Ολυμπιακός: Η ιστορική νίκη στην έδρα της Κάλιαρι
Στις 27 Σεπτεμβρίου 1972 ο Ολυμπιακός νίκησε 1-0 την Κάλιαρι στη Σαρδηνία με γκολ του Νίκου Γιούτσου και προκρίθηκε πανηγυρικά στον 2ο γύρο του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ. Για ποιους λόγους ήταν ιστορικό εκείνο το «διπλό».
Πρόκειται για μία από τις παραγνωρισμένες επιτυχίες ελληνικής ομάδας στα Κύπελλα Ευρώπης, αυτή που έλαβε χώρα στις 27 Σεπτεμβρίου 1972 στη Σαρδηνία.
Ο Ολυμπιακός νίκησε εκτός έδρας την Κάλιαρι με 1-0 με γκολ του Νίκου Γιούτσου στο 8′ και προκρίθηκε πανηγυρικά στον 2ο γύρο του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ, αφού είχε επικρατήσει με 2-1 και στον πρώτο αγώνα του «Γ. Καραϊσκάκης». Ίσως η επιτυχία να μη μνημονεύεται τόσο συχνά επειδή οι «ερυθρόλευκοι» δεν κατάφεραν να προχωρήσουν περισσότερο στη διοργάνωση, όμως δεν παύει να αποτελεί μία από τις σημαντικότερες για το ποδόσφαιρό μας εκείνη την εποχή.
Ήταν η πρώτη φορά που οι Έλληνες είδαν (μια και ο αγώνας μεταδόθηκε ζωντανά από το ΕΙΡΤ, αν και δυστυχώς τα στιγμιότυπα δεν έχουν διασωθεί) μια ομάδα μας να νικά στην Ιταλία. Ήταν και η πρώτη πρόκριση ελληνικής ομάδας επί ιταλικής και μάλιστα όχι όποιας κι όποιας.
Η Κάλιαρι είχε κατακτήσει το σκουντέτο το 1970 και διέθετε στις τάξεις της το μεγάλο αστέρι της Εθνικής Ιταλίας, τον Τζίτζι Ρίβα. Βέβαια, ο σπουδαίος αυτός άσος απουσίασε από τη ρεβάνς του «Σαν Ελία» λόγω τραυματισμού, όμως απέναντι στον Ολυμπιακό βρέθηκαν άλλοι συμπαίκτες του στη Σκουάντρα Ατζούρα, που είχαν φτάσει στον τελικό του θεαματικότερου Παγκοσμίου Κυπέλλου όλων των εποχών δύο χρόνια νωρίτερα. Ο τερματοφύλακας Ενρίκο Αλμπερτόζι, ο αμυντικός Πιερλουίτζι Τσέρα και ο μεσοεπιθετικός Άντζελο Ντομενγκίνι.
Προπονητής των Σαρδηνών ήταν ο πρώην ομοσπονδιακός τεχνικός, Εντμόντο Φάμπρι, ενώ ένα ακόμα βασικό τους στέλεχος, ο αμυντικός Φαμπρίτσιο Πολέτι, είχε συμμετάσχει στο Μουντιάλ του Μεξικού. Ο Βραζιλιάνος μέσος Νενέ, πρώην συμπαίκτης του Πελέ στη Σάντος, ήταν ένα ακόμα «αστέρι» εκείνης της πολύ δυνατής ιταλικής ομάδας, που κατάφερε να αποκλείσει ο Ολυμπιακός.
Όπως ήδη αναφέραμε, οι «ερυθρόλευκοι» σκόραραν μόλις στο 8′ με τον Γιούτσο, ο οποίος αξιοποίησε στο έπακρο μια σέντρα του Θανάση Αγγελή. Οι βάσεις για τη μεγάλη πρόκριση είχαν μπει, όμως απέμενε πολύς χρόνος ακόμα στο παιχνίδι. Οι Ιταλοί πίεσαν, όπως ήταν φυσιολογικό, αλλά οι παίκτες του Λάκη Πετρόπουλου έπαιξαν ψυχωμένα και δεν τους επέτρεψαν να δημιουργήσουν πολλές ευκαιρίες.
Όσες φορές χρειάστηκε, επενέβη ο τερματοφύλακας Παναγιώτης Κελεσίδης, ενώ από την αμυντική τετράδα ξεχώρισε ο Λάκης Γκλέζος. Ο Ολυμπιακός έφτασε κοντά και σε δεύτερο γκολ προτού τελειώσει το πρώτο ημίχρονο: στο 30′, όταν σουτ του Μίλτον Βιέρα με καλές προϋποθέσεις ανακόπηκε απ’ τον Νενέ και στο 37′, όταν ο Αλμπερτόζι απέκρουσε σουτ του Γιούτσου.
