Γιουσέιν Μπολτ: Απ' το 9.69 στο 9.58 μέσα σε διάστημα ενός έτους
Το ημερολόγιο έδειχνε 16 Αυγούστου όταν ο Γιουσέιν Μπολτ σημείωσε τους δύο πιο χαρακτηριστικούς θριάμβους του στα 100 μέτρα. Πρώτα το 2008, στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου και μετά το 2009, στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του Βερολίνου.
16 Αυγούστου 2008, Πεκίνο. Ο Γιουσέιν Μπολτ, ήδη κάτοχος του παγκοσμίου ρεκόρ των 100 μέτρων από τις 31 Μαΐου στη Νέα Υόρκη (9.72), είναι έτοιμος να υλοποιήσει το μεγάλο του όνειρο. Να κατακτήσει το χρυσό μετάλλιο στην πιο «εμπορική» κούρσα των Ολυμπιακών Αγώνων.
Τα καταφέρνει. Όχι απλώς τερματίζει πρώτος, αλλά βελτιώνει και το παγκόσμιο ρεκόρ: 9.69! Οι θεατές στο στάδιο παραληρούν, οι τηλεθεατές απ’ όλες τις γωνιές του πλανήτη γουρλώνουν τα μάτια για να βεβαιωθούν ότι ο χρόνος είναι σωστός.
Είναι η πρώτη φορά που κάποιος άνθρωπος τρέχει τα 100 μέτρα σε χρόνο κάτω των 9.70. Κι αυτός δεν θα μπορούσε να είναι άλλος από τον πανύψηλο, τον χαρισματικό Μπολτ, ο οποίος είχε κάνει στο χαλαρό 9.85 και 9.92 στον ημιτελικό και τον προημιτελικό αντίστοιχα.
Έχουμε παράλληλα και την αποκαθήλωση των Αμερικανών. Ο Τάισον Γκέι, ο παγκόσμιος πρωταθλητής του 2007 στην Οσάκα, είχε αποτύχει να προκριθεί στον τελικό, εξαιτίας κι ενός τραυματισμού πριν τους αγώνες που τον είχε αφήσει πίσω. Ο Ντάρβις Πάτον βρέθηκε στην τελική οκτάδα, αλλά τερμάτισε τελευταίος. Μόνο ο Γουόλτερ Ντιξ κράτησε ψηλά την αστερόεσσα, κερδίζοντας το χάλκινο μετάλλιο, πίσω από τον Ρίτσαρντ Τόμσον απ’ το Τρίνινταντ και Τομπάγκο.
Είχαμε μπει και επίσημα στην εποχή της κυριαρχίας του Μπολτ στο κατοστάρι, μιας εποχής που είχε αρχίσει κάπως… απότομα. Η Τζαμάικα είχε αναδείξει νωρίτερα τον Ασάφα Πάουελ, ο οποίος το 2005 είχε πάρει το παγκόσμιο ρεκόρ από τους Αμερικανούς, σημειώνοντας 9.74 στο διεθνές μίτινγκ «Τσικλητήρεια» στην Αθήνα. Ο πολύ καλός αυτός σπρίντερ, όμως, αδυνατούσε να διακριθεί στους μεγάλους αγώνες. Στο Πεκίνο τερμάτισε πέμπτος.
Ο Μπολτ, το παιδί που πουλούσε φρούτα για να βγάζει τα προς το ζην στο χωριουδάκι του, το Σέργουντ Κόντεντ, τον είχε αφήσει πίσω. Κι ακόμα δεν είχαμε δει τίποτα.
16 Αυγούστου 2009, Βερολίνο. «Το δύσκολο δεν είναι ανέβεις στην κορυφή, αλλά να παραμείνεις εκεί». Το γνωμικό είναι πασίγνωστο και ισχύει για την πλειονότητα των αθλητών. Όχι όμως και για τον Γιουσέιν Μπολτ.
