Ολυμπιακός: Το ιστορικό ρεκόρ με τα τρία διαδοχικά νταμπλ

Στις 5 Ιουλίου 1959 ο Ολυμπιακός νίκησε στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας τη Δόξα Δράμας με 2-1 και έκανε το τρίτο διαδοχικό νταμπλ, ρεκόρ που αντέχει μέχρι σήμερα!

Η δεκαετία του 1950 σφραγίστηκε από την κυριαρχία του Ολυμπιακού, ο οποίος στις 5 Ιουλίου 1959 σημείωσε ένα εντυπωσιακό ρεκόρ. Έκανε το νταμπλ για τρίτη διαδοχική σεζόν, αφού νίκησε στον τελικό του Κυπέλλου τη Δόξα Δράμας με 2-1.

Έχοντας ήδη φτάσει τις έξι σερί κατακτήσεις του Πανελληνίου Πρωταθλήματος, η εξαιρετική ομάδα των «ερυθρόλευκων» με τους Θανάση Μπέμπη, Ηλία Υφαντή, Μίμη Στεφανάκο, Κώστα Πολυχρονίου, Σάββα Θεοδωρίδη, Ηλία Ρωσσίδη και τον αρχηγό Σούλη Κίνλεϊ, σημείωσε ένα ρεκόρ που δεν έχει καταρριφθεί ακόμη.

Ούτε ο Ολυμπιακός, με τις σπουδαίες ομάδες που είχε τα τελευταία χρόνια, δεν κατάφερε να ισοφαρίσει αυτήν την επίδοση. Όσες φορές έφτανε τα δύο διαδοχικά νταμπλ (η πιο πρόσφατη το 2012 και το 2013) πάθαινε την επόμενη χρονιά τη ζημιά στο Κύπελλο, τον θεσμό των εκπλήξεων. Λίγο έλειψε να είχε συμβεί και το απόγευμα της 5ης Ιουλίου 1959 στο γήπεδο του Παναθηναϊκού.

Υπό το βλέμμα του πρωθυπουργού, Κώστα Καραμανλή, ο οποίος ήταν επίσημος προσκεκλημένος της ΕΠΟ (ενώ και ο πρόεδρος του Ολυμπιακού, Γιώργος Ανδριανόπουλος, ήταν υπουργός του), διεξήχθη ένας σκληρός αγώνας. Ο Ολυμπιακός ήταν μεν ανώτερος, αλλά η Δόξα δεν ήταν αμελητέα ποσότητα. Είχε ήδη παίξει ήδη σε άλλους δύο τελικούς Κυπέλλου, το 1954 και το 1958, τους οποίους είχε χάσει επίσης από τους «ερυθρόλευκους». Η ομάδα των ταλαντούχων αδελφών Τάκη και Θανάση Λουκανίδη ήλπιζε ότι η τρίτη απόπειρα θα ήταν… η φαρμακερή.

Πράγματι η Δόξα μπήκε δυναμικά στο παιχνίδι, ζήτησε ένα πέναλτι στο 14′ σε χέρι του Κίνλεϊ και είχε μάλλον καλύτερη εικόνα στο πρώτο ημίχρονο, το οποίο έληξε 0-0. Και μόλις στο δεύτερο λεπτό του δεύτερου μέρους κατάφερε να ανοίξει το σκορ, με κοντινό σουτ του (μετέπειτα γνωστού προπονητή), Αντώνη Γεωργιάδη.

Το όνειρο των Δραμινών, όμως, κράτησε μόνο για μερικά λεπτά. Στο 52′ ο Υφαντής ισοφαρίζει με κοντινό σουτ ύστερα από ασίστ του Χριστοφίδη και ο Ολυμπιακός παίρνει τα ηνία του αγώνα. Προτού ακόμα συνειδητοποιήσουν οι «Μαυραετοί» τι είχε συμβεί, δέχθηκαν και δεύτερο γκολ από εξαιρετική ατομική ενέργεια του Μπέμπη στο 59′.