Το τέλος του αγώνα σήμανε την έναρξη ξέφρενων πανηγυρισμών στην Αθήνα και τον Πειραιά, αλλά και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας. Η δε υποδοχή στο παλιό αεροδρόμιο του Ελληνικού έχει μείνει ιστορική, μια και περισσότεροι από 5.000 φίλαθλοι είχαν συρρεύσει για να χειροκροτήσουν τον Πετρόπουλο και τους παίκτες του Ολυμπιακού.
Ο διαιτητής που έχασε το μέτρημα
Την ίδια ημέρα (27 Σεπτεβρίου 1972), αλλά λίγες ώρες νωρίτερα, συνέβη κάτι απίστευτο στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας. Ο Παναθηναϊκός αποκλείστηκε στα πέναλτι από την ΤΣΣΚΑ Σόφιας για τον 1ο γύρο του Κυπέλλου Πρωταθλητριών, όμως υπέβαλε δικαιολογημένα ένσταση: Ο Σοβιετικός διαιτητής Βαλεντίν Λιπάτοφ είχε χάσει το μέτρημα.
Οι «πράσινοι» επικράτησαν με 2-1 στην κανονική διάρκεια (3′ Βερόν, 16′ Ντε Μέλο/67′ Τράνκοφ), σκορ με το οποίο είχε ηττηθεί στον πρώτο αγώνα. Η παράταση κύλησε χωρίς πολλές ευκαιρίες κι έτσι οι δύο ομάδες θα έλυναν τις διαφορές τους στα πέναλτι, διαδικασία που είχε εισαχθεί στις διοργανώσεις της ΟΥΕΦΑ μόλις από την περίοδο 1970-71 και μετά.
Τα πρώτα χρόνια οι ομάδες εκτελούσαν και τα πέντε πέναλτι ανεξάρτητα αν στην πορεία η νίκη είχε κριθεί. Σύντομα έγινε αντιληπτό ότι αυτό δεν είχε νόημα, αλλά στην περίπτωση του αγώνα Παναθηναϊκός-ΤΣΣΚΑ ο διαιτητής Λιπάτοφ βιάστηκε να δώσει τέλος!
Οι «πράσινοι» αστόχησαν σε δύο εκτελέσεις. Στην πρώτη, με τον Μίμη Δομάζο (ψηλά άουτ) και στην τέταρτη, με τον Σεβεριάνο Ιράλα (απέκρουσε ο γκολκίπερ Φιλίποφ). Οι Βούλγαροι από την άλλη εκτελούσαν δεύτεροι και είχαν κάνει το «τρία στα τρία». Υπήρχε περιθώριο να λήξει ισόπαλη η διαδικασία και να συνεχιστεί, όμως ο Λιπάτοφ σφύριξε τη λήξη και θεώρησε νικήτρια την ΤΣΣΚΑ!
Ο προπονητής του Παναθηναϊκού, Φέρεντς Πούσκας, κατάλαβε φυσικά το λάθος. Θεώρησε όμως ότι θα ήταν προτιμότερη η υποβολή ένστασης και η επανάληψη του αγώνα, παρά η διεκδίκηση των μαθηματικών ελπίδων ανατροπής εάν συνεχιζόταν η διαδικασία των πέναλτι. Έστειλε έτσι γρήγορα τους παίκτες του στα ντους, ώστε να έχει πάτημα για την οριστική διακοπή.
Δεν είχε άδικο ο «Πάντσο», αφού θα έπρεπε οι Βούλγαροι να αποτύχουν και στις δύο εκτελέσεις που τους απέμεναν για να ισοφαρίσει το «τριφύλλι» (αν ευστοχούσε ο Γιώργος Γονιός, που είχε δηλωθεί να εκτελέσει το τελευταίο πέναλτι του Παναθηναϊκού). Ο Λιπάτοφ κατάλαβε πράγματι το λάθος του και ζήτησε από τους παίκτες να ξαναβγούν στον αγωνιστικό χώρο, ήταν όμως αργά.
Ο Παναθηναϊκός υπέβαλε ένσταση και, όπως ήταν φυσικό, την κέρδισε. Η ΟΥΕΦΑ όρισε να επαναληφθεί η ρεβάνς στη Λεωφόρο, όμως η ΤΣΣΚΑ ήταν καλύτερη και νίκησε με 2-0.
