ΑΕΚ: Η ματσάρα με την Κολωνία που διαγράφηκε λόγω... πυρκαγιάς

Στις 14 Σεπτεμβρίου 1982 η ΑΕΚ ήταν ισόπαλη 3-3 με την Κολωνία μέχρι που στο 89′ έπεσε η τάση του ηλεκτροφωτισμού στο γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας και το ματς διακόπηκε. Ο λόγος, μάλιστα, ήταν ασυνήθιστος.

Η ΑΕΚ κοίταξε στα μάτια την Κολωνία του Ρίνους Μίχελς στις 14 Σεπτεμβρίου 1982, στον πρώτο αγώνα του 1ου γύρου του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ στη Νέα Φιλαδέλφεια. Το σκορ ήταν ισόπαλο 3-3 μέχρι το 88ο λεπτό, όμως ο αγώνας δεν τελείωσε ποτέ για έναν ασυνήθιστο λόγο.

Οι προβολείς του παλιού γηπέδου της Ένωσης έσβησαν ξαφνικά, βυθίζοντας τους πάντες στο σκοτάδι. Η πυρκαγιά που είχε ξεσπάσει μερικά χιλιόμετρα πιο βόρεια, στο Τατόι, προκάλεσε βραχυκύκλωμα στον σταθμό της ΔΕΗ στην Αγία Παρασκευή. Κάτι που είχε συνέπεια να προκληθεί διακοπή ρεύματος σε πολλές περιοχές, μία εκ των οποίων ήταν και η Νέα Φιλαδέλφεια.

Όπως αντιλαμβάνεστε, επικράτησε πανδαιμόνιο. Οι φίλαθλοι στις κερκίδες προσπαθούσαν να δουν τι συμβαίνει ανάβοντας τους αναπτήρες τους, αλλά το σκοτάδι ήταν πηχτό. Μες στον αγωνιστικό χώρο, οι ποδοσφαιριστές της ΑΕΚ και της Κολωνίας αναρωτιούνταν αν το ματς είχε λήξει, αφού έτσι κι αλλιώς απέμενε ελάχιστος χρόνος για τη συμπλήρωση του 90λέπτου (και τότε δεν κρατούνταν πολλές καθυστερήσεις).

Γρήγορα ο Βούλγαρος διαιτητής, Μπογκντάν Ντόντσεφ, ξεκαθάρισε ότι δεν είχε σφυρίξει τη λήξη του αγώνα. Ηλεκτρική γεννήτρια δεν υπήρχε στο στάδιο και οι προσπάθειες των τεχνικών της ΔΕΗ να αποκαταστήσουν εγκαίρως τη βλάβη αποδείχθηκαν άκαρπες. Αν και οι παράγοντες της Κολωνίας πίεζαν για την ολοκλήρωση του αγώνα, ακόμα κι αν χρειαζόταν να περιμένουν μέχρι τα άγρια χαράματα στο γήπεδο, αυτό δεν κατέστη εφικτό.

Ο διαιτητής Μπογκντάν Ντόντσεφ εξηγεί στον προπονητή της ΑΕΚ, Ζλάτκο Τσαϊκόφσκι και στον πρόεδρο της ΕΠΟ, Βασίλη Χατζηγιάννη (δεξιά0, ότι δεν μπορεί να θεωρήσει λήξαντα τον αγώνα.

Ο αγώνας διακόπηκε οριστικά και, σύμφωνα με όσα όριζαν οι κανονισμοί της εποχής, έπρεπε να επαναληφθεί από την αρχή. Η ΟΥΕΦΑ δεν επέρριψε ευθύνες στην ΑΕΚ για τη διακοπή, δεχόμενη ότι η πτώση της τάσης του ρεύματος οφειλόταν στο γενικευμένο πρόβλημα που προκάλεσε η πυρκαγιά στο Τατόι. Οι Δυτικογερμανοί αντέδρασαν, επικαλούμενοι δεδικασμένο στο δικό τους πρωτάθλημα (ένα ματς με τη Φορτούνα Ντίσελντορφ), όμως η απόφαση δεν άλλαξε.