Οι παίκτες της Δόξας πάλεψαν για την ισοφάριση, αλλά δεν κατάφεραν να βρουν το γκολ που ζητούσαν. Ο Ολυμπιακός (ο οποίος ζήτησε κι αυτός ένα πέναλτι) νίκησε 2-1 και οι παίκτες του γνώρισαν την αποθέωση από τους οπαδούς τους, που μάλλον δεν είχαν καταλάβει ούτε οι ίδιοι πόσο σημαντικό επίτευγμα ήταν το τρίτο «κολλητό» νταμπλ.

Το ίδιο ισχύει και για τις εφημερίδες της εποχής, που δεν έκαναν ιδιαίτερη αναφορά στο γεγονός. Ίσως επειδή στα λίγα χρόνια ζωής που μετρούσε τότε το ελληνικό ποδόσφαιρο, κυριαρχούσε η αίσθηση ότι σύντομα θα βρισκόταν κάποια άλλη ομάδα που θα το επαναλάμβανε. Να όμως που σήμερα, 65 χρόνια μετά, ο άθλος της θρυλικής ομάδας του Ολυμπιακού παραμένει απλησίαστος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι «ερυθρόλευκοι» είχαν διαφορετικό προπονητή σε κάθε ένα από τα τρία νταμπλ! Την περίοδο 1956-57 τον Γιουγκοσλάβο Πρβόσλαβ Ντραγκίσεβιτς. Τον διαδέχθηκε την περίοδο 1957-58 ο Ούγγρος Τίμπορ Κέμενι και το ρεκόρ επιτεύχθηκε το 1958-59 υπό τις οδηγίες του Ιταλού Μπρούνο Βάλε (ο οποίος επίσης δεν έμελλε να μακροημερεύσει).

Άλλα γεγονότα στην Ελλάδα και τον κόσμο στις 5 Ιουλίου

2014: Ο προπονητής της Εθνικής Ολλανδίας, Λουίς Φαν Χάαλ, προκαλεί αίσθηση όταν κάνει αλλαγή τερματοφύλακα στις καθυστερήσεις της παράτασης του προημιτελικού του Μουντιάλ με την Κόστα Ρίκα (0-0). Ο Τιμ Κρουλ παίρνει τη θέση του Γιάσπερ Σίλεσεν και δικαιώνει τον προπονητή του, αφού στη διαδικασία των πέναλτι αποκρούει τις εκτελέσεις του Ρουίς και του Ουμάνια και χαρίζει στους «Οράνιε» την πρόκριση στον ημιτελικό. Αντίπαλός της εκεί θα είναι η Αργεντινή, η οποία έχει νικήσει νωρίτερα 1-0 το Βέλγιο με γκολ του Γκονσάλο Ιγκουάιν.

2009: Ο Ρότζερ Φέντερερ κατακτά το Γουίμπλεντον για έκτη φορά, αφού νικά στον τελικό τον Άντι Ρόντικ με 3-2 σετ (5-7, 7-6, 7-6, 3-6, 16-14). Τα 77 γκέιμ είναι τα περισσότερα που έχουν παιχτεί ποτέ σε τελικό του μονού ανδρών (το παλιό ρεκόρ ήταν 71, στον τελικό του Αυστραλιανού Πρωταθλήματος το 1927), ενώ ρεκόρ συνιστούν και τα 30 γκέιμ που παίζονται στο τελευταίο σετ (20 είχε ο τελικός του Ρολάν Γκαρός το 1927). Παράλληλα, ο Φέντερερ φτάνει τους 15 τίτλους σε τουρνουά γκραν σλαμ και καταρρίπτει το σχετικό ρεκόρ του Πιτ Σάμπρας (14).

2006: Η Γαλλία νικά 1-0 την Πορτογαλία στον δεύτερο ημιτελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Γερμανίας, με γκολ που πετυχαίνει ο Ζινεντίν Ζιντάν με πέναλτι στο 33′ και κλείνει ραντεβού στον τελικό με την Ιταλία.