Άλλα γεγονότα στην Ελλάδα και τον κόσμο στις 27 Σεπτεμβρίου
2004: Σε τροχαίο δυστύχημα που σημειώνεται στο Πέταλο του Μαλιακού, σκοτώνονται επτά μαθητές του Λυκείου της Φαρκαδόνας, που ταξίδευαν στην Αθήνα μαζί με τους καθηγητές και τους συμμαθητές τους για να παρακολουθήσουν τους Παραολυμπιακούς Αγωνες. Τα μετάλλια που κατακτούν εκείνη τη μέρα οι κολυμβητές Χρήστος Ταμπαξής, Χαράλαμπος Ταϊγανίδης, Γιώργος Καπελλάκης, Αλέξανδρος Ταξιλδάρης, Μαρία Καλπακίδου και η αθλήτρια του στίβου, Ανθή Καραγιάννη, περνούν σε δεύτερη μοίρα.
2001: Ο Μάικλ Τζόρνταν επιστρέφει στη δράση τρία χρόνια μετά τη δεύτερη απόσυρσή του από τους Σικάγο Μπουλς. Αυτήν τη φορά υπογράφει στους Γουάσινγκτον Γουίζαρντς και αποφασίζει να δώσει τα χρήματα που προβλέπει το διετές συμβόλαιό του στις οικογένειες των θυμάτων της τρομοκρατικής επίθεσης της 11ης Σεπτεμβρίου.
2000: Στον απόηχο της τραγωδίας του «Σάμινα» με τους 81 νεκρούς, ο Μιχάλης Μουρούτσος απαλύνει τον πόνο των Ελλήνων με το χρυσό μετάλλιο που κερδίζει στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϊ, στην κατηγορία των 58 κ. του τάε κβον ντο. Την ίδια ημέρα, η Τασούλα Κελεσίδου κατακτά το ασημένιο μετάλλιο στη δισκοβολία με βολή στα 65.71 μ.
1989: Η ΑΕΚ νικά με 5-3 την Ντιναμό Δρέσδης στη Νέα Φιλαδέλφεια και προκρίνεται στον 2ο γύρο του Κυπέλλου Πρωταθλητριών (είχε ηττηθεί με 1-0 στο πρώτο ματς). Κορυφαίος παίκτης και σκόρερ δύο τερμάτων είναι ο Κύπριος μεσοεπιθετικός, Γιώργος Σαββίδης.
1988: Ο Γκρεγκ Λουγκάνις επαναλαμβάνει στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Σεούλ το νταμπλ χρυσών μεταλλίων στις καταδύσεις που είχε κάνει το 1984 στο Λος Άντζελες. Κερδίζει με άνεση και τον τελικό των 10 μ., λίγες ημέρες έπειτα από εκείνον των 3 μ.
1936: Με πενήντα κανονιοβολισμούς από τον Λυκαβηττό και χορούς έξω από το Παναθηναϊκό Στάδιο, η Ελλάδα κηρύσσει την έναρξη των 7ων Βαλκανικών Αγώνων Στίβου, που ήταν αρχικά προγραμματισμένοι να φιλοξενηθούν στη Βουλγαρία (αρνήθηκε τη διοργάνωση λόγω οικονομικών δυσχερειών). Ο Χρήστος Μάντικας θα αναδειχθεί μορφή της διοργάνωσης με πέντε χρυσά μετάλλια (110 μ. εμπ., 400 μ. εμπ., 400 μ., 4×100 μ. και 4×400 μ.)
1923: Έναν χρόνο μετά τον ξεριζωμό του από τη Σμύρνη, ο Πανιώνιος οργανώνει για πρώτη φορά τους Πανιώνιους Αγώνες στο Παναθηναϊκό Στάδιο. Πρόκειται για την 20ή «έκδοση» της σπουδαίας αθλητικής διοργάνωση που είχε αρχίσει το 1896 στη Σμύρνη και συγκέντρωνε κάθε φορά τις συμμετοχές των κορυφαίων Ελλήνων αθλητών.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
- Υπεράνω Ολων: Τον Ολυμπιακό δεν θα τον δείτε ποτέ «όμηρο» και «σκλαβωμένο»
- Ολυμπιακός: Τι χάνει από τον Βεζένκοφ, τι κερδίζει με τον Πίτερς
- Εβανς: Αντίστροφη μέτρηση για την επιστροφή του στα παρκέ
- Λάσο: Η επική αντίδραση όταν έμαθε για την απουσία του Βεζένκοφ
- Ολυμπιακός: Το απίθανο 19/19 και το σπάνιο... 11/19 του Βεζένκοφ