Λάγιος Ντέταρι: Οταν είπε το «ναι» στη μυθική πρόταση του Ολυμπιακού
Στις 6 Ιουλίου 1988, ο Ολυμπιακός πέτυχε τη συμφωνία για την ακριβότερη, έως τότε, μεταγραφή στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου (και όχι μόνο). Ο διεθνής Ούγγρος μεσοεπιθετικός, Λάγιος Ντέταρι, είχε απαντήσει καταφατικά στον Γιώργο Κοσκωτά.
Η μεταγραφή του Λάγιος Ντέταρι στον Ολυμπιακό «έκλεισε» στις 6 Ιουλίου 1988 κι ο αντίκτυπός της ήταν τεράστιος. Μπορεί τα χρόνια που ακολούθησαν να ήρθαν στην Ελλάδα πολλά μεγάλα ονόματα, όμως ο ντόρος που είχε προκαλέσει εκείνη η κίνηση, μόνο με τον αντίστοιχο της μεταγραφής του Ριβάλντο το 2004 μπορεί να συγκριθεί.
«Μα καλά, τόσο παιχταράς ήταν ο αρχηγός της ξεπεσμένης Εθνικής Ουγγαρίας;», θα αναρωτηθείτε αν είστε νεότεροι. Και θα έχετε δίκιο, διότι είναι αδύνατο να συνειδητοποιήσετε ότι το δέος που προκάλεσε δεν είχε να κάνει μόνο με την αξία του Ντέταρι (που ήταν μεγάλη), αλλά και με την… πρεμούρα του τότε προέδρου των «ερυθρόλευκων», Γιώργου Κοσκωτά, να φέρει στον Πειραιά έναν παίκτη παγκόσμιας κλάσης.
Ύστερα από μία σεζόν μέχρι τα μέσα της οποίας είχε κινδυνεύσει με υποβιβασμό, ο Ολυμπιακός εμφανιζόταν ξαφνικά να κυνηγά το ένα μεγάλο όνομα πίσω από το άλλο. Η αρχή είχε γίνει με τον Πορτογάλο μεσοεπιθετικό, Πάουλο Φούτρε, ο οποίος αγωνιζόταν στην Ατλέτικο Μαδρίτης. Τον φιλόδοξο τραπεζίτη απασχόλησαν στη συνέχεια οι Δυτικογερμανοί Γιούργκεν Κλίνσμαν και Ολαφ Τον, ενώ κάποια στιγμή «έπαιξε» στα ρεπορτάζ και το όνομα του Βραζιλιάνου Ρικάρντο Αλεμάο!
Η «μπίλια» έκατσε τελικά στον Ντέταρι, ο οποίος δεν υστερούσε ως όνομα των προαναφερθέντων. Μπορεί η Εθνική Ουγγαρίας να είχε πάρει την κατιούσα, εκείνος όμως είχε μόλις αναδειχθεί Κυπελλούχος Δυτικής Γερμανίας με την Άιντραχτ Φρανκφούρτης, φτάνοντας στο σημείο να προκαλέσει το ενδιαφέρον της Γιουβέντους.
Από την Ιταλία ήρθε και το χαρμόσυνο μαντάτο, τις πρώτες πρωινές ώρες της 6ης Ιουλίου: Η Γιούβε είχε χάσει τη μάχη για την απόκτηση του Μαγυάρου χαφ, ο οποίος είχε απαντήσει καταφατικά στην πρόταση του Ολυμπιακού, ο οποίος του είχε προσφέρει 1,4 δισ. δραχμές. Χρήματα που αντιστοιχούν σε περίπου 8 εκατομμύρια ευρώ.
Το ποσό αυτό έχει φτάσει στο σημείο να θεωρείται ευτελές στο σύγχρονο ποδοσφαιρικό χρηματιστήριο. Τότε, όμως, συνιστούσε ρεκόρ όχι μόνο για τα ελληνικά, αλλά και για τα διεθνή δεδομένα! Σκεφτείτε μόνο ότι το καλοκαίρι του 1987 η Μίλαν είχε δαπανήσει 6 εκατομμύρια λίρες για να αποκτήσει τον Ρούουντ Γκούλιτ από την Αϊντχόφεν!
Όπως ήταν λογικό, η είδηση προκάλεσε παροξυσμό στους φίλους του Ολυμπιακού, οι οποίοι στις 13 Ιουλίου 1988 κατέκλυσαν το αεροδρόμιο του Ελληνικού για να υποδεχθούν τον Ντέταρι. Η δε γιορτή που οργάνωσε το ίδιο βράδυ ο τότε δήμαρχος Πειραιά, Ανδρέας Ανδριανόπουλος, με τον Ούγγρο μεσοεπιθετικό να εμφανίζεται… στο μπαλκόνι του δημαρχείου και να χαιρετά σαν πολιτικός τη λαοθάλασσα (τον βλέπετε στην κεντρική μας φωτογραφία), έχει μείνει ιστορική.
