Αντώνης Καρπετόπουλος: Ωραίες ιστορίες, πικρά μπισκότα
H τελευταία εικόνα της φάσης των ομίλων του Euro2024 ήταν μια από τις ωραιότερες: οι Γεωργιανοί πανηγύρισαν μια πρόκριση στους 16 που έμοιαζε όνειρο πριν το τουρνουά αρχίσει.
H τελευταία εικόνα της φάσης των ομίλων του Euro2024 ήταν μια από τις ωραιότερες: οι Γεωργιανοί πανηγύρισαν μια πρόκριση στους 16 που έμοιαζε όνειρο πριν το τουρνουά αρχίσει. Είναι στην πρώτη τους συμμετοχή σε τελικά μεγάλης διοργάνωση, έφτασαν σε αυτή περνώντας από τα μπαράζ (και κόντρα στην Εθνική Ελλάδος χρειάστηκε να κερδίσουν στα πέναλτι), έχασαν το πρώτο ματς με ένα τρόπο που πονάει αλλά τα κατάφεραν κάνοντας απέναντι στην Πορτογαλία την μεγαλύτερη νίκη της ιστορίας τους.
Η Γεωργία που έγραψε ιστορία
Βοήθησε και το γεγονός ότι οι Πορτογάλοι είχαν προκριθεί κι έπαιξαν με πολλές αλλαγές αλλά αυτό δεν μειώνει το κατόρθωμα της Γεωργίας που υπενθύμισε τι ακριβώς είναι απαραίτητο να έχει μια τέτοιου είδους πρωτάρα για να τα καταφέρει. Η Γεωργία έχει ένα κέρβερο τερματοφύλακα, τον Μαμαρντασβίλι, αναπληρωματικό στην Βαλένθια αλλά έτοιμο να ανοίξει τα φτερά του μετά το Euro, έχει μια σοβαρή άμυνα που βελτιώθηκε στην πορεία του τουρνουά, κι έχει κι ένα αληθινό αστέρι: ο Κβαρατσκέλια είναι η περίπτωση του ποδοσφαιριστή που γύρω του μπορεί να χτιστεί η επίθεση μιας ομάδας. Χθες άνοιξε το σκορ με ένα υπέροχο γκολ, ταλαιπώρησε για μια ώρα όσο μπορούσε τους Πορτογάλους τρελαίνοντας κυρίως τον κατά συνθήκη αριστερό στόπερ τους Αντόνιο Σίλβα, κέρδισε τις εντυπώσεις ακόμα και από τον Κριστιάνο Ρονάλντο που ξεκίνησε το ματς ψάχνοντας αυτό το ιστορικό γκολ του μεγάλου ρεκόρ – χθες ήταν κακός γιατί έπαιξε μόνο για αυτό. Η Γεωργία του κόουτς Γούλι Σανιόλ, που παίζει με πέντε αμυντικούς και ψάχνει τις ευκαιρίες της στην επίθεση με υπομονή, κράτησε την νίκη-πρόκριση και χάρη σε ένα πέναλτι – γκολ του Μικουτάτζε στο δεύτερο ημίχρονο. Είναι και λίγο τυχερή: σε μια διοργάνωση με πολύ λίγα, για την ώρα πέναλτι, αυτή μέσω VAR έχει κερδίσει δυο. Τώρα απαλλαγμένη από κάθε άγχος θα παίξει την Κυριακή με την Ισπανία στην Κολωνία για να συνεχίσει την προσπάθειά της: ιστορία έγραψε ήδη. Οσο για τους Πορτογάλους, που αγωνίστηκαν με πολλούς αναπληρωματικούς και ένα κομμάτι μπερδεμένο 3-5-2 ώστε να πλαισιώσουν τον Κριστιάνο κάμποσοι (ντεφορμέ) επιθετικοί και μεσοεπιθετικοί, θα πρέπει γρήγορα να ξεχάσει το ματς και να συγκεντρωθεί στο επόμενο: την άλλη Δευτέρα την περιμένει στην Φρανκφούρτη η Σλοβενία, ομάδα που έχει δείξει πως μπορεί να παίξει καλύτερη άμυνα από τους πεισματάρηδες Γεωργιανούς.
