Δημήτρης Σαραβάκος: Όταν έβαλε την ΑΕΚ στα ευρωπαϊκά σαλόνια
Στις 10 Αυγούστου 1994 η ΑΕΚ νίκησε 2-0 τη Ρέιντζερς στη Νέα Φιλαδέλφεια, με τον Δημήτρη Σαραβάκο να δίνει απαντήσεις σε όσους τον θεωρούσαν «τελειωμένο».
Η εικόνα που είδαμε στις 10 Αυγούστου 1994 στη Νέα Φιλαδέλφεια ήταν ασυνήθιστη. Ο Δημήτρης Σαραβάκος δεν φορούσε την πράσινη φανέλα του Παναθηναϊκού, αλλά την κιτρινόμαυρη της ΑΕΚ, την οποία έφερε εκείνη τη μέρα ένα βήμα από την πρόκριση στους ομίλους του Champions League.
Πετυχαίνοντας δύο υπέροχα γκολ, ο 33χρονος επιθετικός χάρισε στην Ένωση τη νίκη με 2-0 επί των Γλάσγκοου Ρέιντζερς, στον πρώτο αγώνα για τη φάση των «32» της κορυφαίας ευρωπαϊκής διοργάνωσης. Η πρόκριση θα σφραγιζόταν στη ρεβάνς, όπου η ΑΕΚ νίκησε 1-0 και στη Γλασκώβη με γκολ του Τόνι Σάβεβσκι, όμως εκείνο το πρώτο ματς έχει ιδιαίτερη σημασία επειδή επανέφερε τον Σαραβάκο στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας.
Η μεταγραφή του, βλέπετε, είχε προκαλέσει αμφιβολίες για τη χρησιμότητά της. Η ΑΕΚ είχε κατακτήσει τα τρία προηγούμενα πρωταθλήματα και ο Ντούσαν Μπάγεβιτς είχε το χάρισμα να εντοπίζει ταλαντούχους άσους μικρότερων ομάδων (Κασάπης, Β. Μπορμπόκης, Τσιάρτας, Ατματσίδης κ.ά.) και να τους εντάσσει σταδιακά στο σύνολο.
Ο Σαραβάκος δεν ανήκε σ’ αυτήν την κατηγορία. Στα 33 του χρόνια, ο Παναθηναϊκός τον είχε ουσιαστικά αποπέμψει, καταθέτοντάς του μια προσφορά που δεν ήταν τιμητική για τη δεκαετή προσφορά του. Ύστερα και από την αποτυχημένη παρουσία της Εθνικής Ελλάδας στο Μουντιάλ των ΗΠΑ, πολλοί είχαν σκεφτεί μήπως είχε έρθει το τέλος στην καριέρα του «μικρού».
Ωστόσο, η ΑΕΚ και ο Μπάγεβιτς τον πίστεψαν. Και από το πρώτο κιόλας παιχνίδι, φάνηκε ότι και οι δύο πλευρές θα έβγαιναν κερδισμένες. Ο Σαραβάκος πέτυχε δύο υπέροχα γκολ, στο 45′ και το 70′. Και η Ένωση νίκησε μία πολύ δυνατή ομάδα, η οποία ήταν και το φαβορί πριν τους αγώνες.
Οι Ρέιντζερς είχαν αποκτήσει εκείνο το καλοκαίρι δύο καταξιωμένους διεθνείς άσους, τον Δανό Μπρίαν Λάουντρουπ και τον Γάλλο Μπαζίλ Μπολί – οι οποίοι ωστόσο δεν έπαιξαν στο ματς της Νέας Φιλαδέλφειας. Αλλά και όσοι έπαιξαν κόντρα στην ΑΕΚ δεν ήταν «λίγοι». Οι Άγγλοι διεθνείς Γκάρι Στίβενς και Μαρκ Χέιτλι και η μισή Εθνική Σκωτίας (Γκόραμ, Ντιούρι, Γκαφ, Μακόλ) συγκροτούσαν ένα ισχυρότατο σύνολο.