Στον επαναληπτικό της 28ης Σεπτεμβρίου, η Κολωνία πήρε καλύτερο αποτέλεσμα: νίκη με 1-0 με γκολ του Κλάους Άλοφς στο 58′, σε ένα ματς το οποίο κύλησε χωρίς πολλές συγκινήσεις. Οι «κιτρινόμαυροι» έμοιαζαν να μη πιστεύουν στην πρόκριση, ύστερα από την ακύρωση της προσπάθειας που είχαν καταβάλει δεκατέσσερα βράδια νωρίτερα.

Η Κολωνία ήταν μία από τις πιο ισχυρές της Μπουντεσλίγκα. Στις τάξεις της βρίσκονταν διεθνείς αστέρες όπως οι παγκόσμιοι πρωταθλητές του 1974, Ράινερ Μπόνοφ και Μπερντ Κούλμαν, αλλά και στελέχη της εθνικής ομάδας της Δυτικής Γερμανίας που είχε φτάσει στον τελικό του Μουντιάλ του 1982. Ο λόγος για τον Κλάους Φίσερ, τον Πιερ Λιτμπάρσκι, αλλά και τον τερματοφύλακα, Τόνι Σουμάχερ, τον οποίο αποδοκίμασαν οι οπαδοί της Ένωσης αφού ήταν νωπές οι αναμνήσεις από το δολοφονικό χτύπημα στον Πατρίκ Μπατιστόν, στον ημιτελικό με τη Γαλλία. Το παζλ συμπλήρωνε ο  Γιουγκοσλάβος (βοσνιακής καταγωγής) μεσοεπιθετικός, Έντεμ Σλίβο.

Η ΑΕΚ προηγήθηκε στο 2′ με ένα περίεργο γκολ του Βαγγέλη Βλάχου, όμως η Κολωνία αντέδρασε και «γύρισε» το σκορ με τέρματα των Φίσερ (28′) και Τσίμερμαν (33′). Πολλοί περίμεναν κατάρρευση της Ένωσης, η οποία είχε στον πάγκο της τον Γιουγκοσλάβο, Ζλάτκο Τσαϊκόφσκι. Όμως, το πέναλτι που κέρδισε στο 42′ αξιοποιήθηκε από τον Ντίνο Μπαλλή και στο 51′ ο Τάκης Νικολούδης «έγραψε» το 3-2 με συρτό δυνατό σουτ. Έξι λεπτά αργότερα, όμως, ο αρχηγός της Κολωνίας, Γκέρχαρντ Στρακ, διαμόρφωσε το 3-3.

Η διαφορά κλάσης μεταξύ των δύο ομάδων αποτυπώθηκε καλύτερα στη ρεβάνς, όπου η Κολωνία θριάμβευσε με το ευρύ 5-0. Η ΑΕΚ βρισκόταν σε ένα μεταβατικό στάδιο, άλλαξε προπονητή (ανέλαβε ο Χέλμουτ Σενέκοβιτς) και δεν κατάφερε να διεκδικήσει το πρωτάθλημα από τον Ολυμπιακό. Κατέκτησε, όμως, το Κύπελλο αποκλείοντας διαδοχικά Ολυμπιακό και Ηρακλή και νικώντας στον επεισοδιακό τελικό τον ΠΑΟΚ.

Άλλα γεγονότα στην Ελλάδα και τον κόσμο στις 14 Σεπτεμβρίου

2022: Η Μαρία Πρεβολαράκη κατακτά το χάλκινο μετάλλιο στα 53 κ. του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Πάλης του Βελιγραδίου, νικώντας με 14-4 τη Λουσία Γέπες Γκουζμάν από το Εκουαδόρ.

2021: Πεθαίνει σε ηλικία 66 ετών ο Γιούρι Σέντιχ, κάτοχος του παγκοσμίου ρεκόρ της σφυροβολίας (86.74 μ.). Είχε αναδειχθεί δύο φορές χρυσός ολυμπιονίκης (1976, 1980) και τρεις πρωταθλητής Ευρώπης (1978, 1982, 1986), ενώ ανέβηκε στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου και στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 1991.

2016: Ο Σε Τζον Φερνάντες κατακτά το χρυσό μετάλλιο στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο στη σφαιροβολία στην κατηγορία F53, με 8.44 μ. Χρυσό μετάλλιο κερδίζει και ο Παύλος Μάμαλος στα -107 κιλά της άρσης βαρών σε πάγκο, σηκώνοντας 238 κιλά (παραολυμπιακό ρεκόρ).

