Αντώνης Καρπετόπουλος: Το παλιό σακουλάκι με τα... σπόρια έχει μόνο πασατέμπο!

Μαζί με το πρωτάθλημα ήταν λογικό να ξεκινήσει και η συζήτηση για την διαιτησία του. Υπάρχουν άλλωστε οι κατάλληλες προϋποθέσεις. Νέα διοίκηση στην ΕΠΟ, νέοι αρχιδιαιτητές, κάμποσοι νέοι Ελληνες διαιτητές στους πίνακες της Σουπερλίγκας και κάμποσοι παλιοί και πολυσυζητημένοι που πήγαν σπίτια τους.

Πώς γεννιούνται οι υποψίες

Ας δούμε τι έγινε την πρώτη αγωνιστική. Ο Τάσος Σιδηρόπουλος έκανε λάθος στο παιχνίδι του Παναθηναϊκού με τον Αστέρα Τρίπολης: έπρεπε να έχει δει ότι κάποιος από τους παίκτες της φιλοξενούμενης ομάδας ήταν μπροστά από το τείχος όταν ο Κρίσπι έστησε την μπάλα για να εκτελέσει το φάουλ που κέρδισε από τον Ζέκα. Ο Γιάννης Παπαδόπουλος στο Βόλο έπρεπε να έχει αποβάλει με απευθείας κόκκινη τον Βιγιαφάνιες για το εγκληματικό πρώτο του μαρκάρισμα και να μην περιμένει δεύτερο για να του βγάλει δεύτερη κίτρινη.

Ο Βασίλης Φωτιάς φαινόταν αγχωμένος στην Τούμπα. Κατά τη γνώμη μου το πέναλτι που έδωσε στον ΠΑΟΚ και πήρε πίσω πριν το τέλος του ημιχρόνου, ήταν περισσότερο πέναλτι από το πρώτο που έδωσε στο γηπεδούχο – για το δεύτερο δεν μπορώ να βγάλω συμπέρασμα από τις λήψεις: μου μοιάζει πέναλτι, αλλά δεν παίρνω όρκο. Στο χθεσινό Παναιτωλικός – Λαμία το VAR χρειάστηκε πολλές φορές και χρησιμοποιήθηκε σωστά. Αποτελούν αυτά τα σφυρίγματα λόγο για να συζητάμε για την διαιτησία; Εγώ λέω ότι μακάρι τα λάθη των διαιτητών κάθε αγωνιστική να είναι αντίστοιχα.

Η συζήτηση για τις αποφάσεις των διαιτητών ποτέ δεν μου μου ήταν ενδιαφέρουσα – μολονότι καταλαβαίνω ότι υπάρχει πολύς κόσμος που χαίρεται να συζητάει για πέναλτι κι οφσάιντ ακόμα και τα χρόνια του VAR. Σκεφτόμουν ότι αν φτάσουμε να συζητάμε τις αξιολογήσεις που προκύπτουν χάρη στην τεχνολογία δεν υπάρχει πραγματικά ελπίδα, αλλά από την άλλη γιατί να μην τις συζητάμε – εδώ συζητάμε τόσα και τόσα. Ωστόσο η σοβαρή συζήτηση για την διαιτησία κατά τη γνώμη μου είναι πάντα μόνο μία και αφορά την θεσμική της διάσταση. Αν σ’ αυτή υπάρχει πρόβλημα, όλα γίνονται προβληματικά και κατά συνέπεια ύποπτα.

Η περίοδος Μπαλτάκου

Στην περίοδο της προεδρίας της ΕΠΟ από τον Τάκη Μπαλτάκο το πρόβλημα κατά τη γνώμη μου δεν ήταν αν υπήρξαν δυο τρεις λάθος αξιολογήσεις από ξένους διαιτητές σε ντέρμπι ή από Ελληνες διαιτητές συνήθως σε ματς του Ολυμπιακού – τα περσινά με τον Βόλο και την Κηφισιά θα μείνουν αξέχαστα. Το πρόβλημα ήταν ο τρόπος που εξαρχής στελεχώθηκε η ΚΕΔ.

Ο Μπαλτάκος εκλέχτηκε με το σύνθημα ότι θα φέρει πίσω τους Ελληνες διαιτητές στα ντέρμπι, αλλά το μόνο που έκανε ήταν να εμφανιστούν από το πουθενά Ελληνες αρχιδιαιτητές. Η ΕΠΟ τοποθέτησε αρχικά με το έτσι θέλω αρχιδιαιτητή τον Μπένετ, χωρίς καν να το συζητήσει με την Σουπερλίγκα, επέτρεψε την στελέχωση της και από πρώην Ελληνες διαιτητές που δεν είχαν αποσπάσει και άριστα για την καριέρα τους και πέρσι σπάζοντας κάθε ρεκόρ στενοκεφαλιάς και αλαζονείας τοποθέτησε ως αρχιδιαιτητή έναν Σουηδό που διοικούσε μας έλεγαν την ελληνική διαιτησία από το σπίτι του και υποσχόταν ότι θα έρθει κάποια στιγμή στην Ελλάδα με το τροχόσπιτο του.

