Αριστείδης Παπάζογλου: Το παλικάρι του Ολυμπιακού που έφυγε πρόωρα απ' τη ζωή

Η 13η Αυγούστου 1969 ξημέρωσε με ένα θλιβερό νέο για τους Έλληνες φιλάθλους. Ο επιθετικός του Ολυμπιακού, Αριστείδης Παπάζογλου, είχε χάσει την πολυετή μάχη που έδινε με τον καρκίνο.

Οι αθλητικές εφημερίδες που κυκλοφόρησαν στην Ελλάδα στις 13 Αυγούστου 1969 είχαν προλάβει το θλιβερό νέο που είχε γίνει γνωστό τα ξημερώματα. «Απέθανε ο Αριστείδης το πρωί», έγραφε το πρωτοσέλιδο χτύπημα της «Αθλητικής Ηχούς» και όλοι κατάλαβαν τι είχε συμβεί.

Ο αποθανών δεν ήταν άλλος από τον Αριστείδη Παπάζογλου, τον ταλαντούχο επιθετικό του Ολυμπιακού. Μόλις στα 29 του χρόνια, το παλικάρι του Θρύλου έφευγε για χωρίς γυρισμό ταξίδι, αφού είχε ταλαιπωρηθεί από τον καρκίνο για περισσότερη απ’ τη μισή ζωή του.

Ήταν μόλις 13 ετών, το 1953, όταν εκδηλώθηκαν τα πρώτα σημάδια της ασθένειας την εποχή που αγωνιζόταν ακόμα στην ΑΕ Ρέντη, την ομάδα της γειτονιάς όπου γεννήθηκε (τον Δεκέμβρη του 1939). Ήταν τόσο καλός ποδοσφαιριστής, όμως, που κατάφερε το 1955 να πάρει μεταγραφή στον Ολυμπιακό και να πρωταγωνιστήσει σε ορισμένες απ’ τις πιο ένδοξες στιγμές του συλλόγου, μαζί με τον μεγαλύτερό αδελφό του, Κώστα Παπάζογλου.

Αγωνιζόμενος ως έξω αριστερά στην επιθετική πεντάδα της εποχής, ο Παπάζογλου καθιερώθηκε στην πρώτη ομάδα των «ερυθρόλευκων» το 1959, όταν άρχιζε το πρώτο πρωτάθλημα της Α’ Εθνικής. Κανείς δεν γνώριζε τότε για την ασθένειά του και οι κρίσεις που κατά καιρούς πάθαινε (ακόμα και κατά τη διάρκεια αγώνων) γίνονταν αντικείμενο αρνητικού σχολιασμού.

Πολλοί φίλαθλοι, μάλιστα, τον κατηγορούσαν ως χασογκόλη, αν και λόγω της θέσης του στα άκρα, το σκοράρισμα δεν ήταν η βασική δουλειά του. Πέτυχε, ωστόσο, 91 τέρματα σε όλες τις επίσημες διοργανώσεις με τους «ερυθρόλευκους» και παραμένει έως και σήμερα ένας από τους κορυφαίους σκόρερ στην ιστορία του συλλόγου. Μόλις πέρυσι τον προσπέρασαν ο Κώστας Φορτούνης και ο Γιουσέφ Ελ Αραμπί (αμφότεροι έφτασαν τα 94 γκολ) και τον άφησαν στη 13η θέση.

Είναι ένας από τους πρώτους παίκτες του Ολυμπιακού που σημείωσε «καρέ» τερμάτων σε αγώνα Α’ Εθνικής (στο 4-1 επί της Δόξας Δράμας το 1965), ενώ έβαλε τη σφραγίδα του σε ορισμένες ιστορικές νίκες, όπως το 4-0 επί της ΑΕΚ το 1966, στον δρόμο για το πρώτο πρωτάθλημα μετά το 1959. Μάλιστα, στον τελευταίο αγώνα με τον Απόλλωνα στο «Γ. Καραϊσκάκης», πέτυχε δύο από τα τρία γκολ της νίκης (3-0) που σφράγισε τον τίτλο.

Στο μέσον ο Αριστείδης Παπάζογλου, καταβεβλημένος απ’ την ασθένειά του, σε μία από τις τελευταίες δημόσιες εμφανίσεις του στο «Γ. Καραϊσκάκης», τον Οκτώβριο του 1968. Αριστερά ο αδελφός του, Γιώργος.

Κανείς δεν φανταζόταν τότε ότι εκείνα τα γκολ θα αποδεικνύονταν και τα τελευταία. Το φθινόπωρο του 1966 η κατάσταση της υγείας του Παπάζογλου επιδεινώθηκε. Δυσκολευόταν να προπονηθεί και έμεινε εκτός δράσης, για να συνεχίσει τις θεραπείες του.