Ακριβώς έναν χρόνο μετά τη στέψη του ως βασιλιά των σπριντ στο Πεκίνο (είχε θριαμβεύσει σημειώνοντας παγκόσμιο ρεκόρ και στα 200 μέτρα), κανείς δεν αμφέβαλλε ότι ο νέος σούπερ σταρ του κλασικού αθλητισμού θα διατηρούσε τα σκήπτρα στα 100 μέτρα και στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα.
Κανείς; Εξαίρεση αποτελούσε ο Τάισον Γκέι, ο οποίος είχε κάνει δυναμική επιστροφή μετά την αποτυχία στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Το γεγονός ότι είχε πάει στο Βερολίνο έχοντας την καλύτερη επίδοση της χρονιάς στα 100 μέτρα (9.77), του έδινε το δικαίωμα να ελπίζει σε διατήρηση του τίτλου που είχε κατακτήσει στην Οσάκα.
Στην πράξη, ωστόσο, αυτό αποδείχθηκε αδύνατο. Ίσα-ίσα, η αύξηση του ανταγωνισμού έδωσε πρόσθετο κίνητρο στον Μπολτ, ο οποίος υπερέβη τα ανθρώπινα όρια που είχε θέσει ο ίδιος ακριβώς έναν χρόνο νωρίτερα. Τα έδωσε όλα και τρέλανε ξανά το χρονόμετρο: 9.58!
Ποτέ άλλοτε το παγκόσμιο ρεκόρ των 100 μέτρων δεν είχε βελτιωθεί κατά 11 ολόκληρα εκατοστά του δευτερολέπτου. Ακόμα και το κάλπικο 9.83 του Μπεν Τζόνσον το 1987 στη Ρώμη, είχε ρίξει κατά 10 εκατοστά το 9.93 του Κάλβιν Σμιθ. Ο Μπολτ δεν είχε τρελάνει απλώς το χρονόμετρο. Είχε προκαλέσει δέος σε κάθε κοινό θνητό.
Ο Γκέι είχε δώσει κι εκείνος τον καλύτερό του εαυτό, αλλά είχε μείνει δεύτερος. Κι ας τερμάτισε με χρόνο 9.71, τον τρίτο καλύτερο της ιστορίας. Ο Ασάφα Πάουελ ανέβηκε στο βάθρο ως τρίτος, με 9.84. Αμφότεροι, όμως, είχαν δεύτερους ρόλους σε μια ταινία που είχε μόνο έναν πρωταγωνιστή.
Το παρόν κείμενο δεν θα επιχειρήσει να καταγράψει όλα τα επιτεύγματα του Μπολτ στους στίβους, μέχρι το 2017 που έδωσε τέλος στην ένδοξη καριέρα του. Ακόμα κι ένα πολυσέλιδο βιβλίο δεν θα ήταν αρκετό για να χωρέσει τις νίκες, τα ρεκόρ, αλλά και την απίστευτη ιστορία της ζωής του.
Είμαστε εδώ απλώς για να επισημάνουμε τη σύμπτωση της 16ης Αυγούστου. Πώς ένας χαρισματικός σπρίντερ κατάφερε κατά τη διάρκεια μιας πλήρους περιστροφής της Γης γύρω απ’ τον Ήλιο, να κατεβάσει το ρεκόρ των 100 μέτρων στα επίπεδα που κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί. Και να αναρωτηθούμε αν και πότε θα βρεθεί κάποιο άλλο θαύμα της φύσης, για να πάρει τα ρεκόρ (μην ξεχνάμε και το 19.19 στα 200 μέτρα) απ’ τον απίθανο Τζαμαϊκανό.
Δεκαπέντε χρόνια τώρα, πάντως, το 9.58 στο κατοστάρι δεν έχει απειληθεί από κανέναν.
Άλλα γεγονότα στην Ελλάδα και τον κόσμο στις 16 Αυγούστου
2022: Η Ελλάδα πανηγυρίζει δύο χρυσά μετάλλια στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Στίβου του Μονάχου. Ο Μίλτος Τεντόγλου κερδίζει τον τελικό του μήκους με άλμα στα 8.52 μ. και η Αντιγόνη Ντρισμπιώτη τερματίζει πρώτη στα 35 χλμ. βάδην σε 2 ώρες 46:58.