Μέσα και οι Τούρκοι
Τα κατάφερε και η Τουρκία. Κέρδισε με 2-1 την Τσεχία, προκρίθηκε ως δεύτερη, θα βρει την Αυστρία στους 16. Είναι η πρώτη φορά που το κατορθώνει μετά το 2008 και μένει να δούμε αν πήρε φόρα κι αν άφησε πίσω όσα την ταλαιπώρησαν μετά την ήττα από τους Πορτογάλους. Ο Μοντέλα άφησε στην άκρη το προηγούμενο ματς και επέστρεψε στην Τουρκία των δυο πιτσιρικάδων: ξεκίνησαν και ο Αρντά Γκιουλέρ και ο Γιλντίζ, δεν είχαν την σούπερ απόδοση που είχαν με την Γεωργία αλλά βοήθησαν. Βέβαια αυτή τη φορά την διαφορά την έκανε ένας παλιός: ο Τσαλχάνογλου, ο καλύτερος παίκτης αυτής της ομάδας, με ένα γκολ στο 51’ τελείωσε σχεδόν κάθε συζήτηση για την πρόκριση αφού οι Τούρκοι κινδύνευαν με αποκλεισμό μόνο με ήττα. Πριν βέβαια το γκολ του Τούρκου μέσου είχε προηγηθεί στο πρώτο ημίχρονο το επεισόδιο που επί της ουσίας έκρινε τα πάντα: μια αυστηρή αποβολή με δυο κίτρινες κάρτες σε εννιά λεπτά του Τσέχου χαφ Μπάρακ από τον Ρουμάνο διαιτητή Κόβατς. Οι Τσέχοι αναγκάστηκαν να αλλάξουν και τερματοφύλακα, είχαν τραυματία τον Σικ που έπαιξε λίγο, αλλά παρόλα αυτά, με παίκτη λιγότερο, είχαν μια τίμια αντίδραση, βρήκαν το γκολ της ισοφάρισης στο 66΄από τον Σούσεκ, αλλά τα ρίσκα που πήραν στο τέλος βοήθησαν την Τουρκία να πάρει και την νίκη: ο ξεκούραστος Τοσούν μια από τις αλλαγές του Μοντέλα, θύμισε πόσο καλός φορ είναι γράφοντας το 2-1.
Μπισκότο και ταυτόχρονη άφιξη
Στον πέμπτο όμιλο προέκυψε το απίθανο φινάλε: στο τέλος του υπήρξαν τέσσερις ομάδες ισόβαθμες στους 4 βαθμούς. Χάρη στις ισοπαλίες στα ματς Βέλγιο – Ουκρανία (0-0) και Ρουμάνια – Σλοβακία (1-1) είχαμε ταυτόχρονο τερματισμό των τεσσάρων και όλα κρίθηκαν στην διαφορά των γκολ: πέρασε πρώτη η Ρουμανία, δεύτερο το Βέλγιο, τρίτη η Σλοβακία κι έμεινε έξω η Ουκρανία πληρώνοντας την ήττα από τους Ρουμάνους στην πρεμιέρα αλλά και το γεγονός ότι δεν ξεμπλοκαρίστηκε ποτέ στην διάρκεια του τουρνουά ο σκόρερ της Τζιρόνα Ντόβμπικ που έπρεπε να είναι ένας από τους πρωταγωνιστές του τουρνουά και δεν σκόραρε ποτέ. Μέτρησε για την ταυτόχρονη άφιξη των ομάδων ότι μεταξύ Ρουμανίας και Σλοβακίας προέκυψε «μπισκότο»: η ισοπαλία που βόλευε ήρθε με δυο γκολ στο πρώτο ημίχρονο κι ενώ στο δεύτερο όλοι έμοιαζαν να προσέχουν μην προκύψει κάποιο γκολ κατά λάθος. Δυστυχώς το σύστημα των ομίλων επιτρέπει τέτοια ματς: ο πειρασμός δυο ομάδων που βολεύονται να περάσουν αν προκύψει ένα συγκεκριμένο σκορ είναι πάντα μεγάλος – όλα γίνονται χωρίς κάποιου τύπου προηγούμενη σκηνοθεσία αλλά με ένα είδος συμφωνίας που προκύπτει κατά την διάρκεια του ματς. Για κανα μισάωρο περίπου το παιγνίδι έμοιαζε κανονικό. Οι Ρουμάνοι μπήκαν δυνατά, οι Σλοβάκοι όμως σε τρίτο συνεχόμενο ματς ήταν αυτοί που προηγήθηκαν (με κεφαλιά του Ντούντα στο 25΄). Οι Ρουμάνοι ισοφάρισαν με πέναλτι του Μάριν (χάρη στο VAR) στο 37΄και κάπου εκεί η σεμνή τελετή έλαβε τέλος. Η Ρουμανία την Τρίτη θα βρει τους Ολλανδούς, η Σλοβακία την Δευτέρα τους Αγγλους. Κρίνοντας από την δυσκολία των αντιπάλων μου μοιάζει ότι για το «μπισκότο» τιμωρήθηκαν και οι δυο.
