Υπόθεση Ντιαρά: Ρηξικέλευθη απόφαση κατά της FIFA

Δικαίωση για τον Λασανά Ντιαρά, σε μια απόφαση – σταθμός κατά της FIFA.

Απόφαση με ιστορική σημασία στον χώρο του ποδοσφαίρου, με τον πρώην ποδοσφαιριστή, Λασανά Ντιαρά να κερδίζει την δικαστική του διαμάχη με την FIFA.

Ουσιαστικά, πρόκειται για μια απόφαση που αποδεικνύει ότι οι κανονισμοί της FIFA τίθενται ενάντια σε αυτούς της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Πιο αναλυτικά, ο Γάλλος πρώην διεθνής μέσος είχε προσφύγει στα δικαστήρια για την υπόθεση της αποχώρησής του από τη Λοκομοτίβ Μόσχας το 2014 και την αποτυχία της μεταγραφής του στη βελγική Σαρλερουά. Τη σεζόν 2014/15 είχε έρθει σε διαμάχη με τον σύλλογό του για περικοπή αποδοχών, που θεωρούσε παράλογη. Λίγο αργότερα έμαθε ότι το συμβόλαιό του είχε τερματιστεί, παρότι είχε ισχύ για έναν χρόνο.

Η τότε απόφαση του Αθλητικού Διαιτητικού Δικαστηρίου, ότι η Λοκομοτίβ Μόσχας έλυσε το συμβόλαιο του Ντιαρά σωστά και ο Γάλλος έπρεπε να πληρώσει 10,5 εκατομμύρια ευρώ.  Λόγω χρεών, ο Γάλλος χαφ δεν μπορούσε να υπογράψει με καμία ομάδα, δίνοντας τέλος, μοιραία, στην καριέρα του.

Σύμφωνα με το «Reuters», το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης επιβεβαίωσε ότι οι μεταγραφικοί κανονισμοί του κυβερνώντος οργάνου του παγκόσμιου ποδοσφαίρου, FIFA, αντιβαίνουν στους νόμους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Απόφαση όπως εκδόθηκε:

«Οι εν λόγω κανόνες είναι τέτοιοι που εμποδίζουν την ελεύθερη κυκλοφορία των επαγγελματιών ποδοσφαιριστών που επιθυμούν να αναπτύξουν τη δραστηριότητά τους εργαζόμενοι σε έναν νέο σύλλογο»

Οι κανονισμοί της FIFA για την κατάσταση και τις μεταγραφές των παικτών (RETJ) λένε ότι ένας παίκτης που λύνει ένα συμβόλαιο πριν τη λήξη του «χωρίς δικαιολογημένη αιτία» είναι υποχρεωμένος να καταβάλει αποζημίωση στον σύλλογο και εάν ο παίκτης ενταχθεί σε νέο σύλλογο, θα είναι από κοινού υπεύθυνος για την καταβολή της αποζημίωσης.

Και δεύτερον, και όσον αφορά το δίκαιο του ανταγωνισμού, το Δικαστήριο θεωρεί «ότι οι επίδικοι κανονισμοί αποσκοπούν στον περιορισμό, ακόμη και στην αποτροπή του διασυνοριακού ανταγωνισμού που θα μπορούσαν να επιδιώξουν όλοι οι σύλλογοι που είναι εγκατεστημένοι στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσω της μονομερούς πρόσληψης ποδοσφαιριστές με συμβόλαιο με άλλο σύλλογο ή ποδοσφαιριστών των οποίων η σύμβαση εργασίας έχει λυθεί χωρίς βάσιμο λόγο».

Το Δικαστήριο τελειώνει υπενθυμίζοντας ότι η δυνατότητα ανταγωνισμού με τις μεταγραφές παικτών διαδραματίζει ουσιαστικό ρόλο στον τομέα του επαγγελματικού ποδοσφαίρου.
Μένει να φανεί πώς θα επηρεάσει η απόφαση αυτή τη μεταγραφική αγορά στο εξής. Η FIFA, σε πρώτη φάση, καλείται να αναπροσαρμόσει κάποιες διατάξεις στους κανονισμούς μεταγραφών της, ενώ η Ένωση Επαγγελματιών Ποδοσφαιριστών (FIFPro) ήδη εξέφρασε την ικανοποίησή της για την δικαίωση του Ντιαρά.

 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News