ανώτατο ποδοσφαιρικό επίπεδο. Πάντα χρειάζεται μια επικαιροποίηση της εικόνας, γιατί τίποτα δεν μένει σταθερό επί μακρόν στο εγχώριο επαγγελματικό ποδόσφαιρο.

Ισα ίσα για να παίρνει μια ιδέα κι ο κόσμος πώς διαμορφώνονται τα κόζια. Εμαθε κι ο τελευταίος φίλαθλος, λοιπόν, ότι ο Μάριος Ηλιόπουλος, καίτοι κουμπάρος κάποτε του προέδρου του Ολυμπιακού, ψήφισε σαν κλώνος του Δημήτρη Μελισσανίδη. Ψήφισε, δηλαδή, ό,τι ακριβώς κι… ο Πανουργιάς Παπαϊωάννου της Λαμίας.

Ο δε έτερος new entry του συντεταιρισμού των ΠΑΕ, ο Αντριου Μπαρογουέι προτίμησε -μέσω των εν Ελλάδι αντιπροσώπων του- επίσης τον Γιάννη Αλαφούζο. Ο Μπαρογουέι, μπάι δε γουέι, ξεκίνησε από δικηγόρος, λέει, αλλά στην πορεία ασχολήθηκε με διάφορα και πριν από τρία χρόνια αγόρασε την Καλλιθέα. Πέρυσι, δε, τον συνέλαβαν στο Ασπεν του Κολοράντο για κακοποίηση της δεύτερης συζύγου του, ονόματι Σάρα Τσέιμπερς.

Τη βρήκαν, όπως είχαμε διαβάσει τότε με μελανιά στον μηρό, κόψιμο στον αντίχειρα, μώλωπες σε μάγουλο, γόνατα κι αστραγάλους και με τον Μπαρογουέι να κατηγορείται γι’ απόπερα στραγγαλισμού της -μία αμερικάνικη, οιονεί, βερσιόν… Λύτρα, κάργα μπρουτάλ, τουλάχιστον έτσι όπως μας τον παρουσίαζαν τα υπερατλαντικά δημοσιεύματα.

Αργότερα, ωστόσο, πληροφορηθήκαμε ότι απαλλάχτηκε, οπότε δεν χρειάζεται να σταθούμε άλλο στη συγκεκριμένη ιστορία. Από την άλλη, ο ΟΦΗ του Μιχάλη Μπούση, που μέχρι πρότινος ήταν «χρεωμένος» στην πλευρά της ΑΕΚ, ψήφισε Μαρινάκη, ενώ ο Παναιτωλικός, ο οποίος εδώ και χρόνια αποτελεί μια ιδιαίτερη περίπτωση, έριξε «λευκό» χθες.

Οσον αφορά τη στάση του ΠΑΟΚ, δεν περίμενε κανείς τη χθεσινή ψηφοφορία για τον πρόεδρο της διοργανώτριας του πρωταθλήματος για να μάθει ότι τα έχουν σπάσει οι δύο «δικέφαλοι». Τα υπόλοιπα θα τα δούμε όταν θ’ αρχίσουν οι μάχες μέσα στα γήπεδα. Επί του πεδίου, που λένε και οι στρατιωτικοί.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στην SPORTDAY που κυκλοφορεί
Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News