Γιώργος Χελάκης: Μία ομάδα με ποδοσφαιρικές αναπηρίες κόντρα σε έναν εκκολαπτόμενο σούπερ σταρ

Ο Σαουθγκέιτ δεν τα κατάφερε την προηγούμενη φορά, φτάνοντας πάλι στον τελικό, με μία ομάδα που έπαιζε καλό ποδόσφαιρο. Ισως τα καταφέρει τώρα…

Aνεξάρτητα απ’ το τι θα γίνει αύριο το βράδυ, ξέρουμε ότι αυτό το Εuro μάς έδωσε ήδη τον μεγάλο πρωταγωνιστή. Ο 17χρονος Λαμίν Γιαμάλ, που έσπασε το ρεκόρ του μεγάλου Πελέ, κατέθεσε  διαπιστευτήρια σπουδαίου παίκτη και πήρε κορυφαία θέση στο ευρωπαϊκό ποδοσφαιρικό στερέωμα.

Θα μας απασχολεί συχνά στο εξής, έστω κι αν αύριο βράδυ ο Σαουθγκέιτ βρει τρόπο να τον βγάλει εκτός παιχνιδιού. Δεν  ισχυρίζομαι ότι αυτό θα συμβεί. Λέω, όμως, ότι ακόμα κι αν συμβεί δεν αλλάζει κάτι σχετικά με την αξία και τις προοπτικές του. Εδώ μιλάμε για έναν σπουδαίο παίκτη, που κακώς συγκρίνεται με τον Μέσι. Αυτό το παιδί είναι άλλο στυλ. Με εντελώς διαφορετική συναρμογή στο σώμα του. Η θέση του είναι στο δεξί άκρο της επίθεσης με το αριστερό πόδι. Στο τέλος κάθε ενέργειάς του εκείνο που θα μένει είναι η σύγκλιση προς τα μέσα και ένα εξαιρετικό σουτ ή μία έξοχη ασίστ. Ρεπερτόριο περιορισμένο σε σύγκριση με εκείνο του μικρόσωμου και γι’ αυτό φοβερά ευέλικτου Αργεντινού.

Δεν αναφέρω τα παραπάνω για να μειώσω την αξία του, αλλά για τονίσω ότι η απευθείας σύγκριση δεν βγάζει νόημα. Αλλωστε οι κινήσεις του Γιαμάλ είναι τόσο άψογες, που μπορούν ν’ αποδιοργανώσουν  κάθε άμυνα. Ακόμα και την αγγλική, που ίσως είναι η καλύτερη του τουρνουά. Κατά συνέπεια αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον η αυριανή μονομαχία του 17χρονου αρτίστα με τον «μπαρουτοκαπνισμένο»  Τρίπιερ ή τον Σο. Εχω, δε, την εντύπωση πως ο Λουίς ντε λα Φουέντε δεν θα θελήσει να προσανατολιστεί μονόπλευρα, στέλνοντας όλο το παιχνίδι της Ισπανίας προς την πλευρά του Γιαμάλ. Απ’ την άλλη, θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον να δούμε πώς θα προσανατολίσει την ομάδα του ο Σαουθγκέιτ. Η Αγγλία μπορεί να φλυαρεί, κρατώντας την μπάλα στα πόδια της, αλλά σε όλα τα παιχνίδια της είχε χτυπητή υπεροχή στα ποσοστά κατοχής της μπάλας.

Απέναντι στους Ισπανούς, που θέλουν την μπάλα για να επιτίθενται συνεχώς, θα έχει ενδιαφέρον να δούμε πού θα γείρει η κατοχή. Θα έχει ενδιαφέρον, επίσης, να δούμε αν θα συνεχιστεί αυτή η ανορθογραφία με τον Μπέλιγχαμ ευνουχισμένο να παριστάνει τον αριστερό χαφ εξτρέμ, προκειμένου να κινείται κεντρικά ο Φόντεν. Εδώ πρόκειται για μία αλχημεία του προπονητή των Αγγλων, που πήρε όλους τους αριστεροπόδαρους αφήνοντας εκτός αποστολής τον Τζακ Γκρίλις! Ο Γκάρεθ Σαουθγκέιτ οδηγεί αυτή την… ανάπηρη Αγγλία στο τέλος της διαδρομής. Δεν τα κατάφερε την προηγούμενη φορά, φτάνοντας πάλι στον τελικό, με μία ομάδα που έπαιζε καλό ποδόσφαιρο. Ισως τα καταφέρει τώρα που τα «τρία λιοντάρια» μοιάζουν ξέπνοα και νυσταγμένα. Ισως πληγωμένα, φανούν πιο αποτελεσματικά…

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στην SPORTDAY που κυκλοφορεί
Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News