Ο Σαραβάκος δεν άφησε να φανεί ούτε το κενό του Τιμούρ Κετσπάγια, ο οποίος στάθηκε εξαιρετικά άτυχος στο δικό του ντεμπούτο με την ΑΕΚ (υπέστη κάταγμα στο χέρι και αντικαταστάθηκε μόλις στο 10′). Με τα δύο γκολ που πέτυχε εκείνο το βράδυ, έδωσε απαντήσεις σε όσους τον είχαν θεωρήσει «τελειωμένο» και θα γευόταν τη συμμετοχή στους ομίλους της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης – όπως είχε κάνει και τη σεζόν 1991-92 με τον Παναθηναϊκό, όταν όμως το Champions League είχε δοκιμαστική μορφή.
Άλλα γεγονότα στην Ελλάδα και τον κόσμο στις 10 Αυγούστου
2019: Η Βίκυ Κουβέλη αναδεικνύεται πρωταθλήτρια Ευρώπης στην κολύμβηση ανοιχτής θάλασσας 3 χλμ. στην ηλικιακή κατηγορία 50-54 ετών, στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Νοτίου Κορέας.
2018: Δύο χρυσά κι ένα ασημένιο μετάλλιο πανηγυρίζει η Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του Βερολίνου. Η Βούλα Παπαχρήστου αναδεικνύεται πρωταθλήτρια Ευρώπης στο τριπλούν, με άλμα στα 14.60 μ. και η Κατερίνα Στεφανίδη στο επί κοντώ, με άλμα στα 4.85 μ. Τη δεύτερη θέση στο επί κοντώ καταλαμβάνει η Νικόλ Κυριακόπουλου με 4.80 μ.
2012: Η εθνική ομάδα σκυταλοδρομίας 4×100 των ΗΠΑ καταρρίπτει το παγκόσμιο ρεκόρ της Ανατολικής Γερμανίας που άντεχε από τον Οκτώβριο του 1985 (41.37), στην κούρσα με την οποία κατακτά το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου. Την ομάδα απαρτίζουν οι Τιάνα Μάντισον, Άλισον Φίλιξ, Μπιάνκα Νάιτ και Καρμελίτα Τζέτερ.
1997: Στον Μαραθώνιο των ανδρών με τον οποίο ολοκληρώνεται το 6ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου της Αθήνας, νικητής αναδεικνύεται ο Ισπανός Άμπελ Άντον, ο οποίος καλύπτει την κλασική διαδρομή σε χρόνο 2 ώρες 13:16.
1995: H Ουκρανή Ινέσα Κράβετς βελτιώνει κατά 41 εκατοστά το παγκόσμιο ρεκόρ στο τριπλούν γυναικών, όταν πηδά στα 15.50 μ. κατά τη διάρκεια του τελικού του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος του Γκέτεμποργκ και φυσικά κατακτά το χρυσό μετάλλιο. Το ρεκόρ θα αντέξει σχεδόν 26 χρόνια, μέχρι την κατάρριψή του από τη Γιούλιμαρ Ρόχας στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο (15.67 μ.), αλλά θα προκαλέσει συζητήσεις. Η Κράβετς είχε τιμωρηθεί το 1993 για χρήση απαγορευμένων ουσιών και θα πιανόταν ξανά ντοπαρισμένη το 2000.
1994: Ο Κώστας Κουκοδήμος κατακτά το χάλκινο μετάλλιο στο μήκος στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του Ελσίνκι με άλμα στα 8.01 μ. Νικητής αναδεικνύεται ο Βούλγαρος, Ίγκορ Μλαντένοφ (8.09 μ.) και δεύτερος ο Τσέχος, Μίλαν Γκόμπαλα (8.04 μ.).