Τα πρώτα αισιόδοξα μηνύματα ήρθαν την άνοιξη του 1967. Οι υπόλοιποι σύλλογοι έδειξαν ειλικρινές ενδιαφέρον για να τον ενισχύσουν οικονομικά και συμμετείχαν σε αγώνες που διοργάνωνε τακτικά ο Ολυμπιακός για να του δώσει το σύνολο των εισπράξεων.

Η Χούντα, η οποία στο μεταξύ είχε έλθει στα πράγματα, δεν έχασε την ευκαιρία να εκμεταλλευθεί το γεγονός για να δείξει το δήθεν κοινωνικό της πρόσωπο, με εράνους, φιλικά ματς προς ενίσχυσή του, ακόμα και άδεια πρακτορείου ΠΡΟ-ΠΟ Το ίδιο και οι κομπογιαννίτες που αφθονούσαν τότε και πουλούσαν ελπίδα με «θαυματουργά σκευάσματα» από το εξωτερικό.

Παρά την αγάπη που έδειχνε ο κόσμος, αφήνοντας στην άκρη τις συλλογικές προτιμήσεις του, η κατάσταση του Παπάζογλου χειροτέρευε. Προς τα τέλη του 1968, όσοι γνώριζαν από κοντά τι συνέβαινε, είχαν χάσει τις ελπίδες τους. Η άνιση μάχη δεν μπορούσε πια να κερδηθεί και το πρωί της 13ης Αυγούστου 1969, βρήκε όλους τους Έλληνες φιλάθλους δακρυσμένους.

Η «Αθλητική Ηχώ» δημοσίευσε εκείνη τη μέρα και το περιεχόμενο ενός σημειώματος που είχε αφήσει ο Παπάζογλου στη σύζυγό του και τις δύο κορούλες του, λίγο προτού πεθάνει. «Προς την αγαπημένη μου γυναίκα και τα αγαπημένα μου παιδιά: Εάν πάθω τίποτε κακό, να μη με ξεχάσετε και να έρχεστε πάντα κοντά μου».

Σήμερα, 54 χρόνια μετά, λίγοι φίλαθλοι απ’ όσους πρόλαβαν τα κατορθώματα του Αριστείδη με τη φανέλα του Ολυμπιακού βρίσκονται ακόμα στη ζωή. Στιγμιότυπα από τα γκολ του δεν έχουν διασωθεί, ενώ και οι φωτογραφίες απ’ τους αγώνες του είναι λίγες. Το όνομά του, ωστόσο, θα έχει πάντοτε υψηλή θέση ανάμεσα στους γίγαντες της ένδοξης ιστορίας του πειραϊκού συλλόγου.

 

Άλλα γεγονότα στην Ελλάδα και τον κόσμο στις 13 Αυγούστου

2016: O Μάικλ Φελπς αποχαιρετά τις πισίνες κατακτώντας το χρυσό ολυμπιακό μετάλλιο της καριέρας του, ως μέλος της ομάδας σκυταλοδρομίας 4×100 μικτή των ΗΠΑ. Ο μεγάλος Αμερικανός κολυμβητής ολοκληρώνει την καριέρα του με 23 χρυσά, τρία ασημένια και δύο χάλκινα μετάλλια και καταγράφεται ως ο πιο επιτυχημένος αθλητής στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων.

2010: Ο 34χρονος ποδοσφαιριστής, Παναγιώτης Μπαχράμης, βρίσκει τραγικό θάνατο στη θαλάσσια περιοχή της Κυπαρισσίας, όταν τον χτυπά ταχύπλοο σκάφος την ώρα που κάνει ψαροντούφεκο.

2004: Η Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας μαγνητίζει τα βλέμματα των φιλάθλων όλου του πλανήτη. Το καλλιτεχνικό κομμάτι της τελετής φέρει την υπογραφή του σκηνοθέτη και χορογράφου, Δημήτρη Παπαϊωάννου, ενώ τελευταίος λαμπαδηδρόμος που ανάβει τον βωμό με την ολυμπιακή φλόγα είναι ο ολυμπιονίκης της ιστιοπλοΐας, Νίκος Κακλαμάνάκης.