Για πολλούς, το αστρονομικό ποσό της μεταγραφής του Ντέταρι σήμανε την αντίστροφη μέτρηση για την αποκάλυψη των παράνομων δραστηριοτήτων του Κοσκωτά, αφού. Το όμορφο παραμύθι θα είχε άσχημο τέλος για τον Ολυμπιακό, αν και ο Ούγγρος άσος πρόσφερε όμορφες στιγμές στους οπαδούς του, τα δύο χρόνια που ακολούθησαν.
Άλλα γεγονότα στην Ελλάδα και τον κόσμο στις 6 Ιουλίου
2018: Το Βέλγιο νικά με 2-1 τη Βραζιλία και προκρίνεται στους «4» του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Ρωσίας. Οι «Κόκκινοι Διάβολοι» ανοίγουν το σκορ στο 13′ με αυτογκόλ του Φερναντίνιο και στο 31′ πετυχαίνουν και δεύτερο τέρμα με τον Ντε Μπρόινε. Η «Σελεσάο» μειώνει στο 76′ με τον Ρενάτο Αουγκούστο. Αντίπαλος του Βελγίου στον ημιτελικό θα είναι η Γαλλία, η οποία είχε νικήσει νωρίτερα την Ουρουγουάη με 2-0 (40′ Βαράν, 61′ Γκριεζμάν).
2014: Ο Νόβακ Τζόκοβιτς νικά στον τελικό του Γουίμπλεντον τον Ρότζερ Φέντερερ με 3-2 σετ (6-7, 6-4, 7-6, 5-7, 6-4) και κατακτά το τρόπαιο για δεύτερη φορά.
2010: Η Ολλανδία προκρίνεται στον τελικό Παγκοσμίου Κυπέλλου της Νοτίου Αφρικής, αφού νικά με 3-2 την Ουρουγουάη στον συναρπαστικό πρώτο ημιτελικό στο Κέιπ Τάουν (18′ Φαν Μπρόνκχοσρτ, 70′ Σνέιντερ, 73′ Ρόμπεν/41′ Φορλάν, 90’+2 Περέιρα).
2008: Ο Ράφαελ Ναδάλ κερδίζει τον παρθενικό του τίτλο στο Γουίμπλεντον νικώντας τον Ρότζερ Φέντερερ με 3-2 σετ (6–4, 6–4, 6–7, 6–7, 9–7). Ο τελικός διαρκεί 4 ώρες και 48 λεπτά και είναι ο μεγαλύτερος σε διάρκεια στην ιστορία του τουρνουά (ρεκόρ που θα σπάσει το 2019). Ο Ναδάλ γίνεται ο πρώτος τενίστας που κατακτά μες στην ίδια χρονιά το Ρολάν Γκαρός και το Γουίμπλεντον μετά τον Μπιορν Μποργκ το 1980, αλλά και ο πρώτος Ισπανός που κερδίζει το λονδρέζικο γκραν σλαμ μετά τον Μανουέλ Σαντάνα το 1966. Όσο για τον Φέντερερ, αποτυγχάνει να κερδίσει το Γουίμπλεντον για έκτη διαδοχική χρονιά και να σπάσει το ρεκόρ του Μποργκ στην Open Era (ήταν νικητής από το 1976 έως και το 1980) .
2007: Οι Ολυμπιακοί Αγώνες Νέων (14-18 ετών) γίνονται πραγματικότητα. Κατά την διάρκεια της 119ης Συνόδου στην πόλη της Γουατεμάλας, τα μέλη της ΔΟΕ εγκρίνουν τη διοργάνωση των Θερινών Αγώνων το 2010 και των Χειμερινών Αγώνων το 2012.
2003: Ο 21χρονος Ρότζερ Φέντερερ, κατακτά το Γουίμπλεντον νικώντας με 3-0 σετ τον έμπειρο Ελληνοαυστραλό, Μαρκ Φιλιππούση (7-6, 6-2, 7-6). Πρόκειται για τον παρθενικό γκραν σλαμ τίτλο του Ελβετού τενίστα, από τους 20 συνολικά που θα κέρδιζε στην πλούσια καριέρα του.
1999: Ο Άγιαξ αποκτά τον Νίκο Μαχλά από τη Φίτεσε δαπανώντας 5,2 δισ. δρχ., ποσό-ρεκόρ για τη μεταγραφή Έλληνα ποδοσφαιριστή.
1986: Ο 18χρονος Μπόρις Μπέκερ κατακτά το Γουίμπλεντον για δεύτερη σερί χρονιά, νικώντας στον τελικό τον Ιβάν Λεντλ με 3-0 σετ (6-4, 6-3, 7-5).
1985: Η Μαρτίνα Ναβρατίλοβα κατακτά τον τέταρτο συνεχόμενο τίτλο της στο Γουίμπλεντον, όταν νικά στον τελικό την Κρις Έβερτ-Λόιντ με 2-1 σετ (4-6, 6-3, 6-2).
