Εθνική Ελλάδας: Φύγαμε για τελικό, με την γκολάρα του Δέλλα

Η 1η Ιουλίου 2004 είναι μία ακόμα ημερομηνία-σταθμός για το έπος της Εθνικής Ελλάδας στο έπος της Πορτογαλίας. Το «ασημένιο» γκολ του Δέλλα στον ημιτελικό με την Τσεχία ήταν στην πραγματικότητα «χρυσό».

Κάθε επέτειος αγώνα του «έπους της Πορτογαλίας» είναι γλυκιά. Αν, πάντως, μπορούσε να μπει μετρητής της έκστασης που προκάλεσαν στον κόσμο τα γκολ της Εθνικής Ελλάδας, αυτό του Τραϊανού Δέλλα την 1η Ιουλίου 2004 κόντρα στην Τσεχία, θα κέρδιζε με τεράστια διαφορά.

Δεν ήταν μόνο ότι χάρισε την πρόκριση στον τελικό του Euro 2004. Ήταν και η χρονική συγκυρία, το τελευταίο λεπτό του πρώτου ημιχρόνου της παράτασης, που δεν άφηνε περιθώρια στον αντίπαλο να αντιδράσει. Ο κανονισμός του «ασημένιου γκολ» τέθηκε για πρώτη (και τελευταία) φορά σε εφαρμογή σ’ εκείνο το ματς και οι Τσέχοι ίσα που πρόλαβαν να κάνουν σέντρα, προτού σφυρίξει τη λήξη ο Ιταλός διαιτητής, Πιερλουίτζι Κολίνα.

Ακόμα και στον τελικό, όταν ο Άγγελος Χαριστέας σκόραρε κόντρα στην Πορτογαλία, οι πανηγυρισμοί ήταν πιο συγκρατημένοι διότι ο καθένας είχε στην άκρη του μυαλού του ότι απέμεναν μπόλικα λεπτά για την ισοφάριση.

Ίσως, όμως, έπαιξαν ρόλο και όσα είχαν προηγηθεί. Η ασφυκτική πίεση που άσκησε η Τσεχία στο πρώτο ημίχρονο, με τη βολίδα του Τόμας Ροσίτσκι που τράνταξε τη συμβολή των δοκών μόλις στο δεύτερο λεπτό, τις αποκρούσεις που χρειάστηκε να κάνει στη συνέχεια ο Αντώνης Νικοπολίδης, το δεύτερο δοκάρι σε εκείνη την περίεργη κεφαλιά του Γιαν Κόλερ (σε φάση που είχε, πάντως, υπό έλεγχο ο Έλληνας τερματοφύλακας).

Μόνο όταν αποχώρησε τραυματίας στο 39′ ο Πάβελ Νέντβεντ ανακόπηκε κάπως ο φρενήρης ρυθμός των Τσέχων κι άρχισαν σιγά-σιγά οι Έλληνες παίκτες να κερδίζουν μέτρα στο γήπεδο. Ο αντίπαλος, ωστόσο, υπερείχε και στο δεύτερο μέρος κι έχασε κι άλλες κλασικές ευκαιρίες, κυρίως με τον Κόλερ. Το 0-0, όμως, διατηρήθηκε μέχρι το τέλος του 90λέπτου.

Και ξαφνικά, όλα άλλαξαν στην παράταση. Πριν την έναρξή της, ο Ότο Ρεχάγκελ έκανε την κίνηση που έμελλε να κάνει τη διαφορά, ρίχνοντας στη μάχη τον Βασίλη Τσιάρτα στη θέση του Ζήση Βρύζα. Οι μπαλιές που έβγαζε με το «μαγικό» αριστερό του πόδι ο Ναουσαίος άσος, δημιούργησαν τουλάχιστον τρεις καλές ευκαιρίες για την Ελλάδα, που ξαφνικά είχε πάρει τα «ηνία».

Ο Τσιάρτας ανέλαβε να εκτελέσει και το κόρνερ στο 105′, που έστειλε στα ουράνια εκατομμύρια Έλληνες. Κι ας μην κατάλαβε κανείς αρχικά αν την κεφαλιά την είχε πιάσει ο Δέλλας ή ο Κώστας Κατσουράνης ή αν είχε καταλήξει από Τσέχο αμυντικό στα δίχτυα του Πετρ Τσεχ.

Η Ελλάδα είχε φύγει για τον τελικό (ιστορική έμεινε και η ατάκα του Γιώργου Χελάκη στην περιγαφή του για τον Σπορ FM), όπου την περίμενε ξανά η Πορτογαλία, όπως στην πρεμιέρα της διοργάνωσης. Ενδόμυχα, όμως, ξέραμε όλοι ότι ύστερα από όσα είχαν συμβεί στον ημιτελικό, το τρόπαιο είχε ήδη αρχίσει να ταξιδεύει προς την Αθήνα.

