Άρης: Όταν στέφθηκε Κυπελλούχος Ελλάδας για πρώτη και τελευταία φορά
Στις 28 Ιουνίου 1970 ο Άρης κατέκτησε το Κύπελλο Ελλάδας για πρώτη φορά στην ιστορία του. Νίκησε δίκαια τον ΠΑΟΚ στον τελικό που διεξήχθη στο Καυτανζόγλειο (1-0) και εδραιώθηκε στις συνειδήσεις των φιλάθλων ως η κορυφαία δύναμη της Θεσσαλονίκης.
Ύστερα από την ήττα που γνώρισε ο Άρης (και) στον φετινό τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας, η αναδρομή στη μοναδική φορά που κατέκτησε το τρόπαιο μάλλον ρίχνει αλάτι στις πληγές των οπαδών του, παρά τις γιατρεύει.
Ωστόσο, η νίκη επί του ΠΑΟΚ με 1-0, στον τελικό της 28ης Ιουνίου 1970 στο Καυτανζόγλειο, δεν παύει να αποτελεί σημείο αναφοράς. Κυρίως επειδή είχε έρθει να εδραιώσει την επικρατούσα αντίληψη ότι οι «κίτρινοι» διατηρούσαν τα πρωτεία στη Θεσσαλονίκη, έναντι του βασικού αντίζηλού τους.
Με εκείνη τη νίκη ο Άρης έφτασε τους τέσσερις τίτλους (μετά τα τρία Πανελλήνια Πρωταθλήματα του 1928, του 1932 και του 1946) έναντι μηδενός του «Δικεφάλου», ο οποίος ωστόσο έδειχνε να δυναμώνει χρόνο με τον χρόνο. Διέθετε, άλλωστε, στις τάξεις του χαρισματικούς ποδοσφαιριστές, όπως ο Γιώργος Κούδας, ο Σταύρος Σαράφης κι ο Δημήτρης Παρίδης και υπήρχε η αίσθηση ότι ήταν θέμα χρόνου να σηκώσει κι εκείνος τρόπαια.
Τότε, βέβαια, κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί ότι μισό και πλέον αιώνα αργότερα το σκηνικό θα είχε αλλάξει ολοκληρωτικά. Ο ΠΑΟΚ έχει στο παλμαρέ του τέσσερα Πρωταθλήματα και οκτώ Κύπελλα, ενώ ο Άρης έχει μείνει με τις αναμνήσεις, που πάντως είναι πολύ δυνατές.
Το Κύπελλο του 1970 είναι μία εξέχουσα στιγμή στην ιστορία των «κιτρίνων», ίσως πιο σημαντική κι απ’ τα τρία πρωταθλήματα. Διότι πέρα από τη νίκη επί του ΠΑΟΚ στον τελικό, με γκολ που πέτυχε μόλις στο 8′ με κοντινό σουτ ο Μανώλης Κεραμιδάς, ο Άρης είχε αποκλείσει νωρίτερα και δύο από τους τρεις μεγάλους του τέως ΠΟΚ.
Στη φάση των «16» κατέβαλε την αντίσταση του Παναθηναϊκού νικώντας τον με 2-1 στο γήπεδο Χαριλάου. Και στον ημιτελικό πέτυχε μια ηρωική εκτός έδρας νίκη επί του Ολυμπιακού με 1-0, με σκόρερ τον Κώστα Παπαϊωάννου και κορυφαίο παίκτη τον Τάκη Λουκανίδη, ο οποίος είχε μεταγραφεί στο Άρη το προηγούμενο καλοκαίρι.
Δυστυχώς για τους «κίτρινους», ο Λουκανίδης σημειώθηκε στο φύλλο αγώνα του ημιτελικού λόγω ενός επεισοδίου που είχε με τον Γρηγόρη Αγανιάν μετά τη λήξη και έχασε τον τελικό. Η απουσία του, ωστόσο, δεν επηρέασε στους συμπαίκτες του. Ο Άρης ήταν ανώτερος, πέτυχε γρήγορα το γκολ που ζητούσε και διαχειρίστηκε ικανοποιητικά το προβάδισμα στη συνέχεια.