1974: Η Πολωνία κατακτά την τρίτη θέση στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Δυτικής Γερμανίας, χάρη στη νίκη της με 1-0 επί της Βραζιλίας στον μικρό τελικό. Σκόρερ είναι ο Γκζέγκοζ Λάτο, ο οποίος φτάνει τα επτά τέρματα στη διοργάνωση και αναδεικνύεται πρώτος σκόρερ.
1973: H Μπίλι Τζιν Κινγκ νικά την Κρις Έβερτ-Λόιντ με 2-0 σετ (6-0, 7-5) στον πρώτο τελικό μεταξύ Aμερικανίδων στο Γουίμπλεντον.
1969: Ο Παναθηναϊκός νικά με 1-0 τον Πανιώνιο με γκολ του Δομάζου στο 18’ και προκρίνεται στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας. Ο σκόρερ του «τριφυλλιού» αποβάλλεται στο 45’ μαζί με τον Χάιτα για διαπληκτισμό, ωστόσο δεν θα τιμωρηθεί ενόψει του τελικού στον οποίο θα βρει αντίπαλο τον Ολυμπιακό (4-3 τον Εθνικό στην παράταση).
1967: Ο Παναθηναϊκός κατακτά το Κύπελλο Ελλάδας νικώντας στον τελικό τον Πανιώνιο με 1-0, χάρη σε γκολ του Χάρη Γραμμού στο 56ο λεπτό. Ιστορική έχει μείνει και η χαμένη ευκαιρία των «κυανέρυθρων» στο 87’, με τον Αχιλλέα Αθανασούλα να σουτάρει άστοχα προ κενής εστίας. Πρόκειται για τη χρονιά κατά την οποία ο Γιουγκοσλάβος προπονητής, Στέπαν Μπόμπεκ, επιχείρησε την περίφημη «ανανέωση», ερχόμενος σε ρήξη με πολλούς βασικούς παίκτες.
1960: Αρχίζει στη Γαλλία η τελική φάση του 1ου Κυπέλλου Εθνών Ευρώπης, του γνωστού μας σήμερα ως Euro, με τη συμμετοχή τεσσάρων ομάδων. Στον πρώτο ημιτελικό που φιλοξενείται στο Παρίσι, η Γιουγκοσλαβία νικά με 5-4 τη γηπεδούχο Γαλλία ανατρέποντας το εις βάρος της 4-2 στο τελευταίο δεκαπεντάλεπτο (11’ Γκάλιτς, 55’ Ζάνετιτς, 75’ Κνεζ, 78’, 79’ Γέρκοβιτς/12’ Βενσάν, 43’, 62’ Ετ, 53’ Βισνιεσκί). Και στον δεύτερο, στη Μασσαλία, η Σοβιετική Ένωση συντρίβει με 3-0 την Τσεχοσλοβακία (34’, 56’ Ιβάνοφ, 66’ Πονεντέλνικ).
1957: Η Άλθια Γκίμπσον γίνεται η πρώτη μαύρη τενίστρια που κατακτά το Γουίμπλεντον. Στον τελικό επικρατεί της Ντάρλεν Χαρτ με 2-0 σετ (6-3, 6-2).
1934: Ο νεαρός Φρεντ Πέρι νικά στον τελικό του Γουίμπλεντον τον Τζακ Κρόφορντ και γίνεται ο πρώτος Άγγλος νικητής του τουρνουά μετά τον Άρθουρ Γκορ το 1909.
1933: Διεξάγεται στο Σικάγο το πρώτο All-Star Game του μπέιζμπολ, με τη μικτή της American League να νικά εκείνη της National League με 4-2. Ο Μπέιμπ Ρουθ σημειώνει το πρώτο home run.
1912: Ο Αμερικανός Ντόναλντ Λίπινκοτ αναγνωρίζεται ως πρώτος κάτοχος του παγκοσμίου ρεκόρ των 100 μέτρων, όταν καταφέρνει να κάνει τον καλύτερο χρόνο (10.60) στις προκριματικές σειρές του αγωνίσματος στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Στοκχόλμης.
1907: Εγκαινιάζεται το Brooklands, η πρώτη τεχνητή πίστα αυτοκινήτων στον κόσμο, η οποία κατασκευάστηκε ύστερα από την απαγόρευση των αγώνων στους δρόμους της Βρετανίας.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
- Ολυμπιακός - Μπασκόνια: Το τρένο και το αγκομαχητό
- Ολυμπιακός: Το μοναδικό ερωτηματικό του Μεντιλίμπαρ για το ντέρμπι με την ΑΕΚ
- Μπακς - Μπουλς 122-106: Ξύπνησαν για τα καλά τα Ελάφια με 40άρα του Γιάννη Αντετοκούνμπο
- Ολυμπιακός ONEX-Γκίζεν 3-1: Οι απουσίες δεν τον σταματούν! - Θρυλική νίκη στο «καυτό» Ρέντη
- Μανούσος Μανουσάκης: Εφυγε από τη ζωή ο εμβληματικός σκηνοθέτης