Άλλα γεγονότα στην Ελλάδα και τον κόσμο την 1η Ιουλίου

2018: Η Ρωσία προκρίνεται για πρώτη φορά στους «8» του Παγκοσμίου Κυπέλλου μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης, χάρη στη νίκη της με 4-3 στα πέναλτι επί της Ισπανίας (1-1 στην κανονική διάρκεια και την παράταση). Η Ρωσία γίνεται και η πρώτη ομάδα που αξιοποιεί το δικαίωμα της τέταρτης αλλαγής (καινοτομία της FIFA ειδικά για την παράταση), με τον Αλεξάντρ Γερόχιν να μπαίνει στο 97′ στη θέση του Νταλέρ Κουζιάγεφ. Στα πέναλτι παίρνει την πρόκριση και η Κροατία επί της Δανίας, σε ένα ματς όπου το 1-1 έχει διαμορφωθεί πριν συμπληρωθεί το πρώτο πεντάλεπτο.

2016: Η Ουαλία κάνει τη μεγάλη έκπληξη στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα της Γαλλίας, αφού νικά με 3-1 το Βέλγιο και προκρίνεται στους «4» για πρώτη φορά στην ιστορία της. Αν και οι Βέλγοι ανοίγουν το σκορ στο 13′ με τον Ναϊγκολάν, οι Ουαλοί απαντούν με τρία γκολ που σημειώνουν οι Α. Γουίλιαμς (31′), Ρόμπσον-Κάνου (55′) και Βόουκς (86′).

2012: Η Ισπανία διατηρεί τα σκήπτρα της πρωταθλήτρια Ευρώπης, μια και συντρίβει με 4-0 την Ιταλία στον τελικό του Euro που διεξάγεται στο Ολυμπιακό Στάδιο του Κιέβου. Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της διοργάνωσης που μία ομάδα κερδίζει διαδοχικούς τίτλους και το επίτευγμα γίνεται ακόμα πιο εντυπωσιακό από το γεγονός ότι η «Ρόχα» είχε κατακτήσει ενδιάμεσα (2010) και το Παγκόσμιο Κύπελλο.

Τα γκολ της Ισπανίας πετυχαίνουν οι Νταβίδ Σίλβα (14′), Ζόρντι Άλμπα (41′), Φερνάντο Τόρες (84′) και Χουάν Μάτα (88′). Η Ιταλία καταρρέει αφού αγωνίζεται στο τελευταίο ημίωρο με παίκτη λιγότερο αφού ο Τιάγκο Μότα τραυματίζεται και δεν μπορεί να συνεχίσει, ενώ είχε αποτελέσει ο ίδιος την τρίτη αλλαγή του Τσέζαρε Πραντέλι στο 57′.

2014: Με γκολ του Άνχελ Ντι Μαρία στο 118′, η Αργεντινή λυγίζει την αντίσταση της Ελβετίας με 1-0 στην παράταση και προκρίνεται στα προημιτελικά του Μουντιάλ της Βραζιλίας. Αντίπαλός της εκεί θα είναι το Βέλγιο, το οποίο επικρατεί επίσης στην παράταση των ΗΠΑ με 2-1 (93′ Ντε Μπρόινε, 105′ Λουκάκου/107′ Γκριν).

2006: Η Γαλλία προκρίνεται στους «4» του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Γερμανίας μια και νικά με 1-0 τη Βραζιλία, στον τελευταίο χρονικά προημιτελικό. Το γκολ του Τιερί Ανρί στο 57′, έπειτα από εξαιρετική ασίστ του (κορυφαίου του αγώνα) Ζινεντίν Ζιντάν, διατηρεί την παράδοση των νικών των «Μπλε» επί της «Σελεσάο» που είχε αρχίσει το 1986 και συνεχίστηκε στον τελικό του 1998.

Αντίπαλός της Γαλλίας στον ημιτελικό θα είναι η Πορτογαλία, η οποία είχε αποκλείσει λίγες ώρες νωρίτερα την Αγγλία με 3-1 στα πέναλτι (κανονικός αγώνας 0-0) επαναλαμβάνοντας το επίτευγμα του Euro 2004. Ήρωάς της είναι και πάλι ο τερματοφύλακας Ρικάρντο, ο οποίος αποκρούει τις εκτελέσεις των Λάμπαρντ και Τζέραρντ και Κάραγκερ, ενώ στο στόχαστρο των αγγλικών ταμπλόιντ μπαίνει ο Ρούνεϊ, για την αψυχολόγητη ενέργεια που κόστισε την αποβολή του στο 62′ (πάτησε στα γεννητικά όργανα τον Ρικάρντο Καρβάλιο).