Πως είναι δυνατόν με τέτοιες αποφάσεις που αφορούν τους επικεφαλής της διαιτησίας και την διάρθρωση της ΚΕΔ να πιστεύει ο κόσμος ότι δεν συμβαίνει τίποτα παράξενο; Αφού παράξενα ήταν όλα! Και οι μεγαλύτεροι κύριοι να διοικούσαν την διαιτησία, όταν έβλεπες όλα αυτά τα απίθανα, αναρωτιόσουν αν όντως υπάρχουν ανθρώπινα λάθη η αν ό,τι συμβαίνει οφείλεται στο ότι άνθρωποι που πήραν θέσεις με παράξενες διαδικασίες στην κορυφή της πυραμίδας της διαιτησίας φρόντιζαν να εκτελούν εντολές για να μείνουν στις θέσεις τους. Δεν ήταν τα όποια λάθη που δημιουργούσαν καχυποψία, ήταν η ίδια η στελέχωση της ΚΕΔ. Που είχε για παράδειγμα υπεύθυνο για το VAR και τα σεμινάρια που για αυτό έπρεπε να γίνουν, ένα τύπο που ερχόταν από μια χώρα που VAR δεν έχει!

Για τη νέα ΚΕΔ δεν μίλησε κανείς

Σήμερα στην KEΔ βρίσκονται τρεις αρχιδιαιτητές που μας έστειλε η UEFA κατόπιν αιτήματος του νέου πρόεδρο της ομοσπονδίας δηλαδή του κ. Μάκη Γκαγκάτση. Οι τρεις αυτοί ο Στεφάν Λανουά, που έχει κάνει τον αρχιδιαιτητή και στην Γαλλία, Ο Ιταλός Πάολο Βαλέρι σε ρόλο αναπληρωτή πρόεδρου και VAR project manager, και ο Ισπανός Ρομπέρτο Αλόνσο Φερνάντεθ που θα έχει λόγο στην εκπαίδευση των διαιτητών.

Οι τρεις τους είδαν τα περσινά ματς του πρωταθλήματος, έκαναν την αξιολόγηση των Ελλήνων διαιτητών, άφησαν στην άκρη όσους έκριναν ότι είχαν προκαλέσει πάρα πολλές συζητήσεις και έχουν υποσχεθεί ότι στα ντέρμπι θα φέρουν τους καλύτερους διαθέσιμος ξένους διαιτητές. Ανέλαβαν επίσης την επιμόρφωση των Ελλήνων διαιτητών που τα τελευταία χρόνια έμειναν συγκλονιστικά στάσιμοι και αυτό φαίνεται από τα ελάχιστα παιχνίδια που παίρνουν οι Ελληνες διεθνείς στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

Να σημειωθεί πως για την τοποθέτησή των τριών δεν μίλησε κανείς. Δεν υπήρξε ούτε ανακοίνωση εναντίον της επιλογής τους από κάποια ομάδα, ούτε τοποθέτηση από κάποιο παράγοντα στην Επαγγελματική Επιτροπή της ΕΠΟ όταν έγινε η συζήτηση. Αυτό είναι που μετράει: πως όλοι αποδέχτηκαν την διαδικασία τοποθέτησης της νέας ΚΕΔ ως την καλύτερη δυνατή.

Καλά τα πήγαν

Οι ομάδες πάντα θα φωνάζουν γιατί η διαιτησία είναι και μια ωραία δικαιολογία: το καλύτερο που έχουν να κάνουν είναι να κοιτάξουν την καμπούρα τους. Τα λάθη τους μπορεί να τα διορθώσουν, των διαιτητών όχι. Υπάρχει περίπτωση να είναι η διαιτησία αλάνθαστη και να μην έχουμε φάσεις που θα συζητηθούν; Καμία απολύτως.

Δεν υπάρχει πρωτάθλημα στον κόσμο χωρίς αποφάσεις που έχουν κάνει θόρυβο και χωρίς διαιτητές για τους οποίους υπήρξαν γκρίνιες. Αν αυτές δεν είναι αναμενόμενες και προβλεπόμενες, αν δηλαδή δεν ξέρεις τι θα κάνει ο Σιδηρόπουλος ή ο Παπαδόπουλος ή ο Φωτιάς, κατά την γνώμη μου όλα θα πάνε καλά. Στην πρεμιέρα η μόνη ομάδα που έχει δικαίωμα πραγματικά να φωνάζει είναι η Καλλιθέα: το μαρκάρισμα του Παπαδόπουλου στον Τζιάνι δεν χρειάζεται ριπλέι για να εκτιμηθεί – ο πρωτάρης διαιτητής Τσιάρας έσφαλε.

Ο Σιδηρόπουλος και οι συν αυτώ στο ματς του ΠΑΟ με τον Αστέρα πήραν τρεις βαριές αποφάσεις (αποβολή του Ζέκα και ακυρώσεις δυο γκολ) που ήταν ορθές: το περίφημο λάθος του Σιδηρόπουλου είναι ότι δεν κάνει μια σύσταση στον παίκτη του Αστέρα που παρενοχλεί το τοίχος πριν την εκτέλεση. Ούτε αυτός, ούτε ο Φωτιάς, ούτε ο Παπαδόπουλος δεν διαμόρφωσαν το τελικό αποτέλεσμα. Κι αν δεν διαμορφώνονται αποτελέσματα, οι διαιτητές δεν κάνουν ζημιά.

Τέλος ας ξεκαθαρίσουμε και κάτι: είναι αδύνατον πλέον να κερδίσεις το πρωτάθλημα στην Ελλάδα χάρη στον έλεγχο της διαιτησίας. Όποιος σκέφτηκε ότι χάρη σε αυτόν μπορεί να τα καταφέρει διαπίστωσε πως με VAR, ξένους διαιτητές και τόση προβολή των φάσεων των αγώνων απλά δεν γίνεται. Τα παλιό σακουλάκι με τα σπόρια έχει μόνο πασατέμπο…

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News