2016: Ο Σπύρος Γιαννιώτης χάνει στο φώτο φίνις το χρυσό μετάλλιο στον αγώνα των 10 χλμ. κολύμβησης ανοιχτής θάλασσας των Ολυμπιακών Αγώνων του Ρίο ντε Τζανέιρο. Ο Κερκυραίος κολυμβητής προπορεύεται μέχρι τα τελευταία μέτρα της κούρσας, όταν δέχεται την επίθεση του Ολλανδού, Φέρι Βέερτμαν, ο οποίος χτυπά πρώτος τον πίνακα του τερματισμού με διαφορά επτά εκατοστών του δευτερολέπτου (1 ώρα 52:59.8 έναντι 1 ώρας 53:00.5).
2008: Ο Μάικλ Φελπς νικά με διαφορά ενός εκατοστού του δευτερολέπτου τον Σέρβο, Μίλοραντ Τσάβιτς (50.58 έναντι 50.59), στον τελικό των 100 μέτρων πεταλούδα των Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου. Ο Αμερικανός κολυμβητής φτάνει έτσι τα επτά χρυσά μετάλλια σε ισάριθμα αγωνίσματα στα οποία έχει συμμετάσχει σε εκείνη τη διοργάνωση και ισοφαρίζει το ρεκόρ του συμπατριώτη του, Μαρκ Σπιτς, από το 1972 στο Μόναχο. Μία ημέρα αργότερα θα το καταρρίψει, όταν θα κατακτήσει και όγδοο χρυσό μετάλλιο, στη σκυταλοδρομία 4×100 μικτή.
2005: Πεθαίνει από καρκίνο σε ηλικία 77 ετών ο Ρώσος προπονητής μπάσκετ, Αλεξάντρ Γκομέλσκι. Ήταν ο προπονητής της εθνικής ομάδας της Σοβιετικής Ένωσης όταν κέρδισε το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1988 στη Σεούλ, ενώ παλιότερα την είχε οδηγήσει στην κατάκτηση δύο Μουντομπάσκετ (1967, 1982) και πέντε Ευρωμπάσκετ (1963, 1965, 1967, 1969, 1979, 1981). Το 1987, ωστόσο, αποτυγχάνει να την οδηγήσει στην κορυφή αφού γνωρίζει την ήττα με 103-101 από την Ελλάδα στον τελικό που διεξάγεται στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας.
2004: Η Ελλάδα πανηγυρίζει ένα ανέλπιστο χρυσό μετάλλιο στις συγχρονισμένες καταδύσεις από το τραμπολίνο 3 μέτρων, με τους Θωμά Μπίμη και Νίκο Συρανίδη. Είναι το πρώτο χρυσό μετάλλιο για τη χώρα μας στη διοργάνωση κι έρχεται λίγα λεπτά μετά το χάλκινο που κατακτά ο Λεωνίδας Σαμπάνης στα 62 κ. της άρσης βαρών (και το οποίο θα αφαιρεθεί όταν ο Έλληνας αθλητής θα βρεθεί θετικός σε έλεγχο ντόπινγκ, λίγες ημέρες αργότερα).
2004: Στην επονομαζόμενη κούρσα του αιώνα, στον τελικό των 200 μέτρων ελεύθερο των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, ο Αυστραλός Ίαν Θορπ κερδίζει την πρώτη θέση με νέο ολυμπιακό ρεκόρ (1:44.71), αφήνοντας δεύτερο τον Ολλανδό, Πίτερ Φαν Ντεν Χούχενμπαντ (1:45.23) και τρίτο τον Αμερικανό, Μάικλ Φελπς (1:45.32).
