Αντώνης Καρπετόπουλος: Με την δύναμη της πίστης ο Παναθηναϊκός
Ο ΠΑΟΚ είχε να κάνει μια δουλειά στο Δουβλίνο και την έκανε. Ο ΠΑΟ έπρεπε να γράψει ιστορία απέναντι στην Λανς και το έκανε. Τα προκριματικά των ελληνικών ομάδων στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις ολοκληρώθηκαν με τον καλύτερο τρόπο. Χάσαμε μόνο την ΑΕΚ. Που έβγαλε τα μάτια της μόνη της. Ας θυμηθούμε τι έγινε χθες.
Ο ΠΑΟΚ είχε να κάνει μια δουλειά στο Δουβλίνο και την έκανε. Ο ΠΑΟ έπρεπε να γράψει ιστορία απέναντι στην Λανς και το έκανε. Τα προκριματικά των ελληνικών ομάδων στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις ολοκληρώθηκαν με τον καλύτερο τρόπο. Χάσαμε μόνο την ΑΕΚ. Που έβγαλε τα μάτια της μόνη της. Ας θυμηθούμε τι έγινε χθες.
Ο ΠΑΟ ήξερε και πίστεψε
Ο ΠΑΟ αντιμετώπισε την Λανς γνωρίζοντας τρία πράγματα. Το πρώτο ότι μια πρόκρισή του δεν θα του δώσει απλά δικαίωμα συμμετοχής σε μια ευρωπαϊκή διοργάνωση, αλλά μπορεί να αποδειχτεί και πρώτο βήμα προς μια διάκριση καθώς ομάδες όπως η Λανς στο Conference League δεν υπάρχουν πολλές. Το δεύτερο ότι η συμμετοχή στο Conference League θα του επιτρέψει να διορθώσει την ευρωπαϊκή βαθμολογία του, ώστε του χρόνου να έχει στα προκριματικά της όποιας ευρωπαϊκής διοργάνωσης βρεθεί καλύτερες κληρώσεις. Το τρίτο που γνώριζε είναι ότι μια ανατροπή απέναντι στους Γάλλους θέλει πίστη. Και ότι μόνο χάρη σε αυτή θα προσφέρει στον κόσμο του μια βραδιά που του χρωστούσε. Η πίστη έφερε την πρόκριση.
Ένα ματς οδηγός
Το παιγνίδι είναι οδηγός για το τι πρέπει να κάνει μια ομάδα για να αποκλείσει μια άλλη καλύτερή της – η Λανς ήταν και χθες καλύτερη του ΠΑΟ, αλλά είχε και αδυναμίες που ο Ντιέγκο Αλόνσο τις ήξερε και σπεκουλάρισε φροντίζοντας πρώτα από όλα να δυσκολέψει την ζωή των Γάλλων στην επίθεση όσο μπορούσε. Όλα ήταν αντίθετα από το πρώτο ματς – κυρίως η τακτική του Παναθηναϊκού.
Το ΟΑΚΑ ήταν ασφυκτικά γεμάτο: ο κόσμος του Παναθηναϊκού πίστεψε σε μια νίκη που αν δεν την έλεγες και θαύμα, άθλος θα ήταν σίγουρα – άθλος από αυτούς που θα υάρχουν στην ευρωπαϊκή ιστορία της ομάδας. Σε σχέση με το παιχνίδι στη Γαλλία ο Αλόνσο προχώρησε σε μια αλλαγή, καθώς ο Φακούντο Πελίστρι πήρε φανέλα βασικού αντί του Φίλιπ Τζούριτσιτς. Οι άλλοι ήταν ίδιοι: ο Ντραγκόφσκι τερματοφύλακας, οι Κώτσιρας, Ίνγκασον, Γεντβάι, Μλαντένοβιτς στην άμυνα, οι Τσέριν, Αράο, Μπακασέτας στη μεσαία γραμμή και οι Τετέ και Ιωαννίδης στην επίθεση. Στην ενδεκάδα της Λανς η ερώτηση ήταν ποιοι θα παίξουν αντί του Ντάνσο και του Μεδίνα, των δυο βασικών στόπερ που έλειπαν. Ο κόουτς Γουιλ Στιλ διάλεξε ως αντικαταστάτες τους τον Χουσάνοφ (με όλα κι όλα 11 ματς πέρυσι) και τον Σααρ που μόλις έφτασε στην Γαλλία από το σουπερ μάρκετ της Τσέλσι. Σύντομα έγινε κατανοητό ότι το ματς θα κρινόταν από την απόδοση της άμυνας του ΠΑΟ, από τις αντοχές των χαφ του και από το κατά πόσο οι κυνηγοί του θα μπορούσαν να εκμεταλλευτούν τις λίγες ευκαιρίες που θα τους άφηναν οι Γάλλοι. Που κατέβηκαν για να βάλουν γκολ και να προκριθούν. Αλλά που όσο δεν το έβρισκαν, τόσο περισσότερο έμοιαζαν έτοιμοι να λυγίσουν τουλάχιστον στα μάτια όσων το σπορ το καταλαβαίνουν. Ο ΠΑΟ ανάγκασε την Λανς να πάρει αυτή ρίσκα στην επίθεση, λες και ήταν αυτή που είχε χάσει το πρώτο ματς. Της έδωσε την μπάλα, κλείστηκε σωστά, έκανε το χρόνο σύμμαχό του όπως χθες έγραφα. Βέβαια χρειάστηκε να έχει σε μεγάλη βραδιά και τον τερματοφύλακά του Ντραγκόφσκι: σε ένα ματς τέτοια αναμονής, όπου πρέπει πρώτα από όλα να αντέξεις, μια μεγάλη εμφάνιση του τερματοφύλακα είναι κάτι απαραίτητο.