2001: Ο 16χρονος ιστιοπλόος, Βύρων Κοκκαλάνης, κατακτά την πρώτη θέση στην κατηγορία νέων του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Mistral που διεξάγεται στη Μασσαλία

2000: Ο τερματοφύλακας της Σέφιλντ Γουένσντεϊ, Κέβιν Πρέσμαν, αποβάλλεται στο 13ο δευτερόλεπτο του εκτός έδρας αγώνα της ομάδας του με τη Γουλβς. Πρόκειται για τη γρηγορότερη αποβολή στην ιστορία του αγγλικού ποδοσφαίρου, αφού το 1994 ο Μαρκ Σμιθ της Κρου είχε αντικρίσει την κόκκινη κάρτα στο 19ο δευτερόλεπτο.

1999: Η Στέφι Γκραφ ανακοινώνει την απόσυρσή της από το τένις σε συνέντευξη τύπου στη Νέα Υόρκη. Η Γκραφ έχει κατακτήσει 107 τίτλους, εκ των οποίων οι 22 σε τουρνουά γκραν σλαμ, ενώ βρέθηκε για 377 εβδομάδες στο Νο 1 της παγκόσμιας κατάταξης.

1997: Ο Κενυάτης δρομέας, Γουίλσον Κίπκετερ, σημειώνει νέο παγκόσμιο ρεκόρ στα 800 μέτρα με 1:41.24, κατά τη διάρκεια του διεθνούς μίτινγκ στίβου της Ζυρίχης. Το παλιό ρεκόρ (1:41.73) κατείχε ο Βρετανός, Σεμπάστιαν Κόου και ήταν το παλιότερο σε δρομικό αγώνισμα ανδρών.

1997: Στον πρώτο αγώνα της ιστορίας του για τα προκριματικά του Champions League, ο Ολυμπιακός συντρίβει με 5-0 τη λευκορωσική Σλάβια Μοζίρ στο «Γ. Καραϊσκάκης» και εξασφαλίζει την πρόκριση στους ομίλους από το πρώτο παιχνίδι. Δύο γκολ πετυχαίνει ο Γκόγκιτς (63′, 67′) κι από ένα οι Νινιάδης (59′), Γεωργάτος (76′) και Γιαννακόπουλος (89′).

1989: Πεθαίνει από AIDS ο 34χρονος οδηγός αγώνων NASCAR, Τιμ Ρίτσμοντ. Στην διάρκεια της καριέρας του έτρεξε σε 185 αγώνες και κέρδισε 13 φορές την πρώτη θέση.

1984: Πεθαίνει στα 55 του ο Σοβιετικός πρώην παγκόσμιος πρωταθλητής στο σκάκι, Τιγκράν Πετροσιάν.

1983: Η Άννα Βερούλη κατακτά το χάλκινο μετάλλιο στον ακοντισμό με βολή 65.72 στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου στο Ελσίνκι. Το χρυσό κερδίζει η Φινλανδή, Τίνα Λίλακ με 70.82 μ. και το ασημένιο η Βρετανίδα, Φατίμα Γουίτμπρεντ με 69.14 μ.

1973: Η Μπαρτσελόνα ολοκληρώνει τη μεταγραφή του Γιόχαν Κρόιφ από τον Άγιαξ.

1948: H Σουηδία κατακτά το χρυσό μετάλλιο στο ποδοσφαιρικό τουρνουά των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου, νικώντας με 3-1 τη Γιουγκοσλαβία στον τελικό που διεξάγεται στο «Γουέμπλεϊ». Δύο γκολ γκολ πετυχαίνει ο Γκούναρ Γκρεν (24′, 67′ πέν.) και ένα ο Γκούναρ Νόρνταλ, οι οποίοι μαζί με τον Νιλς Λίντχολμ, που επίσης είναι μέλος της εθνικής, θα μεταγραφούν το 1949 στη Μίλαν και θα συγκροτήσουν την ξακουστή επιθετική τριάδα «Γκρεν-Νο-Λι». Το γκολ της Γιουγκοσλαβίας πετυχαίνει στο 48′ ο μετέπειτα επιτυχημένος προπονητής στην Ελλάδα, Στέπαν Μπόμπεκ, ενώ ο Μπόρις Στάνκοβιτς μένει στην Ιστορία ως ο πρώτος ποδοσφαιριστής που αποβάλλεται στο «Γουέμπλεϊ».

1932: Δύο Ιάπωνες κολυμβητές κατακτούν χρυσά μετάλλια στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λος Άντζελες. Ο Γιοσιγιούκι Τσουρούτα στα 200 μέτρα πρόσθιο και ο Κουσούο Κιταμούρα στα 1.500 μέτρα ελεύθερο. Οι αγώνες ολοκληρώνονται με την Ιαπωνία να κατακτά πρωτιές στα πέντε από τα έξι αγωνίσματα των ανδρών.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News