Η μεγαλύτερη απειλή απ’ την πλευρά του ΠΑΟΚ ήρθε στο 32′, όταν κέρδισε πέναλτι σε ανατροπή του Σαράφη απ’ τον Σοφοκλή Σεμερτζή. Τότε σημειώθηκε και το πιο αξιοσημείωτο σκηνικό του τελικού. Ο αμυντικός του Άρη, Άγγελος Σπυρίδων, έμπαινε μπροστά στον Κούδα την ώρα που εκείνος έπαιρνε φόρα για να εκτελέσει την εσχάτη των ποινών, χωρίς να τιμωρηθεί απ’ τον διεθνή διαιτητή Χρήστο Μίχα. Το «αστέρι» του ΠΑΟΚ έχασε την αυτοσυγκέντρωσή του κι όταν τελικά κατάφερε να εκτελέσει το πέναλτι, έστειλε την μπάλα άουτ.
Στα εναπομείναντα λεπτά του πρώτου μέρους, ο Μίχας ακύρωσε δύο γκολ του Αλέκου Αλεξιάδη ως οφσάιντ, με την απόφασή του για το πρώτο (στο 37′) να αμφισβητείται έντονα τόσο από τους παίκτες του Άρη όσο και από τους δημοσιογράφους που κάλυψαν τον τελικό.
Οι «κίτρινοι», ωστόσο, δεν πτοήθηκαν. Διατήρησαν την υπεροχή στο δεύτερο ημίχρονο, έχασαν ευκαιρίες για το δεύτερο γκολ (κυρίως με τον Βαγγέλη Συρόπουλο), ενώ τις λίγες φορές που ο ΠΑΟΚ βρέθηκε στην περιοχή τους, επενέβη ο ταλαντούχος τερματοφύλακας Νίκος Χρηστίδης.
Έτσι, ο τελικός έληξε με σκορ 1-0. Η σπουδαία ομάδα που είχε δημιουργήσει ο Γιουγκοσλάβος προπονητής, Μίλοβαν Τσίριτς, είχε ολοκληρώσει έναν άθλο. Το πιο εντυπωσιακό, ωστόσο, ήταν ότι με 50.000 οπαδούς και των δύο ομάδων στην κερκίδα (κόπηκαν 46.695 εισιτήρια), δεν σημειώθηκε το παραμικρό επεισόδιο. Η αντιπαλότητα των δύο μεγάλων συλλόγων της Θεσσαλονίκης, δεν είχε φτάσει στα τοξικά επίπεδα που παρατηρούμε σήμερα.
Άλλα γεγονότα στην Ελλάδα και τον κόσμο στις 28 Ιουνίου
2021: Ο Νίκος Ζήσης ανακοινώνει την απόσυρσή του από την μπασκετική δράση σε ηλικία 37 ετών. Ανάμεσα στις πολλές διακρίσεις του, υπήρξε βασικό στέλεχος της Εθνικής Ελλάδας που κατέκτησε το Ευρωμπάσκετ του 2005 και τη δεύτερη θέση στο Μουντομπάσκετ του 2006.
2020: Ο Ολυμπιακός νικά με 2-1 την ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ και εξασφαλίζει μαθηματικά τον 45ο τίτλο του στην Α’ Εθνική/Super League και τον πρώτο υπό την καθοδήγηση του Πορτογάλου προπονητή, Πέντρο Μαρτίνς.