1998: Ο Πιτ Σάμπρας νικά τον Γκόραν Ιβανίσεβιτς με 3-2 σετ (6-7, 7-6, 6-4, 3-6, 6-2) και κατακτά το Γουίμπλεντον για πέμπτη φορά στην καριέρα του, ισοφαρίζοντας το ρεκόρ του Μπιορν Μποργκ στην open era. Ο ελληνικής καταγωγής Αμερικανός τενίστας θα προσθέσει άλλα δύο τρόπαια στη συλλογή του τα επόμενα δύο χρόνια, όμως ο Ρότζερ Φέντερερ θα του πάρει το ρεκόρ το 2017, όταν θα φτάσει τις οκτώ κατακτήσεις.

1997: Σε ηλικία 16 ετών και 278 ημερών, η Ελβετίδα Μαρτίνα Χίνγκις γίνεται η νεότερη νικήτρια του Γουίμπλεντον από το 1887, όταν η Αγγλίδα Λότι Ντοντ είχε κατακτήσει τον τίτλο σε ηλικία 15 ετών και 256 ημερών. Η Χίνγκις νικά στον τελικό την Τσέχα Γιάνα Νοβότνα με 2-1 σετ (2-6, 6-3, 6-3).

1994: Ο Ρομπέρτο Μπάτζιο οδηγεί την Ιταλία στους «8» του Παγκοσμίου Κυπέλλου των ΗΠΑ, με τα δύο γκολ που πετυχαίνει στον αγώνα με τη Νιγηρία στη Βοστώνη (2-1 στην παράταση). Οι Αφρικανοί ανοίγουν το σκορ με τον Αμουνίκε στο 26′, όμως ο Μπάτζιο ισοφαρίζει στο 89′, παρότι οι «Ατζούρι» έχουν μείνει με δέκα από το 76′ λόγω αποβολής του Τζόλα.

Στο 102′, ο άσος της Γιουβέντους (ο οποίος βρισκόταν σε άτυπη κόντρα με τον προπονητή της Εθνικής, Αρίγκο Σάκι) πετυχαίνει και δεύτερο γκολ με πέναλτι και ολοκληρώνει την ανατροπή.

1992: Ο Νίκος Γκάλης τίθεται εκτός Άρη, μια και απορρίπτει την πρόταση του προέδρου, Θεόφιλου Μητρούδη, να αναλάβει υπεύθυνος των ακαδημιών του συλλόγου επειδή δεν βρίσκεται στα αγωνιστικά πλάνα για την επόμενη περίοδο. Από την ίδια κιόλας μέρα, αρχίζει μάχη μεταξύ Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού για την απόκτησή του.

1991: Η ΑΕΚ ολοκληρώνει τη μεταγραφή του επιθετικού της Βέροιας, Αλέξη Αλεξανδρή. Ο νεαρός άσος από το Κιάτο Κορινθίας είχε αναδειχθεί πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος της Β’ Εθνικής, παρά τον υποβιβασμό της ομάδας του και εκείνες τις μέρες μετέχει με την εθνική ομάδα στους Μεσογειακούς Αγώνες της Αθήνας.

1987: Ο 22χρονος Αυστραλός Πατ Κας κάνει τη μεγάλη έκπληξη στον τελικό του Γουίμπλεντον, αφού νικά με 3-0 σετ τον Τσεχοσλοβάκο, Νο 1 στον κόσμο, Ιβάν Λεντλ (7-6, 6-2, 7-5). Αμέσως μετά τον νικητήριο πόντο ο Κας σκαρφαλώνει στην κερκίδα για να χαιρετίσει τους γονείς του, τη σύντροφό του και τον προπονητή του, σπάζοντας το πρωτόκολλο που επικρατούσε έως τότε στο τουρνουά. Την παράδοση θα συνεχίσουν τα επόμενα χρόνια κι άλλοι νικητές του λονδρέζικου τουρνουά.