2014: Η Εθνική πόλο νέων γυναικών κατακτά το χρυσό μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα της Ιταλίας. Η Ελευθερία Πλευρίτου ανακηρύσσεται MVP της διοργάνωσης και η Χρυσή Διαμαντοπούλου καλύτερη τερματοφύλακας.

2010: Στον αγώνα Μπενφίκα-Χαποέλ Τελ Αβίβ 2-0, ο Βραζιλιάνος αμυντικός των γηπεδούχων Λουιζάο σημειώνει το 5.000ό γκολ στην ιστορία του Champions League.

2009: Πεθαίνει σε ηλικία 98 ετών, ο Χρήστος Βαρτζάκης, ο μακροβιότερος Έλληνας αθλητής. Αγωνιζόταν από τα 19 του με τις Εθνικές ομάδες και είχε πολλές νίκες σε Βαλκανικούς αγώνες στα 5.000 και τα 10.000 μ., καθώς και στο Μαραθώνιο.

2008: Ο Χαράλαμπος Ταϊγανίδης κατακτά το χρυσό μετάλλιο στα 100μ ύπτιο S13 στην κολύμβηση των Παραολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου με παγκόσμιο ρεκόρ (59.85).

2005: Ο Παναθηναϊκός γνωρίζει την ήττα με 3-0 από την Ουντινέζε στην πρεμιέρα της φάσης των ομίλων του Champions League. Και τα τρία γκολ σημειώνει ο Βιτσέντζο Ιακουίντα, ο οποίος γίνεται μόλις ο πέμπτος παίκτης που σημειώνει χατ τρικ στο ντεμπούτο του στη διοργάνωση.

2002: Ο Αμερικανός, Τιμ Μοντγκόμερι, σημειώνει νέο παγκόσμιο ρεκόρ στα 100 μ. με 9.78, σε μίτινγκ στο Παρίσι, καταρρίπτοντας το 9.79 του συμπατριώτη του, Μόρις Γκριν, από το 1999 στην Αθήνα.

1999: Πεθαίνει στο νοσοκομείο του Νορθ Κάνσας Σίτι ο 25χρονος πυγμάχος Ράντι Κάρβερ. Δύο ημέρες νωρίτερα είχε υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση στον εγκέφαλο, ύστερα από τραυματισμό που είχε υποστεί στον 11ο γύρο του αγώνα με τον Καμπάρι Σέιλεμ.

1998: Ο ΕΣΑΚΕ κάνει δεκτό το αίτημα του Άρη για απόσυρση της φανέλας με το Νο 6 που φορούσε ο Νίκος Γκάλης. Ως εκ τούτου, ο Άρης μπορεί να χρησιμοποιήσει φανέλα με το Νο 16, κατ’ εξαίρεσιν, αφού ο κανονισμός επιβάλλει νούμερα από το 4 έως το 15.

1983: Ο Ολυμπιακός αποσπά ισοπαλία 0-0 από τον Άγιαξ στο Άμστερνταμ, στο πρώτο παιχνίδι του 1ου γύρου του Κυπέλλου Πρωταθλητριών.

1972: Ο Ολυμπιακός νικά με 2-1 την Κάλιαρι στο «Γ. Καραϊσκάκης» και βάζει τις βάσεις για μια μεγάλη πρόκριση στον 2ο γύρο του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ.

1963: Ο 17χρονος Τζορτζ Μπεστ κάνει ντεμπούτο με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στο αγγλικό πρωτάθλημα, στη νίκη επί της Γουέστ Μπρομ με 1-0.

1955: Ο αγώνας Κιντερμίνστερ Χάριερς-Μπρίρλι Χιλ Αλάιανς είναι ο πρώτος για το Κύπελλο Αγγλίας που διεξάγεται κάτω από το φως προβολέων.

1927: Η Αμερικανίδα μπαλαρίνα Ισιντόρα Ντάνκαν, η «μητέρα» του σύγχρονου χορού, πεθαίνει σε ηλικία 50 ετών όταν η μεταξένια εσάρπα της πιάνεται στην ρόδα του γαλλικού διθέσιου Amilcar του 1924 που οδηγεί ο φίλος της.

1891: Ο ποδοσφαιριστής της Γουλβς, Τζον Χιθ, σημειώνει το πρώτο γκολ με πέναλτι στην Football League της Αγγλίας, στον αγώνα κόντρα στην Άκρινγκτον Στάνλεϊ.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News