Οι χωρίς τακτική Γάλλοι
Η Λανς είναι καλύτερη αυτό τον καιρό και το έδειξε κυρίως στο πρώτο ημίχρονο. Δέχτηκε την πρόκληση του ΠΑΟ και κρατώντας μπάλα, βγάζοντας πολλούς παίκτες στην περιοχή του Ντραγκόσφσκι και παίζοντας πολύ από τον άξονα οι παίκτες της είχαν ευκαιρίες να ανοίξουν το σκορ: η πιο μεγάλη είναι ένα πέναλτι που έχασε ο Σοκοτά στο 15΄ όταν ο Ντραγκόφσκι τον υπνώτισε και το έπιασε – το έκανε ο Μπλαντένοβιτς στον Ντιούφ, που πέφτοντας θεαματικά εκμεταλλεύτηκε την επαφή. Ο Ντραγκόφσκι είχε απάντηση και σε ένα σουτ του Σαϊντ στο 33΄ και ένιωσε ανακούφιση όταν στο 9΄η κεφαλιά του Σαϊντ έφυγε λίγο αουτ. Αλλά για ομάδα που έκανε τόση κατοχή μπάλας και ξόδευε τόση πολλή ενέργεια έκανε σχετικά λίγα. Η τακτική του ΠΑΟ αποδείχτηκε η πρέπουσα: πλην του χαμένου πέναλτι οι Γάλλοι έχουν ελάχιστες ευκαιρίες. Απλά γυρνούσαν την μπάλα.
Ο ΠΑΟ έπαιζε μονότανα επιθετικά, όλοι έψαχναν τον Ιωαννίδη με γεμίσματα, αλλά είχε μια ξεκάθαρη τακτική: ο σκοπός ήταν να κρατήσει την Λανς και να την χτυπήσει τη στιγμή που πρέπει. Και η στιγμή θα ήταν στο δεύτερο ημίχρονο: η Λάνς ήταν αδύνατο να είναι αλάνθαστη στην κυκλοφορία της μπάλας και να μην δεχτεί αντεπιθέσεις στα τέλη Αυγούστου, πόσο μάλλον όταν και στο πρώτο ματς είχε δείξει ελλείματα αντοχών, αλλά και λύσεων: ο πάγκος της είναι πάμφτωχος ενώ αυτός του ΠΑΟ πολύ γεμάτος.
Ο Αλόνσο το ήξερε κι έπαιξε αυτή τη φορά άψογα: η τριπλή αλλαγή στο 62΄ (ο Βαγιαννίδης, ο Μαξίμοβιτς και ο Μαντσίνι μπήκαν στο γήπεδο παίρνοντας τη θέση των Τσέριν, Μπακασέτα και Κώτσιρα) έκανε τον ΠΑΟ πιο γρήγορο γιατί έμειναν στον γήπεδο και ο Τετέ και ο Πελίστρι. Στο 64΄στην πρώτη οργανωμένη του προσπάθεια ο ΠΑΟ σκόραρε με τον Πελίστρι και οι παίκτες του πίστεψαν στο σχέδιο περισσότερο. Δεν χρειαζόταν να δείξουν καλύτεροι από την Λανς, αλλά να κερδίσουν και να προκριθούν και για να το κάνουν έπρεπε να δώσουν και την ψυχή τους πρώτα από όλα στην άμυνα κι έπειτα να έχουν το μυαλό τους στο πως θα χτυπήσουν την αντίπαλη άμυνα που όσο η ώρα περνούσε γινόταν και πιο επιπόλαιη. Κι αυτό έκαναν: με τον Ντραγκόφσκι κέρβερο, τον Γεντβάι στο καλύτερο ματς της καριέρας του στον ΠΑΟ, τον Αράο να δίνει ό,τι έχει, τον Ιωαννίδη να έχει εξουθενώσει στο τρέξιμο τους στόπερ των Γάλλων (ο Σααρ ζήτησε αλλαγή κατάκοπος), ο ΠΑΟ όχι μόνο άντεξε, αλλά χάρη σε μια υποδειγματική αντεπίθεση του ξεκούραστου Μαντσίνι έκανε με τον Τετέ στο 85’ το 2-0.