1995: Δύο μεγάλα παγκόσμια ρεκόρ σημειώνονται στο διεθνές μίτινγκ στίβου της Ζυρίχης. Ο Αιθίοπας Χαϊλέ Γκεμπρσελασιέ τερματίζει στα 5.000 μ. σε χρόνο 12:44.39 και βελτιώνει κατά έντεκα δευτερόλεπτα την επίδοση που είχε σημειώσει ο Κενυάτης, Μόουζες Κιπτανούι, δύο μήνες νωρίτερα στη Ρώμη. Ο Κιπτανούι, ωστόσο, θα απαντήσει λίγο αργότερα όταν θα γίνει ο πρώτος αθλητής που θα κατέβει τα 8 λεπτά στα 3.000 μ. στιπλ (7:59.18).
1986: Πεθαίνει σε ηλικία 71 ετών ο Χιώτης δισκοβόλος, Νίκος Σύλλας. Είχε συμμετάσχει τρεις φορές σε Ολυμπιακούς Αγώνες πετυχαίνοντας ισάριθμες προκρίσεις στους τελικούς (έκτος το 1936, έβδομος το 1948 και ένατος το 1952), ενώ είχε αναδειχθεί τέταρτος στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 1946 και πρώτος στους Μεσογειακούς Αγώνες του 1949.
1977: Ο δικαστής Άλφρεντ Ασκιόνε δικαιώνει την τενίστρια, Ρενέ Ρίτσαρντς, η οποία δύο χρόνια νωρίτερα είχε υποβληθεί σε επέμβαση αλλαγής φύλου και διεκδικούσε τη συμμετοχή της ως γυναίκα στο US Open. «Αυτός ο άνθρωπος είναι πλέον γυναίκα», αποφαίνεται ο δικαστής και η 42χρονη Ρίτσαρντς, η οποία ως άνδρας με το όνομα Ρίτσαρντ Ράσκιν, είχε παίξει τένις σε ερασιτεχνικό επίπεδο. Η Ρίτσαρντς θα αποκλειστεί στον πρώτο γύρο του απλού γυναικών, όμως θα φτάσει στον τελικό του διπλού με συμπαίκτρια την Μπέτι-Αν Στούαρτ.
1948: Πεθαίνει σε ηλικία 53 ετών από καρκίνο του οισοφάγου ο θρύλος του μπέιζμπολ, Μπέιμπ Ρουθ.
1936: Ολοκληρώνονται στο Βερολίνο οι 11οι Ολυμπιακοί Αγώνες, οι οποίοι επισκιάζονται από την παρουσία του καγκελάριου της Γερμανίας, Αδόφλου Χίτλερ.
1930: Αρχίζουν στο Χάμιλτον του Οντάριο οι πρώτοι «Αγώνες της Βρετανικής Αυτοκρατορίας». Το 1954 θα μετονομαστούν σε «Αγώνες της Βρετανικής Αυτοκρατορίας & Κοινοπολιτείας» και το 1970 σε «Αγώνες της Βρετανικής Κοινοπολιτείας».
1743: Ο πατέρας της πυγμαχίας, Τζακ Μπρόουτον, διατυπώνει τους πρώτους κανόνες του αθκλήματος στην Αγγλία, σύμφωνα με τους οποίους απαγορεύονται οι κεφαλιές, οι κλωτσιές και τα χτυπήματα κάτω από την κοιλιά.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
- Ολυμπιακός: Το νέο δίδυμο Μπιανκόν, Πιρόλα και τα μπράβο του Μεντιλίμπαρ
- Παναθηναϊκός: Το... πεντάκις εξαμαρτείν ουκ ανδρός σοφού
- Ολυμπιακός: Τι γίνεται με Ράιτ - Ποια η απόφαση του Μπαρτζώκα
- Καιρός: Προ των πυλών νέο βαρομετρικό χαμηλό με βροχές και καταιγίδες
- Αθλητικές μεταδόσεις: Που θα δείτε τo Παναθηναϊκός - Μπαρτσελόνα για τη Euroleague και το Άρης - ΑΕΚ για το Κύπελλο Ελλάδος