Η επιρροή του Ντε Μπρόιν
Το ότι η ισοπαλία έδινε πρόκριση νομίζω πως επηρέασε και τους Βέλγους που έπαιξαν μια ώρα για να κερδίσουν και μισή ώρα για να μην χάσουν. Βέβαια πιο πολύ και από την ισοπαλία το παιγνίδι των Βέλγων το επηρεάζει καθοριστικά η απόδοση του Ντε Μπρόιν. Ηταν κακός και νευρικός με την Σλοβακία και έχασαν. Ηταν καταπληκτικός με την Ρουμανία και κέρδισαν. Εκανε μια νορμάλ εμφάνιση με την Ουκρανία και οι Βέλγοι έφεραν ισοπαλία: μόνη είδηση ότι δεν ακυρώθηκε κάποιο γκολ του Λουκάκου από το VAR – αυτή την φορά φρόντισε να τον σταματήσει ο τερματοφύλακας των Ουκρανών Ανατόλι Τρουμπίν. Οι Ουκρανοί έγιναν η πρώτη ομάδα που αποκλείστηκαν σε ένα Euro με 4 βαθμούς καταλήγοντας τέταρτοι – με 4 βαθμούς έχουν αποκλειστεί και οι Ισπανοί το 2004. Ο Ρεμπρόφ Πήρε ελάχιστα ρίσκα, η Ουκρανία έκλεισε το ματς στην επίθεση, αλλά είναι καλύτερη στο να κάνει ανατροπές από το να ανοίγει κλειστές άμυνες. Οι Βέλγοι είχαν σε καλή βραδιά και τον τερματοφύλακα τους Κουν Κάστελς: θα τον χρειαστούν και στο ματς με τους Γάλλους την Δευτέρα – στα χαρτιά είναι το καλύτερο της φάσης των 16. Βρίσκεται στην πάνω πλευρά του ταμπό εκεί που βρίσκονται Ισπανοί και Γερμανοί (που μπορεί να βρεθούν στα προημιτελικά) και φυσικά και οι Πορτογάλοι.
Η κάτω πλευρά του ταμπλό μου μοιάζει κομμένη και ραμμένη στα μέτρα των Αγγλων που βάζουν πλώρη για τελικό. Κι θα χει πλάκα να δούμε τι θα λένε όσοι τους στείλαν ήδη σπίτι…
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
- EURO 2024: Ποιός είναι ο (μέχρι στιγμής) κορυφαίος σκόρερ της διοργάνωσης!
- Άρης: Τα... γνωστά «ντου» του Καρυπίδη - Την «έπεσε» στον Τσαγκαράκη και συνεχίζει να δυσφημεί το ελληνικό ποδόσφαιρο!
- Φουρνιέ: Ο Μπαρτζώκας βρήκε τον Ζιντάν του
- Ολυμπιακός-ΑΕΚ: Η αποστολή των «ερυθρόλευκων» - Εκτός ο Εσε
- Κώστας Παπανικολάου: «Το καλεντάρι που έχει στηθεί από Ευρωλίγκα και FIBA είναι προβληματικό»