2018: Η Ιαπωνία γίνεται η πρώτη ομάδα που κερδίζει την πρόκριση από τη φάση των ομίλων ενός Μουντιάλ χάρη στον κανονισμό του fair play. Μετά την ήττα με 1-0 από την Πολωνία, οι Ιάπωνες ισοβαθμούν στη δεύτερη θέση με τη Σενεγάλη (η οποία χάνει 1-0 από την Κολομβία) έχοντας από τέσσερις βαθμούς και 4-4 τέρματα, ενώ και το μεταξύ τους παιχνίδι έχει λήξει ισόπαλο (2-2). Οι Αφρικανοί, ωστόσο, έχουν αντικρίσει δύο περισσότερες κίτρινες κάρτες (έξι εναντίον τεσσάρων) και μένουν εκτός συνέχειας.
2013: Ο 18χρονος Γιάννης Αντετοκούνμπο επιλέγεται από τους Μιλγουόκι Μπακς στο Νο 15 του ντραφτ του ΝΒΑ. Πρόκειται για την υψηλότερη θέση που έχει καταλάβει ποτέ Έλληνας μπασκετμπολίστας και σηματοδοτεί την έναρξη μιας μεγάλης καριέρας, αποκορύφωμα της οποίας είναι η κατάκτηση του πρωταθλήματος του 2021 με τον Αντετοκούνμπο να αναδεικνύεται πολυτιμότερος παίκτης των τελικών.
2012: Με δύο γκολ που πετυχαίνει ο Μάριο Μπαλοτέλι (20′, 36′) η Ιταλία νικά με 2-1 τη Γερμανία και προκρίνεται στον τελικό του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, όπου την περιμένει η Ισπανία. Παράλληλα, η Σκουάντρα Ατζούρα διατηρεί την παράδοση που τη θέλει να μη χάνει ποτέ από τους Γερμανούς σε τελικές φάσεις Euro ή Μουντιάλ.
2006: Πεθαίνει από καρδιακή εμβολή ο 42χρονος παλαίμαχος μπασκετμπολίστας του Πανιωνίου, Μπόμπαν Γιάνκοβιτς, ενώ βρίσκεται σε πλοίο με προορισμό τη Ρόδο. Ο Γιάνκοβιτς έζησε τα τελευταία 13 χρόνια της ζωής καθηλωμένος σε αναπηρικό καροτσάκι, ύστερα από ανεπανόρθωτη βλάβη που υπέστη στον αυχένα όταν χτύπησε το κεφάλι του στη βάση της μπασκέτας, κατά τη διάρκεια του αγώνα Πανιώνιος-Παναθηναϊκός 57-65 στις 28 Απριλίου 1993.
2001: Ο 20χρονος φόργουορντ της Μπαρτσελόνα, Πάου Γκασόλ, επιλέγεται από τους Ατλάντα Χοκς στο Νο 3 του ντραφτ του ΝΒΑ, την υψηλότερη που έχει καταλάβει ποτέ Ευρωπαίος παίκτης που δεν προέρχεται από αμερικάνικο κολλέγιο. Ο 20χρονος Αντώνης Φώτσης του Παναθηναϊκού επιλέγεται στο Νο 48 από τους Μέμφις Γκρίζλις και γίνεται ο πρώτος γηγενής Έλληνας που θα δοκιμάσει την τύχη του στο κορυφαίο πρωτάθλημα του κόσμου.
2000: Η Γαλλία νικά στην παράταση την Πορτογαλία με 2-1 και προκρίνεται στον τελικό του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος. Το «χρυσό γκολ» με το οποίο ο αγώνας λήγει στο 117′ πετυχαίνει ο Ζινεντίν Ζιντάν με πέναλτι, το οποίο αμφισβητούν έντονα οι Πορτογάλοι, παρότι o Άμπελ Σαβιέρ διώχνει εμφανώς με το χέρι την μπάλα ύστερα από σουτ του Σιλβέν Βιλτόρ. Η Πορτογαλία είχε προηγηθεί στο 19′ με τον Νούνο Γκόμες, προτού ο Τιερί Ανρί ισοφαρίσει στο 51′.