2001: Η Κουβανή Οσλέιντις Μενέντες σημειώνει νέο παγκόσμιο ρεκόρ στον ακοντισμό με 71.54 μ. κατά τη διάρκεια του διεθνούς μίτινγκ «Βαρδινογιάννεια» στο Ρέθυμνο. Είναι η πρώτη φορά μετά την αλλαγή του κέντρου βάρους του ακοντίου, που αποφασίστηκε το 1999, που μία αθλήτρια σπάει το φράγμα των 70 μέτρων (το 1988 η Ανατολικογερμανίδα Πέτρ Φέλκε είχε φτάσει το ρεκόρ στα 80.00 μ. με το παλαιού τύπου ακόντιο).

1990: Η Αγγλία νικά με 3-2 στην παράταση το Καμερούν, στον πιο συναρπαστικό αγώνα του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Ιταλίας. Ο 38χρονος Ροζέ Μιλά καταφέρνει να αλλάξει κι αυτόν τον αγώνα με την είσοδό του ως αλλαγή: στο 61′ κερδίζει το πέναλτι με το οποίο ο Εμανουέλ Κούντε ισοφαρίζει το γκολ που είχε πετύχει από το 25′ ο Ντέιβιντ Πλατ και στο 64′ βγάζει εξαιρετική ασίστ στον Εζέν Εκέκε, ο οποίος διαμορφώνει το 2-1 με έξοχο πλασέ. Την κατάσταση για τους Άγγλους σώζει ο Γκάρι Λίνεκερ, ο οποίος ισοφαρίζει στο 83′ με πέναλτι που κερδίζει ο ίδιος από τον Μπέντζαμιν Μάσινγκ. Στο 104′ ο Λίνεκερ κερδίζει άλλο ένα πέναλτι και το αξιοποιεί ξανά, διαμορφώνοντας το 3-2 που στέλνει την Αγγλία στους «4» ενός Παγκοσμίου Κυπέλλου για πρώτη φορά αφότου είχε κατακτήσει το τρόπαιο, το 1966.

Στον ημιτελικό η Αγγλία θα συναντήσει τη Δυτική Γερμανία, η οποία νωρίτερα την ίδια μέρα είχε νικήσει 1-0 την Τσεχοσλοβακία, με γκολ του Λόταρ Ματέους με πέναλτι.

1977: Η Ανατολικογερμανίδα Μάρλις Έλτερ γίνεται η πρώτη αθλήτρια που τρέχει τα 100 μέτρα σε χρόνο μικρότερο τα 11 δευτερόλεπτων (10.88 μετρημένο με ψηφιακό χρονόμετρο), σε αγώνα που διεξάγεται στη Δρέσδη. Θα βελτιώσει το παγκόσμιο ρεκόρ (10.81) έξι χρόνια αργότερα, όταν πλέον κατεβαίνει στους αγώνες ως Μάρλις Γκερ (το επώνυμο του συζύγου της).

1970: Ο Φράντισεκ Φάντρονκ αναλαμβάνει την τεχνική ηγεσία της Εθνικής Ολλανδίας. Ο τσεχοσλοβακικής καταγωγής προπονητής, γνωστός από το κατοπινό πέρασμά του από τον πάγκο της ΑΕΚ, θα οδηγήσει τους «Οράνιε» στην πρόκριση στα τελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1974, όπου θα δώσει το «παρών» ως συνεργάτης του Ρίνους Μίχελς.

1953: Η Δόξα Δράμας εγκαινιάζει το νέο της γήπεδο με φιλικό αγώνα κόντρα στον πρωταθλητή Ελλάδας Παναθηναϊκό (2-2), στην 40ή επέτειο της απελευθέρωσης της πόλης από τους Βούλγαρους.

1920: Η Γαλλίδα Σουζάν Λεγκλέν γίνεται η πρώτη τενίστρια που κερδίζει τρεις τίτλους του Γουίμπλεντον στην ίδια διοργάνωση (στο μονό, στο διπλό γυναικών με παρτενέρ την Ελίζαμπεθ Ράιαν και στο μικτό διπλό με παρτενέρ τον Τζέραλντ Πάτερσον).

1906: Ιδρύεται η Σπόρτινγκ Λισαβώνας.

1903: Αρχίζει ο 1ος Γύρος της Γαλλίας, ο ποδηλατικός αγώνας που θα εξελιχθεί στον πιο δημοφιλή στον κόσμο. Νικητής θα αναδειχθεί στις 19 του μήνα ο Γάλλος, Μορίς Γκαρέν.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News