Στις καθυστερήσεις με την Λανς να πιέζει χωρίς καθαρό μυαλό, το ΠΑΟ να αμύνεται με την βοήθεια 60 χιλιάδων, ο Ιωαννίδης έχασε σε άδειο τέρμα κατάκοπος το 3-0, αλλά δεν τρέχει τίποτα. Ο ΠΑΟ θα πάει μακριά στην διοργάνωση κι αυτός θα βάλει τα γκολ του. Τελευταίο χτυποκάρδι μια φάση στο 91΄: χρειάστηκε πάλι ο Ντραγκόφσκι και η ψυχραιμία των αμυντικών. Με αυτά τα όπλα και δυο γκολ δυο παικτών που αποκτήθηκαν φέτος το καλοκαίρι και πληρώθηκαν αδρά, ο ΠΑΟ προκρίθηκε και τώρα πρέπει να οργανώσει τα βήματα της ευρωπαϊκής του διάκρισης. Ο αποκλεισμός της Λανς στην συγκεκριμένη διοργάνωση αξίζει όσο ένας προημιτελικός. Ο ΠΑΟ μπορεί να ζήσει μεγάλες ευρωπαϊκές βραδιές – έχει ήδη αρχίσει να τις ζει για την ακρίβεια.
Απλά και διαδικαστικά
Ο ΠΑΟΚ ολοκλήρωσε κι αυτός με επιτυχία τα ευρωπαϊκά προκριματικά του στα οποία είχε μόνο ένα κακό αποτέλεσμα: την ήττα στην παράταση από την Μάλμε που πάντως η ομάδα του Ρασβάν Λουτσέσκου την ξεπέρασε χωρίς το παραμικρό πρόβλημα. Ο ΠΑΟΚ είχε μια διαδικαστική δουλειά να κάνει στο Δουβλίνο απέναντι στην Σάμροκ Ρόβερς κι αυτό φάνηκε και από την σύνθεση που κατέβασε ο Λουτσέσκου που είδε το ματς ως κάποιου τύπου φιλικό για δοκιμές ενόψει της συνέχειας. Επανάφερε τους Γιόνι και Μπάμπα κι έπαιξε πάλι με στόπερ τους Μιχαηλίδη – Κεντζόρα και αμυντικό χαφ τον Καμαρά κάνοντας μια δυνατή δοκιμή ενόψει του ματς με τον Ατρόμητο. Αλλά στην επίθεση έδωσε χώρο στον Ντεσπότοφ και στον Μουργκ κι έπαιξε με φορ τον Τισουντάλι – από την βασική τετράδα ξεκίνησε μόνο ο Ζίφκοβιτς. Οι αλλαγές είχαν ως αποτέλεσμα να του λείψει η συνηθισμένη του ομοιογένεια ειδικά στην επίθεση, αλλά όταν βρήκε ισορροπία – και μπήκαν στο ματς και κάποιοι βασικοί του όπως ο κεφάτος πάλι Κωνσταντέλιας – ο ΠΑΟΚ έκανε πλάκα. Στο πρώτο ημίχρονο είχε τον πλήρη έλεγχο του ματς, αλλά δεν είχε μεγάλες ευκαιρίες: την πιο σοβαρή την έχασε ο Οζντόεφ πριν το δεκάλεπτο. Στην επανάληψη, όταν ο ΠΑΟΚ αποφάσισε να ανεβάσει ταχύτητα και να κερδίσε πήρε το αίμα του πίσω και έκανε το 0-1 μετά από προσπάθεια του Ζίφκοβιτς στο 67΄. Στο 74΄απλά και διαδικαστικά ο Ντεσπότοφ έκανε το 0-2. Ο ΠΑΟΚ πρόλαβε να χάσει τρία γκολ στο τέλος, καθώς ο Τσάλοφ και ο Ντεσπότοφ, δεν αξιοποίησαν τις εμπνεύσεις του Κωνσταντέλια: θα τα βάλει στα δύσκολα ματς που ακολουθούν. Στο Δουβλίνο πήγε για μια νίκη από αυτές που λέμε επαγγελματικές: οι άλλοι σε αυτές τις περιπτώσεις κερδίζουν με 0-1, ο ΠΑΟΚ πάντα βάζει κανένα γκολ παραπάνω…
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
- Παναθηναϊκός: Οι 6 αντίπαλοι στην League Phase του Conference League
- Μαρινάκης: «Τον Ποντένσε δυστυχώς μέχρι σήμερα τον περιμέναμε, αυτά που ζητάει κι όπως σκέφτεται το κάνει δύσκολο»
- Βαγγέλης Μαρινάκης: «Ο τελικός του Europa League είναι στο σπίτι του Ερνέστο, γιατί να μην πάμε all the way»
- Ολυμπιακός: Αυτοί είναι οι 8 αντίπαλοι στη League Phase του Europa league
- ΠΑΟΚ: Αυτοί είναι οι 8 αντίπαλοι στη League Phase του Europa league