1998: Ο νέος κανονισμός του «χρυσού γκολ», με τον οποίο η ομάδα που σκοράρει πρώτη στην παράταση κερδίζει αυτόματα τον αγώνα, τίθεται για πρώτη φορά σε εφαρμογή σε Παγκόσμιο Κύπελλο στον αγώνα Γαλλία-Παραγουάη για τη φάση των «16».
Νικητές αναδεικνύονται οι «Μπλε» με 1-0 και ο παίκτης που πετυχαίνει το πρώτο «χρυσό γκολ» είναι ο αρχηγός τους, ο Λοράν Μπλαν, στο 113′.
1997: Ο διεκδικητής του παγκόσμιου τίτλου στα βαρέα βάρη της πυγμαχίας, Μάικ Τάισον, κόβει με δαγκωνιά ένα κομμάτι από το δεξί αυτί του αντιπάλου του, παγκόσμιου πρωταθλητή Εβάντερ Χόλιφιλντ, στον εντέκατο γύρο του αγώνα τους στο Παραντάις της Νεβάδα. Οι κριτές αποβάλλουν τον Τάισον, ενώ αργότερα το αρμόδιο σώμα του αθλήματος θα του αφαιρέσει την άδεια συμμετοχής σε αγώνες για εύλογο χρονικό διάστημα.
1994: Δύο ρεκόρ στην ιστορία του Παγκοσμίου Κυπέλλου σημειώνονται κατά τη διάρκεια του αγώνα Ρωσία-Καμερούν 6-1 στο Σαν Φρανσίσκο. Ο Όλεγκ Σαλένκο πετυχαίνει πέντε τέρματα και γίνεται ο πρώτος παίκτης που καταφέρνει κάτι τέτοιο σε ένα ματς της τελικής φάσης, ενώ ο Ροζέ Μιλά, ο οποίος σημειώνει το γκολ της τιμής για το Καμερούν, γίνεται ο γηραιότερος σκόρερ στην ιστορία του θεσμού, όντας 42 ετών και 39 ημερών.
1992: Πεθαίνει από νεφρική ανεπάρκεια σε ηλικία 56 ετών ο Λετονός σκακιστής, Μιχαήλ Ταλ. Είχε αναδειχθεί παγκόσμιος πρωταθλητής το 1960 και διατήρησε τον τίτλο μέχρι το 1961.
1991: Αρχίζουν στην Αθήνα και σε άλλες πέντε πόλεις της Ελλάδας οι 11οι Μεσογειακοί Αγώνες, με τη συμμετοχή 3.500 αθλητών.
1990: Στη διάρκεια σύσκεψης των επιτελών της FIFA που λαμβάνει χώρα στο ξενοδοχείο Cavalieri Hilton της Ρώμης, αποφασίζονται δύο σημαντικές αλλαγές στον κανονισμό του οφσάιντ που θα ισχύσουν από την έναρξη της περιόδου 1990-91. Η πρώτη και πιο σημαντική ορίζει ότι ο επιτιθέμενος παίκτης δεν θα θεωρείται πλέον «εκτός παιδιάς» όταν βρίσκεται στην ίδια ευθεία με τον προτελευταίο αμυνόμενο (συνήθως τον τελευταίο πριν τον τερματοφύλακα). Και η δεύτερη ότι το παθητικό οφσάιντ θα καταλογίζεται μόνο όταν ο διαιτητής κρίνει ότι ο παίκτης που βρίσκεται «εκτός παιδιάς» επιδιώκει να επηρεάσει τη φάση ή να αποκομίσει πλεονέκτημα κι όχι όταν κάτι από τα δύο συμβαίνει χωρίς τη θέλησή του.
1986: Για πρώτη και τελευταία φορά ο μικρός τελικός του Παγκοσμίου Κυπέλλου οδηγείται στην παράταση. Ο αγώνας της Γαλλίας με το Βέλγιο λήγει 2-2 στο 90λεπτο (27′ Φερερί, 43′ Παπέν/11′ Κέλεμανς, 73′ Κλάεσεν) και στον έξτρα χρόνο οι «Μπλε» επικρατούν 4-2 με γκολ των Ζενγκινί (103′) και Αμορός (109′ πέν.).