1986: Ο Νίκος Γκάλης σημειώνει ρεκόρ παραγωγικότητας με τη φανέλα της Εθνικής Ελλάδας. Πετυχαίνει 53 πόντους στην πρεμιέρα του Μουντομπάσκετ της Ισπανίας κόντρα στον Παναμά και οδηγεί το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα στην άνετη νίκη με 110-81.

1982: Με χατ τρικ του Πάολο Ρόσι η Ιταλία νικά με 3-2 τη Βραζιλία στο «Σαριά» της Βαρκελώνης και προκρίνεται στους «4» του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Ισπανίας. Η «Σελεσάο» των Ζίκο, Σόκρατες, Έντερ, Ζούνιορ, έχει φτάσει στον καθοριστικό αγώνα έχοντας τέσσερις νίκες σε ισάριθμους αγώνες και πραγματοποιώντας ορισμένες εντυπωσιακές εμφανίσεις. Προδίδεται, ωστόσο, από την αφελή αμυντική της λειτουργία που επιτρέπει στον Ρόσι να σκοράρει στο 5′, στο 25′ και στο 75′.

Το σοκ της ήττας είναι τεράστιο στη Βραζιλία και καταγράφονται οι αυτοκτονίες 14 ανθρώπων στους δρόμους διάφορων πόλεων. Στα ημιτελικά προκρίνεται και η Δυτική Γερμανία, αφού η Αγγλία αποτυγχάνει να νικήσει την Ισπανία (0-0) στον τελευταίο αγώνα του άλλου ομίλου. Οι Άγγλοι αποκλείονται χωρίς να έχουν γνωρίσει την ήττα στη διοργάνωση.

1980: Ο Μπιορν Μποργκ νικά με 3-2 τον Τζον ΜακΕνρο στο τελικό του Wimbledon και κατακτά τον τίτλο για πέμπτη διαδοχική χρονιά. Στο μικτό διπλό, το τρόπαιο κερδίζουν τα αδέλφια Τζον και Τρέισι Όστιν, το πρώτο οικογενειακό δίδυμο που καταφέρνει κάτι τέτοιο μετά το ζεύγος Λέσλι και Κίτι Γκόντφρι, το 1926.

1975: Ο Αμερικανός Άρθουρ Ας γίνεται ο πρώτος μαύρος τενίστας που κερδίζει το Γουίμπλεντον. Νικά στον τελικό τον συμπατριώτη του, Τζίμι Κόνορς, με 3-1 σετ (6-1, 6-1, 5-7, 6-4).

1972: Ο ΠΑΟΚ κατακτά το Κύπελλο Ελλάδας, τον πρώτο τίτλο της ιστορίας του στο ποδόσφαιρο. Στον τελικό που διεξάγεται στο στάδιο «Γ. Καραϊσκάκης», επικρατεί με 2-1 του πρωταθλητή Παναθηναϊκού με πρωταγωνιστή τον Γιώργο Κούδα, ο οποίος πετυχαίνει και τα δύο γκολ, στο 2′ και το 88′. Οι «πράσινοι μειώνουν στο 89′ με τον Τάκη Παπαδημητρίου.

1969: Ο Αυστραλός Ροντ Λέιβερ κερδίζει το Γουίμπλεντον για τέταρτη φορά, όταν νικά τον συμπατριώτη του Τζον Νιούκομ με 3-1 σετ (6-4, 5-7, 6-4, 6-4).

1947: Ο Λάρι Ντόμπι υπογράφει στους Κλίβελαντ Ίντιανς και γίνεται ο πρώτος μαύρος αθλητής που θα αγωνιστεί στην American League του μπέιζμπολ.

1924: Πραγματοποιείται η επίσημη Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού, οι οποίοι έχουν αρχίσει από τις 4 Μαΐου. Μετέχουν 2.826 αθλητές και 130 αθλήτριες από 44 χώρες, ενώ τότε κάνει για πρώτη φορά την εμφάνισή του το μότο «Citius, altius, fortius» («Ταχύτερα, ψηλότερα, δυνατότερα»).

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News