1988: Ο Ματ Μπιόντι συντρίβει το παγκόσμιο ρεκόρ στα 100 μέτρα ελεύθερο, όταν κολυμπάει την απόσταση σε 48.42, στα «τράιαλς» των ΗΠΑ για τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Σεούλ. Το προηγούμενο παγκόσμιο ρεκόρ που κατείχε ο ίδιος ήταν 48.74.
1984: Η Ρουμάνα Μαρικίκα Πούικα κερδίζει το χρυσό μετάλλιο στα 10.000 μ. των Ολυμπιακών Αγώνων του Λος Άντζελες, όμως ο αγώνας επισκιάζεται από την εγκατάλειψη του φαβορί, της Αμερικανίδας Μέρι Ντέκερ, ύστερα από σύγκρουση που είχε με τη Βρετανίδα Ζόλα Μπαντ.
1983: Ο Πανιώνιος αποκτά τον 18χρονο ταλαντούχο μπασκετμπολίστα της Δάφνης, Φάνη Χριστοδούλου. Οι «κυανέρυθροι» κερδίζουν τη μάχη κόντρα στους Παναθηναϊκό, Ολυμπιακό και Πανελλήνιο προσφέροντας στη Δάφνη 3 εκατ. δρχ., πέντε παίκτες (Κούτρας, Κωνσταντώνης, Μπέλσης, Ολύμπιος, Κιούσης), αλλά και τον προπονητή τους, Μάκη Δενδρινό, ο οποίος θα συνέχιζε παράλληλα τα καθήκοντά του και στον Πανιώνιο.
1971: Τα πρώτα χρυσά μετάλλια στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Στίβου του Ελσίνκι κατακτούν ο Φινλανδός Γιούχα Βαατάινεν στα 10.000μ. και η Σοβιετική Νάντιεζντα Τσίζοβα στη σφαιροβολία. Ο Βασίλης Παπαγεωργόπουλος προκρίνεται στα ημιτελικά των 100 μ. με επίδοση 10.46.
1956: Ο Φαίδων Ματθαίου σημειώνει ατομικό ρεκόρ πόντων με την εθνική ομάδα μπάσκετ (28) στη νίκη επί της Συρίας με 94-75 για το προολυμπιακό τουρνουά.
1947: O Γουίλιαμ Όντομ κάνει ρεκόρ όταν προσγειώνεται έπειτα από 73 ώρες και 5 λεπτά στο αεροδρόμιο του Σικάγου ολοκληρώνοντας την μοναχική του πτήση γύρω από τον κόσμο.
1907: Ολοκληρώνεται ο πρώτος αγώνας ράλι μεγάλων αποστάσεων (12.000 χιλιόμετρα από το Πεκίνο μέχρι το Παρίσι) με νικητή τον Ιταλό πρίγκιπα Μποργκέζε. Διασχίζοντας δυο ηπείρους ο πρίγκιπας συνάντησε πολλές δυσκολίες, με αποκορύφωμα έναν αστυνομικό στο Βέλγιο που αρνιόταν να πιστέψει ότι ο πρίγκηπας διαγωνιζόγαν σε αγώνα ράλι.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
- Ολυμπιακός: Αγωνία για τους τραυματίες - Η πρώτη εκτίμηση για Κάρμο, Τσικίνιο, Μαρτίνς
- Super League: Η βαθμολογία μετά τον θρίαμβο του Ολυμπιακού επί της ΑΕΚ
- Ολυμπιακός-ΑΕΚ 4-1: Την ΤΑΠΕΙΝΩΣΕ ξανά με ανεπανάληπτο σόου του Ελ Καμπί!
- Λουτσέσκου: «Η ομάδα παρουσιάστηκε μετά από καιρό με έναν τρόπο που θέλουμε να βλέπουμε»
- Βασίλης Σπανούλης: Τι απάντησε για τις συζητήσεις με τη Μονακό