1982: Ο Ζμπίγκνιεφ Μπόνιεκ πετυχαίνει χατ τρικ και οδηγεί την Πολωνία στη νίκη επί του Βελγίου με 3-0, στην πρεμιέρα του 1ου Ομίλου της προημιτελικής φάσης. Την ίδια ημέρα η Γαλλία νικά 1-0 την Αυστρία με γκολ του Μπερνάρ Ζενγκινί και παίρνει κι αυτή προβάδισμα πρόκρισης στους «4».
1972: Δύο σπουδαίοι Λατινοαμερικάνοι ποδοσφαιριστές συμφωνούν να μεταγραφούν σε ελληνικές ομάδες. Ο διεθνής Ουρουγουανός μέσος της Πενιαρόλ, Μίλτον Βιέρα, υπογράφει στον Ολυμπιακό αντί 2,4 εκατομμυρίων δραχμών και ο επίσης διεθνής Αργεντινός της Εστουδιάντες Λα Πλάτα, Χουάν Ραμόν Βερόν, εντάσσεται στον Παναθηναϊκό αντί 2,5 εκατομμυρίων δραχμών.
1959: Ο Ολυμπιακός νικά με 2-0 τον Απόλλωνα Σμύρνης στον επαναληπτικό ημιτελικό του Κυπέλλου στο «Γ. Καραϊσκάκης» (ο πρώτος είχε λήξει 1-1 στο γήπεδο του Παναθηναϊκού) και προκρίνεται στον τελικό, όπου θα επιδιώξει το τρίτο διαδοχικό νταμπλ κόντρα στη Δόξα Δράμας. Τα γκολ των «ερυθρόλευκων» πετυχαίνουν ο Ηλίας Υφαντής (6′) και ο Στέλιος Ψύχος (65′).
1958: Ο Ζιστ Φοντέν σκοράρει τέσσερις φορές στον μικρό τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου κόντρα στη Δυτική Γερμανία (6-3) και ολοκληρώνει την παρουσία του στη διοργάνωση με 13 γκολ, επίδοση-ρεκόρ στην ιστορία του θεσμού.
1948: Ο Ντικ Τέρπιν, ο πρώτος μαύρος Βρετανός πυγμάχος που κερδίζει το δικαίωμα να διεκδικήσει εθνικό τίτλο, νικά στα σημεία τον Βινς Χόκινς και ανακηρύσσεται πρωταθλητής στα μεσαία βάρη.
1925: Ο Παναθηναϊκός και ο Ολυμπιακός δίνουν την πρώτη φιλική τους αναμέτρηση στο γήπεδο του πρώτου, στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας. Το τελικό αποτέλεσμα είναι 3-3.
1891: Δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως το καταστατικό του Πανελληνίου Γυμναστικού Συλλόγου, το οποίο έχει συνταχθεί τέσσερις μήνες νωρίτερα. Στο άρθρο 2 αναφέρεται ως κύριος σκοπός του συλλόγου η αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων, σχεδόν τρία χρόνια προτού ο Πιερ ντε Κουμπερτέν συλλάβει και υλοποιήσει την ιδέα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
- Ολυμπιακός - Μπασκόνια: Το τρένο και το αγκομαχητό
- Ολυμπιακός: Το μοναδικό ερωτηματικό του Μεντιλίμπαρ για το ντέρμπι με την ΑΕΚ
- Μπακς - Μπουλς 122-106: Ξύπνησαν για τα καλά τα Ελάφια με 40άρα του Γιάννη Αντετοκούνμπο
- Ολυμπιακός ONEX-Γκίζεν 3-1: Οι απουσίες δεν τον σταματούν! - Θρυλική νίκη στο «καυτό» Ρέντη
- Μανούσος Μανουσάκης: Εφυγε από τη ζωή ο εμβληματικός σκηνοθέτης